Като пораснеш, ще разбереш...

• 3 944
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
Звучи ми като някаква безсмислица това, ако не можеш да обясниш решенията си на детето, по-добре не вземай такива решения.

# 16
  • Португалия

Какво разбрахте вие ?
Разбрах, че не всички решения са логични, че не само не всичко мога да обясня, но и не всичко, трябва да се обяснява...
Нямам претенции да съм научила всичко, но едно нещо съм доволна, че се научих - да не се боря с вятърни мелници!

# 17
  • До хладилника, който обичам
Звучи ми като някаква безсмислица това, ако не можеш да обясниш решенията си на детето, по-добре не вземай такива решения.
За обясняването, обяснявам. Но децата не винаги разбират, или приемат.
Въпреки че децата на ССФ по правило всичко разбират Grinning

# 18
Аз съм много против тази фраза "когато пораснеш ще разбереш". Децата имат достатъчно умствен капацитет, за да разберат всичко стига да им бъде обяснено по начин, които е подходящ за тях. Като че ли в другите държави не се използва толкова. Пример, който много ме ядоса: На българче в детска градина в друга държава му беше обяснено, че някой жени харесват жени, а някой мъже други мъже т.е. гейове и лесбийки. То го беше приело и до там. Тук бабата му започна да рови и да му обяснява, че няма такова нещо и влизаха в някакви спорове. На въпроса защо не може така, тя отговори "като пораснеш ще разбереш?". Е какво да разбере като в наше време си е нормално?

# 19
В общи линии нищо ново не разбрах.

Аз бях от тези деца, които са мудни, предпазливи и страхливи, скучни с една дума и май никога не съм го чувала. От малка, без да си поставям за цел "сканирах" всичко около мен и си извадих изводите за живота много рано. Не вярвах в Дядо Мраз и вълшебства, винаги усещах, когато ми спестяват нещо.
Не че това ме спря да правя дивотии през тийн и студентските години, но бях наясно с рисковете и ги поех съзнателно.

Единствено ме изненада степента, до която един човек може да се страхува за детето си. Знаех, че е факт, но не и колко е силно. Това обаче не го свързам точно с порастването, а конкретно с опита на родител.

# 20
Аз съм много против тази фраза "когато пораснеш ще разбереш". Децата имат достатъчно умствен капацитет, за да разберат всичко стига да им бъде обяснено по начин, които е подходящ за тях.

Е, да, но не всеки и във всяка ситуация може да обясни нещата така, че децата да разберат. Иска се определена житейска зрялост, за да се разберат някои неща.
Или пък определен обем знания. Аз например съм използвала и фразата „това ще го учите в училище“, когато съм се опитвала да обясня на малко дете неща, които е трудно да обясниш, когато липсва нужният лексикален и научен багаж (у детето). Обясняваш елементарно, добре, но то продължава да любопитства и се стига до специфични научни термини, които нито ще разбере, нито му е времето да се сблъска с тях.
Но пък поне при моя син тази фраза работеше. Някак си се успокояваше, когато му кажех, че нещото, за което пита, ще го учат в училище. Simple Smile

# 21
Като пораснах, разбрах, че са били прави, че ни е било добре в училище и не е имало никакъв зор да се пораства по-бързо.

# 22
Мдам... Най-добре си беше в детската градина. Simple Smile

# 23
Все още разбирам и се уча. Но най-основоното не се доверявай на никого, било.то и на най-близкия ти човек.

# 24
  • Обран бостан ;)
Допълвам: Човек се учи цял живот.

# 25
За обясняването, обяснявам. Но децата не винаги разбират, или приемат.
Въпреки че децата на ССФ по правило всичко разбират Grinning

И аргумента "като пораснеш ще разбереш" ще ги убеди, че родителя е прав, ако им забранява нещо или ще им даде някакви знания, ако задават въпроси?

# 26
И аргумента "като пораснеш ще разбереш" ще ги убеди, че родителя е прав, ако им забранява нещо или ще им даде някакви знания, ако задават въпроси?
Имаш деца и говориш от опит или питаш по принцип? Моите впечатления са, че родители с деца обичайно обясняват, докато станат сини в лицето, но както Как' Сийка посочва, децата не винаги имат капацитет да разберат, даже поднесено най-съобразено с възрастта им. А както аз добавих, някой път разбират, но не им изнася. И действително остава след всичките обяснения, че някой ден ще разберат защо родителят е правил едно или друго. Има разлика между "разбирам на рационално ниво" и "оооо, ясноооо, сега наистина схващам защо го е правил"

# 27
  • Обран бостан ;)
Никой не твърди, че децата са неспособни да раберат нещо, но има неща, които даже и на мен ми костват усилия да ги проумея.

Примерно: Как може банан залепен за стена да струва повече отколкото ще заработя за цял живот.

За такива неща става въпрос, а не за неща, които се учат в училище.

# 28
  • Португалия
... родители с деца обичайно обясняват, докато станат сини в лицето,
Именно!- докато станеш син, и ти избие пяна на устата, но то не вдява и не вдява....
А като стигнат една определена, чувствителна възраст / 17, 17 и половина/ , го правят толкова избиващо чивиите на човека, че просто въртиш очи, броиш, дишаш, и пак се чуваш да казваш .... че ще дойде време, ще разберат Smiling Imp

# 29
И след това обекта на убеждаване си слага слушалките и ти дава пълен игнор за следващия месец Simple Smile

Цитат на: Al_Bundy l
link=topic=1734121.msg49204973#msg49204973 date=1737723792
Никой не твърди, че децата са неспособни да раберат нещо, но има неща, които даже и на мен ми костват усилия да ги проумея.

Примерно: Как може банан залепен за стена да струва повече отколкото ще заработя за цял живот.

За такива неща става въпрос, а не за неща, които се учат в училище.

"Един чичко е искал да направи евтина реклама на фирмата си и неговите хора са измислили това с банана"

Общи условия

Активация на акаунт