Като пораснеш, ще разбереш...

• 4 476
  • 87
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Никога не съм употребявала този израз. Мисля се за достатъчно умна и достатъчно добър преподавател, за да мога да обясня нещо на говорещо дете, според нивото му, ако ме е питало.

Какво разбрах като пораснах? Че всичко може да се обясни, ама някои хора нарочно си мълчат.

# 31
  • До хладилника, който обичам
Мисля се за достатъчно умна ... за да мога да обясня нещо на говорещо дете, според нивото му, ако ме е питало.
Прости ли ни нарече Smile

# 32
За мен това са някакви клишета в стил, там на където си тръгнал, аз се връщам.....и такива от сорта, като пораснеш, ще разбереш.  За мен дори дразнещи и излишни. Детето не може да надскочи възрастта си, но възрастния може да обясни достатъчно адекватно за времето в което живеем много неща, без шикалкавена а и често дори объркващо.

# 33
Не мисля, че са клишета. Явно, просто не ви се е случвало, да стигате до безисходица в спор.
 Аз понякога се чувствам като голяма жълта птица, като трябва да обясня на тийнките, че моите решения не са като на масата майки/бащи, защото аз съм си аз ....но, и че, те са това, което са, благодарение на моите жълтопилешки решения Smiling Imp

Веднага пример, преди години се мрънкаше, защото не разрешавам, да се спи по чужди къщи.
Може да се изсипе целия свят да спи вкъщи, те двете не ходят никъде.
Обяснявала съм до припадък, всичките си страхове, всичките ми доводи..за тях е непонятно, и няма да стане по-понятно, но все пак след моето„ като станеш майка, си решавай за твоите деца, тогава ще разбереш “ приключваше настояването.

# 34
То проблема не е в обяснението, а в разбирането на отсрещната страна. В повечето случаи перфектно разбират просто правят напук, както сме го правили и ние.

# 35
На мен майка ми не е употребявала този израз,но баба ми да и все още продължава .
Честно казано това което разбрах като пораснах, всичко наопаки на това което искаше баба да разбера,че на тези теми си продължава да твърди ,че не съм пораснала..че не необходимо да си такъв хипохондрик,когато човек прави услуга ,не трябва да очакваш непременно да ти я върнат и много други неща....
На моето дете се старая да обясня ,докъдето ми стигат възможностите ,понякога и казвам че даденото нещо  не е за нейната възраст ,записваме си в една тетрадка кое за коя възраст е (да смешно е ,но като беше на  четири и пет имаше прекалено много въпроси които отговори не разбираше)

# 36
Не мисля, че са клишета. Явно, просто не ви се е случвало, да стигате до безисходица в спор.
 Аз понякога се чувствам като голяма жълта птица, като трябва да обясня на тийнките, че моите решения не са като на масата майки/бащи, защото аз съм си аз ....но, и че, те са това, което са, благодарение на моите жълтопилешки решения Smiling Imp

Веднага пример, преди години се мрънкаше, защото не разрешавам, да се спи по чужди къщи.
Може да се изсипе целия свят да спи вкъщи, те двете не ходят никъде.
Обяснявала съм до припадък, всичките си страхове, всичките ми доводи..за тях е непонятно, и няма да стане по-понятно, но все пак след моето„ като станеш майка, си решавай за твоите деца, тогава ще разбереш “ приключваше настояването.

Всеки родител го е страх, но ти не си ли ходила да спиш при приятелки? За мен това са нормални неща. Да, съгласна съм има всякакви хора, но като знаеш при кого отива и са няколко деца, защо не. И както има една сентенция "да не те стига, това което майка ти мисли.

# 37

... ти не си ли ходила да спиш при приятелки?
Не съм. Никога. Тогава не се спеше у хората.
И съм нормален човек, въпреки това - поне на теория  Smile

# 38
  • София
Мен ме дразни самият израз. Аз си го превеждам така - поради недостатъчна възраст и ръст, ти не притежаваш достатъчно умствен капацитет, така че каквото и решение да взема вместо теб, ти ще трябва да го приемеш.

# 39
Мен ме дразни самият израз. Аз си го превеждам така - поради недостатъчна възраст и ръст, ти не притежаваш достатъчно умствен капацитет, така че каквото и решение да взема вместо теб, ти ще трябва да го приемеш.
И това, е съвсем в рамките на закона- до 18годишната им възраст, аз имам крайната дума, и те трябва да го приемат.

# 40
  • Далечният изток
Аз този израз го свързвам с това, че децата не могат, а и няма как, да разберат родителските страхове. Особено преди 30-40 години, когато съм била дете и нямаше телефони, интернет, разни приложения за родителски контрол и т. н. Сега имаме денонощна, ежеминутна връзка с децата си, ако се наложи, и може би на родителите им е една идея по-спокойно.
Та може би това съм разбрала - колко е трудно да си родител...

# 41
Странно нещо е звукът. Когато родителите ти говорят нещо като си на 17 звукът идва при теб чак като станеш на 32.

# 42
Разбрах защо е важен вечерният час. Разбрах и защо баща ми категорично ми беше забранил да се лакирам, гримирам и боядисвам косата преди да навърша 18г, след което "ако искаш и на маймуна се прави". Разбрах и защо не ме пусна да работя като сервитьорка.

# 43
Може би съм израснала и отгледана с късмет – никога не ми е казвано "като пораснеш ще разбереш". Разбирах си всичко от малка чудесно. Не съм назидавана, не ми е мелено на главата. Имало е опити за контрол от страна на баща ми, но по-скоро тип протекция и неговата тревожност.
Не го правя и аз.
Не поучавам, не се заканвам, не размахвам пръст към детето си. Това поведение тип "видиш ли, ти си още пале, нищо не разбираш" е омаловажаващо към децата и по-скоро говори за невъзможността на родителя да обяснява, говори или да се държи адекватно.
Има си възрастови особености на израстването, които на чисто съзнателно и умствено ниво децата няма как да разберат. Изговарят се, когато детето е готово.
//
С израстването съм се научила да нямам очаквания.
Без значение колко хубаво/добро или лошо правя.

# 44
Разбрах че колкото и да се старая за нещо, то в повечето случаи остава неоценено!

Общи условия

Активация на акаунт