👉Лоялната програма - да спечелим и да споделим - 2👈

• 19 395
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Не знам колко е чакането в НАП, че обикновено в такива институции раздават едни номерца и...

# 121
Ами ти номерчето ще си го изчакаш при всяко положение, нали трябва да стигнеш до служител за да ти даде този ПИК. Дали ще ти попълни ЕГНто на момента и ще ти принтира нещата или пък ще те чакат готови и ще чакаш да ги намери където са прибрани че да ти ги даде... все тая Grinning И в двата случая трябва да влезеш и да си вземеш номерче и да ти дойде редът. Ние затова ти казваме че то няма лошо да го заявиш предварително, но не си спестяваш време така а вършиш нещо дето не е нужно иначе.
Честно казано, много народ предпочита да не ходи там щом може повечето неща да се свършат електронно и определено няма някакви тълпи хора дето да трябва да ги изчакваш. Е, ако отидеш когато са последните дни срок за подаване на данъчни декларации или за внасяне на даден данък, тогава ще има хора ама иначе едва ли.
Това да ти е дертът, ще видиш че бързо става.

# 122
Декларирането в НАП е един вид насреща проверка, за да потвърдиш, че получената сума е точно толкова. Май всеки ще трябва да си води записки за полученото.
Обаче какво се случва, ако ти налеят там едни пари волно или неволно, както беше преди години с националната лотария? Разхвърлиха по ЕГН- тата едни нереални 5- цифрени суми и яко дим да ги няма.
Никой не се включва да разясни може би защото няма какво да кажат.
За протокола  - прехвърлих 700т през Инсентив и все още не съм оставила данни за сега. Срока е до 23 02 2025г, нали?

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 06:31 от •mimoza•

# 123
Всеки може да си попълни  данъчната декларация онлайн. Даже са ти заредени задълженията. Само коригираш при нужда.
Ако, искаш може и по пощата с обратна разписка или в офис на НАП.
Пик написах, че може да се заяви и онлайн и после да го получиш за по-бързо. Да, чакаш си реда по номер, но с предварително подадено искане ти дават готов плик. Иначе си вземаш бланка, попълваш,чакаш ред. После служителят попълва. Напр.аз чаках 20 мин., защото ми попълва три различни адреса.
Учудвам се, че има хора без този пик. Вече ел.подпис се използва. Все нещо ще имате друго за деклариране или проверка като физ.лице.

# 124
  • до най-прекрасния мъж
Ако не ме лъже паметта, си вадих ПИК с електронен подпис през Egov. Въпреки че, ако имаш електронен подпис, се обезмисля ПИК. За мен ел.подпис си струва, 6 лв на година ми е подновяването, става онлайн, освен самото изваждане. Пести ми много време, миналата година свърших много работа онлайн и си спестих тичане по институции за дреболии.

# 125
  • Пловдив
И аз имам ел.подпис през евротръст. През egov мисля, че е-здраве инсталирах. Отивам да търся как става, щом може и изобщо да не се разкарвам.

# 126
  • до най-прекрасния мъж
И аз имам ел.подпис през евротръст. През egov мисля, че е-здраве инсталирах. Отивам да търся как става, щом може и изобщо да не се разкарвам.
Виж дали става. Аз имам B-trust. На Evrotrust ползвам някаква безплатна версия, но предимно за подписи към обслужващата ме банка.

# 127
  • Пловдив

[img]//cdn.bg-mamma.com/Gy7o/tk3IM.jpg[/img

При регистрация използван имейла, при забравена парола невалиден имейл 🤣

# 128
Чета и не мога да повярвам, че за някакви дребни суми НАП си прави труда да изпраща имейли да се декларират. Толкова други окрадоха държавата и нищо не им искат, а за тези суми голям проблем.

# 129
То всичко е автоматично. Наливат се едни данни от куриерите и се изпращат едни имейли. Който плати - дорбе дошло. Който не плати - предполагам се занимават с по-големите суми. Не знам за някой, който има 200 лв наложени платежи за година и не ги е декларирал, НАП да му пуска глоби.
Много хора искат да са чисти, да си нямат дертове след време и си плащат, каквото имат. За това има ефект от тези мейли, които изпраща НАП.

# 130
Мен НАП веднъж искаха да ме таксуват за някаква глоба за пътно нарушение, а аз изобщо не карам и не притежавам кола (членове на семейството ми имат, но няма на мое име; аз ходих на курс, но не и на изпит, защото установих, че шофирането ми е неприятно). Трябваше да се обжалва по съдебен ред, не я платих, но така и не разбрах откъде се е появила.

# 131
Тези глоби са от КАТ. За първи път чувам НАП да си ги търси. Но знам ли как са навързани. Иначе да не би да ти е глобата като пешеходец. Но май трябва да място да ти я пишат. Сестра ми е имала 10 лв глоба за пресичане на червено. Рядко срещано, но се случва 😄

# 132
  • Пловдив
Честно казано и аз не разбирам защо се занимават с тези суми. Ясно е примерно, че до 1000лв да речем годишно наложени платежи не е търговия.
Никога не съм подавала данъчна декларация, макар в случая да нарушавам закона.

# 133
Обясних моя случай с нп и НАП,защото някои хора от незнание миналата година си платиха данък 15% за продажба на лични вещи. Целта са продаващите в групи и платформи без регистрация, които си вадят по една заплата напр.
Всичко се следи и подава от система,затова влизат и минимални суми.
Пак казвам не е задължително да се подава годишна декларация, ако се касае само до приложение 13. Лично решение е. Обикновено хората имат и други приходи. Всичко излиза в декларацията. Въпросът е в такъв случай да я попълниш коректно.

# 134
  • Пловдив
Да, ясно, че го правят против злоупотреби. Но при положение, че именно виждат суми и какво се продава е просто логично. Няма как да въртя търговска дейност с разнообразни продукти и стойност в 90% от случаите до 10лв.

Общи условия

Активация на акаунт