Как тренирам - 29

• 23 586
  • 729
  •   1
Отговори
# 135
  • в пералнята
За честотата, аз не съм пример, на да си кажа, трудно ми е всеки ден.
Хем имам това, което Петето описа горе - работя основно от вкъщи, не водя и взимам децата от училище - само на тренировки, но те са им след обяд. Нямам пътувания и висене в задръстване, седя по цял ден на бюро, така че имам време за възстановяване. Спя поне по 7-8 часа.
Но пак съм си уморена и не мога да не пропусна ден, тежички са ми тренировките. Няма път, в който да изляза от залата и да не ми треперят краката или ръцете. А като ходя на спининг, буквално вода тече от мен.
Установила съм, че като тренирам прекалено много, се разболявам, може и да си въобразявам, не знам.
Наложила съм си обаче, в дните, в които не тренирам, да правя по 12к крачки.

# 136
Това, което си описала е пример за претрениране. Особено ако тренировките включват кардио повече от 4 пъти седмично. Нормално да ти пада имунитета, тялото се изтощава тотално.

Аз започнах големият кът след зимния бълк - целта е 12 килограма надолу при запазване на мускулната маса със срок до Април. Заредих яйца, пъстърва, спанак, домати и авокадо - моето любимо комбо за загуба на тегло.

# 137
  • София
Да, от претрениране пада имунитета. Но не са само "кардиото" води до това, а при всички спортове без достатъчна почивка.

# 138
Чудя се какво значи тежка тренировка и каква е разликата с не тежката. Как да преценя тежко ли тренирам или не?
Аз мисля че тренирам тежко - трудно ми е да изкарам сета до последнит повторения с добра форма, на някои упражнения даже не мога да направя пследните 1-2-3 повторения без да спра и поема въздух. Оправи ли ми се формата в края, вдигам килограмите и пак наново. Обаче не получавам сериозни мускулни трески, нито ми трепери нещо като си тръгвам.
Примерно след днешната за горна част на тялото си усещам мускулите като се движа - има напрежение, но не като да не мога да се движа нормално. Успявам да се възстановя до следващата тренировка.
Какво смятате вие?

# 139
Nevermoresleeep, какво имаш предвид под "... без да спра и поема въздух ..."?

# 140
Например правя набиране на лост. Правя 5-6 набирания и не мога да направя още едно, без да спра за няколко секунди като си сваля ръцете от лоста.

# 141
  • в пералнята
Не правя кардио 4 пъти, всичко на всичко са ми 4 тренировките. 2 са HIIT, 2 са с тежести.
Сигурно претренарам, да. На мен си ми треперят мускулите след всяка тренировка, много внимавам как слизам по стълбите от фитнеса 😁
И мускулна треска имам почти винаги.
Може проблемът да е в това, че тренирам само 2 пъти на седмица с тежести, не знам..

# 142
И мускулна треска имам почти винаги.
Това е доста странно.

Nevermoresleep, какво значи "оправи ми се формата"? Не го разбирам като понятие.

# 143
  • в пералнята
Не е съвсем странно, защото аз правя различни упражнения - например, ако в тренировка 1 правя leg press, lunges, hip trust и abduction.
В тренировка 2 правя клекове с щанга, мъртва тяга, добро утро и Кик бек.
Те целят едни и същи групи, но все пак са различни и ми се пада веднъж на две седмици, определен вид тренировка.
Затова явно мускулите ми не могат да свикнат и все си имам мускулна треска. Понякога по-лека, понякога по-силна.

# 144
Като успея да си направя целия сет от дадено упражнение с правилна форма и фул рейндж. Примерно на дедлифт без да започна да се изгърбвам на последните повторения или на лег екстеншъна да успея всички повторения да опъна краката в коленете а не до някъде.

# 145
Например правя набиране на лост. Правя 5-6 набирания и не мога да направя още едно, без да спра за няколко секунди като си сваля ръцете от лоста.
Тоест ти стигаш до отказ?
Аз също почнах да го правя преди време при последна серия от дадено упражнение. Вдигам пирамидално тежестта с всяка серия и гледам на последната да направя колкото повторения мога изобщо. Доста ми допада.

Имам склонност за претрениране аз. Просто по природа имам високо ниво на енергия и във фитнеса мога да направя и три часа тренировка с добри тежести, че и кардио след това. Като съм говорила с треньора ми, това доста пречи на мускулен растеж, а и си ходиш с една натрупана цялостна умора.
Сега гледам да тренирам така, че слд като си тръгна от тренировка, да усещам, че съм тренирала, но да имам достатъчно енергия да си продължа деня с останалите задачи.

# 146
  • в пералнята
Звучи много логично.
Аз в началото, когато започнах да тренирам, толкова се уморявах, че след тренировка си лягах за по час.
С времето се промени.

# 147
...
Сега гледам да тренирам така, че слд като си тръгна от тренировка, да усещам, че съм тренирала, но да имам достатъчно енергия да си продължа деня с останалите задачи.
За мен това е правилното натоварване. Не ми ли е останала енергия за друго след тренировка, значи съм претренирала.

# 148
Тоест ти стигаш до отказ?
Аз също почнах да го правя преди време при последна серия от дадено упражнение. Вдигам пирамидално тежестта с всяка серия и гледам на последната да направя колкото повторения мога изобщо. Доста ми допада.
Предполагамче това значи, но понеже обикновено не се чувствам изтощена след това се чудя дали не правя нещо както не трябва и дали се напъвам достатъчно.

Понякога правя дроп сет. Най-голямата тежест ми е в началото на всеки сет и след като започна да губя форма, свалям, за да довърша сета със зададените повторения. Това го правя когато вдигам теглото на упражнение, ако новата тежест е +5кг. На машините стъпката е такава. С гири е по-малка и там по-рядко го правя.

# 149
  • sofia
Моите тежести винаги са такива, че не винаги успявам да направя всички повторения. Остават ми 1-2, т.е. стигам до отказ. Тренировките ми ги прави треньор, катовсяка седмица ми вдига тежестите с една стъпка, но повторенията са 8 обикновено, не повече. И въпреки това за някои зони успявам до 6. Когато види, че е станало така, не ми ги вдига следващия път, докато успея да направя 8, или ми ги дава 6 повторения, но с една повече серии. Никога не ми е давал повече от 8-9 повторения на каквото и да било.
Аз да се оплача, че все по-често имам подут долен корем и много ме дразни това в профил. Идея може ли и как да се повлияе… (не е повече мазнина това).

Общи условия

Активация на акаунт