Ноемврийски бебета 2024 - тема 2

• 13 868
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Благодаря, засега никой не го вижда като проблем. Но аз си го следя и ако има нужда ще пиша.

За тъми тайм - огледало малко помага, лежа срещу него, имам от тези водни матрачета. И моето е клюкар. Един ден след разходка видя едн вратичка на гардероб лека открехната, извъртя си врата нагоре за да зяпа точто там.

Здравейте,
Предполагам ще стане дълго обяснение.
Не знам и как да започна, ще опитам накратко.
Бебето ми е родено в 33 седмица и беше в кувьоз 22 дни. След като си го взехме вкъщи той предпочиташе да спи и да стои винаги на дясно. Тогава никой не ми обясни че може да стане сплескване на главичката. И аз не го и карах да стои на ляво. И така в един момент видимо беше сплескана главичката от дясно, чак си личеше на челцето. Тогава Педи ни изпрати на Невролог и направихме един курс рехабилитация, Войта терапия и Ерго терапия защото според нея има схващане на мускулче на врата и по тази причина не желае да стои и да спи на ляво. Също и може да си изкриви гръбначния стълб занапред. Обаче рехабилитацията е доста ужасна и бебето доста плаче. Сега пак ще повторим рехабилитацията. Но казват, че колкото по рано се прави толкова по добре за бебето, защото после става по-трудно. Чудя се понеже и тук най-вероятно има недоносени бебета на вас някой казвал ли ви е такова нещо?  Някоя водила ли си е бебето на Невролог?  Правили ли сте курс по рехабилитация?  Вашите бебета спят ли само на дясно и стоят ли повечето време гледайки само на една страна?

И ние сме на Нук, такава му бяха дали в болницата, то и аз му бях купила същите. И една на Бейбилов (може би) за в количката, но нея я давам само ако почне да си яде дрехите. Шишета не отказва никакви.
Но и сега ръцете са в устата и ги вадя. Бибата вече си я вади сам и е смешен като се мъчи да си я набута обратно. Но заспива основно с нея.
Май влизаме в регресията на съня, 3 нощи поред се буди към 2-3 и видимо не е гладен, давам биба и заспива до 5. Но засега не е драма.
На нас ние рано за захранване, че още няма 4 месеца, но с интерес ви чета.
Подариха ми една лъжичка като с пълнител, изгрежда интересно.

Здравейте, нашето бебе пък спеше само наляво. И ортопеда ни каза да му правим едни масажчета. Всъщно ходим при една възрастна жена, която ни показа първата серия, но ние вкъщи вече не сме толкова сериозни в правенето на масажи на вратлето, малкият има скъсени мускулчв на едната страна на врата. Истината е, че сега трябва сериозно да се заемем с този проблем докато е рано. Ако сте от София мога да ви дам координати на жената за масажи на бебенца.

# 631
Да, от София сме. Бих се радвала да ми дадете координати. Да трябва да се оправят докато са още малки, защото после казват, че е страшно трудно. Но аз много късно започвам май със всичко. Чак сега взехме възглавнички.. и чак сега ще го заведем на Ортопед, не сме ходили все още.
А това че има скъсени мускулчета от едната страна на врата всъщност сериозно ли е? Какво ви каза?И Как разбрахте че има?  Как ще се оправи. Защото предполагам че и моето бебе има нещо подобно..

Здравейте,
Предполагам ще стане дълго обяснение.
Не знам и как да започна, ще опитам накратко.
Бебето ми е родено в 33 седмица и беше в кувьоз 22 дни. След като си го взехме вкъщи той предпочиташе да спи и да стои винаги на дясно. Тогава никой не ми обясни че може да стане сплескване на главичката. И аз не го и карах да стои на ляво. И така в един момент видимо беше сплескана главичката от дясно, чак си личеше на челцето. Тогава Педи ни изпрати на Невролог и направихме един курс рехабилитация, Войта терапия и Ерго терапия защото според нея има схващане на мускулче на врата и по тази причина не желае да стои и да спи на ляво. Също и може да си изкриви гръбначния стълб занапред. Обаче рехабилитацията е доста ужасна и бебето доста плаче. Сега пак ще повторим рехабилитацията. Но казват, че колкото по рано се прави толкова по добре за бебето, защото после става по-трудно. Чудя се понеже и тук най-вероятно има недоносени бебета на вас някой казвал ли ви е такова нещо?  Някоя водила ли си е бебето на Невролог?  Правили ли сте курс по рехабилитация?  Вашите бебета спят ли само на дясно и стоят ли повечето време гледайки само на една страна?

И ние сме на Нук, такава му бяха дали в болницата, то и аз му бях купила същите. И една на Бейбилов (може би) за в количката, но нея я давам само ако почне да си яде дрехите. Шишета не отказва никакви.
Но и сега ръцете са в устата и ги вадя. Бибата вече си я вади сам и е смешен като се мъчи да си я набута обратно. Но заспива основно с нея.
Май влизаме в регресията на съня, 3 нощи поред се буди към 2-3 и видимо не е гладен, давам биба и заспива до 5. Но засега не е драма.
На нас ние рано за захранване, че още няма 4 месеца, но с интерес ви чета.
Подариха ми една лъжичка като с пълнител, изгрежда интересно.

Здравейте, нашето бебе пък спеше само наляво. И ортопеда ни каза да му правим едни масажчета. Всъщно ходим при една възрастна жена, която ни показа първата серия, но ние вкъщи вече не сме толкова сериозни в правенето на масажи на вратлето, малкият има скъсени мускулчв на едната страна на врата. Истината е, че сега трябва сериозно да се заемем с този проблем докато е рано. Ако сте от София мога да ви дам координати на жената за масажи на бебенца.

# 632
Анастасия, моето бебе си държи главата на една страна също, още от раждането го водих на консултация и ми казаха, че трябва масажи и упражнения, но аз не послушах съветите. Мислех си, че със заякването на мускулите ще се оправи, но уви, не се е случило и сякаш е станало по-зле дори. Вече е очевидно и от едната страна му е леко сплескана главата, защото все на тази страна лежи. Моят не обича и по корем да стои изобщо, съответно и това не помага при нас.

Ще го водя пак на консултация и на терапия, но и аз се притеснявам, че съм закъсняла. Аз ще го заведа в Щерев и на още едно мнение април месец. По телефона терапевтката ме увери, че може напълно да се оправи и да не се притеснявам. Във вторник ще го заведа и ще споделя какво са ми обяснили.
Ето така е при нас, но от снимката не си личи колко на една страна му стои главата:

Скрит текст:

# 633
Mommy благодаря Heart
Много ще се радвам да споделиш какво са ти обяснили. То и моето бебе не обича по коремче но аз гледам уж да го слагам преди всяко хранене пък колкото издържи. Че започва да реве накрая тръшка се и хапе всичко. А твоето бебе колко е голямо?

Анастасия, моето бебе си държи главата на една страна също, още от раждането го водих на консултация и ми казаха, че трябва масажи и упражнения, но аз не послушах съветите. Мислех си, че със заякването на мускулите ще се оправи, но уви, не се е случило и сякаш е станало по-зле дори. Вече е очевидно и от едната страна му е леко сплескана главата, защото все на тази страна лежи. Моят не обича и по корем да стои изобщо, съответно и това не помага при нас.

Ще го водя пак на консултация и на терапия, но и аз се притеснявам, че съм закъсняла. Аз ще го заведа в Щерев и на още едно мнение април месец. По телефона терапевтката ме увери, че може напълно да се оправи и да не се притеснявам. Във вторник ще го заведа и ще споделя какво са ми обяснили.
Ето така е при нас, но от снимката не си личи колко на една страна му стои главата:

Скрит текст:

# 634
Момичета, има ли такова нещо като кърмаческа стачка при хранени с АМ деца? От около седмица, две, храненето е някакъв кошмар, реве, върти се, изяжда 20-30 мл и се почва мрънкането. Храним се по 40 минути. Не виждам да растат зъбки, съмнявам се и от рефлукса да е. Вчера в 8ч изяде със зор 120мл и яде чак сега. Даже ако не я бях взела сигурно нямаше и да яде. За около 20 дни е качила само 100гр. Иначе си е игрива и весела, спи си спокойно през нощта. Някой друг с подобен проблем?

# 635
Момичета, има ли такова нещо като кърмаческа стачка при хранени с АМ деца? От около седмица, две, храненето е някакъв кошмар, реве, върти се, изяжда 20-30 мл и се почва мрънкането. Храним се по 40 минути. Не виждам да растат зъбки, съмнявам се и от рефлукса да е. Вчера в 8ч изяде със зор 120мл и яде чак сега. Даже ако не я бях взела сигурно нямаше и да яде. За около 20 дни е качила само 100гр. Иначе си е игрива и весела, спи си спокойно през нощта. Някой друг с подобен проблем?

Не знам дали има кърмаческа стачка при деца на АМ, но аз кърмя и при нас е така от известно време. По групите и чатовете чета, че повечето деца в момента са така. Започвам да мисля, че по-скоро е повлияно от т.нар. регресии и периоди на усилен растеж, които нарушават както съня, така и храненето.

Иначе аз кърмя само в просъница. Опитам ли да дам когато е буден - рев. Снощи едвам успях преди да легне. Опитайте с шишето преди да се събуди окончателно, докато е сънен. Наддаването и при нас се позабави, но не се вглъбявайте засега. Аз го направих и накрая педиатърката каза, че си е ок наддаването, въпреки че аз смятах, че е супер малко. 🤗

# 636
KaterinaE. а колко ви беше наддаването?

# 637
Честно казано, не знам как ще се получи да я храня сънена. 🙁 Тя си е будна повечето пъти, когато стане време за ядене. Например, сутринта я нахраних в 8ч, заспа към 9:20 и още спи. Предполагам, че ще се събуди най-късно към 11ч, но аз я храня на 4 часа, та ще има 1 час дупка, в който ще си играем.

# 638
Ох, как така ви спят децата по 1 час + през деня 😅 Моето момче ако закърпи 45 минути и съм доволна... И нощния сън пак му се развали, снощи ме е будил 4 пъти - веднъж да яде, другите 3 - ?! Регресия ли, зъбки ли, събужда се да се "приспи", започва да си говори, не се получава (вече ме е събудил, но се правя,че ме няма и го наблюдавам само зад кошарата), изведнъж се разплаква и се намесвам. А уж миналата седмица не се будеше, т.е. е прехвърлял сам, приспивал се е сам... Аз все се опитвам да си обясня нещата, но май за някои няма обяснение 😅

Някакви идеи за игри? Имам чувството,че му е скучно всичко в момента, изчерпвам се, иска само да си лапа ръцете/разни гризалки...

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 12:35 от slanchogledka^

# 639
О, моето дете не е фактор - тя не е по спането. Без проблем си откарва по около 2 часа будна, ако спи повече от 4 часа през деня - пиши го нощния сън бЕгал. Иначе и аз вече се изчерпвам откъм идеи за игри - най-много си стои по коремче, яде си ръцете, гризалките, играчките, на шезлонга..такива ми ти работи. 😃

Продължава да си се буди в 5ч и доприспивам до към 7:30, ама сега съм в пъти по-доволна, като премина третия месец оправихме нещата със съня, преди ми беше кошмар. Но и аз се примирих, че не е от най - спящите.

# 640
Относно забавленията, вкъщи на всеки ъгъл има играчки, когато видя, че и писва, сменям местоположението и така закърпвам положението. Бяха ми подарили две книги с игри от подръчни материали, може би скоро трябва да започна да ги чета Grinning

За спането и при нас през деня три от дремките са по 30-40 мин и една при която може да спи час/час и половина. Вечер я слагаме към 19:30 да ляга, в повечето случаи ни се смее и иска да си говорим, та дълбоко и финално заспива към 20:30/21 часа.

# 641
KaterinaE. а колко ви беше наддаването?

За 4 месец 500 грама, но то си е индивидуално спрямо теглото на раждане и наддаването първите месеци.

Честно казано, не знам как ще се получи да я храня сънена. 🙁 Тя си е будна повечето пъти, когато стане време за ядене. Например, сутринта я нахраних в 8ч, заспа към 9:20 и още спи. Предполагам, че ще се събуди най-късно към 11ч, но аз я храня на 4 часа, та ще има 1 час дупка, в който ще си играем.

Ами аз не гледам колко време е минало, понякога са 2,5 часа, а понякога 4, но всеки път го храня след сън (Преди и аз бях супер стриктна с часовете, дори на кърма). Във вашия случай с АМ е различно, да, но пък ако общото кол. за денонощие си е същото, просто разпределено в различни часове, не виждам проблем. Разбира се, АМ не съм използвала почти и не съм запозната.

# 642
Пробвала съм по-често и по-малко да я храня, но това не работи при нас за жалост, още повече не иска да се храни и повръща после. Яде малко и после огладнява по никое време, та съвсем ми е неразбория. 😒 Период е, предполагам, ще изчакам и това да мине. Благодаря ти все пак за съвета, беше ми полезно да прочета какво може да бъде направено. 🫶

Относно наддаването гледам да не се филмирам, но ми стана странно, защото досега си качваше по 600-700 гр на месец, като изключим първия, в който беше качила кило и 300. То май е нормално в някакъв момент да спрат да качват така, както преди, но все пак... В петък става на 5 месеца

# 643
Идеи за игри: балони, вързани на крачетата или ръчичките (може да изкара и 15 мин така да ги гледа), peekaboo с одеяло (гледах,че така ги учат да си махат и одеялото от лицата), влакче с одеяло докато е по коремче, слагам го върху моите крака докато е по корем и го вдигам като самолетче. Това правим ние като нещо по-различно. Иначе също и обичайните неща - книжки, малки играчки да тренира захват гризалки, гледане на аквариума, гледане на нас, докато хапваме и тн.
Мами, вие кога мислите да слагате летния кош на количката, за да гледат, както и по-големите столчета за кола?

# 644
Това с peakaboo го пробвах, плаши се още (4 месеца и 7 дни), балоните не ги отразява, иначе самолетчето много го обича. Одеалото на влакче може да го пробвам довечера, виждала съм го,но ме е страх, че няма да се захване и ще падне....

Днес дневният сън е някакъв ад - catnapping по 20 минути. Даже пробвах да го излъжа да спи в количката по-дълго (много духа и няма да излизаме, целият прахоляк е във въздуха), йок - ококори се след 20 минути и взе да ми рита по коша..... И да го приспивам на абсолютен мрак в тоалетната - заспа, пак за 20 минути... Направо ми идва да се гръмна днес, дори върху мен не спи спокойно и дълго, имам чувството, че цял ден де приспиваме...

Общи условия

Активация на акаунт