Ноемврийски бебета 2024 - тема 2

• 13 937
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Само аз ли не давам пробиотик? Като ви чета чак се замислих дали не греша 😳

И аз не давам. Бебето ми е кърмено, което е достатъчно, за да му се заселят червата с полезни бактерии

# 466
Може ли да споделите защо не харесахте Омнибиотика? На нас ни го изписаха, но и аз не съм чувала добри мнения и се чудя дали да го давам.

Аз му давах Waya, но като свърши, моя позната ми каза, че омнибиотика бил най-доброто на пазара и реших да пробваме. Имам чувството, че малкия се запече от него няколко пъти, а той иначе се изхожда по голяма нужда всеки ден по горе долу едно и също време, а като се запече, става крив, те са едни напъни едно чудо. Другото е, че е на сашета и го разтварям в млякото и така сгъстява млякото, че дупката на шишето се запушва от него и малкия се дразни, не може да пие, сменяме главите на шишето и така няколко пъти.. и цената му е доста висока според мен и сега пак реших да давам Вая, него го ползвахме и с каката и съм доволна, само дето бързичко свършва.

Аз също знам, че при изцяло кърмените бебета пробиотик не е толкова необходим, но имало значение дали са родени естествено или секцио. При родените секцио е препоръчително, даже някои от родилното почват да им дават. Аз не съм лекар, това инфо е от нашата лична лекарка, а тя е доста компетентна. Също така кърмата естествено съдържа пробиотични бактерии, но ако майката има нарушена чревна флора, това може да се отрази на състава на кърмата. В такива случаи, консумацията на пробиотици от майката или директен прием от бебето е доста препоръчителен.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 23:32 от LuisaMar

# 467
Ние го къпем в банята с подвижния душ, каката ми помага. Лежи на една подложка на чиполино (Прими) и е доста удобно. Сама не знам дали ще се справя, защото не виждам как ще стане да го сложа по коремче за да му измия гърба. Преди го къпахме в един леген в стаята, но това е в пъти по- удобно и не разнасяме кофи с вода и легени. Когато вече може да седи ще си го слагаме направо в коритото пак в банята да се забавлява.
Пробиотик не съм давала до сега никакъв.

# 468
И аз не давам пробиотик. Около първия месец ни бяха изписали Пробиен, давах го седмица-две. Педи твърдеше, че помага да няма колики после. Ами детето наистина нямаше колики, но много ме съмнява да е било от пробиотика.

# 469
Малкия има къса юздичка на езика, аз забелязах това още в болницата и неонатолозите - 3 на брой ми казаха, че нищо не се прави в днешно време, можел да го израсте, ако засуква значи всичко е ок, но вчера нашата лекарка каза, че не била на това мнение и най-добре било да се резне и ни препоръча един лекар УНГ, та ще го посетим след няколко месеца. Някой друг с такъв проблем?

# 470
И ние не даваме пробиотик по принцип, но на малкия му откриха атопичен дерматит и педи му изписа Омнибиотика. Изцяло на кърма е, и на мен ми е доста странно да помага за дерматита ама ще видим. Препоръча ни и къпане 2 пъти в седмицата само.

# 471
И ние не даваме пробиотик по принцип, но на малкия му откриха атопичен дерматит и педи му изписа Омнибиотика. Изцяло на кърма е, и на мен ми е доста странно да помага за дерматита ама ще видим. Препоръча ни и къпане 2 пъти в седмицата само.

Как разбрахте, че е атопичен дерматит? Първото ми дете е с АД, но при нея по-късно се прояви (към 1-2 годинки). Сега забелязвам, че малкият има сухи петна по колената и лактите. Няма обрив, визуално не си личи, но кожата е груба и суха на допир.

# 472
  • София
И при моето бебе има сухи участъци по крачето и ръчичката, казаха да мажем и хидратираме, нищо за АД. Сега ще му сменя козметиката с тази на А Дерма Екзомега и дано помогне, ще поразредим и къпането. Сега е всеки ден във ваничка, да си шляпа, но може би през ден-два ще почнем, докато се пооправи кожата.

# 473
Ами има няколко сухи петна по ръцете и краката, както го описвате. Докторката каза, че си е направо АД. Сменяме му козметиката на Адерма екзомега и ще видим, дано помогне. Затова и не знам каква е връзката с Омнибиотика. Каза ми също да намаля млечните, повечето ядки, морски дарове и тн., за да не направи алергична реакция.

# 474
Ами има няколко сухи петна по ръцете и краката, както го описвате. Докторката каза, че си е направо АД. Сменяме му козметиката на Адерма екзомега и ще видим, дано помогне. Затова и не знам каква е връзката с Омнибиотика. Каза ми също да намаля млечните, повечето ядки, морски дарове и тн., за да не направи алергична реакция.

И ние сме така и минахме на А-дерма. Вече не са толкова червени, колкото бяха, но пак не са изчезнали на 100%

# 475
Здравейте момичета, доста време не бях влизала и сега Ви изчетох най-накрая. Радвам се, че имаме тези теми където да разменяме мнения и опит. Аз напоследък доста се притесних за малкия защото спря да наддава добре. Първите 2 месеца качи по килограм а на третия месец беше качил 800г. След седмица горе-долу става на 4 месеца и вчера го премерих само с около 350г нагоре. Като цяло целия месец ни беше много турболентен, започна да 'стачкува' сякаш. Моята менструация се върна общо взето веднага след като приключиха лохиите, въпреки че кърмя. Последният път като ми дойде обаче бебо стана много неспокоен а кърмата ми видимо много намаля. От началото цедя за последното хранене преди лягане, когато го храни ММ, но се наложи да вадя от фризера, защото не можех да изцедя почти нищо.Започнах да дохранвам и през деня, а той все по-често започна да отказва гърда и да се ядосва, да ме бие, бута и хапе, когато се опитвам да го сложа. Понякога толкова се ядосва, че и от шише започва да отказва даже, а са минали 4-5 часа от последното хранене дори, и видимо е гладен.

Нещата се пооправят като отмине МЦ сякаш, ама знам ли... Много от дните само през нощта успявам да го кърмя спокоен, но вече не знам дали успява да си изяде нужното количество и тогава. Последната седмица даже е свалил, въпреки че го дохранваме от шише. Когато отказва да се храни и много разбутваме и дремките и се преуморява също. Много често връща, но иначе през деня е жизнен, весел (когато успее да се нахрани и е наспан). Нещо всичко се обърква при нас явно. Започна да става отново по няколко пъти вечер - явно защото не се е дохранил през деня, но до скоро спеше по цяла нощ, 7-8-9 часа...

Скоро сме на преглед при педиатърката и ще видим какво ще каже за килограмите. Предполагам, че може и на нас да препоръча по-ранно захранване.

Относно пробиотика - ние даваме Биобаланс капки с Вит Д още от 20-я ден. Педиатърката каза цяла зима да го даваме пък после ще го махнем изцяло или ще препоръча друг пробиотик без вит Д.

ПП. малкия също има някои сухи участъци по кожичката. На лактите и на ходилата отгоре и между пръстчетата. Мажа по-интензивно напоследък и има сякаш подобрение, но ще погледна козметиката на А Дерма и аз като приключим сегашните мазила. Grinning

# 476
При нашето бебе АД се прояви в края на 3 месец. А-Дерма категорично не помага. Сега ще пробвам серията на Бепантен и накрая ако не проработи и Ларош. 🥺🙄Голямо приключение е.

Относно Омнибиотика - не зная дали има отношение начина на раждане; аз съм с ествествно раждане и бебето е само на кърма от гърда, но взимаме и аз, и той Пандата и сме ок.

И при моето бебе има сухи участъци по крачето и ръчичката, казаха да мажем и хидратираме, нищо за АД. Сега ще му сменя козметиката с тази на А Дерма Екзомега и дано помогне, ще поразредим и къпането. Сега е всеки ден във ваничка, да си шляпа, но може би през ден-два ще почнем, докато се пооправи кожата.

# 477
За пробиотика знам,че ако е секцио е важно майката да е взимала последния триместър и (ако кърми), докато кърми. Но аз давам допълнително пробиотик, защото имаше ужасни колики в началото - минаха, сега продължих, защото помагат и за изхождането. През ден, повече от това не е имал пауза.
Омнибиотик не ми хареса,защото става по-гъста кърмата в шишето и малкият понякога се дърпаше да яде, може и вкуса на млякото да променя. Накрая аз го допих, а на него давам Био Гая.

Покрай цикъл кърмата категорично намалява, нормализира се с по-често цедене/сукане следващите 2-3 дни като свърши. Но така като те слушам, Мишмаш, май и при вас се усеща регресията на 4ти месец с това недоспиване. Аз откакто се похвалих,че е заспал сам, само веднъж се е случило пак. Цялостно удължавам дремки, в момента ми е пак в ръцете, за да направи час спане. Събуди се на 30та минута като по часовник и го грабнах....

А за сухите петънца по крачетата, аз пробвах да мажа с woodenspoon - еми, не помага. Мажа го по 2 пъти на ден с крема им с овес за атопична кожа,и олиото за масаж - ефект никакъв. Мацотянго с хидра лосиона на Мустела. Ние го къпем 2-3 пъти в седмицата така или иначе, така че не сме го премили.... Другата седмица сме на консултация и ще питам педиатъра... ММ ми се дразни, да не съм му сменяла така козметиката на детето, ама то на ММ дори шампоаните аз му купувам - той какво разбира от козметика 😅

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 11:12 от slanchogledka^

# 478
Дами, за тези, които кърмят и бебетата имат АД, пробвайте да ги къпете с кърма. Доказано помага, има научни изследвания.

Ето статия с това как :

https://www.healthline.com/health/baby/milk-bath-baby

Накратко - вместо шампоан за бебета, слагате кърма във ваничката. Може Стара кърма, която вече не е за пиене, стига да не мирише лошо.

Миш маш, моето бебе също ги прави тези магарии. Трябва да я люшкам на топката по 5-10-15 минути и да почне да заспива, преди да засуче. Или пък в раницата да я нося и така да я люшкам, ама някой път и от това не става. Някой път я държа така както ще е в раницата, дундуркам в, докато и пея и не спирам, даже да почне да мрънка и така докато се успокои. Иначе ще се скъса да ми яде блузата ама не ще на зърното. Някой път и давам и залъгалка (в началото тя изобщо не я взимаше) и така докато се успокои и я доближавам до зърното и постепенно махам залъгалката и и давам зърното. Но не винаги работи де. Гледам да избягвам тази борба, като я слагам на гърда, докато още спи - тогава е най-лесно обикновено. Ако я оставя да спи върху мен, е най-лесно даже - след около 45 минути - час, в слагам на гърдата както още спи и тя захапва. А ако е минало много време и тя е много гладна и кисела, изцеждам към 40-50 мл и и давам от шише. Тя и на шишето не е фенка, но поне него мога да и го дам във всякакви позиции и накрая пие нещо, макар и бавно. Като вече не е освирепяла от глад, е по-лесно да я сложа на гърда. Иначе основно я кърмя легнала обглегната назад и тя е върху корема ми. Може да пробвам да сме голички и кожа в кожа, ама ми става студено.

Смятам тези дни да се консултирам с консултант по кърмене и да дойде вкъщи да видим дали ще ми помогне с други стратегии. Поне от толкова люшкане, здраво кардио съм направила.

# 479
Трета вечер замених кърменето в 20:00 с АМ. Малката изпива 150 мл някъде. Заспива САМА като я сложа в кошарата, нещо, което за почти 4 месеца не ми се е случвало нито веднъж....като я сложа към 20:30, някъде до 21:00 е заспала напълно. После се буди за ядене чак в 00:30, което в пауза от 4, часа и половина. След това кърмене пак се буди на 2 часа и половина да цока, но за момента няма да замествам друго ядене, главна цел си ми е да я кърмя. Ако продължава така съм много доволна, защото имам време да обърна и на баткото, при нас баща им работи предимно късно смени и 2 дни от седмицата си е в нас вечер. Много ми е гузно за големия ми син, който все търпеливо чака мама да друска и успива бебка вечер.
Дано продължим така ☺️

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 15:04 от Elica7931

Общи условия

Активация на акаунт