Ноемврийски бебета 2024 - тема 2

• 13 837
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Новините от деня:

Аз ще започна захранването в края на 5-ти, може би даже 6-ти месец, зависи кога Филип прояви интерес към храната. За сега примлясква на пица и панирани филийки 🤣

Спи по 10 часа на денонощие, между 3,5 и 4 часа прави дневен сън със средно 4 дрямки, едната от които средно 2ч.

Ръцете са му постоянно в устата и направо откачам с това. Яде си всичките пръсти - заедно и поотделно като понякога се опитва да си навре и двете ръце заедно в устата, а на мен ми се реве. Това с цокането на палеца ме прави направо нестабилна и ми иде да ревна.

Вчера се завъртя за първи път от гръб по корем.

А, да, и пробвах пантс номер 3 на Памперс премиум кеър - пълен боклук или аз съм прекалено тъпа да ги сложа правилно - няма гаща, която да не изпусна.

За слънцезащита една стара педиатърка ми препоръча Юсерин и няма как да пестя в това перо, за жалост, защото Фифи ни вкарва перманентно в приключения с тоя дерматит.

Относно разходките: откакто са го изписали на 7.11 няма ден да не сме били навън, дори  на минусови температури; пропуснахме само три дни в най-големите студове и сега последните два много ветровити дни. Педиатърката ни препоръча да го извеждаме максимално и да се проветрява няколко пъти на ден по 15 така или иначе. НО навън го пазим от слънцето, не само защото е бебе-бебе, а и защото е с бяла кожа и направо не ми се мисли какво ще стане, ако на фона на дерматита вземем та го изгорим.
Апропо, вчера видях в нашия парк една майка на едно 2-месечно бебе, което на 18 градуса беше увила в зимна трипластова пелена и го насочила пряко срещу слънцето. Само главата му се виждаше, беше алено червено и му даваше млялото. Вече втори ден се питам какво ли стана с това нежно създание и тази откачалка, която го печеше на грил в зимното трипластово одеало 😵💫🥺.

Относно количеството хранене: ами храни се вече 5 пъти, аз май някъде по-рано писах, че така се нагласи преди около месец и така си остана. Променя го само като е нервен и иска нон-стоп на гърда, като съответно ме запушва така. Иначе го засякох, че яде дори 180 мл, но не всеки път, а само ако е зверски гладен, но яде обилно.

уф, извинете дългия пост.

# 586
Момичета, които ще захранвате по ЗВБ, не съм запозната и въпросите ми ще ви се сторят глупави, но искам да чуя реална информация от хора, които са правили или ще правят това. Не се ли страхувате от задавяне? Как става дъвченето без зъби? Навикът да суче (всмуква) не пречи ли на яденето?

# 587
И мен ме изкарва вече извън кожата това блъскане на ръцете в устата, друго не се признава. Пилета, Софита, гризалки - не. Трябва постоянно да съм до нея, за да ги махам..

Иначе и на моята е много светла кожата, ще взема да разгледам слънцезащита, че не съм купувала още. Наскоро забелязах някои груби участъци по крачетата, като кокоша кожа, та купих продукти на Биодерма, май има ефект. Аз имам невродермит и само се надявам и детето да не цъфне с тази гадост.

# 588
Врабченце, защо толкова ядове, че си яде ръчичките бебчето? И моето си ги яде, направо до лактите ще си ги напъха, ако може, няколко пъти даже сама се задавя, понеже толкова дълбоко си бърка с пръстите, но това си е нормално на този етап. Давам и гризалки.

Момичета, които ще захранвате по ЗВБ, не съм запозната и въпросите ми ще ви се сторят глупави, но искам да чуя реална информация от хора, които са правили или ще правят това. Не се ли страхувате от задавяне? Как става дъвченето без зъби? Навикът да суче (всмуква) не пречи ли на яденето?

ЗВБ е удачно чак когато бебето придвижва храна навътре, което става към 6 месеца. И дори по ЗВБ си има правила за това как да се поднасят храните на всяка възраст и как да се избегне задавяне. Препоръчвам solid starts - базата данни им е безплатна и пише за всяка храна как е удачно да се дава според възрастта. Всъщност дори и с пюрета да започне захранването, те са гладки само в началото и постепенно се правят по-гъсти и детето трябва да се научи да дъвче постепенно и с пюрета, които постепенно стават на нормални храни. И да, може и без зъби да се дъвче, то ако се чакат зъбите да пораснат, преди да се даде нещо различно от пюрета, ще има да се чака... Особено с някои бебета.

А е възможно и по ЗВБ да се дават пюрета - има едни лъжички за ЗВБ, които бебето само може да ги държи и да се храни само, а храната не пада от тях. Мога да дам линк/снимка, ако някой иска, ама аз още не съм ги изпробвала. Имам и кафени лъжички, които бебето също може да държи

# 589
Точно такива лъжички съм се засилила и аз да купувам, те са различни степени спрямо това колко е течно пюрето. И смятам, че биха изградили много полезно умение.

# 590
И мен ме изкарва вече извън кожата това блъскане на ръцете в устата, друго не се признава. Пилета, Софита, гризалки - не. Трябва постоянно да съм до нея, за да ги махам..

Иначе и на моята е много светла кожата, ще взема да разгледам слънцезащита, че не съм купувала още. Наскоро забелязах някои груби участъци по крачетата, като кокоша кожа, та купих продукти на Биодерма, май има ефект. Аз имам невродермит и само се надявам и детето да не цъфне с тази гадост.

Същото е при нас с ръцете, а и с кожата. Педиатърката вчера директно каза “дерматит” и ми препоръча да мажа с Биодерма или А-дерма, специализирана козметика за много суха кожа. На мен обаче ми е доста позната темата, явно и двете ми деца са изкарали “късмет” с моята кожа. При голямата само биодерма помага за сухите петна и екземи. Много различни кремове съм пробвала.

# 591
Zimk02, може ли линк или снимка на такива лъжички Blush

# 592
Поне моя опит със задавянето е много положителен, всмисъл колкото и пъти да се е задавил е било точно gag рефлексът, който се описва в материалите относно захранването и наблюдавам как бебето спокойно и уверено се справя с това и ако има по-голяма хапка само си я изплюва. Всъщност точно това е едно от предимствата на метода, че още от началото бебетата се учат да се справят с парчета и да се намали задавянето. Не ми се е случвало никога истинско задавяне.
Тези лъжички и аз ги поръчах този път, до сега не съм ги пробвала.
За другите въпроси май вече отговориха дамите ☺️ Като минуси на метода мога да кажа, че доста се цапа с него и много по-бавно се замества хранене. Също е и по-неудобно за хранене навън.

Относно сухата кожа, в нашето семейство ползваме Avene XeraCalm, а за душ с големия ползвах доста време Aderma измивно олио. И от двете съм много доволна.

Ръцете и при нас са все в устата, много е и нервен и ревелив, чак се моля скоро да изкочи някой зъб, да имам обяснение за всичко това. Ама аз много не се дразня, че си яде ръцете, по скоро ми е смешен. И тактично му слагам някоя гризалка, хване я, лапне я и след малко и той тактично я отмести и пак юмручето в устата 😁

# 593
Zimk02, може ли линк или снимка на такива лъжички Blush

https://www.amazon.com/dp/B01GEOZEVU?ref=ppx_pop_mob_ap_share

Аз поръчах тези, не знам дали доставят до България, но със сигурност има подобни някъде другаде. Обичам да ги гледам при другите прибори сега, ще видим как ще се справи бебка, като и дойде времето.

# 594
Slanchogledka, и при мен беше точно така с каката- аз съм единствено дете и бях свикнала до тогава цялото внимание на майка ми да е за мен, но това рязко се промени с появата на внучката- точно както описваш. За съжаление майка ми вече я няма, но сега като прочетох какво си писала се сетих и аз колко бях възмутена на времето Simple Smile. Беше ми обяснила нещо от рода на това, че като й се радва на нея и я гледа ми се радва и ми помага на мен така че да не се сърдя излишно, нещо такова беше. Явно наистина се променят хората като дойдат внуците- къде по- малко, къде повече. Гледам и тук разни съседки в блока, откакто са станали баби виждам коренна промяна и при тях.
За захранването- ако продължава да си качва добре и няма някакви притеснения ще изчакам да навърши 6м. и ще започна с пюре от зеленчуци, не съм решила какво точно още. Иска ми се да пробвам и ЗВБ, но още събирам информация и смелост.Ще го запиша и на детска кухня- май можеше от 10м. С каката ми беше доста удобно, тъй като те дават(ха) супа, основно и десерт и това й стигаше доста време за две хранения и междинна закуска и така трябваше да приготвям аз само едно или две хранения- мляко и закуска сутрин.
Сега видях, че сте коментирали и приборите- не бях виждала такива лъжички до скоро (не се бях и интересувала), но си поръчах от немския амазон след като ги открих. Изглеждат ми добре и мисля да пробвам с тях.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 09:50 от _Marley_

# 595
Аз ще си захранвам по класическия начин на 5 и половина месеца, тоест ще го храня аз и в един момент ще му връча лъжица за да се учи сам, както направих с кака му. Това ЗВБ - храна навсякъде, мазалак и мръсотия след това, не мога да го гледам и не го разбирам. Какъв е проблемът с това, че децата си лапат ръчичките иначе? Те така опознават себе си и света в тези месеци, даже бях чела, че е маркер за нормално развитие.

# 596
Така е, но цокането на палеца ще доведе неминуемо до посещение при ортодонт в по-късна възраст.

Аз ще си захранвам по класическия начин на 5 и половина месеца, тоест ще го храня аз и в един момент ще му връча лъжица за да се учи сам, както направих с кака му. Това ЗВБ - храна навсякъде, мазалак и мръсотия след това, не мога да го гледам и не го разбирам. Какъв е проблемът с това, че децата си лапат ръчичките иначе? Те така опознават себе си и света в тези месеци, даже бях чела, че е маркер за нормално развитие.

# 597
Абсолютно не е задължително, а и без да си смуче палеца пак може да се наложи да посети ортодонт, аз съм живия пример за това.

# 598
При сестра ми така бяха нещата, педи докладва и за нейната дъщеря. Където мога да избегна това, ще опитам. Но отказва залъгалката….

Абсолютно не е задължително, а и без да си смуче палеца пак може да се наложи да посети ортодонт, аз съм живия пример за това.

# 599
Може би не му харесва модела, моето признава само Авент

Общи условия

Активация на акаунт