Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 901
  • 774
  •   1
Отговори
# 105
Частта където е Хармони много скоро ще се пренасели. Срещу тях, до Софтуни, заградиха един парцел и ще строят. Отделно Петрол-а на ГМ-то ще го махат доколкото чувам и ще строят сграда. Вдигнали са мерника и на Орфей, там колко може да се строи не е истина, защото парцелът е огромен. Като цяло цените са свръх високи за това, което получаваш, а и районът поне за мен не е много привлекателен - точно до тубата на метрото си, а и от Драган Цанков е доста шумно. Но в крайна сметка всеки преценява къде и на каква площ ще му е комфортно.

# 106
  • софия
Timshel доста притеснителна информация споделяш. Гледах Хармъни, защото е по-напреднал строежа от другите нови сгради в района и ме устройва като локация.
Панел си купуват много хора и по различни причини, най-често финансови. Квалификациите са неуместни.

# 107
Панелките все още стават за живеене, но за в бъдеще не се знае как ще е.
Няколко страници по-назад Тинтина предложи като атрактивна опция за сам човек панелка мой набор в Люлин-2, с 30-годишна ипотека. Че то след 30 години докато я изплатиш, може нищо да не струва вече - я ще се е амортизирала физически, я морално и никой да не иска да живее там.
П.С. Знам, знам - заплатата на всеки само ще се качва, пък лихвата ще стои ниска, така че 30-годишната ипотека току-виж я изплатил само за 10-15 години, хем и панелката ще се е качила още дотогава, така че двоен удар правиш.

# 108
Двоен удар не правиш, но давал смисъл в живота си

# 109
  • София
Има и един нов строеж на Г.М. Димитров, долу-горе срещу NV Tower, но не ми харесва, че е на булеварда.

Не е срещу NV -то, а е по към Н. Габровски.
Точно тази част на булеварда не е шумна - живея там. Много е хубаво, слънчево.
Но новата S tower ще засенчва новата сграда.

# 110
Здравейте! Разглеждам документите на апартамент, който по различните документи е на 2 различни номера на улицата. Някъде там е станало объркване, но въпросът ми е коя е институцията която трябва да каже всъщност кой номер е тази сграда? Към кого да се обърна преди да тръгна да купувам подобен имот?

# 111
Ами той и моят се появява с различен номер на различни места. Причината е, че за да се построи сградата са обединени три парцела, като всеки си е имал номер. И после официално е определен един от тях, но за мобилни оператори или доставки на ток и вода може да не важи и да ползват друг номер по някаква тяхна логика.

# 112
На нас са ни искали удостоверение на идентичност на адреса, бяхме в кметството, от там провериха на съседа неговата къща на кой номер се води по нот.акт и съответно за нас потвърдиха другия (понеже в различните документи се водеше различен номер).  
Не знам дали тази електронна услуга е същата, нашето удостоверение замина като документ за сделката:
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinsk … irani+uslugi/2018
И това пише, че важи пред институциите
https://www.gis-sofia.bg/bg/services/kadastar-i-ustroystveno-pla … ereniya-za-adresi

# 113
И вероятно това трябва да се покаже пред банката за кредита и нотариуса при покупката и ипотеката?

# 114
  • Sofia
Да, вади се удостоверение за идентичност, аз също съм вадила.

Забравила съм колко забавна е тази тема на моменти, но понеже планирам поредна покупка, като жена не-архитект, не-суперпрограмист и не-незнамсикакво още, но с прилични доходи, която и сама може да си купи нещо, та да попитам дали в настоящия момент бихте си купили в Банско на около 600-700 евро на квадрат? Как върви пазарът там в последните години, че нещо го изпуснах от поглед? Търсене/предлагане активно ли е?
Рекох да попитам за външна гледна точка, пък дано някой се включи конкретно по темата Simple Smile

# 115
  • софия
Aisha, здравей съкварталке. Сграда Силва до Шел имам предвид аз, за същата ли говориш?

# 116
За да се върнем на темата, пускам една сграда, към която имам интерес. Нали сега тенденцията е да купуваме НС. Започвам да се чудя дали да не си продам панела и да доплатя за нещо по-малко, но ново. Има свободни апартаменти, обаче от 1 година не съм видяла сериозно напредване на строежа. Има и един строеж близо до Интерпред, който пък изобщо няма развитие.

Скрит текст:
Ако имате тази възможност не го мислете много. Според мен купувачите са в еуфория и са склони все още да купуват дори и панел с 30 годишна ипотека. Лично за мен, тези имоти губят стойност във времето и каквото и да ми обясняват привържениците, не могат да ме убедят в противното.

# 117
  • София
Aisha, здравей съкварталке. Сграда Силва до Шел имам предвид аз, за същата ли говориш?

Да, писах за нея.
На отсрещния тротоар се строи доста по-висока сграда. Според мене ще засенчва Силвата по обяд.
Но аз съм болна на тема юг и слънце. Други не го обичат и се засенчват с щори, пердета и др.

# 118
Днес гледах схема с чужденци по новатв. Гледайте и ще разберете защо приемането на еврото няма да намали риска и няма да накара чужденците да изкупят България. Не е проблема в паричната единица, а в хората, беззаконието и безхаберието. Нищо няма да се промени след приемане на еврото, но може да бленуваме дружно.

Не можах да намеря репортажа, но ето статия. Последните думи на англичанина бяха “придавам всичко, махам се от тази държава и ще съветвам никой да не инвестира тук”. Туй то за нашето светло бъдеще. Ние сме по бетер от африканска държава, но претендираме да сме европейци.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19820946

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 09:27 от Gogo1979

# 119
Не можах да намеря репортажа, но ето статия. Последните думи на англичанина бяха “придавам всичко, махам се от тази държава и ще съветвам никой да не инвестира тук”. Туй то за нашето светло бъдеще. Ние сме по бетер от африканска държава, но претендираме да сме европейци.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19820946

За тоя репортаж ли става дума по нова?
https://nova.bg/news/view/2025/01/31/485691/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D … 1%80%D0%B0%D1%82/

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 11:42 от sweet13

Общи условия

Активация на акаунт