Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 881
  • 774
  •   1
Отговори
# 315
Грък ми каза, че там пазарът се движи от българи, местните не се хващат на тия високи цени да купуват. Може и истина да се окаже.

# 316
  • софия
Със сигурност има някаква истина + че българи започнаха за взимат гръцки плажове на концесия. Богата нация сме, имотна  Sweat Smile

# 317
Купуването е функция на кредитиране. То се вижда с просто око. Въпроса е че гърците са наситени на много по-ниски нива на цени и размер на кредити, докато ние се нагърбваме на доста по-високи нива и това е доста рисково и пагубно за икономиката ни. Да не мислите, че европейските банки и държави ще продължават дълго време да позволяват на българина да печата левчета, да ги обменя по фиксиран курс за евра и да купува имоти зад граница. Това си е принтер за пари за чужда сметка и може да събори борда.

# 318
Купуването е функция на кредитиране. То се вижда с просто око. Въпроса е че гърците са наситени на много по-ниски нива на цени и размер на кредити, докато ние се нагърбваме на доста по-високи нива и това е доста рисково и пагубно за икономиката ни. Да не мислите, че европейските банки и държави ще продължават дълго време да позволяват на българина да печата левчета, да ги обменя по фиксиран курс за евра и да купува имоти зад граница. Това си е принтер за пари за чужда сметка и може да събори борда.

Никоя европейска банка няма пръст тук - ние можем да напечатаме само толкова левчета, колко евро сме "натрупали в мазето на БНБ". Европейските банки не ни дават нищо. Иначе си прав, че износът на капитали не е желателно нещо, ама и там не може да се сложи забрана, защото сме в ЕС. А бордът е далеч от падане, защото ако помня добре покритието с "натрупани в мазето евро" е май 30% повече от напечатаните левчета.
А ако са верни данните, че само 1/4 от имотите се купуват с ипотека, тогава за какво толкова си се загрижил?

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 21:19 от Черна станция

# 319
Тази статистика включва сделки с парцелчета, гаражи и още какво ли не. Тяка че жилища, купени с кредит може и да са повече от половината.
На чудещите се за кредит- аз бих рискувала. Па съм даже и сама. Не за друго, ама няма по-голям стимул от кредита да се сриташ по задника и да бачкаш за повече пари 😁 то не става с мрънкане по форумите, броене на стотинки и свиване. Приходите вдигайте!

# 320
Вие хвърляли ли сте око на imot.bg за София? На тия цени как очаквате да има нисък % ипотеки? То така се вадят 200-300-500 к евро. Според мен даже голяма част от сделките без ипотека са забавени строежи, сключени преди няколко години. Реално ще е още по-висок % ипотеки без тях.
Даже ми прави впечатление, че сгради буквално пред акт 16 продават останали жилища по-евтино от такива, които тепърва се започват.

# 321
То и не всички ипотеки са на цената на имота. Доста често допълват или са за доказване на доход. Вадят се парите, сив, черен, пембян сектор....

# 322
Факт, и аз забелязвам същото.
Новите проекти, на зелено, масово са над 2200-2500€  колкото са и тези на Акт 15/16. Схемите са 30/30/30/10, което абсурд, но това е реалността. Мисля, че строителите са добре обезпечени и не им трябва капитал.
Сградите взимащи АКТ 16 тази година са започнати преди най-рано две години, в повечето случай три.

Вие хвърляли ли сте око на imot.bg за София? На тия цени как очаквате да има нисък % ипотеки? То така се вадят 200-300-500 к евро. Според мен даже голяма част от сделките без ипотека са забавени строежи, сключени преди няколко години. Реално ще е още по-висок % ипотеки без тях.
Даже ми прави впечатление, че сгради буквално пред акт 16 продават останали жилища по-евтино от такива, които тепърва се започват.

# 323
Здравейте, има ли някакво значение според вид собств. Частна вс вид собств. Съсобственост, който е написан за парцела в Кадастъра за дадена сграда, и по това да може да се разбире, дали когато човек реши да купува апартамент в тази сграда ще му се прехвърлят и ид.ч. от УПИто при покупката на апартамента на този парцел?
Забелязах в в Кадастралната карта, че май старите блокове (стара тухла, панел, ЕПК) преди 90те, които са без ид.ч. от земята и тя е Общинска частна, доста често пише в Кадастъра за самата сграда, че е вид собств. Съсобственост. При новите строителства са си вид собств. Частна.

Нали е за предпочита да се прехвърлят ид. ч. от земята, за жалост дори и някои нови строителства се строят срещу обезщетение и се прехвърлят без земя, а само с ид. ч. от правото на строеж върху земята, което е ограничено вещно право? И ако не се предлага паркомясто към апартамента хептем човек няма да има ид.ч. от земята...

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 07:45 от panelcho123

# 324
Здравейте, има ли някакво значение според вид собств. Частна вс вид собств. Съсобственост, който е написан за парцела в Кадастъра за дадена сграда, и по това да може да се разбире, дали когато човек реши да купува апартамент в тази сграда ще му се прехвърлят и ид.ч. от УПИто при покупката на апартамента на този парцел?
Забелязах в в Кадастралната карта, че май старите блокове (стара тухла, панел, ЕПК) преди 90те, които са без ид.ч. от земята и тя е Общинска частна, доста често пише в Кадастъра за самата сграда, че е вид собств. Съсобственост. При новите строителства са си вид собств. Частна.

Няма такова нещо. Имам 3 имота в стара сграда. Собственик на парцела е общината. Имаме вписани % ид.ч.от правото на строеж в кадастъра, никакви съсобствености и тем подобни, собственост- частна.

# 325
Пазарът в момента е достатъчно труден, за да си създавате допълнителни условия и трудности.
И ще става още по-труден.

За да се купи имот трябва да се посветят едни седмици и месеци, да се обиколят 20 места, огледи, разговори, документи.
Как ще успеете на всичките да проверите има ли идеални части и защо ви е?
Според мен през юни цените ще са +15%.
Времето, дето ще хабите да гледате идеални части ще ви изяде изгодата от тях. Ако изобщо има някаква.

# 326
И за какво ти е земята, освен да й плащаш данъка? Нали си имаш апартамент

# 327
Притеснението е главно от факта, че ид. ч. правото на строеж е ограничено вещно право и при евентуално погиване на сграда се има само 5г. за строеж до акт 14. Когато е Общинска частна собственост на парцела е по-спокойно, но когато е Частен парцел на който строителят строи срещу обезщетение така собствениците на парцела си запазват земята. Честа практира по Черноморието?Единствено, че собствениците на апартаменти нямало да плащат данък на земята. Мисля че си е за предпочитане човек да има % ид. ч. от земята, когато тя е Частна собственост?

# 328
  • Бургас
И като погине сградата, а имаш идеална част от земята, как ще построиш?

# 329
Няма такова нещо. Имам 3 имота в стара сграда. Собственик на парцела е общината. Имаме вписани % ид.ч.от правото на строеж в кадастъра, никакви съсобствености и тем подобни, собственост- частна.

В Кадастъра:
- като се избере парцел излиза собственост Частна или Общинска частна
- като се избере сграда излиза собственост Частна или Съсобственост
- като се избере апартамент излиза собственост Частна

И като погине сградата, а имаш идеална част от земята, как ще построиш?

Като имаш неограниченото вещно право ще има възможност за по-дълго договаряне или продаване на тази част от парцела.

Не е ли по-спокойно човек да има и части от земята, когато тя е Частна? Когато е Общинска частна на старите сгради е по-спокойно все пак, дори и да нямаш части от земята.

Общи условия

Активация на акаунт