Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 893
  • 774
  •   1
Отговори
# 300
Е как да имат. Сложете им 2х500лв за фонда "и аз съм човек". Ако се хранят с качествена храна (и момчето ако тренира ще набляга на пържоли) 1000лв ще заминат като стой та гледай. 1000лв за наем и сметки и пак остават едни 1000лв, които мистериозно изчезват. Ако пътуват на някъде всеки уикенд, имат ремонти, плащат разни пари за здраве, лекарства, хранителни добавки и тн ей ти ги още 1000лв puf gone.

За хазяите, не се обиждайте толкова лесно. Там се изисква твърда ръка.

# 301
Аз тези разходи не ги коментирам, понеже при всеки е различно, всеки се храни различно, може да има непоносимости и т.н. При нас над 1000 лв. заминават за базов пазар месечно - храним се вкъщи единствено на вечеря и за едното дете закуска, извън тях са всякакви такива глезотии като протеинови глупости и т.н., извън тях е и храната, която купувам на работа и тази, която детето купува в училище. От друга страна познавам хора, които пазаруват храна до 600 лв. месечно и им стига. Аз от храна не бих пестила, ако се стигне до пестене от храна не бих теглила кредит за триста хиляди лева.

# 302
Тука проблемът е в attitude. "Аз всичко знам, вие не знаете", "как да прецакам системата, без да си дам зор?".
Страхотни са идеите за преразглеждане и минимизиране на разходите. Когато теглихме кредит за жилище, си направихме план какво може да намалим, бюджет на месец и така.
Емилия не съм я чела по други теми, но не бих наела служител с този mindset, колкото и да е напечено положението. Първо бих се записала на някакви курсове по soft skills, за да си намеря по-добра работа.
Ако плащате наем 800 лв при пазар 650 лв, вероятно или сте се нахендрили от брокери, от което трябва да си вземете урок занапред да проучвате добре пазара, или искате да живеете в лукс. В което няма лошо, разбира се. Стига да можеш да си го позволиш.

# 303
Според мен, ако не могат да се свият разходите, се търси начин как да се увеличат приходите. След като нямат все още деца- втора работа и двамата. Да, човек има нужда и от почивка, но за кратък период от 1-2г., могат да спестят прилична сума. Оставят си един ден за пълноценна почивка, а през седмицата газ до дупка!

# 304
  • софия
Когато си мислиш, че нищо не може да те изненада, но виждаш това:
https://www.imoti.net/bg/obiava/prodava/sofia/dianabad/garaj/602 … sid=idU1XL&page=1
Описан като гараж, който може да се преустрои за живеене.

# 305
Ахахахахахаха 150 ХИЛЯДИ ЕВРО Grinning

# 306
Че то по “примамливо” от мазето на артекса Simple Smile ЦЕЛА ВРАТА ще се отваря, а в мазенцето само две жалки капандурки
https://m.imot.bg/details/1b172202239377368

# 307
Че то по “примамливо” от мазето на артекса Simple Smile ЦЕЛА ВРАТА ще се отваря, а в мазенцето само две жалки капандурки
https://m.imot.bg/details/1b172202239377368

Ужасно. В такива през 90-сетте, биеха "длъжници" и нежелаещи да се "застраховат".

# 308
  • София
Ха, сега попаднах на две интересни публикации:

- Сърбия
Цитат
Данните, цитирани от сръбското издание на Forbes, показват, че през третото тримесечие на 2024 г. 10% от всички сделки с недвижими имоти са финансирани със заем.
https://businessnovinite.bg/nedvizhimi-imoti/rekordna-sdelka-v-n … chobox=1738919535

- България за трето тримесечие на 2024 г.:
-сделки 54138
-ипотеки 14348
Или 26,5% покупки с ипотека Confused

- Гърция
Цитат
Ocoбeнo впeчaтлявaщ фaĸт e, чe oт пpoдaжбитe нa нeдвижими имoти зa нaд 23 милиapдa eвpo, извъpшeни пpeз 2024 г., caмo 1,5 милиapдa eвpo идвaт oт ипoтeчни зaeми.
https://money.bg/property/imotni-sdelki-za-23-miliarda-evro-se-s … echen-kredit.html
Като го сметнем си е 6,52% за ипотеки.

- България за цялата 2024 г.:
-сделки 212745
-ипотеки 56849
Или 26.72% покупки с ипотека Confused

Извод: пАри нема, апартаменти бол... Grinning

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:27 от Exter

# 309
Добър анализ, но бих добавил, че кредитирането има доста по-дълбок ефект от генерирането на 1 ипотека. Една ипотека генерира многократни имотни сделки, защото всяка продажба води до друга покупка. Или на английски money velocity = how many times money shake hands. Всеизвестно е във форума, че човек продава само ако ще "намести парите". Та раздутото кредитиране има много по-голям ефект от директния ефект на 26.5%. Със сигурност се помпа кредитен балон, което е нездравословно и който ако тръгне да сприхва ще е лошо за всички.

# 310
Аз нещо не разбирам тук. 26% били с ипотека? Ами това значи, че 74% са купени с налични пари, нали? Малко ли ви се струва? И не мога да повярвам, че някъде по света 90 или 95% си купуват жилища с налични пари...
Даже и човек да има налични и свободни няколко стотин хиляди евро ми се струва тъпо да ги дадеш накуп за да спестиш 5% лихва по ипотеката, докато ако ги вложиш на борсата те ще донесат пъти по-голяма печалба.

# 311
  • Бургас
Тука проблемът е в attitude. "Аз всичко знам, вие не знаете", "как да прецакам системата, без да си дам зор?".

Тя че системата може да се прекара, може. Всеки ще им даде кредит, като гледам колко силно го искат. Че и два, и повече.
И на мен ми направи лошо впечатление агресията в изказа.

# 312
  • София
Само сравнявам цифрите /ако са верни данните/, нищо няма да интерпретирам Blush
За 2024 г. новите ипотеки генерират 7 972 000 000 лв., или около 4 млрд. евро в България срещу 1,5 млрд. в Гърция...
Гърците /а и сърбите/ са луди да не теглят кредити Grinning

# 313
До колкото разбрах от интернет, Българите имат 25 милиарда евро, Гърците имат 81 милиарда евро, Сърбите имат 13 милиарда евро частен сектор дълг. Можеш да сравниш и лихвите по кредити и депозити. В Сърбия лихва по депозит е 4.5%.
Гръците явно вече са набълбукани и не могат да теглят и да искат. Сърбите пък имат добра доходност от депозити и не желаят да се набълбукат. Българите са в процес на бълбукане. Всеки сам си преценя.

# 314
При сърбите и ГПР по ипотеките е над 7-8%, но при гърците не. Но да, те явно са се пренаситили, при тях пикът мина Grinning

Общи условия

Активация на акаунт