Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 920
  • 774
  •   1
Отговори
# 285
Azzy, оттеглиха проектозакона за ДДС, който обсъждат в клипа, веднага след като направиха правителство. Чакаме да видим обаче какви промени ще влязат в сила.

# 286
  • София
Azzy, оттеглиха проектозакона за ДДС, който обсъждат в клипа, веднага след като направиха правителство. Чакаме да видим обаче какви промени ще влязат в сила.

Ох, че хубава новина, много ти благодаря!

# 287
Извинявам се, ама ако на някого, който с мъка плаща 800 лв наем, му отпуснат 300-450 000 лв заем, бих се притеснявала фундаментално за кредитодателя. Ами, като нямате заделен един лев, ако нещо се случи и останете 3 месеца без работа, как ще се храните, банката как ще си вземе нейното?  Увеличаване на лихвения процент би било нейния отговор за по-голям риск. Ама с увеличаване на лихвения процент, ще ви нарасне вноската, т.е. експозицията към банката още повече. Друго няма какво да ипотекирате. Ако след тия три месеца не издържите стреса и се откажете да плащате, тя ви е финансирала всички нотариални такси,ще започне да начислява доп.лихви за просрочие и така кредитът набъбва. А той имотът си е все същият. Няма от къде да се обезпечи това неплащане. Затова се иска самоучастие.

# 288
С приятеля ми преди 4 месеца най-сетне си купихме собствено жилище във София. Преди това естествено живяхме на квартира дълги години. Ние преценихме, че за нас е по-добре да плащаме по 1200лв кредит отколкото 1200лв наем за нещо което не се знае кога ще ни вдигнат наема или ще ни изгонят и ще искат да продават апартамента ( и това ни се е случвало). И още повече наклони везните това, искаме да си имаме бебче и на нито един от двамата не ни се гледаше бебе на квартира. И още повече, че моя приятелка няколко месеца преди това също си купиха апартамент и ми препоръча брокерка които им е помогнал да си намерят апартамент.

П.С
Момичето наистина се оказа много читаво, влезе ни в положението въпреки, че разполагахме с малък бюджет.

# 289
Консултирали сме се с банка и финансов консултант. Можем да изтеглим кредит до 450 000лв. НО ние избираме да е до 300 000лв. Въпросът единствено е, че нямаме първа вноска. Можем да си позволим да плащаме кредит от 1200лв на месец, според приятеля ми и 1500лв, но аз не желая да е толкова.

Живеем в двустаен апартамент, в Пловдив. Никога няма да имаме възможност да унаследим имот и сме завинаги ... или на квартира, или на кредит. Затова питам хората, които са направили врътки, какви са триковете, към кого са се обърнали и как са решили подобен проблем.

Едит: за справка, наемите в Пловдив са по 600-650лв за двустаен апартамент. Отстъпка сме имали.... Ама, че коментар без мисъл
Аз съм на мнение, че ако е за живеене трябва да се действа. Но ми се струва, че вие искате всичко да стане сега и веднага. Според мен, дайте си някакъв срок, пробвайте да спестите 1-2 години. Дотогава може да се обърнат нещата, може и да е за добро!

# 290
Според мен за двойка работещи, които 1 година не могат да си купят прахосмукачка и тази покупка все още им предстои, ипотека за 300 000 лв. е много голям риск. Плюс останалите подробности, които е отбелязала Аззи.

# 291
450х лв са близо 2х лв вноска. Т.е. трябва да имат легален, постоянен доход от 4х лв.
С 4х лв в Пловдив да не можеш да спестиш 50лв за една прахосмукачка, или историята е измислица или харчовете имат нужда от 100% ре-визия. И по-скоро нова-визия.

200лв за гориво, не знам толкова къде се пътува и какъв танк се кара. Аз има няма правя 30ина лв газ на месец, а шофирам всеки ден.

Храна 1000 ...
За хора, които искат, а не могат да си позволят жилище. 2ма човека без деца. Всеки ден сьомга би излязло по-евтино.

# 292
  • Бургас
Емилия, въпреки че съм най-големият радетел на покупка на собствено жилище и считам, че когато и да се купи, винаги е късно, ме притесняват следните неща. И съветвам да ги обмислите, ако не двамата, поне вие сама.
1. Огледайте си добре бюджета. Някъде ви изтичат пари, които не забелязвате. 1000 лв. за храна на двама души при преобладаващо хранене вкъщи (ако не влизат в тази сума заведения), е твърде много. С половината се храним вкъщи, а сме трима с куче. Барабар с храната на кучето. Кола нужна ли ви е, щом работите вкъщи? Ето dany е писал същото Simple Smile Мога да ви дам безкрайно много съвети откъде и как да отрежете разходи, без да сте лишени.
2. Щом можете да плащате 1200 лв. кредит, значи всеки месец можете да отделяте по 400 лв. от текущите си разходи. Отделяйте ги една година. Ще съберете достатъчно за самоучастие.
3. Помислете добре виждате ли се с този човек заедно - след 5, 10, 15 години? Какво бихте правили с този кредит, ако се разделите  и останете сама?
4. Потърсете читав кредитен консултант. Сериозно.
5. В Пловдив цените все още са ниски. Дайте си година време. Събирайте. Мислете. Ще видите, че след 6 месеца нещата ще изглеждат по друг начин.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 08:24 от Tintina

# 293
Това пък “искаме бебЧето да не се роди на квартира” ме кара да припадВам. Де що бебчета съм родила, всичките са били на квартири и нямат никакви дефекти 😅

И аз в тона на всички, Емилия, това с прахосмукачката е покъртително. И дайсън последен модел да сте си взели, за бога това е само прахосмукачка а вие искате 300 000! ТРИСТА ХИЛЯДИ ЛЕВА! нарочно го пиша с главни букви, за да го съпоставиш с прахосмукачката.
1000 лв за храна и за мен се струват малко множко, освен ако не поръчвате за вкъщи или не купувате готвено от някое бистро. Цените са тройни и четворни на това да си го сготвиш сам. Предлагам ти 1-2 месеца да си водите стриктна таблица на разходите, да си разделите на различни пера и да въвеждате до стотинка( има множество темплейти в нета). Анализирайте и вижте от къде какво може да се намали. Помислете си че тоя бъдещ имот ще бъде вероятно на шпакловка, вижте цени на всякакви неща които ще ви трябват за довършителни работи, сложете и тях в таблица( накрая увеличете с +30-35% сумата щото винаги става така) и тогава вземете информирано а не емоционално решение дали може да си позволите.

Тва за гадните хазяи ще си го мина покрай ушите разбира се!

# 294
Ехаа, направили сте сметките на момето. Но имате доста предположения, на които стъпват тези сметки. Та не се знае. Аз пък мога да предположа, че някой от двамата къта пари скришно. Да не се окаже, че хазяина е момъка и прибира наем на момата Grinning. Но тея 200лв и ремонти за колата са ми съмнителни и на мен.

# 295
Консултирали сме се с банка и финансов консултант. Можем да изтеглим кредит до 450 000лв. НО ние избираме да е до 300 000лв. Въпросът единствено е, че нямаме първа вноска. Можем да си позволим да плащаме кредит от 1200лв на месец, според приятеля ми и 1500лв, но аз не желая да е толкова.

Живеем в двустаен апартамент, в Пловдив. Никога няма да имаме възможност да унаследим имот и сме завинаги ... или на квартира, или на кредит. Затова питам хората, които са направили врътки, какви са триковете, към кого са се обърнали и как са решили подобен проблем.

Няма и къде да се приберем, за да спестим пари, г-жо Румке (rumka833). Като не сте запозната с темата, не коментирайте и точка.

Едит: за справка, наемите в Пловдив са по 600-650лв за двустаен апартамент. Отстъпка сме имали.... Ама, че коментар без мисъл

Да дам и аз моите 5 стотинки в дискусията....

Никога не се тегли максимумът, който може да си позволиш, доста е безотговорно, добре сте преценила!

Ние смятаме дали бихме могли да плащаме ГПР х 2, защото не бе отдавна времето като бяха такива нивата.

Наистина странно е да можете да плащате до 1500, да имате наем 800 и да не сте заделили пари или аз не разбрах? Не всеки месец купувате по нещо или сте болни и т.н. Това е 700 лв разлика месечно, затова и така Ви отговарят, не го приемайте лично и не се сърдете.

На "колежките" сметките от магазини ги видях и не мога да се сравнявам с тях, ама аз с 3-ма мъже вкъщи хвърлям пак по-малко от 1000 лв на месец за храна. Горивото и то доста, някак необяснимо е за нас на фона на предоставените факти?!

Тук пишат хора съвсем добронамерено и с добър житейски опит! Би било чудесно, ако успеете да намерите адакветен/опитен човек, на когото имате доверие и респект (родител, приятел) на 40+ години, за да обсъдите с него намеренията си. Тук явно вяра на хората и съветите нямате.

Хазяите също с "лишения" под една или друга форма са се сдобили с имота  и са обзавели както могат. Те са успели, за Вас не се знае. Бъдете по-умерена и Вие в изказванията, не е красиво да Ви чете човек Simple Smile .  Добре е да гледате личните си постижения и своето благосъстояние. Сега сте на такъв етап от живота, че да търсите имот за покупка, но като "говорите" така не блясвате, а точно обратното Wink !

Начините Ви ги обясниха, други няма. Успех, дано имате късмет!

# 296
  • София
Ехаа, направили сте сметките на момето....
...и потвърдиха нейната теза за хазайките...
Моите 5 стотинки са - тегли кредит и ги накажи като се махнете от там по най-бързия начин.

# 297
На "колежките" сметките от магазини ги видях и не мога да се сравнявам с тях, ама аз с 3-ма мъже вкъщи хвърлям пак по-малко от 1000 лв на месец за храна. Горивото и то доста, някак необяснимо е за нас на фона на предоставените факти?!
Не знам вашите сметки, но при нас за 3-ма възрастни, 2 кучета и 2 котки храната е около 800-900 лв/месечно. Това е без излишества и хранене по ресторанти, имаме от време на време гости - до 4 пъти месечно.
Относно казуса с купуването на апартамента - нещо сметките не са това, което са. Момчето работи отдавна в IT сферата , авторката казва, че има бонуси и допълнително заплащане, тя също работи, т.е. общият им  доход е от порядъка на 4-5000 лв минимум, тогава е чудно как нямат за първа вноска, ако толкова много искат собствено жилище.
Моят съвет е да съберете някаква сума, вкл. и пари за плащане поне на 6-месечен период, защото никой не е застрахован от оставане без доходи за известен период.

# 298
То доходът да не е само негов? Аз не схванах много ситуацията, не ми се връща да чета, но съм на мнение, че ако не може да се спести при 800 лв. наем, то какво се очаква при 1200 ипотека? Че към нея и потребителски. Единствено това мога да коментирам. Ако сте взели такова решение - отделяйте тези пари няколко месеца и преценете как се справяте.

# 299
Не знам колко са тъпи хазяите им при положение, че вземат 800 лв. за нещо, което в същия град се предлага и за 600 лв.
На мен не ми се струват чак тъпи.

Общи условия

Активация на акаунт