Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 925
  • 774
  •   1
Отговори
# 270
Пращай, да се дивя и точа лиги, благодаря

# 271
Пуснете ми и на мен, да разгледам и да знам от кой строител сте доволни.
Благодаря предварително.

# 272
Пуснете ми и на мен, да разгледам и да знам от кой строител сте доволни.
Благодаря предварително.
Пратих ти по вайбър

# 273
Бубка, благодаря ти!

# 274
  • София
Дами и господа, имаме нови разсяснения по отношение на новия закон за ДДС-то при продажба на ново строителство.
https://www.youtube.com/watch?v=qySQDGNr0qI

# 275
И аз мисля, че не е удачно да се купува апартамент с 0 самоучастие. Първо, цените в последните години се качиха доста. Второ, когато не си бил в състояние да заделиш достатъчно, каква е гаранцията, че десетки години напред ВСЕКИ месец ще можеш? Трето, всичко се случва, трябва да имаш резервен фонд поне за 6 месеца. Четвърто, предстои влизане на еврото с неясен ефект върху заплати, разходи, цени на имоти.
Знам, че не се пита ДАЛИ да се изтегли 100% от сумата за имот, а КАК да се направи, но не се сдържах да напиша, че това не е разумно.

Да, но ние плащаме за наем. Как ще сме сигурни и че цял живот ще имаме пари за наем? Особено ако цените все се вдигат

# 276
Да, толкова отнема спестяването, 5г. Не ме разбирайте погрешно, аз отдавна говоря колко недостъпни са имотите за младите. Вие сте точен пример. Жертви сте на държава, геополитика, икономика, спекуланти и финансови схеми. Но въпреки това, съветвам да сте предпазливи.
Как да спестите? Спирате почивките, ресторантите, старбъкс, автомобилите, маникюристки и компания и ще спестите много бързо. Ако не цялата сума, поне 6-12 месеца авариен фонд ще изградите за 1 година. До тогава търсете хубав имот.

Цитат
Който може да си позволи да плаща вноската + да плати разходите по прехвърляне на ипотеката (ако банката се съгласи). Ако не, търсят вариант да продават.
Ами ето, това е формулата за продаване на загуба. Акули като теб, ще купят такъв подценен имот, защото те няма да имат очи да се гледат. Кой ще спечели от цялата работа Simple Smile

Ама, вие не разбирате. Нито маникюри правя, нито на заведения излизаме. Работим от вкъщи. Най-големия ни разход е храната, доктори и наем.

То да не живеят всички лигаво? Цял месец излизам 3 пъти и ям вкъщи, за да не ям навън....

Като спестим пари, си купуваме нещо нужно, щото тъпите хазаи не оборудват квартирите като хората.

В момента се радвам като малко дете, че другия месец ще можем да си купим прахосмукачка, след 1 година на квартира.

Наема ни е 800лв , за храна даваме 1000, за доктори през месец давам по 200-300лв щото съм със заболяване. Сметки 150-200лв, да си заделим някой лев, 200лв, за гориво, за ремонт на колата като се развали, за покупки от сорта на препарати, оборудване....

Звъня аз да питам дали има програми за подпомагане на млади хора в покупката на първо жилище с кредит... изсмяха ми се. И едновременно има стотици изкупени имоти... стотици

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 21:09 от Емилия012

# 277
Докато изплащахме първото ни жилище имаше данъчни облекчения за млади семейства. Не беше нещо уау, но ние се възполвахме докато можехме. Прегледай в нета дали има все още има и какви са условията.
Коментар в допълнение: ако нямате брак, консултирайте се как да оформите покупката и кредита, за да са защитени взаимно интересите ви. Най-добре си вземете един кредитен консултант. Доколкото съм чувала повечето, ако ли не и всички, не взимат комисион от кредитоискателите. Дори някой от темата може да ви препоръча някой читав.

# 278
И сега има данъчно облекчение за лица до 35 г. и ипотека за единствено жилище. Платените суми се приспадат от годишния доход с подаване на данъчна декларация.

# 279
Емилия012, след тези детайли още повече мисля, че ви е рано за собствено жилище. На 800 лв наем и без глезотии за 1 година едва събирате за прахосмукачка?
Кредитният калкулатор сочи, че при текуща ипотечна лихва 3.5% (която е доста добра и има възможност да се качи), за максимален период от 30 години и вноска 800 лв, може да изтеглите макс. 90 000 евро кредит.
С тях трябва да покриете стандартна комисионна за брокер 3.6% , 3% местен данък за вписването и поне 1.4% нотариални такси и вписване на ипотека. Т.е. от кредита ви остават 83 333 евро за имот. Сами си отговорете какъв имот ще намерите за тия пари, който 30 години ще изплащате по 800 лв. И там ще трябва не само прахосмукачка, а и телевизор, уред все ще се развали някога, покривът на сградата ще протече или асансьорът.
Отново ще повторя, ама хазаинът не е виновен в случая.

# 280
Дами и господа, имаме нови разсяснения по отношение на новия закон за ДДС-то при продажба на ново строителство.
https://www.youtube.com/watch?v=qySQDGNr0qI
Много интересно видео, доста разбрано говори експерт-счетоводителят.

Все пак, възникват въпроси.

Интересно, той каза, че за 3ти имот се дължи данък печалба, но не и ДДС.
Докато на мен ми се обадиха поне от 3-4 големи брокерски агенции, брокери, които са говорили с адвокатите си и всички ми казаха, че за 3я имот трябва регистрация и да се плати ДДС.

Също, интересно дали има следната промяна в закона:
Във видеото казаха, ако продадеш имаш 7 дена за регистрация по ДДС и за всичко продадено не се дължи ДДС.
А когато физ лице продава 3ти имот в рамките на 12 месеца, то той се регистрира веднага и плаща ДДС на вече осъществената последна продажба.

Имаше и един момент, където казва, че ако продажбата била с цел печалба, то се дължало винаги ДДС. А ако продаваш да за да се "освободиш" от имота, тогава не си дължал ДДС.
Та не е ли всяко едно действие с цел оптимизация на икономическото ти и финансово състояние!?
Всяка една продажба е за да си подредиш финансите. Дали за здравни нужди, дали искаш да си купиш друг имот на друга локация, или по-голям. Кой и кога мери дали да се регистрираш или да не се регистрираш по ДДС.
Това също ми е чудно. Ако сам не се регистрирам, ще ми направят ревизия и ще ме питат защо не съм се регистрирал? И ще дойдат да ме разпитват защо продавам? Много теоретично и странно ми се струва това.

Според мен системни продажби е ако за последните 10г продаваш всяка година по 1-2-3 имота.
Ако за 10г имаш 3 продажби само тази година, няма никаква логика да се води "системно".

# 281
  • софия
На мен ми стана интересно това с данъчните облекчения. Пише, че е за млади семейства, аз не съм омъжена, т.е. не мога да се възползвам. Ще се консултирам все пак да знам какво да подавам април.

# 282
Консултирали сме се с банка и финансов консултант. Можем да изтеглим кредит до 450 000лв. НО ние избираме да е до 300 000лв. Въпросът единствено е, че нямаме първа вноска. Можем да си позволим да плащаме кредит от 1200лв на месец, според приятеля ми и 1500лв, но аз не желая да е толкова.

Живеем в двустаен апартамент, в Пловдив. Никога няма да имаме възможност да унаследим имот и сме завинаги ... или на квартира, или на кредит. Затова питам хората, които са направили врътки, какви са триковете, към кого са се обърнали и как са решили подобен проблем.

Едит: за справка, наемите в Пловдив са по 600-650лв за двустаен апартамент. Отстъпка сме имали.... Ама, че коментар без мисъл

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 23:13 от Не се сърди, човече

# 283
Данъчните облекчения са ако имате брак и никой от двамата няма друг имот. Връщат данъка (10%) върху лихвата от първите 100 к главница от ипотечния кредит обратно.  Ето тук е обяснено https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniya

# 284
  • София
Скрит текст:
Да, толкова отнема спестяването, 5г. Не ме разбирайте погрешно, аз отдавна говоря колко недостъпни са имотите за младите. Вие сте точен пример. Жертви сте на държава, геополитика, икономика, спекуланти и финансови схеми. Но въпреки това, съветвам да сте предпазливи.
Как да спестите? Спирате почивките, ресторантите, старбъкс, автомобилите, маникюристки и компания и ще спестите много бързо. Ако не цялата сума, поне 6-12 месеца авариен фонд ще изградите за 1 година. До тогава търсете хубав имот.

Цитат
Който може да си позволи да плаща вноската + да плати разходите по прехвърляне на ипотеката (ако банката се съгласи). Ако не, търсят вариант да продават.
Ами ето, това е формулата за продаване на загуба. Акули като теб, ще купят такъв подценен имот, защото те няма да имат очи да се гледат. Кой ще спечели от цялата работа Simple Smile

Ама, вие не разбирате. Нито маникюри правя, нито на заведения излизаме. Работим от вкъщи. Най-големия ни разход е храната, доктори и наем.

То да не живеят всички лигаво? Цял месец излизам 3 пъти и ям вкъщи, за да не ям навън....

Като спестим пари, си купуваме нещо нужно, щото тъпите хазаи не оборудват квартирите като хората.

В момента се радвам като малко дете, че другия месец ще можем да си купим прахосмукачка, след 1 година на квартира.

Наема ни е 800лв , за храна даваме 1000, за доктори през месец давам по 200-300лв щото съм със заболяване. Сметки 150-200лв, да си заделим някой лев, 200лв, за гориво, за ремонт на колата като се развали, за покупки от сорта на препарати, оборудване....

Звъня аз да питам дали има програми за подпомагане на млади хора в покупката на първо жилище с кредит... изсмяха ми се. И едновременно има стотици изкупени имоти... стотици
Нямам думи.
Малко разум и търпение трябва. Вие сте едва на 26, току що заършили, при това една абсолютно безсмислена специалност с нулево приложение.  Станете учителка по английски, направете си школа, друго не виждам.
Всички знаят английски в днешно време, уви не е нищо ликвидно на трудовия пазар. Дъщеря ми на 18 години е с С1 по английски и Б2 френски и скоро ще вземе и сертификат по немски. Тепърва ще следва, тази година завършва.
За жилище на този етап е ужасно рисково. Не сте стабилна в отношенията с приятеля ви, който дори не ви е съпруг. Не сте се адаптирали още дори да живеете заедно имате пориви за завръщане при родителите в провинцията. Нямате стабилна работа, дори професия, която вършите добре, даже и не знаете ще я работите ли изобщо, която е нископлатена, защото нямате никаква квалификация- казах вече - английска филилогия е една от най-неликвидните специалности, поради простия факт, че всички говорят английски, децата стартират от детската градина, а от гимназията излизат с минимум два езика.
Здравето ви не е добро и ако сега на 26 е така, без да имате семейство, деца и кариера, не знам какво ще стане после.
В момента не можете са си позволите нищо, освен вегетиране и плащане на квартирата, за спестявания и дума не може да става, а коментираме покупка на апартамент със сто процента финансиране.
Данъчните облекчения са последното, което ще ви помогне.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 23:14 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт