Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 870
  • 774
  •   1
Отговори
# 360
Не мисля, че се дават кой знае колко пари за Каско, даже доста и не правят, ако колата е по-стара (не говоря за 20-30г), не си струва, поне от мой опит. Иначе то и данъци не се плащат за много имоти. После изтекат по давност, и така.

# 361

На пазарна стойност искам да ми застраховат имотите+ на максимум застраховам и движимото имущество вътре.
Някои застрахователи имат самоучастие при някои рискове, други -не. Всеки сам си решава къде да си дава парите и на какво да разчита, азпнепцеля да убеждавам, а само споделям, че земя и да имаш и да нямаш, ако стане нещо пари ще трябват...

Питал съм за максималната оценка и за повишаване на стойността до пазарната - не става. Иначе движимото имущество се оценява без описание и оглед. И би ми се изплатило на много по - голяма цена отколкото е, но какво като. И гражданска отговорност има, което също ми е важно.

# 362
  • Бургас
Иначе то и данъци не се плащат за много имоти. После изтекат по давност, и така.

Това как точно става?
Общините те дават на ЧСИ още след първата година просрочие. Поне в Бургас е така. И ако имаш легални доходи - пенсия, заплата, имущество някакво - запорират всичко.

# 363
За София говорех, до преди 3-4 години. Сега може да има промяна. Мисля, че е до община, политиката за събиране на данъци. Позната просто подаде молба за опрощаване по давност, не беше плащала някъде 15 години и мисля 10 и опростиха.

# 364
  • Бургас
Ще й опростят, такъв е законът. Сега може да не плаща още 15, пак ще й ги опростят...
Общината не си събира задълженията, после хората се чудят защо инфраструктурата им е в калпаво състояние...

# 365
Опрощават и още как. Плащах си чинно данъка на къща, на която баба ми си беше запазила право на ползване една стая. Обаче тя почина и години наред как ще ми дойде на акъла, че трябва документ за да се прехвърли плащането на мен. При продажбата миналата година на къщата се установи това. Платих мижав данък само за последните пет години.

# 366

На пазарна стойност искам да ми застраховат имотите+ на максимум застраховам и движимото имущество вътре.
Някои застрахователи имат самоучастие при някои рискове, други -не. Всеки сам си решава къде да си дава парите и на какво да разчита, азпнепцеля да убеждавам, а само споделям, че земя и да имаш и да нямаш, ако стане нещо пари ще трябват...

Питал съм за максималната оценка и за повишаване на стойността до пазарната - не става. Иначе движимото имущество се оценява без описание и оглед. И би ми се изплатило на много по - голяма цена отколкото е, но какво като. И гражданска отговорност има, което също ми е важно.
Не го разбрах това. Имам, например, 49 кв.м. застрахован за 237000 евро. Отделно движимото имущество още 20000 лв по спомен. Не е уникален по рода си имот, за да струва повече...

Иначе според АБЗ застраховани са под 10% от имотите в България. Скоро даже гледах по телевизията собствениците на опожарен имот, които само благодарение на това, че са имали току що изплатена ипотека, но все още важаща полица, бяха получили достатъчна сума пари от застрахователя, за да си покрият щетите. Обясняваха как преди кредита никога не им било хрумвало да застраховат, нито мислели да продължават да плащат застраховката преди инцидента...

# 367
Така е. Ние само купуваме, но не застраховаме и не поддържаме имоти.

# 368
Здравейте на всички! Пиша за да чуя различни мнения по моя казус.
Решил съм да купувам имот за лично ползване. На 35 години съм,  несемеен, със сравнително добър за София  доход. От години спестявам за личен имот, но все нещо се случва и не купувам. В районите, които търся (Южна София), цените за тристайни апартаменти НС са от порядъка на 300к евро като гледам основно завършени и с по-голяма квадратура. Има го и другия вариант - да търся нещо на шз на по ниска цена, но после идват главоболията с ремонти и майстори и не знам дали няма да прескоча този бюджет от 300 000 Евро. Честно казано и тук съм малко в дилема какво да правя.

Имам спестени около 70к евро за самоучастие и такси, като отделно имам "авариен фонд" който не искам да пипам. Според вас рисково ли е да търся нещо на подобна цена или да се ориентирам към други по достъпни райони? Изобщо какво бихте направили на мое място? За момента дохода ми е над средния за София, но винаги го има този страх и риск да загубиш работата си. Предстои ми и консултация с кредитен специалист, но искам да прочета повече мнения.

# 369
По-добре икономия от всичко, цигари, алкохол, заведения, екскурзии, но не прави компромис от размера и от локацията.

Щом не си уверен, че ще се справиш с довършването вземи готов.
Но всеки случай си е индивидуален. Няма как да се даде съвет на едро. Някои довършени са правени, колкото за парлама.

Трябва да си готов усилено да си търсиш друга работа при нужда. (без да изключваме резерва).

# 370
А за 2-ст мислил ли си, довършен до ключ? Щом сега си сам, ще ти свърши работа

# 371
А за 2-ст мислил ли си, довършен до ключ? Щом сега си сам, ще ти свърши работа
Според мен двустайка е по добър вариант за сам човек.
Първо- кредита ще се изплати по-бързо, ще имате по голям процент самоучастие.
Второ- тристайните апартаменти са само + 1 помещение и то най-често с размери около 10кв. За сметка на това, общите части са повече и плащате много повече за 10+ квадрата.
Дори да създадете семейство скоро, като за начало ще се сместите в двустаен. Ако отеснее има други варианти.

# 372
и аз затова попитах, понеже с парите над 2ст може да се вземе място за колата..

# 373
Вземи 2ст НС и вложи време и личен труд за някои части от ремонта ако си що годе добре с физически труд. В интернет има много курсове за ремонти, учи се. Ще спестиш много пари за сметка на време и нерви. Ще правиш само една баня. След време ако ти утеснее и го продадеш, парите от ремонта ще са ти печалба, вместо сега да ги платиш ти и да са печалба на някой друг. Дай си зор, не са малко пари.

# 374
Няма такова нещо. Имам 3 имота в стара сграда. Собственик на парцела е общината. Имаме вписани % ид.ч.от правото на строеж в кадастъра, никакви съсобствености и тем подобни, собственост- частна.

В Кадастъра:
- като се избере парцел излиза собственост Частна или Общинска частна
- като се избере сграда излиза собственост Частна или Съсобственост
- като се избере апартамент излиза собственост Частна

И като погине сградата, а имаш идеална част от земята, как ще построиш?

Като имаш неограниченото вещно право ще има възможност за по-дълго договаряне или продаване на тази част от парцела.

Не е ли по-спокойно човек да има и части от земята, когато тя е Частна? Когато е Общинска частна на старите сгради е по-спокойно все пак, дори и да нямаш части от земята.
ПИ - частна собственост
Сграда - многофамилна
Апартамент - частна
Това излиза и за трите.

И пак, строителството е изключително скъп и труден за организиране процес, особено като има много маймуни на клона. Движеща сила са парите/финансирането/!
Имам няколко парцела  (извън София са), но не дай боже да се случи нещо, обирам всичко от застраховките и имам къде да строя и сама....
В този ред на мисли, щом Ви тревожат подобни неща, инвестирайте в едно малко парцелче!

За мен собствеността върху земята не е водещ фактор за покупка на НИ, особено ако отговаря на критериите, които са определящи за качеството ми на живот в него към днешна дата[/u!]  И без това трудно се намира идеалния за всеки имот, че да си слагам сама камък пред каруцата.

Общи условия

Активация на акаунт