Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 875
  • 774
  •   1
Отговори
# 375
Pitka123, много добри детайли даваш, липсата на част от които би те довела до съвсем други съвети.
На 35 години си, предполагам че в следващите 5 до 10 години ще направиш семейство. Тук има 2 тънки момента - 1)ще хареса ли жена ти локацията и апартамента и 2)ще се включи ли и тя в изплащането на кредита.
По принцип ти като самостоятелна бойна единица би се справил и сам и според мен добре си се ориентирал към тристаен южен до 300 к евро завършен. Такъв е доста желан, ще си вероятно в добра среда, вероятно ще стигаш бързо до работа. Обаче детски градини безплатни в Южни райони почти няма. А това ти е мин. 1000-1200лв на дете отгоре.
Бих погледнала Зоните - Зона Б5-3, Б19. Там също има много НС, последно като гледах (не скоро) цените бяха аналогични. Но там имаш повече учебни заведения (ДГ, училища) и перспектива за по-малко загубено време в развозване.
Двустаен на място, на което би могъл да се отдава като AirBNB (напр. около Опълченска) също е вариант. Но покупка на двустаен с перспектива да го продадеш в следващите 5 години според мен не е ОК, защото имаш доста транзакционни разходи (поне 15%). Но ако намериш хубав двустаен за 60% от бюджета за тристаен, на място, на което цените ще се вдигат, това също би бил вариант, макар доста по-рисков. Зависи от рисковия ти профил.

# 376
Здравейте на всички! Пиша за да чуя различни мнения по моя казус.
Решил съм да купувам имот за лично ползване. На 35 години съм,  несемеен, със сравнително добър за София  доход. От години спестявам за личен имот, но все нещо се случва и не купувам. В районите, които търся (Южна София), цените за тристайни апартаменти НС са от порядъка на 300к евро като гледам основно завършени и с по-голяма квадратура. Има го и другия вариант - да търся нещо на шз на по ниска цена, но после идват главоболията с ремонти и майстори и не знам дали няма да прескоча този бюджет от 300 000 Евро. Честно казано и тук съм малко в дилема какво да правя.

Имам спестени около 70к евро за самоучастие и такси, като отделно имам "авариен фонд" който не искам да пипам. Според вас рисково ли е да търся нещо на подобна цена или да се ориентирам към други по достъпни райони? Изобщо какво бихте направили на мое място? За момента дохода ми е над средния за София, но винаги го има този страх и риск да загубиш работата си. Предстои ми и консултация с кредитен специалист, но искам да прочета повече мнения.
Имате ли човек, на който може да се доверите за ремонт?
Ако има, то не изключвайте апартаменти на Ш и З, защото ограничават избора Ви.
От друга страна, месеците прекарани в ремонт не само са затормозяващи за някои хора, но са разход, защото или ще плащате наем за мястото, където живеете сега, или няма да може да го отдадете и да носи приходи. Ако сте при родители е приемливо и не търпите финансови загуби да речем.
Пак е хубаво да намерите разбиращ човек, който да идва с Вас на огледи ако купувате готов за нанасяне имот и не само! Има такива фирми, но не знам колко са читави. Dany1 вече спомена, че и там има рискове.
От южните квартали ДГ и училище построиха на Казбек в Манастирски ливади Запад, ще строят и в Манастирски ливади изток паралелно с линейния парк.
Павлово е хубав и спокоен квартал също с уредена инфраструктура, училища и т.н.
Щом гледате тристаен, значи имате своите съображения, така че тръгвайте на огледи поне да добиете представа за реалните оферти на пазара. Разхождайте се из кварталите, които сте посетили, за да прецените до колко Ви харесват като усещане, хора, удобства.

Ето един мини тристаен доста под бюджета. Обявата е реална, поне беше до миналата седмица. Сградата има акт 15 и се очаква акт 16 до средата на юли 2025. Работи се по нея. Строителят е сериозен, поддържа си сградите гаранционно след акт 16. Не прави измишльотини. Може да го довършат с настилки и боя срещу доплащане.
https://novdom1.bg/imot/neskrivaema-panorama-ot-imot-s-pravilni- … rada-pred-akt-15/

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:19 от drago_2008

# 377
Разликата между обзаведен и необзаведен на ШиЗ в южните райони за 3ст 100кв е около 100к евро, от които за ремонт са нужни около 30-40к евро с личен труд за някои неща (не визирам банята). Останалите 60к евро заминават за джоба на ремонтиралия. Често това значи, че плащаш за 10-15 годишно обзавеждане. Всеки сам си преценява дали времето и нервите му струват 60к евро или е готов да ги похарчи. Ако ремонта трае около 6м, то това са 6 хил лева за наем. Не е толкова много спрямо евентуално спестените пари.

# 378
С личен труд се правят подобрения, по-малки ремонти. Например, ако се купи готов и малко по-малко се ремонтира по начина, по който му харесва на човек. Ама от Ш/З да го ремонтира човек с личен труд...и сам...

# 379
# 380
Gogo1979, ти колко апартамента си ремонтирал сам от Ш/З до ключ? Защото аз имах един колега така, за да спести от майсторски труд, започна да ремонтира (шпакловка, боя, плочки) сам. И после вика майстор, който му взе двойно за труд - за поправка на некадърно поставените материали и за правенето качествено. И съответно разходът на материали се повиши. Да, може да се спести с личен труд качване на плочки, сглобяване на мебели. Ама ако на банята наклонът ти е кофти, може и да наводниш ап. И при всеки душ ще се проклинаш за тези няколко хил.лв, които си спестил. И при първа възможност ще го преправиш с майстор.
Когато не си експерт в сферата на ремонтите, най-добре вземи готово за живеене, или поне с настилки или върви с майстор под ръка да ти остойности ремонта. Човекът много правилно и трезво се е насочил какво търси.

# 381
Разбира се че банята/плочки няма да я прави той, а ще си наеме майстор. Но купуване и транспорт на материали, сглобяване на мебели, качване до жилището, ламинат, боя, монтаж на ключове, лампи, някои уреди и тн. ще може да си ги направи. Има една баня, кухня и може би шпакловка, които няма да прави. Пък ако иска да спести не малко пари от шпакловка, винаги може да изпляска едни тапети с някой приятел. Алтернативата е 300к евро. Всеки сам си преценя.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:19 от Gogo1979

# 382
Ако е ремонтиран преди някоя и друга година и е живяно, ще си и личи дали е направен ОК. Току що ремонтиран не бих купила, ама това са си мои разни предразсъдъци.

# 383
100к евро отгоре за обзаведен не бих платила. По-добре да си организира всичко сам, дори и с майстори, пак ми се струва, че няма как да стигне тази сума. Но пък ще се загуби време - факт. От шпакловка може да се спести, особено ако стените не са толкова зле. Ние на НС, само запълнихме по-големите неравности и направо боядисахме. В коридора, където беше много зле, а и трябваше да се крият разни неща (като изход на тръба, който няма да се ползва в близко време) направо лепнахме едни по-дебели тапети и стана супер. Най-големият разход, а и най-трудно се намира майстор за банята. Нашият така я направи, че си остави ръцете. Наклона хич го няма, хем вдига нивото за да си го оправи... И на свекърва ми банята по същия начин (друг майстор), пак наклона не е направен както трябва. Иначе за другите неща, не е кой знае какво - боя, може с личен труд; паркет/ламинат, обикновено идват да си го слагат от фирмата, от която е поръчан; врати, също си ги слагат; кухня, пак е с монтаж; мебели, с личен труд или с монтаж. И остават дреболии за довършаване, като пердета, щори.

# 384
100к евро отгоре е доста пресилено. Като ще сравняваме, нека е коректно. Ето алтернатива за този от 185000 в същия квартал, но завършен, без риск за акт 16. Разликата е 28 000 евро, а не 100. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173331853888293
На пръв поглед виждам само котле за 7-8000 лева. Труд и материали за интериорни врати за към 4000 лв с монтаж, брави и тн. Осветителни тела, ключове, контакти още поне 2000 лв. Баня с душ с пита и вградено седало с колона 10 000 лв. Настилки 2000, фина шпакловка и боя 2 ръце 2000. И реално разликата се стопява до колко - 10-15 000 евро? И го имаш тук и сега, завършено, не чакаш година и половина за лична партида за ток. Не трепериш ще вземе ли акт 16 или не.

# 385
100к евро отгоре е доста пресилено. Като ще сравняваме, нека е коректно. Ето алтернатива за този от 185000 в същия квартал, но завършен, без риск за акт 16. Разликата е 28 000 евро, а не 100. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173331853888293
С малкото уточнение, че този е партер. Пак не е удачно да се сравнява с такъв на горен етаж.

# 386
Да, няма два еднакви идентични имота на пазара за 100% сравнение. Доколкото сравнявам цените в строеж в момента, разликата заради партер е около 50 е/кв.м, като има и г/д такава минимална за изложение. Предпочитания различни.

# 387
Този партер има доста кусури. Освен, че е партер, има микро холокухня, една баня и едната спалня е преходна. По снимките е все едно чакалня пред зъболекарски кабинет от преди 15 години. Купен е с цел препродаване, но се е наложило да го побоядисат и направят банята, за да се купи.

# 388
Несравними са и за мен. Обичайно обаче има голяма разлика в цената на ШЗ спрямо завършен (дори с най-евтини материали). Сега, 100к не знам дали е, но 50 има по мое мнение. Конкретно за партера го виждам с едни 40 надолу, ако беше на ШЗ.

# 389
Горната граница клони към 100к, но може и по-малко да е в зависимост от качеството на довършване. Но при условие, че човека иска 3ст за 300к, предполагам, че гони доста над средното качество довършване и мебели.

Общи условия

Активация на акаунт