Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 802
  • 774
  •   1
Отговори
# 450
А как проверявате имот на акт 14?Нотариусите имат ли такава услуга?
Ами могат да му проверят документите. Ама то по-интересното е този строител или инвеститор какво е построил, как строи, срокове спазва ли, гаранция спазва ли или изчезва след УВЕ-то...

Кои документи например и може ли човек сам да си ги види?

1. Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот за парцела например. Може да се направи справка по ЕИК  в АВ
2. Нотариален акт за учредяване право на строеж ако се строи срещу обезщетение от Агенция   по   вписванията;
3. Схема на имота, която се осигурява от продавача
4. Одобрен архитектурен проект
5.  Разрешение   за   строеж публикуват се и ги има в интернет. Търсят се по адрес например.
 6. Акт, Образец 14 за приемане на конструкцията на строежа, вписва се в общината и се издава Удостоверение по чл. 181 от ЗУТ за степен на завършеност от Дирекция “Общински строителен контрол”
В общината по принцип може да се разпита са сградата ако попаднете на по-сговорчив служител.
 7.  Удостоверение   за   вписвания,   отбелязвания   и заличавания   за   имота ако има такива, достъпни са в   Агенция   по   вписвания;

Мерси, да при ново строителство на акт 14 и като още не са вписани отделните апартаменти може да се гледат тежестите по парцела относно т. 7. Относно т. 1 и 2 не винаги ги има качени за дадения ЕИК в Търгоски регистър в АВ. Май не са задължени да ги качват или се бавят по няколко години? Или в Имотен регистър се виждат?
Имотен регистър.
За РС и УВЕ проверки пък тук https://nag.sofia.bg/pages/render/187

# 451
Преди известно време писахме за проекта Рейна, тогава не ми вярвахте за шестлентовия булевард, сега може да минете през комплекса. И аз не вярвах, че ще построят метро в Левски, ама ей го. Градът се развива.

# 452
  • Бургас
Не мога да разбера, ние ли работим за прекалено малки заплати. Цените на имотите ли са неадекватни ? Но пък щом се купуват панелки на по 2 000 евро на квадрат, значи хората имат пари ? Явно проблема е в нашето семейство...

Заплатите ви наистина са малки. Помислете за варианти, с които да увеличите месечния си доход, помислете за преквалификация, за допълнителна работа...

# 453
  • на последния етаж
Моля припомнете ми колко процента са допълнителните нотариус+данък при покупката, както и каква е в момента брокерската комисионна. Благодаря!

# 454
А нещо от рода на този във Виница тристаен 97 000 евро не става ли?  Да, малък е, но има три отделни стаи, пише юг. Става и с перспектива семейство, хоум офис. За такъв кредит и с текущите заплати ще се класирате. Не бих се изхвърляла повече от това.
Лита, за София е 3% местен данък, вписване и нот.такси около 1.1%+-. Брокерския комисион е най-често 3.6% в момента, но ако сте стар клиент може и по-малко.

# 455
  • София
Моля припомнете ми колко процента са допълнителните нотариус+данък при покупката, както и каква е в момента брокерската комисионна. Благодаря!

Около 4% са за нотариуса, включително и 2,5% местен данък.
Около 3% брокерския комисион.

# 456
  • Варна
А някой да има представа какво става с кадастъра? Повече от месец не можем на вземем скица на апартамент. Има корекции, които трябва да се направят според адвокатите, за да направим сделката. Сменяли системата и не можели да направят корекциите! И докога не се знае😲

# 457
А някой да има представа какво става с кадастъра? Повече от месец не можем на вземем скица на апартамент. Има корекции, които трябва да се направят според адвокатите, за да направим сделката. Сменяли системата и не можели да направят корекциите! И докога не се знае😲
Идете на място и се разправяйте.
Онлайн регистрация, проверка на статус имате ли?

Аз си оправих проблем с промяна + скица на място със служебна заявка, но ми направиха услуга. Иначе по конвенционален ред нямали право.

# 458

В момента си работи нормално. Около Нова година наистина сменяха системата и нямаше достъп.

# 459
Въпросът е, че има бъгове в системата, например при въвеждане на промяна не винаги се отразява.
За вътрешно ниво говорим, не за картата.

# 460
  • Варна
Скрит текст:
Идете на място и се разправяйте.
Онлайн регистрация, проверка на статус имате ли?

Аз си оправих проблем с промяна + скица на място със служебна заявка, но ми направиха услуга. Иначе по конвенционален ред нямали право.

Имам онлайн регистрация, но сделката се движи от брокер и адвокат и е доникъде. Чакахме уж  да оправели проблемите в кадастъра. Питам да си сверя часовника, възможно ли е това?

# 461
Напълно е възможно да е в глух край. Трябва да се провери какво се случва.
И на брокерите им омръзва. Най-голямата мотивация я има клиента.
Корекции могат да се направят, колкото и да е бъгава системата. И могат да станат и за 1 ден, ако се прилжои максимална мотивация. Това от преди 3 седмици.
Вие си преценявате.

# 462
Някой купил ли е в Barocco Towers в Студентски град, София...май няма да построят скоро... https://www.youtube.com/watch?v=1_vfy8L-L-o&t=636s

# 463
  • Бургас
Ето, вече почнаха да продават жилищата заедно с бабите.

Което ми напомни следната екзотична история. Един познат от богат бургаски род постоянно се съдеше за имоти с част от роднините си. Толкоз пари потроши по адвокати, че накрая записа право, да ходи сам по делата. Той гледаше баба си, която имаше много имоти и всички я чакаха кое на кого ще даде. Та един ден нахлува нашия познат и вика: "Откраднаха бабата!". Докато го нямало, дошли братчедите и отмъкнали бабата, те да я гледат. С надеждата да им завещае повече Simple Smile

# 464
Това си е стандартна продажба, предполагам, че самата баба продава. И е доста умно нещо.
Аз лично знам подобен случай с мой близък - купи апартамента на жива баба с право на ползване. За съжаление бабата се спомина неочаквано скоро по време на Ковид епидемията, но не това беше целта. Тя самата беше инициатор.

Общи условия

Активация на акаунт