Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 795
  • 774
  •   1
Отговори
# 480
Сравнението с подобни по площ други имоти в същата зона, спрямо линка, който на посоки пуснах е 1:3,5 в цената

# 481
Нищо странно не намирам, както са казали назад не е някаква тукашна екзотика. Възрастните хора получават голяма сума пари и си осигуряват и нормален бит, и гарантирано ползване на жилището им. Реват само такива, като поколението от примера горе.

# 482
1:3.5 си е доста добра сделка независимо от възрастта на хората. Макар че италианците живеят доста дълго. Все пак си зависи от имота, локацията и здравословното състояние на собствениците.

# 483
  • София
А прилагат ли здравен статус, за да си сметнеш риска?
Като при покупка на тъмнозелено Grinning

# 484
Ако цената е достатъчно изгодна и съм напълно сигурна, че парите няма да ми трябват дълъг период, защо не?
Знам за такъв случай - имот срещу гледане, там дори май и пари не са давани. Ако възрастният човек няма наследници или са далече, е добре някой поне да го намери навреме. След една възраст хората много се притесняват за края си. Имотите в гроба не се носят.
Проверявайки документацията на един от парцелите, имаше точно такъв случай - купува се къща в централните части на града с доживотно право на ползване. След няколко години бабата си отива, буквално 1-2. Новият собственик след известно време получи няколко апартамента срещу обезщетение да се построи сграда върху земята. Не знам късмет ли е било, не съм разпитвала за личните отношения, но това си е 6-ца от тотото, мен ако питате.

# 485
Колко да е изгодна, панел в Люлин, който ще можеш да ползваш (примерно) след 15 години. Но и за това си има купувачи.

# 486
Прехвърлянето е срещу гледане и издръжка. Дори човек да гледа съвестно, има много място за претенции, че не е така. Отделно, ако има наследници, могат да заведат дела за какво ли не.

# 487
Попаднах и аз на такъв имот, много хубав, на изгодна цена, но не се реших.
Отказа ме не толкова възможния дълъг срок, а как бих се справила при години боледуване и нужда от ежедневна/ежечасна грижа.

# 488
Ами аз пък виждам възможни неморални действия, дори (пази Боже), умишлено "помагане" чрез бездействие за лечение. Иди доказвай кой какво и колко. Според мен, ако съм страната на възрастния човек - продава си на пълна оценка, взима евтина гарсониерка/боксониерка, панелна, колкото изкара и с разликата си плаща ежемесечно и си го гледат, когато дойде момента. Пък може и в луксозен старчески дом да отиде.

# 489
Моля припомнете ми колко процента са допълнителните нотариус+данък при покупката, както и каква е в момента брокерската комисионна. Благодаря!

Около 4% са за нотариуса, включително и 2,5% местен данък.
Около 3% брокерския комисион.

Местния данък за София е 2.5 %, но има градове с по-голям.
Не казвате, за кой град питате.

# 490
  • София
Винаги ми е интересно, като научавам нови неща, написани тук Blush
Откога в София стана 2,5% местния данък за придобиване?

# 491
3% е в София местния данък за придобиване от няколко години. Моля, когато не сте сигурни в нещо, не го изразявайте с такава категоричност.

# 492
  • Бургас
3%. Миналата седмица плащах.
Seiko, смешно ти е, още се смея и аз като се сетя, ама хич не му беше смешно на човека. Барабар с леглото я бяха изнесли бабата Simple Smile

Хора, не бъркайте двата щата.
Люлинският е с право на ползване. Няма никакъв ангажимент собственикът за издръжка и гледане.

Прехвърлянето на имот срещу издръжка и гледане е съвсем друго нещо.

# 493
Не ги бъркам двата щата аз.
Да, без издръжка и гледане беше офертата, но ако се разболее, има нужда от грижа и т.н. не бих могла да вдигна рамена и да я оставя.
Затова и се отказах.

# 494
  • София
Не ги бъркам двата щата аз.
Вече мога ли да ти викам "Абсурд" заради онея текстове в закона или още е рано?

Общи условия

Активация на акаунт