Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 793
  • 774
  •   1
Отговори
# 525
Теоретично е възможно - но НИКОЙ няма да те остави с почти три пъти по-високи доходи и цени от преди печатането на парите....
Значи,ще има КАТАСТРОФА и при доходите.
По-скоро е обратното - първичното са доходите, а цените ги следват (защото иначе няма кой да си позволи да купува на високи цени).
Доходите наистина се качиха последните години - къде заради нови дългове и надуване на паричната маса, къде заради общ икономически разцвет в света след Ковид.
Но нищо не пречи този процес да се обърне, например при рецесия и повишена безработица - и това въобще не е "теоретично", а нещо, което се случва редовно навсякъде по света на всеки 10-15 години примерно. И в развитите, и в развиващите се държави.
Друга причина може да са технологичните промени. Във фирмата, в която работя например, наскоро съкратиха 5% от служителите. Не че работата е намаляла - просто въведохме някои нови технологични решения и част от хората станаха излишни. След още някоя година току-виж сме въвели и АИ за някои процеси и не 5%, а 50% от хората станали излишни. Това също не е нещо "теоретично", а се случва и на практика.
В САЩ пък Елон Мъск се захвана да съкращава голяма част от държавните служители - непотребни и корумпирани били. Ако дойде догодина и български Елон Мъск и направи същото - при нас нима няма непотребни и корумпирани - и те не купуват ли голяма част от имотите? Всички политици и висши държавни служители са с по 5-6 апартамента.
Сигурно изпускам и много други "теоретични" възможности.
Точно де....Вдигнали заплатите.Вдигнали цените....Сега цените бум, 50 процента надолу...А заплатите на милицията 50 процента нагоре....
Този филм по кой научно фантастичен канал го дават?

# 526
Според мен влезе ли еврото, цените на стоките от широка потреба - храни без ценови таван, ток, мебели и тн ще се повишат от спекулативна гледна точка. Повишавали са се във всички икономики, в които е въведено еврото досега. Поне година-две ще е така, ако няма паралелен внос от типа "маслото в Австрия е 3 евро, тук е 6, нека внасяме от там".
Според мен с тези повишавания на заплати в частния сектор се приключи и доходите ще се запазят на същите нива при повишени разходи за живот.
Това ще доведе до намаляване на възможността за теглене на високи кредити, от където или трябва да се регулират цените на имотите надолу, или пазарът да спре.
Продавачите вече свикнаха с високите цени и сигурно ще продават само тези, които са на зор.
Строителите вече вдигнаха цените и според мен е нарочно, не бързат, когато схемите за плащане са им с малък начален процент, те реално финансират сами строежа. Ако търсенето спре, ще отложат стартирането на нови проекти. Също има някакъв напън за регулация чрез елиминиране на спекулантите, та вероятно са ги натиснали, или сами са се усетили.
Това си е моя лична интерпретация на база моите лаишки наблюдения. Честно казано, ще се радвам, реалността да се развие позитивно и да ме обори. Ама не вярвам.

# 527
Като вдигат заплатите на милиционерите, твоят нетен доход ще се вдига или ще пада? Защото нали знаеш, че от теб трябва да вземат, за да дадат на тях? Или да вземат дълг, който ти ще връщаш с твоите данъци - то е същото.

# 528
Те могат да падат, въпросът е каква ще е причината зад това падане. Могат да падат при определен тип сгради (морално остарели с висок разход за поддръжка), могат да падат в определени квартали ( примери много за добри квартали, които се маргинализират и обратното), може да има икономически срив, ама тогава пак ще е все тая за обикновения човек, който ще мисли по скоро какво да яде. Сега може и да са високи, ама хората си купуват съвсем спокойно. Ако не можеха да си го позволят,  нямаше да купуват. Ако в София ми харесваше и аз щях да си купя там.

Да, ето пример в моя регион се вдигнали продажбите ( е то като процент), и изпреварва даже София. Ще подържа още малко и продавам, въпреки че съм запродавал от над 20 год. ама никой не ми дава толкова колкото искам, а 4 цифрено само.

# 529
Крис, кои роли съкратихте с тези 5%?
Мъск явно обича да е непопулярен. Grinning
От вчера отново вдигат МОД с 50лв май. Какво беше? Никой политик няма да предприеме самоубийствен ход.... hold my beer.

Ивайловград, топ дестинация за гърците. Интересно дали КПП там има задръствания, които вече няма да се случват след влизането в шенген.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 16:16 от Gogo1979

# 530
Аз сега се чудя да продаваме ли сега нов двустаен в Павлово, за да финансираме бъдещ нов строеж до пазара Ситняково. Или да го пуснем под наем за известно време  1-2 години и тогава да продаваме.

# 531
Всички чакат еврото и мислят , че имотите ще скочат. Истории тип една жена ми каза за кеш оферти на зелено  от 10-15 млн евро срещу отстъпки…
https://m.youtube.com/watch?v=ANSCjNih9Sk

# 532
Те могат да падат, въпросът е каква ще е причината зад това падане. Могат да падат при определен тип сгради (морално остарели с висок разход за поддръжка), могат да падат в определени квартали ( примери много за добри квартали, които се маргинализират и обратното), може да има икономически срив, ама тогава пак ще е все тая за обикновения човек, който ще мисли по скоро какво да яде. Сега може и да са високи, ама хората си купуват съвсем спокойно. Ако не можеха да си го позволят,  нямаше да купуват. Ако в София ми харесваше и аз щях да си купя там.

Да, ето пример в моя регион се вдигнали продажбите ( е то като процент), и изпреварва даже София. Ще подържа още малко и продавам, въпреки че съм запродавал от над 20 год. ама никой не ми дава толкова колкото искам, а 4 цифрено само.

Недей така, в близост си до границата с Гърция Simple Smile

# 533

Недей така, в близост си до границата с Гърция Simple Smile

За Оряхово говоря - близо до Мангалия. То там всичко е така.

# 534
  • София
Ако и там направят мост, ще си топ Blush

# 535
Има едно основно правило, не говоря само за имоти, ако всички очакват да се покачва или пада, става обратното GrinningGrinningGrinning

Всички очакват след еврото да се качи цената и не продават, значи след еврото всички ще качат цената и излязат на пазара с по висока цена, но никой не се пита дали ще има купувачи, или ако има колко ще са? Накъде ще е поела икономиката, безработицата, лихви и т.н аве се важни неща.

Моето е само лично мнение и лично аз не мога да кажа дали ще има спад или увеличение на цената, но тука има много сигурни, че ще е само на горе Grinning  GrinningGrinning

# 536
Те имотите отдавна са си в евро, чисто психологически ще е по- забавно при заплати, храна и т.н. Заплата 1000 евро звучи като да е минимална, а не средна.

# 537
Крис, кои роли съкратихте с тези 5%?
Мъск явно обича да е непопулярен. Grinning
Административни роли, които вършат дейности, които могат да се автоматизират софтуерно.
Аз съм във финансово-счетоводния сектор. Все още вършим много работа, която като я гледам си викам - абе, това ако имахме еди-каква система да взема тези данни оттук и да ги слага там, нямаше да се бъхтим да го правим ние. За съжаление обаче, това означава че на някой си няма да му плащат в бъдеще да върши това, и ще трябва да си търси друга работа (може би в строителния сектор, който процъфтява и ще цъфти все повече?)

В ИТ, доколкото чувам и чета, също намалява работата, тоест тя не че намалява, но компаниите въвеждат ботове, софтуер и АИ, които да я вършат без да трябва да плащат на някого за това:

# 538
В държавната администрация и тази СОЦ бюрократщина ИИ ще има след най-малко няколко десетилетия. А е нужно, но това е положението. При ИТ е логично да се усети най-бързо.

# 539
Според това интервю по-нагоре чуждестранните инвеститори чакали да влезем в еврозоната, че да купят имот в България. Защо? Че ние сме с фиксиран валутен курс от много отдавна, сделките се обявяват на цена в евро. Как магически ще стане това да дойдат чуждестранните?
И как пък купувачите се биели за единица имот, сравнено с преди година? Много различен мироглед имаме с тая женица.

Общи условия

Активация на акаунт