Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 766
  • 774
  •   1
Отговори
# 570
Светът е в генерална реорганизация.
В ремонт, както се казва.

Естествено, че ИИ ще повлияе на световната икономика, което ще ни повлияе като част от световната икономика.
Както примерно онлайн банкирането и изобщо онлайн управлението на всякакви процеси- плащане на данъци, плащане на сметки, купуване на билети за културни събития, още и още в този ред, които преди това предполагаха ходене на място, висене на опашки и поддържане на някакви работни места на някакви гишета, които в момента са закрити.

Същото важи и за сектори като доставчици на информационни потоци, примерно телевизията, образованието и прочее.

Всичко това щепродължи и не се и съмнявайте, че ще ни засегне по същия начин.

Няма да разгръщам темата, естествено, но ако се върнем на нашата- има сектори, които задоволяват базови потребности, примерно жилището. Тоест, колкото и да се развивива технологичния сектор, ние все някъде трябва да живеем, все с нещо да се храним и прочее, тоест, жилището е стока от първа необходимост.

Отделно индустриализацията се пренесе в посока изток и ние даже като континент се трансформираме все повече в не толкова индустриална зона и все повече в туристическа, така да се каже, от глобална гледна точка.

От трета страна, светът на търговията и парите също търпи същата форма на промяна, което значи, че ние имаме възможността да влагаме в каквото пожелаем, където пожелаем и не е нужно парите ни да стоят на едно място, можем да си купим каквото си поискаме и да притежаваме дялове от компании навсякъде по света, което също е  фантастично - това с няколко клика от домашния лаптоп и не виждам смислъл да се лишаваме от тази възможност или да я отричаме.

Тоест и да не искаме, това ще се случи. Парите ни няма да отлежават в банките, а ще влязат в живата икономика, без значение дали по света или у нас или и двете.

Сега, с тези фондови пазари, аз продължавам да съм същия тип инвеститор- консервативен, спокоен, дългосрочен и в активи с висока стойност във времето, по мое мнение, точно както и с имотите.
Чувствах се малко като в небрано лозе отначало, но всъщност всичко е подобно на досегашната ми житейска стратегия, само малко технически се затруднявам, но това е друга тема, да не навлизам в нея сега.

По повод комисионите- май съм споделяла и преди- в договорите за НАЕМ на Юник Естейтс, фигурира клауза, че дължиш комисион в хипотеза на бъдеща продажба на жилището на настоящия наемател.
Тоест, ако някога във времето, твоят наемател пожелае да закупи жилището, дължите комисион на агенцията.
В моите договори, естествено не допускам подобно нещо, но е факт, че съществува.

Също така съм плащала двоен комисион на агенти, за жилища подценени по моя собствена преценка с минимум 20% от пазарната цена, в условия на силна конкуренция, представете си го нещо като търг.

Аз не отделям толкова време и внимание на брокерите, приемам ги като неизменна част от голямата картина, просто.

Ти току що обобщи мечата теза за пазара на имоти. Ако се замислиш малко българската икономика се държи на тези депозити дето стоят в банките. Ако хората започнат да инвестират в нещо друго и депозитите намалеят, лихвите ще започнат да скачат и доминото ще падне.

# 571
Мисля че не ме разбрахте - такива договори предлагат някои агенции и дори да не купите имот, те ви търсят за да им платите възнаграждение, че са търсили, предлагали, т.н..
Те са свършили работа и си искат парите, а това че вие купувате с друга агенция, друг имот няма значение.
Появиха се доста такива случаи, няма да пиша името на агенцията, но въпроса тук ме навежда на мисълта за подобна работа

Подобно е отношението и към продавача. Случи ми се да посетя една агенция само за информация как работят. Представиха ми договор с 1-годишен срок, през който срок ако продам имота не чрез тях, пак им дължа комисиионна.
Когато им казах, че е неумесно за мен такова обвързване - в крайна сметка, бих могла да си намеря купувач по същото време без тях, или чрез друга агенция, и тогава е неуместно да им дължа комисионна, при положение, че не са ми намерили те купувача, още повече с толкова дълъг срок, ми отговориха, че може да се направи само за 3 месеца, но... няма да се вписва срока, а "ние ще си го знаем, че са 3 месеца"... 🙄

Не проявих интерес. Въпреки това учтиво ми предложиха да ми дадат договорите без подписване/обвързване от моя страна. Взех ги. Така и така не оставих нито данни, нито каквото и да е. После като ги прочетох, забелязах, че и в двата договора - този за 1 година и този за 3 месеца (вписани), и в двата имаше абсолютно еднакви абзаци за обвързване с агенция до 1 година от сключване на договора и дължаща им комисионна.

Видях преди време обява в имот. бг на един и същ апартамент от 3-4 различни агенции. Какво би могло да означава това? Вероятно, че минава време, не се продава и се предлага на втора и трета агенция.. от самия продавач.
Но в този случай излиза, че на всяка от тях ще дължи комисионна?..

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 19:03 от Valerie R

# 572
Такава наглост не съм виждала и чувала.

# 573
  • Бургас
Видях преди време обява в имот. бг на един и същ апартамент от 3-4 различни агенции. Какво би могло да означава това? Вероятно, че минава време, не се продава и се предлага на втора и трета агенция.. от самия продавач.

1. Продавачът не проявява интерес, също като вас. Или им казва - "комисиона не давам, вземете си я от купувача". Те копират обявата и ако клъвне шаран, клъвне.
2. Продавачът не проявява интерес и ги отрязва жестоко, но те крадат обявата и я пускат от свое име, за да се джурка там нещо си и да има оборот.
3. Описания от теб вариант - не се продава, на продавача му е писнало да му звънят само агенции, вдига бялото знаме и казва "правете каквото щете" с идеята, че все някой ще му продаде.

Като цяло - и трите варианта са лоши. Или продавайте сами, или работете само с една агенция, която работи и с колеги.

# 574

1. Продавачът не проявява интерес, също като вас. Или им казва - "комисиона не давам, вземете си я от купувача". Те копират обявата и ако клъвне шаран, клъвне.
2. Продавачът не проявява интерес и ги отрязва жестоко, но те крадат обявата и я пускат от свое име, за да се джурка там нещо си и да има оборот.
3. Описания от теб вариант - не се продава, на продавача му е писнало да му звънят само агенции, вдига бялото знаме и казва "правете каквото щете" с идеята, че все някой ще му продаде.

Като цяло - и трите варианта са лоши. Или продавайте сами, или работете само с една агенция, която работи и с колеги.

Благодаря Tintina!
За свършен труд и работа е ясно, че се дължат пари. Но явно пазарът е в ситуация на голяма конкуренция, в която агенциите се защитават, както могат. И както искат.

Преди съм и купувала, и продавала имоти, беше друга ситуация. Сега ми се струва, че е голяма джунгла.
Още веднъж благодаря.

# 575
Брокер в щата Илинойс се става с успешно изкаран курс от мисля 20 часа( за фризьор е 200 часа) само за сравнение колко е ниско нивото.
 Брокер няма право да представлява двете страни защото има конфликт на интереси. Освен това главните му задължения са следните:
•   Честност: Да не лъжат клиентите си, нито умишлено, нито поради небрежност.
   •   Лоялност: Да действат в най-добрия интерес на клиента, дори когато това противоречи на техните собствени интереси.
   •   Разкриване на информация: Да разкриват всички съществени факти за имота, които биха могли да повлияят на решението на купувача.
   •   Конфиденциалност: Да пазят поверителната информация на клиента в тайна.
   •   Отчетност: Да водят отчет за всички получени средства и имущество от клиента.
   •   Грижа: Да използват разумна грижа и старание при представянето на клиента.
   •   Избягване на неоторизирана юридическа практика: Да не изготвят договори или да правят съществени промени в договори.
Освен това те са подсъдимите и агенцията им  ако се докаже в съда , че не са изпълнили някое от задълженията си.
Определено има съществени разлики разликите с Бг.
Мисля , че е въпрос на време измамите да зачестят и големите агенции ,и строители да натиснат за законодателни промени да се регламентира бранша.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 22:51 от Sapien

# 576
Брокер в щата Илинойс се става с успешно изкаран курс от мисля 20 часа( за фризьор е 200 часа) само за сравнение колко е ниско нивото.
 Брокер няма право да представлява двете страни защото има конфликт на интереси. Освен това главните му задължения са следните:
•   Честност: Да не лъжат клиентите си, нито умишлено, нито поради небрежност.
   •   Лоялност: Да действат в най-добрия интерес на клиента, дори когато това противоречи на техните собствени интереси.
   •   Разкриване на информация: Да разкриват всички съществени факти за имота, които биха могли да повлияят на решението на купувача.
   •   Конфиденциалност: Да пазят поверителната информация на клиента в тайна.
   •   Отчетност: Да водят отчет за всички получени средства и имущество от клиента.
   •   Грижа: Да използват разумна грижа и старание при представянето на клиента.
   •   Избягване на неоторизирана юридическа практика: Да не изготвят договори или да правят съществени промени в договори.
Освен това те са подсъдимите и агенцията им  ако се докаже в съда , че не са изпълнили някое от задълженията си.
Определено има съществени разлики разликите с Бг.
Мисля , че е въпрос на време измамите да зачестят и големите агенции ,и строители да натиснат за законодателни промени да се регламентира бранша.

Като идея каквото си писал е вярно, но само една корекция да вмъкна че се изискват 75 часа обучение + изпит който не е супер лесен за всеки. Трябва да четеш за да го вземеш и има доста хора които не могат да го вземат от първия път. После 24 часа обучение всеки 2 години за да си подновиш лиценза. Също така в повечето щати може агента да представлява купувача и продавача със съгласието им. И въпреки всичките неща дето си изброил има страшно много злоупотреби. Представям си каква разкошия е в Бг с някои по- възрастни продавачи дето не знаят стойността на имота си. Сигурно се купуват от свои хора и после излизат на пазара с истинската си цена. Аз понеже имам лиценз в щатите почти всеки ден получавам СМСи от инвеститори които искат да направят бърза сделка и да купят нещо преди да излезе на пазара.

Някой беше писал че ръчния труд ще се вдигне като резултат от АИ. Според мен е по- вероятно да падне. То вече има машини и роботи дето събират реколта, даже някъде гледах Робот дето реди тухли. Представям си какво ще е след няколко години. Ето един домашен робот:

https://www.figure.ai/news/helix

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 00:46 от Neymar09

# 577
Някой беше писал че ръчния труд ще се вдигне като резултат от АИ. Според мен е по- вероятно да падне. То вече има машини и роботи дето събират реколта, даже някъде гледах Робот дето реди тухли.
Освен дето има роботи, към ръчния труд ще трябва да се преориентират много хора, изместени от софтуер и АИ, така че там ще има повече предлагане на труд, а търсенето може би ще е все по-малко.
Знаете в мола как на Макдоналдс и КФС вече не си поръчваш на човек, а има екрани, на които цъкаш и после само си вземаш торбичката като ти излезе номера.
Е, наскоро ходих в европейска държава и там даже в кварталната дюнерджийница беше с екрани. Преди е имало дюнерджия и касиерка, а сега само дюнерджия и екран. Касиерката къде е отишла?
В магазините все повече каси за самостоятелно чекиране.
То даже и магазини няма да останат толкова - все повече продукти се поръчват онлайн. Там робот взема от рафтовете и подрежда в кашона (в Амазон.ком в САЩ и в Европа, но в бъдеще вероятно и при нас).

# 578
и точно понеже на някои позиции не можеш да сложиш робот - ще си вземеш човек и ще му плащаш прилична заплата. А за строителните работници - аз твърдо и категорично вярвам, че техните надници НЯМА да паднат. В този бранш /в България/ работят хора с ниско образование: кой има 4 клас, кой има 8 клас.
Искам да питам колко от тези с висше ще се съгласят да превият гръб и ще идат рамо до рамо със строителните работници? Горе-долу: Нула. И затова все по-трудно ще се намират желаещи за тежък труд, и цената за ползване на такъв ще се вдигне.
Разбирам - механизация, автоматизация. Но Този тип техника ще е наличен у големите фирми, които формират малък дял от строителния пазар. Останалите ще ползват, както и до сега, частично механизация, частично хора. То, дори да извикаш кран да вдига и поставя арматурните колони - пак си трябват хора да ги насочват и връзват в последствие. Кранът не ти го върши това.

# 579
Човекоподобните роботи не изглеждат ефективни. По-скоро автоматизацията ще стане с роботи, подобни на тези, които Крис описва.
Аз съм виждал напълно автоматизирана пицария с робот в Европа. Като автомат за пица.
Румка, ако имаш Х+У позиции общо и на Х позиции можеш да сложиш робот, то остават Х+У хора за У позиции или увеличаващ се брой хора за намаляващ брой позиции. Сама си прави сметка за заплатите им. Плюс това робота работи 24/7, а човека 3 пъти по-малко, вероятно и по-неефективно.

# 580
че то и тук ги има тези - като вендинг машини, но не само за кафе ами и за сокове, пици, салати. Обаче не е същото като всеки терен да е различен, всеки елемент и колона да са други. Не отричам, че ще има, и има развитие. Но развитието е основно в проектирането и изготвянето на картинките преди строенето.
А като дойде строенето - ела да видиш как от 40 работници, двама стават. Но всичките искат, и вземат, високи заплати

# 581
  • София
В Билла и Кауфланд до нас касите на самообслужване са по-натоварени от касите с касиерки. Очаквам скоро касиерките да са извън пазара на имоти, освен тези, дето ще валидират пълнолетните клиенти, които си купуват алкохол. Така веригите евентуално ще намалят загубите от зачестилите еднодневни бойкоти  Blush

# 582
За хора като мен, дето мразят да ходят по магазини, било то за дрехи или техника, онлайн ерата ми дойде добре, а и се пести доста време. И без това трудно се намират продавачи, все висят обяви...Обаче, ако настъпи криза за суровини, от които се правят машини/роботи, пак почваме от нулата.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:55 от Хипопотам

# 583
Искам да питам колко от тези с висше ще се съгласят да превият гръб и ще идат рамо до рамо със строителните работници? Горе-долу: Нула. И затова все по-трудно ще се намират желаещи за тежък труд, и цената за ползване на такъв ще се вдигне.
А ако няма вече толкова места за хора с "вишо" къде ще идат - гладни ли ще стоят и как ще си плащат ипотеката?
Миналия месец отивам да си вземам подновената кредитна карта в офиса на банката и ми я пренасочили към централен клон. Кварталния щели да го затварят. Поразговорихме се със служителката и тя ми вика, че ще останели няколко големи центъра за клиенти в София, а малките клонове ще ги махат - банкоматите и онлайн банкирането вършат вече повечето работа.

# 584
Получавала съм много нагло отношение от банкови служители. И преди си помня, че можех да си взема дебитната карта само от определен клон и  трябваше да платя 10 лв., ако искам от друг. Сега без въобще да съм искала или подавала молба, ми изпратиха новата в чужбина, по DHL и за тяхна сметка, нещо става си викам. И по темата с имотите, значи доста партери ще се освободят, ако закрият малките клонове, не знам каква търговия би могла да се развие или предполагам ще се преобразуват за жилищни нужди...

Общи условия

Активация на акаунт