Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 754
  • 774
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
И много сериозна информационна кампания към обществото - купувачи, продавачи, наематели, наемодатели - да не ползват услуги на брокер без лиценз и съвети за какво да внимават. Отново със съдействието на имотните портали, медиите, сайтовете, където хората публикуват обяви.
Това вече след като се регулирате Simple Smile
Постоянно в имотните теми се пита "ама защо тези обяви стоят", "ама защо не си вдигат телефоните" и т.н. Хората, които не присъстват постоянно на пазара, а имат 1-2 сделки в живота си, нямат никаква представа какво се случва.

# 646
и как ще забраниш на хората правото на свободното слово Simple Smile
Можеш да си забраниш на себе си да слушаш, но не и на другите да говорят.

# 647
Лиценз/разрешително на ФЛ.

# 648
  • София
Кой може да даде гаранция за гледка?? 
Да се върнем на абсурдните тераси на черни връх
Витоша ВЮ Simple Smile))

Има си ПУП, ПРЗ. Аз така бях видял, че пазара в люлин ще го застроят. И като ходихме на оглед в блока дето му се отлепи изолацията и падна върху едни жени като питах брокерката какви са плановете за района тя каза, че нямало и че ще си е пазар. Оттогава 2 блока вдигнаха там. За да взема процент ще ходи и ще разпитва в общината, ще поддържа контакт със строителите в района, ще следи измененията в ПУП. Има си начини. Щом аз съм разбрал и те могат.

# 649
не е реалистично очакването ти. За теб това е ЕДИНСТВЕНОТО което ще купиш. За да искаш такава отдаденост, може да предложиш да платиш гарантирано нещо за услугата "занимаване с клиент, който може и да купи, но може и да не купи".

# 650
Не е зле да има такса оглед вместо % комисион. Не е нормално на 200 000 евро някой да вземе 14 000 лева комисион. Това е средната заплата за 6 месеца труд по 8 часа на ден. А техният труд - колко огледа да са направили - 30?
Да си има такса проверка документи при взимане на клиент за продавача и купувача по отделно. Такса вадене на документи. Такса реклама. Така всеки ще се възползва от услугите, които са му нужни. На мен ми се е налагало да ползвам "мой" брокер при чиста сделка - имот без ипотеки, купуване без ипотека, един собственик, един купувач. И трябваше да ползвам мой брокер, защото иначе сделка нямаше да има. Брокерът на продавача беше най-голямото дъно на дъната, нищо чудно, че апетитен имот стоеше непродаден. Е как да се продаде, като най-наглото същество на света ти иска 3%, за да говориш с него? И взима още толкова от продавача. За мен това е безумие.

# 651
  • София
не е реалистично очакването ти. За теб това е ЕДИНСТВЕНОТО което ще купиш. За да искаш такава отдаденост, може да предложиш да платиш гарантирано нещо за услугата "занимаване с клиент, който може и да купи, но може и да не купи".
Продавачът точно с тази цел ще е наеме и ще плати на брокера си - да се занимава с потенциални купувачи. Купувачът пък ще е платил на свой брокер да го води по имоти отговарящи на максимум на изискванията му. Колкото са по-добри 2та брокера толкова по-бързо ще се случи сделката.

# 652
  • Бургас

Принципно всяка отдаденост към запознаване с района, бъдещо строителство, наличие на някаква инфраструктура, има много висока добавена стойност. И гарантирано води доволни клиенти, които те препоръчват на други. Ако бях брокер, щях да се запозная детайлно с всичко в района, в който действам, щях да поддържам комуникация със строители, общини, Топлофикация и т.н.

Не може брокер, който иска да продава имота, за който сама съм си пуснала обява и съм посочила ет.3, да ме пита "има ли гледка към морето", при условие, че в този квартал на Бургас гледка към морето има само от 15 ет. нагоре. Не може да идваш в имота ми, да водиш клиенти и да твърдиш, как блокът е одобрен за саниране, когато той НЕ Е. Не може да питаш "в кой район се намира", при условие, че на картата на обявата има точна локация и в обявата пише: "натиснете на локацията в картата!". Не може да питаш "къде е блокът"? Не може да питаш "къде е детската градина", когато искаш да получиш хиляди левове комисиона. Едно време нямаше Google maps. Сега и 11-годишната ми дъщеря разглежда улиците в maps-a, когато ходим някъде. Това те принизява в очите на клиентите, особено пред по-интелигентните такива.

Скрит текст:
А как две брокерки се направиха на клиентки и седнаха направо на пода, уж да предизвикат доверието ми, няма да коментирам...

# 653
Да предложа и аз нещо Wink
1. Един брокер да не може да представлява и двете страни.
2. За мен лично не е проблем, че са на процент и ще вземат хубави пари, нека вземат, НО да носят отговорност ако подведат клиента да кажем с неизрядни документи или темп подобни неща, както брокера така и фирмата за която работи брокера.

# 654
Да вземат големи пари, ако имат добавена стойност. Например реализира ти имота на цена поне 10% отгоре на пазарната/намира ти поне толкова под пазарната.
Да разбира повече от теб - не да ти казва "тука има 3 метра тавани", като ти знаеш, че са 2.60 (продавач си и не те пита предварително).
Да знае как се решават често срещани казуси (напр. несъответствие между квадратура, етаж, номер на жилището в различните документи). Да оправи тези казуси без да те занимава.
Да те заведе на имоти, които не се предлагат в imot.bg и които не можеш да намериш сам.
Да знае разликата между ателие и студио.
Когато те води в офис вместо жилище, да не пропуска да споменава тази подробност още в обявата.
И т.н. и т.н.
Знам, че нищо няма да се подобри, много ясно, че целта на брокерските сдружения е да продават и да взимат комисион бързо. Но не мога да изброя лошите практики, толкова са много.

# 655
  • софия
Моите топ 3:
1. Лицензирането е номер 1 по важност според мен. Въпреки, че има ДОС за придобиване на квалификация по професията, курс лесно може да се изкара и нищо няма да се промени.
2. Цена за определена услуга, вместо %. Не мисля, че работата която вършат оправдава високите комисионни.
3. Регулиране на броя фирми и брокери, както е при нотариусите. Нямаме нужда от 15 хиляди брокери, от които 13 хиляди некомпетентни.

# 656
  • София
Нали ви е ясно, че това няма да се изпълни. Кокала е стиснат здраво.
Но Томева една закана да предаде на бизнеса – скоро като се пенсионирам /а аз ще съм млад пенсионер/, ще реализирам идеята си за посредничество срещу определена твърда цена за услуга и да видим продавачите/купувачите какви предпочитания ще имат. Ще предлагам освен традиционните брокерски услуги, така и нетрадиционни услуги /като имотен детектив, предварителен оглед с термовизионна камера, измерване на светлата площ, измерване на светлината в отделните помещения, измерване на околния шум и оглед на състоянието на съседите, екзорсист и духовно лице според религията/. Имам всички умения и инструментариум. Така дори и да не купи имота поради определена открита от агенцията причина, твърдата такса си върви, а клиента е доволен, че не се е ушил с голяма сума за неподходящ имот. Така че давам още 4-5г. живот на традиционните агенции.
И никой да не ми краде идеята...
Между другото – набирам съмишленици-съоснователи Blush

# 657
Нали ви е ясно, че това няма да се изпълни. Кокала е стиснат здраво.
Но Томева една закана да предаде на бизнеса – скоро като се пенсионирам /а аз ще съм млад пенсионер/, ще реализирам идеята си за посредничество срещу определена твърда цена за услуга и да видим продавачите/купувачите какви предпочитания ще имат. Ще предлагам освен традиционните брокерски услуги, така и нетрадиционни услуги /като имотен детектив, предварителен оглед с термовизионна камера, измерване на светлата площ, измерване на светлината в отделните помещения, измерване на околния шум и оглед на състоянието на съседите, екзорсист и духовно лице според религията/. Имам всички умения и инструментариум. Така дори и да не купи имота поради определена открита от агенцията причина, твърдата такса си върви, а клиента е доволен, че не се е ушил с голяма сума за неподходящ имот. Така че давам още 4-5г. живот на традиционните агенции.
И никой да не ми краде идеята...
Между другото – набирам съмишленици-съоснователи Blush

Exter, идеята вече е out there. Има брокери, на които можеш да се обадиш да те придружат до конкретен имот, който сам си намерил по обява. Ще ти съдействат с преговорите, срещу комисион в пъти по-малък от стандартните три процента, които би платил на брокера на продавача. Досега не съм, но мога да си представя ситуация, в която подобна услуга може да ми е полезна.

Твоят вариант ми харесва дори повече, бих платила за услугата независимо дали ще купя или не. Предпочитам да си платя, да се откажа и да си спестя разправии, отколкото да бутаме непременно да стане сделка. 

# 658
  • Бургас
Мога ли да се кандидатирам за съмишленик?
Комисиона не искам. Обичам имотите и виждам неразкрит потенциал Simple Smile

# 659
И аз бих се включил Grinning, но ще си искам дял, не съм самарянин като тинтина.

Фантан, а каква е гаранцията на тези брокери, че ще успеят да договорят в твоя полза? Все пак имаш един шанс и ако брокера не става, го пропиляваш.

Общи условия

Активация на акаунт