Смучене на палец

• 309
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, дъщеря ми е на 8 и разви преди 3-4 г смученето на палец. Горните и зъби започната да се разместват. Пробвали сме всичко - люта чушка, джинджифил, дори, когато беше с гипс на ръката отново си го смучеше. Разглеждах за някакви лакове и ми излиза Даум Ексол, но не е наличен никъде. Моля да ми предложите някакво решение, защото става голяма и се притеснявам, че ще и остане голям навик в бъдеще.

# 1
Само с мазане няма да стане. Детето е развило този навик поради някаква причина. Обикновено около 3-4 се отказват, а вашето тогава е започнало. Причините са често рефлекс за сукане, успокояване, страх, лесно приспиване и др. Причината трябва да се търси и отстрани. Трябва да се работи в много посоки едновременно - поставяне на нещо върху палеца, горчив лак, разговори, похвали, наблюдаване кога точно започва да го смуче. Консултирайте се с ортодонт/зъболекар/ерготерапевт/логопед. За изкривяването на зъбите ще трябва ортодонтско лечение и евентуално логопед ако се установи неправилна позиция и движение на езика. Опитвали ли сте да вадите палеца когато спи? Кога го прави преди заспиване или по време на сън?

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 12:09 от Di Soleil

# 2
Има различни горчиви лакове, попитайте в аптеките и дрогерийте. Едни приятели с лак отучиха, мазаха нокътя докато детето спи.

# 3
  • in my realm of rhymes
Здравейте, Диана, подкрепям напълно казаното от ДиСолейл.
Наистина обикновено този навик си идва някъде от бебе и вече е въпрос на време кога ще изчезне.
Не мисля, че лак, лепенка и други такива ще помогне.

Кога детето по-малко смуче палеца си? - Предполагам, че когато ръцето и умът й са анагжирани с нещо - докато пише домашни, рисува, играе, храни се, то не се сеща за този навик, но и Вие няма как сто процента да я ангажирате по този начин.

Говорили ли сте със самото дете за това?
А с психолог?
Ако му сложат някакво ортодонтско апартаче, ако са му изкривени зъбите, тогава със сигурност няма как да продължи. Но тогава, ако на подсъзнателно ниво не е изчистена причината, детето ще намери друг компенсаторен механизъм - например да си гризе ноктите, да играе с косата си .....Дано не съм права, разбира се, просто така си мисля.
Т.е консултация с ортодонт Ви е нужна чисто медицински да знаете има ли не изкривяване. Но констултация със специалист по детско развитие бих препоръчала, за да се опитате да разберете какво стои отвъд навика и да го адресирате като въпрос.

# 4
Лакове, чушки и т.н са за бебета. Дете на 8г няма да спре такъв силно установен навик заради лак. Първо намерете каква е причината, стрес от нещо, страх, какво провокира да търси утеха в смученето на палец? Точно вчера гледах видео на голяма жена със силна деформация, която продължава да си смуче пръста. Говорите ли какви ще са последиците дългосрочно ако продължава - проблеми с дъвкане, говор, дишане. Най-добре е ако сами не намирате произхода на нуждата да си смуче пръста, да потърсите и специалист. Пожелавам ви успех да се справите с тази трудност!

# 5
Здравейте, дъщеря ми е на 8 и разви преди 3-4 г смученето на палец. Горните и зъби започната да се разместват. Пробвали сме всичко - люта чушка, джинджифил, дори, когато беше с гипс на ръката отново си го смучеше.

Имали някакви други развитийни проблеми детето? Защото само смукането на пръста , за дете на 8 години не може да бъде извадено от контекста на общото му съсотяние.

# 6
Даум Ексол е разтвор на капсицин (от люти чушки). Може да се допитате до детски психолог (според Фройд оралната фискация (смучене на палец, гризане на нокти и дори и в някой случаи пушенето при възрастни се дължи на неприятни събития в първите две години от развитието, когато се заражда Аз-ът (егото). )

Общи условия

Активация на акаунт