Смучене на палец

• 474
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, дъщеря ми е на 8 и разви преди 3-4 г смученето на палец. Горните и зъби започната да се разместват. Пробвали сме всичко - люта чушка, джинджифил, дори, когато беше с гипс на ръката отново си го смучеше. Разглеждах за някакви лакове и ми излиза Даум Ексол, но не е наличен никъде. Моля да ми предложите някакво решение, защото става голяма и се притеснявам, че ще и остане голям навик в бъдеще.

# 1
Само с мазане няма да стане. Детето е развило този навик поради някаква причина. Обикновено около 3-4 се отказват, а вашето тогава е започнало. Причините са често рефлекс за сукане, успокояване, страх, лесно приспиване и др. Причината трябва да се търси и отстрани. Трябва да се работи в много посоки едновременно - поставяне на нещо върху палеца, горчив лак, разговори, похвали, наблюдаване кога точно започва да го смуче. Консултирайте се с ортодонт/зъболекар/ерготерапевт/логопед. За изкривяването на зъбите ще трябва ортодонтско лечение и евентуално логопед ако се установи неправилна позиция и движение на езика. Опитвали ли сте да вадите палеца когато спи? Кога го прави преди заспиване или по време на сън?

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 12:09 от Di Soleil

# 2
Има различни горчиви лакове, попитайте в аптеките и дрогерийте. Едни приятели с лак отучиха, мазаха нокътя докато детето спи.

# 3
Здравейте, Диана, подкрепям напълно казаното от ДиСолейл.
Наистина обикновено този навик си идва някъде от бебе и вече е въпрос на време кога ще изчезне.
Не мисля, че лак, лепенка и други такива ще помогне.

Кога детето по-малко смуче палеца си? - Предполагам, че когато ръцето и умът й са анагжирани с нещо - докато пише домашни, рисува, играе, храни се, то не се сеща за този навик, но и Вие няма как сто процента да я ангажирате по този начин.

Говорили ли сте със самото дете за това?
А с психолог?
Ако му сложат някакво ортодонтско апартаче, ако са му изкривени зъбите, тогава със сигурност няма как да продължи. Но тогава, ако на подсъзнателно ниво не е изчистена причината, детето ще намери друг компенсаторен механизъм - например да си гризе ноктите, да играе с косата си .....Дано не съм права, разбира се, просто така си мисля.
Т.е консултация с ортодонт Ви е нужна чисто медицински да знаете има ли не изкривяване. Но констултация със специалист по детско развитие бих препоръчала, за да се опитате да разберете какво стои отвъд навика и да го адресирате като въпрос.

# 4
Лакове, чушки и т.н са за бебета. Дете на 8г няма да спре такъв силно установен навик заради лак. Първо намерете каква е причината, стрес от нещо, страх, какво провокира да търси утеха в смученето на палец? Точно вчера гледах видео на голяма жена със силна деформация, която продължава да си смуче пръста. Говорите ли какви ще са последиците дългосрочно ако продължава - проблеми с дъвкане, говор, дишане. Най-добре е ако сами не намирате произхода на нуждата да си смуче пръста, да потърсите и специалист. Пожелавам ви успех да се справите с тази трудност!

# 5
Здравейте, дъщеря ми е на 8 и разви преди 3-4 г смученето на палец. Горните и зъби започната да се разместват. Пробвали сме всичко - люта чушка, джинджифил, дори, когато беше с гипс на ръката отново си го смучеше.

Имали някакви други развитийни проблеми детето? Защото само смукането на пръста , за дете на 8 години не може да бъде извадено от контекста на общото му съсотяние.

# 6
Даум Ексол е разтвор на капсицин (от люти чушки). Може да се допитате до детски психолог (според Фройд оралната фискация (смучене на палец, гризане на нокти и дори и в някой случаи пушенето при възрастни се дължи на неприятни събития в първите две години от развитието, когато се заражда Аз-ът (егото). )

# 7
  • Варна
Здравейте.
Ще говоря от личен опит.
Аз бях на 19 години, когато спрях да си смуча пръста.
Смучех го предимно вечер, като стисках в ръката си края на завивката.
Правех това от дете, та чак...до 19. Спрях, когато станах студентка.
Не знам какви са причите за това. Интересно, че зъбите ми не пострадаха от това.
Никой не ме е водил на психолог за това (дето се вика, нищо друго ми нямаше, хаха).
Та ако заведете детето си на психолог за това, моля пишете какво Ви е казал. Аз до ден днешен нямам отговор. В момента съм на 37.
Единственото обяснение, което бих могла да си дам е рязкото спиране на майка ми да ме кърми. Ама чак пък до 19...не знам.

Общи условия

Активация на акаунт