Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 612
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 1 380

Мляно месо  купувам само от магазина, вакумирано. При нас продават от grass fed дори и в Лидъл. Свинско купувам само свободно отглеждано на трева, пилешко също. Но ми е ясно, че не всеки има достъп. Така че всички правим каквото можем. Дори и най-лошото свинско е по-добро от никакво или хляб. Sunglasses

Ама ти в БГ ли си или чужбина.
Не съм виждала досега мляно вакуумирано месо.

# 1 381
Dironi, аз съм яла черупки от яйца и съм писала назад за това. Единствено те ми помогнаха да вдигна калция тогава. Причината беше, че имах много слаби кости, имам 11 счупвания на ръцете. След дузина добавки калций и никакъв ефект, един професор (лека му пръст) каза на майка ми да ми прави печени черупки. Правеше ми ги печени, смлени, сложени в чашка кисело мляко. За няколко месеца, калция ми се покачи и оттогава никога повече не съм счупвала крайник. Към ден днешен имам много сила и издръжливост в ръцете.

# 1 382

Мляно месо  купувам само от магазина, вакумирано. При нас продават от grass fed дори и в Лидъл. Свинско купувам само свободно отглеждано на трева, пилешко също. Но ми е ясно, че не всеки има достъп. Така че всички правим каквото можем. Дори и най-лошото свинско е по-добро от никакво или хляб. Sunglasses

Ама ти в БГ ли си или чужбина.
Не съм виждала досега мляно вакуумирано месо.
В Англия е

# 1 383
Шарпи, благодаря за включването. Не съм чела темите назад. Съжалявам, че си преживяла това. Но, е хубаво, че си намерила решение.
Вит.Д как ти беше по времето, когато ядеше черупките, ако си го изследвала?

# 1 384
Шарпи, благодаря за включването. Не съм чела темите назад. Съжалявам, че си преживяла това. Но, е хубаво, че си намерила решение.
Вит.Д как ти беше по времето, когато ядеше черупките, ако си го изследвала?
Не съм го изследвала по това време и не мога да кажа. Тези събития бяха, когато бях тийн. Първото счупване беше като бях на 6, после всяка година по веднъж горе-долу.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 06:44 от sharpy

# 1 385
И аз за теб се сетих с черупките, като стана дума, помня че беше разказвала и ми стана интересно тогава. Даже май те питах много ли се усещат като пясък при ядене като са така смлени или е поносимо. То и не помня за какви количества ставаше дума де.
Интересно че не са ти изследвали витамин Д тогава, поне за неговата връзка с тия неща не е нещо ново.

За пасищното месо в Англия и още някой писа наскоро. У нас едно че не е най-разпространеното, друго че доходите на повечето няма да позволят да се изхранват с такова. Колкото и да харесвам свински вратни пържоли, ако мога ще си ги редувам често с хубав говежди стек, но не виждам това как би станало в обозримо бъдеще.
Здраве да е, гладни не сме останали.

Аз пак да ви разсмея, поне аз се смея на себе си вече... Ще взема наистина да стана като нормалните хора Joy
Не знам дали би ми повярвал някой, но ми се дояде сладко, натрапчиво. Фактът че съм може би 2 дни преди цикъл със сигурност има общо, ама това почти никога не ми се случва. Подсладители естествено вкъщи няма... Мислих, мислих, пък се сетих че имам в един буркан сууупер ароматен мед и реших че малко от него ще е. Сложих малко в буркан с кефир, колкото аз да си знам че съм сложила. Че като нарязах и орехи, че като намерих забутана и някаква карамелена есенция, че и пакетче какао... и това всичкото с желатин - детска радост, казвам ви Grinning Пробиотична, ама... детска Grinning
Носи със сигурност на още подслаждане но не исках да ми мирише много на мед, а пък друго нямам какво. Аз може да съм изтрещяла но няма да изляза специално да търся подсладители, дето после ще ми се пречкат докато им мине срокът Grinning За тези които ползват и имат вкъщи - препоръчвам, но си го подсладете по вкус, че става малко странно иначе... кефирът си киселее и с какаото ми е странна комбинация. Друг път и мъъъничко чили ще му сложа, смятам че ще му отива.

# 1 386
  • В центъра на моретата
Преди доста години майка ми правеше нещо с черупки на яйца и лимони за увеличаване на костната плътност, тъй като има остеопороза в доста напреднала фаза. Не помня какво правеше, ама киселината на лимона нещо разграждаше. Това с изпечени черупки ми се струва по-лесно и смятам да го направя, че не мога да наваксам, въпреки тренировките и вит. Д.

Снощи правих мусака с алабаш. Стана много добре, алабашът има неутрален вкус след топлинна обработка и поема аромата на останалите продукти.

# 1 387
Не помня колко черупки ядеше ендокринолога и колко често. Тогава пренебрегнах информацията. Може би две черупки седмично, но може и други да е казал.
От интернет чета, че се маха ципата на черупката отвътре. Печеш и може да смелиш с електрическа кафемелачка до фина пудра. В буркан в хладилник държиш до седмица най-много праха.
Непосредствено преди ядене се капват няколко капки лимон. Дозата за възрастен е 1/3 от чаена лъжица. Май не се употребява постоянно. Уж излишния калций се изхвърлял. Някой е написал да ядеш масло, жълтък непосредствено с черупките.
С кафемелачка смилам семена на прах - тиквено, сусам, ленено, слънчоглед.
Чудя се, колко минути да ги пека. Всичко варя, пека повече от нужното, което не е добре, но ме е страх от салмонела. По-сурово не мога да ям. За анемията дробът трябвало да е към суров. Гаден ми е на вкус. Аланглето не е моето.

За съжаление имам мед вкъщи от баща ми, който гледа пчели. Като приритам за сладко в този период на месеца смесвам  мед със сусамов тахан 1 с.л. Струва му се невероятно преживяване за сетивата Simple Smile После се питам сега доволна ли си като си натоварваш черния дроб?
Първата година, когато спазвах режим с нутрициониста той ме помоли една г.да съм стриктна изцяло, за да видим резултати. 12 м.не бях яла нищо извън режима като мед и  др. Изтърпявах си мераците за сладко преди цикъл. В тези дни готвех сладък картоф на фурна. Издържах, защото бях обещала. Като спазвам сама режима виждам, че допускам компромиси.
От няколко дни си слагам мст олио в кафето. По една ч.л.отначало. За wc даде веднага ефект. Мислех да го пия вместо с кафе с мача. Но, съм купила мака Simple Smile

# 1 388
За докторката, въпреки отстъплението, резултатите са добри с изключение витамин В. Препоръча преглед при хематолог. Търси се печен такъв в София. Давайте акъл! Wink

# 1 389
И аз търся читав хематолог. Нямам нито един в списъка за проверка.
Гущер, твоята ендо е и на моя приятелка с Хаши, анемия, ИР и др.екстри. Прати я на кардиолог и хематолог. След прегледите я върнаха към ендокринолог да си я следи.

# 1 390
Да, вярно е! Черупките от яйца са изключително богати на калций – над 90% от състава им е калциев карбонат (CaCO₃), който е същата форма на калций, намираща се в много хранителни добавки.

Как работи?
Ако яйчените черупки се измият добре, изсушат, смелят на фин прах и се изпекат, те могат да бъдат безопасно консумирани в малки количества като хранителна добавка. Калцият от тях се усвоява доста добре от организма и може да подпомогне здравето на костите, зъбите и нервната система.

Как да ги приготвиш правилно?
Измий черупките добре, за да премахнеш остатъците от яйце.
Свари ги за 5–10 минути, за да унищожиш бактериите.
Изсуши ги напълно във фурна на ниска температура (100–150°C) или ги остави на въздух.
Смели ги на фин прах с кафемелачка или блендер.
Приемай не повече от 1/2 чаена лъжичка на ден (приблизително 500–600 mg калций), разтворена във вода, сок или добавена към храна.
Важно!
Не прекалявай – твърде много калций може да доведе до камъни в бъбреците.
Ако имаш стомашни проблеми, консултирай се с лекар преди прием.
Винаги използвай органични яйца, за да избегнеш химикали от обработени черупки.
Така че, да – можеш да си вдигнеш нивата на калций по този начин, стига да го правиш безопасно! 😊

А, стига бе...

# 1 391
Здравейте, аз ползвам черупки от свободно отглеждани кокошки. Пека черупките във фраера. После лесно се отделя ципата и ги натрошавам. Кисна ги в ябълков оцет /Произвеждам си от собствени ябълки/. После прецеждам и разреждам с вода при консумация. Така избягвам неприятното чувство на пясък в устата. Интересното е, че след накисването оцетът вече не е кисел. Доколкото знам, калция се извлича от черупките и може да се консумира само течността.

# 1 392
Не е кисел защото киселината е реагирала с черупките, нали затова се слага. Лимон, оцет, все едно върши.
Имаше нещо и за калциеви добавки да не се вземат съвсем гьотере, трябва да се порови  повече и предполагам и к2 ще е хубаво да има, за Д няма нужда да казвам - той се знае. Че костната плътност не е въпрос само на калций, там дори колагенът също помага, отделно от още какво ли не намесено. При Шарпи лекар е преценил че това е недостигащото.

# 1 393
Интересно че не са ти изследвали витамин Д тогава, поне за неговата връзка с тия неща не е нещо ново.
Натка, вероятно са го изследвали, но лично аз нямам спомен. То споменът е бил за майка ми, че през бая перипетии е преминала с мен.
Не помня колко черупки ядеше ендокринолога и колко често. Тогава пренебрегнах информацията. Може би две черупки седмично, но може и други да е казал.
От интернет чета, че се маха ципата на черупката отвътре. Печеш и може да смелиш с електрическа кафемелачка до фина пудра. В буркан в хладилник държиш до седмица най-много праха.
Dironi, на мен майка ми го правеше това всеки ден в продължение на 2-3 месеца мисля. При мен нямаше лимон. Изпичаше черупките на 2 яйца на фурната, мелеше ги с кафемелачката и ми ги слагаше в чашка кисело мляко и това го изяждах след вечерята.
Това вероятно е било ударна доза в моя случай, поради продължителния поднормен калций при мен тогава и постоянните счупвания.

# 1 394
  • София
Гущер, за Хематолог съм си записала тук от форума една много препоръчвана:
Хематолог – д-р Мария Савчева
https://www.healee.com/bg/707366
но лично аз не съм я ползвала. Ако не намериш друга препоръка, пробвай с тази, има и онлайн консултации.

Общи условия

Активация на акаунт