Шофьорски и пешеходни истории

• 4 895
  • 97
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Затова винаги трябва да се намалява преди пешеходна пътека, че не знаеш - там може и хора да има. Wink
Първото не е майтап - при наближаване на пешеходна пътека айде, не винаги намалявам, но абсолютно винаги вдигам крак над спирачката в готовност.

# 76
  • Далечният изток
Да, точно това имах предвид. Що ли беше спрял един бус пред пешеходна пътека?! И тая с такъв ряз се набра да го заобиколи отляво, че ако не бях я чула и спряла, сега нямаше да го пиша това. Просто по погледа ѝ се четеше огромна изненада, че там имало човек и че тя можеше да го блъсне. Надявам се, да си е научила урока и да спира като види, че и друга кола е спряла пред пешеходна пътека. А на отсрещната страна на тротоара има училище и постоянно пресичат деца... Да пази бог...

# 77
  • Варна
Има такива дебили, които даже ако карат зад теб и ти намалиш пред пешеходна пътека да пресече някой, дават ляв мигач и те изпреварват мръсна газ…

# 78
Надявам се, да си е научила урока и да спира като види, че и друга кола е спряла пред пешеходна пътека.
Не го е научила. След като не те видяла предварително. Grinning

# 79
Преди няколко дни съм спряла на кръстовище със светофар (първа кола съм). Ще правя десен завой. Виждам, че три дечица чакат да пресекат (те са на отсрещната страна). Светва зелено, но и за пешеходците е зелено (децата тръгнаха да пресичат). Аз ги изчаквам и след мен шофьорът ми свири. Ядосах му се.

# 80
Скрит текст:
Есен, слънцето вече към седем е ниско. Прибирам се от не помня откъде и леко свален гард къде от умора, къде от мързел. Първа кола на ляв завой на светофар. Пътят минава покрай парк, след завоя пак продължава покрай парка, почти веднага след завоя има автобусна спирка, пред спирката има спряла полицейска кола, след спирката пресечка в дясно и веднага след пресечката има пешеходна пътека. Тръгвам аз като опитно рацерче, но веднага след завоя слънцето ми блесва в очите и хвърля сянка доста така, че неприятно покрива пътеката и на практика все едно е пуснато перде пред нея. Отнел съм газта и приближавам като дебна момента в който сянката падне и върху мен за да видя ясно какво става на пешеходната. Виждам двама възрастни пешеходци които бавно пресичат и съответно натискам спирачката рязко, защото още нямам ориентация за разстоянието. Съответно гумите изсвирват, колата застива на метър и половина от пътеката и поне два метра от пешеходците.
В този момент дядото, хваща бастуна като тояга и тръгва към мен като ядосано жестикулира и размахва бастуна. Намалявам радиото и чувам "ще ни убиеш бе идиот". Спокойно си подавам главата и му казвам, "нали спрях, гледай колко разстояние има", но онзи вече близо продължава, "идиот с идиот, жена ми така се уплаши, как може да караш така". Аз по принцип съм от много спокоен шофьор, но нещо реших да си позагладя мозъка и "учтиво" да му обясня, че в сянката няма как да го видя по-рано. Ахаааа да отворя врата и виждам как полицейската кола бавно ме отминава в дясно, полицаят ухилен ми прави с ръка жест "Крооотко, кротко! Снижи". Спря пред пътеката и каза нещо на дядото, който веднага размисли, върна се при жена си и продължиха да вървят.
Общо взето имам изградено мнение, че голяма част от пешеходците са нещо като безсмъртни в момента в който стъпят на пешеходна пътека

# 81
  • Пловдив
Само се пречкат на шофьорите тия пешеходци, начи.

В интерес на истината, и аз съм се чудила на някои (минава на червен светофар, пресича бавно пред теб без пешеходна пътека и т.н.) дали се имат за безсмъртни, или просто знаят, че имаш време да ги видиш и ще спреш, къде ще ходиш.

# 82
Не се пречкат, те са част от движението. Просто понякога си мислят, предимството им гарантира някакво дълголетие или им дава защита от нараняване.

# 83
На тия дето пресичат на място без пешеходна пътека, които пречкачат разделителни ивици и огради между платната, както и пресичащи на 10 метра от пешеходната пътека, щот така им е по-удобно, въобще не им спирам. Свиря и минавам. Е, освен ако не са крайно безотговорни и малоумни и въпреки това продължават да навлизат в лентата за движение, нащрек съм и в готовност да спра, но в общия случай на нагляри път не давам.
Да не казвам, че съм виждала майка с малко дете (3-4 годишно), влачеща и тротинетката му, да прескача разделителя на платната. На 20тина метра беше светофара.

# 84
  • Пловдив
И аз не давам, освен - което е важно - при опасност да ги блъсна.
Много се дразня също на автомобили, навлизащи в еднопосочни улици в неразрешената посока. И на тях не им давам път.

# 85
  • Варна
Не се мислим за безсмъртни пешеходците, но непрекъснато ни се отнема предимство при пресичане. Или се стъпва на пешеходната пътека и трябва да излезеш на платното за да преминеш. Или се паркира на тротоар. Тези двата вида шофьори , в моята класация, стоят почти на едно ниво с хлебарките. Отделно като пресичаш, никога не си сигурен, че ще ти дадат път. Аз съм с очила и не виждам добре дали ми правят знак да мина и винаги чакам,  сигурно ме нареждат, но предпочитам да изчакам. На трето място в класацията ми са тези с тротинетките, които са безшумни и прелетяват край теб с толкова висока скорост, без да ги чуеш, че буквално ти спира сърцето от уплах.

# 86
По-добре с отнето предимство, отколкото размазан на пешеходната пътека. Тия, дето дори не се оглеждат, не знам на кого разчитат да ги пази. Имат предимство, да, но пресичането им трябва да бъде съобразено с движението и (не)възможността колите да спрат безопасно преди пътеката.

# 87
Или поне да спре да си гледа в телефона преди да тръгне да пресича Joy
Друг случай. Бабата бута детска количка пред себе си, спира на червен светофар, а половината количка на платното за движение.

# 88
На мен най-често ми се случва да тръгна да влизам в чужда кола.
Но скоро и на мен ми се случи един случаен човек да се засили да влиза в моята.

# 89
  • Г. О.
На мен ми се е случвало да съм сигурна, че съм спряла колата на едно място, нооо след няколко часа да се върна и да видя, че я няма... Добре, че колата има аларма и по писукането я намерих.

Общи условия

Активация на акаунт