Tичане (7)

• 3 754
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте!

Идвам с едно питане за обувки за бягане.
От коя марка обувки сте доволни за бягане на пътека и за бягане на открито.

Бягам от над 2 години 5-6 пъти в седмицата, като когато е топло - бягам навън, а когато е студено - на пътека вкъщи. Бягам с по-леки маратонки на найк или адидас, но не са точно категоризирани за бягане.

Ще се радвам на съвети. Благодаря предварително.
Поздрави!

# 16
  • София
Няма най-добри обувки за бягане. Опитайте различни модели като дроп, съпорт и дебелина на подметката. Има места, на които правят диагностика на начина ви на тичане и спрямо това могат да ви насочат към вид обувка.

# 17
Благодаря за темата! Напоследък нещо нямам много мотивация за бягане...Иначе бягам всеки ден по принцип.Сега малко разредено..Днес е минус 10 градуса. Нещо трудно дишам студения въздух...
На стадион е мега досадно да се бяга .Не бих бягала там повече от 3 обиколки,ще заспя..
Най добре за мен е от точка А до точка Б и обратно,но си има минуси...

# 18
Благодаря за темата! Напоследък нещо нямам много мотивация за бягане...Иначе бягам всеки ден по принцип.Сега малко разредено..Днес е минус 10 градуса. Нещо трудно дишам студения въздух...
На стадион е мега досадно да се бяга .Не бих бягала там повече от 3 обиколки,ще заспя..
Най добре за мен е от точка А до точка Б и обратно,но си има минуси...

Нямам друга алтернатива засега. Бягам на стадиона докато детето тренира футбол. Така хем не стоя  безцелно, хем  си правя и активността. Отделно от това много ми харесва меката настилка. Бягала съм на асфалт и хич не ми е яко. Иначе за скука е скука, спор няма Simple Smile

# 19
Здравейте, реших да тичам първия си маратон и се записах, но късно започвам да тренирам Simple Smile)) Определено не съм в добра форма, имам около 9 седмици до тогава. Засега тичам по 12-15 км почти всеки ден, но мноого бавно. Изпринтила съм си програма за трениране от интернет. Simple Smile)
Тичала съм полумаратон преди няколко години с доста прилично време(под 1ч:50 мин), но тогава бях в много добра форма. Сега не съм тичала от години...Честно казано, срам несрам целта ми е да го изтичам за около 5 часа, като гледам как едвам-едвам бутам при трениранията...
Аз също съм в поиск на обувки и обмислям да си купя асикс или нещо подобно...
Често карам децата да карат колело, а аз след тях тичам Simple Smile)) И така ни е забавно.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 23:17 от MariyaHris

# 20
Здравейте!  Hug
Радвам се, че открих темата! С ММ тичаме от 1 година, на стадион и в най-студеното - на пътеките във фитнеса. Започнахме с 2-3 км. Имах зверска анемия тогава, никакъв въздух.
Сега тичаме по 10-12 км. 3-4 пъти на седмица, най-дълго - 19 км. (На стадион:) ), но още не смеем да се запишем за полу/ маратон...

MariyaHris, успех и да споделиш после!

# 21
Благодаря, Васенцето! Но аз да ти кажа, че най-важното, според мен, е систематичното и редовното тичане, което вие го правите така и така! Аз не съм голям симпатизант на съзтезанията, а на спортуването като начин на живот. 
Аз доста редовно тичах навремето, но после спрях и дефакто този маратон го използвам като връщане към редовното спортуване.  Просто като знам, че трябва да тичам 40 км и ще пукна, ако не тренирам, това ме стимулира. Но за мен е важно единствено редовното спортуване- да съм здрава, а ако може и да съм по-слабичка, най-хубаво:))
Ако искаш, тръгни всяка събота с 5 км съзтезанийца, като за начало, към тях има и XL бягания веднъж на месец, които са почти като полумаратон.

Аз днес ще се пробвам с бавен 20+ км рън. При мен проблемът е, че заради бавното темпо, ми отнема цяла вечност да избягам дълго бягане и просто не ми стига времето. При тренирането за маратон трябва едно дълго бягане 30 км и едно полудълго бягане, около 20 км, другите са разни леки или темпо бягания, но за мен  дългите бягания са по 3 часа, да не кажа 4 и нямам засега ни едно толкова дълго бягане Simple Smile)). 

# 22
Здравейте!

Има ли някой, който бяга, според bpm и използва ли активно тези зони? Досега съм бягала най-често в 4-5 зона, което за мен се равнява на 6 км за 30 мин. Бягам 10 години редовно, но в последно време започнах да напълнявам, въпреки бягането. Прочетох, че мазнини се горят само във 2 и 3 зона, което на мен ми се вижда страшно бавен каданс. Но се замислих, дали наистина, щом тренирам само любителски и не се готвя за маратон, има ли смисъл от така бързо тичане (в 4-5 зона) три пъти седмично? Колко пъти в седмицата е достатъчно да бягам с висока бързина и да редувам със зона 2-3, за да не отвикна от тази издръжливост, която съм постигнала?

# 23
Присъединявам се! ☺️
Вчера тичах на белградския полумаратон. Февруари - полумаратон в Неапол.
В календара ми остава потвърдено само бягането 5 км на Bioderma women's run. Тази година ми е натоварена с ангажименти, но сигурно наесен ще се включа в нещо, още не знам.
За съжаление поради ежегодни пътувания в чужбина пропускам софийския маратон, а ми е голяма мечта да си бягам тук.
Страхотен кеф ми е и дори да не съм се записала на официално бягане, щом имам време, слагам маратонките.

# 24
Поздравления, McKitty!

И аз по принцип обичам да тичам, но съм по-организирана когато съм се записала на нeщо ... За съжаление, в последните години не ми остава време да тренирам за цял маратон. В момента съм се записала на един половин. Ако се организирам по-добре на есен може да се запиша на цял.

# 25
Може ли да се включа сред вас?
Аз тичам от сравнително скоро,като идеята се роди спонтанно покрай едно от децата ми,с две думи за здраве.Бягам по 5-6км. два пъти в седмицата,нямам самочувствие за състезания,но знае ли човек...Определено ще се уча от вас🙂

# 26
Можете ли да дадете идея за подарък на 34г мъж, който е маратонец. Има си всичко и се чудя с какво да го изненадам

# 27
Маратонки никой никога не отказва 😁
Колкото по-скъпи и по-нов модел, по-добре 😁
Може персонализирана закачалка за медали, може да е с негова рисувана снимка/картина/карикатура от някой финиш, под която да стои закачалка с името му. Също ваучер за който и да е спортен магазин...

# 28
Ако нямате вариант, ваучера е добра идея. Все ще има нещо дето иска да си купи. При бегачите маратонките са консуматив, на 500-700км се сменят.

# 29
  • София
Потник
Шорти
Шапка
Термоклин
Чорапи - летни, зимни, за по-голям студ
Наколенки - ако ползва... аз тичам и зиме и лете с наколенки
Дъждобран
Ветровка
... и нещо интересно:
Високотехнологични маратонки - Nike x Hyperice Hyperboot
- с надуваеми камери и нагревателни елементи, които помагат за загряване, възстановяване, масаж...

Общи условия

Активация на акаунт