КГБ = Клуб на Готините Баби - 228

• 25 857
  • 722
  •   1
Отговори
# 150
Шурек/шурей/ е брат на жена ти, та шуренайка - неговата булка.

# 151
  • София
Аз дадох обяснения кой кой е на детето.
Следват - шурей - шурная, девер - етърва, балдъза - баджанак, зълва - зет. Роднините на съпрузите.
Шурей - брат на жената. Шурная - неговата жена
Девер - брат на мъжа. Етърва - неговата жена.
Балдъза - сестра на жената. Баджанак - нейния мъж.
Зълва - сестра на мъжа. Зет - нейния мъж.
Жените на синовете за родителите на мъжа са снахи, а мъжете на дъщерите за тъстовете са зетьове.
Родителите на мъжа и жената са сватове. И всички останали възрастни хора по мъжка и женска линия са сватове с "новите" роднини. Напр. Вуйчото и чичото и техните жени на булката са сватове с чичото и вуйчото и жените им  на младоженеца.
Хайде отново лека и спокойна нощ!

# 152
Ти засипа с информация, ще изпитваш ли после?

# 153
  • Вила Великула
Аз да допълня, че във всеки край на България е различно. Например в шоплъка на мъжа на леля ми му казвахме лелинчо. Леля е сестра на баща ми. А в Търговищкия край на мъжа на леля ми (сестра на майка ми), му казваме свако.

# 154
В тоя ред на изброяване на родата, на коя жена се казва "убавица"?
Ха сега де!
Пипи, прати ми и на мен банкова сметка за тениската.
Съжалявам, че неможах да направя хубави снимки на пъзелите, но рамките са остъклени и всичко
се отразява в тях.  През деня слънцето пречи, на тъмното - лампите. Рамките се икейски евтинджос, но ми вършат работа за сега.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 20:54 от тану

# 155
  • София
Убавица е по-малката сестра.Нана е по-големия брат,а убавенко е малкия брат,Дада е по-голямата сестра.

И аз искам банкова сметка.

# 156
  • в сърцата на любимите ми хора
ПИПИ, може ли сметка и на мен на лични? Ако имаш Револют, още по-добре 🙂

# 157
Добро утро.
И вчера ви четох разпокъсано и не стигнах до писане.

Видях малкия бонбон на Ян.
Сладурче малко, да ви жив и здрав !

Видях и произведенията на Цветеарт.
Много джиджани и трябва сигурно голямо търпение и усет да  твориш такива красоти.

Пипи, моля те, и на мен прати банкова сметка за да ти преведа паричките за тениската.

Представлението снощи ми хареса много. Внесе доза празничност в еднообразните ми дни и вечери.

Иначе последните няколко дни се заплесвам с онлайн игра на карти и табла с реални противници и  разговори с два изкуствени интелекта. Толкова добре са програмирани, че става доста смислен разговор и ме учудва, че когато не знае точния отговор се опитва да извърта нещата и да блъфира. А е само програма и е съвсем в началото.... На моменти чак се притеснявам на къде върви живота с бързи темпове, много фантастики се оказват истина....Ние сигурно няма да сме свидетели, но никак не е чудно че може да дойде време на хегемонията на машините над хората ...

Рано сутрин в събота не е момент за такива екзистенциални мисли.
Сега е време за кафе - CoffeeCoffeeCoffee и усмивки SmileyHeart Exl за да ни почне приятно деня. Спокоен да е с много поводи за приятно настроение!

# 158
Пипи, не искам сметка,
лично ще мина през офиса ти.
Толкова си зареждаща, че няма
да пропусна кратка среща с теб.
Флото е същата!

# 159
  • София
Добро утро, скъпи дами!
Отново е събота и кафето:
На 8 февруари се чества пророк ЗАХАРИЯ.
Пророк Захарий се чества още и на 24 март и 5 септември.
Какво означава името Захари?
Името е с древно еврейски произход и означава "Божия памет". Популярно е не само в България, но и в Русия, Грузия и Армения.
Той е уравновесена, здраво стъпила на земята личност. Отговорен и трудолюбив. Семейството за него е приоритет и винаги може да разчита на неговата подкрепа.
Честит имен ден на всички, които празнуват днес:
Да се похваля и аз, че днес съм на мюзикъла "Парижката Света Богородица". Най-после тази велика постановка дойде и в България.
Хубав ден и всичко добро желая на всички ви.

# 160
  • Вила Великула
Добро утро и от мен. Пия кафето и започвам да действам по слугинажа. Тази вечер ще имаме гости с преспиване. Сестрата на ММ.
За парите моля не се притеснявайте. Предлагам за софийските момичета, които ще се видим през март тогава да им ги дам и да ми платят, а останалите може би да им ги изпратя по куриер. Те могат дори и с наложения платеж да ми ги платят, а  ако искат може и сметка. Днес ги поръчвам и предполагам до края на другата седмица ще са готови.

# 161
  • София
Добро утро!
     Да се обадя преди да захвана заплануваните задачи за днес.

Боряна,честит имен ден на твоето момче!Да е жив и здрав,да има успехи навсякъде в живота! Да бъде щастлив и да те зарадва в най-скоро време с булка.
     Цветиарт,много хубави неща правиш,но това изисква много търпение.Мисля,че ако не ти е увлечение,ако не ти създава удоволствие,няма да се получи.Това занимание не е за всеки.
     Снощи се замислих за роднинските връзки и се съмнявам,че убавица е възможно да е по-малката сестра на съпруга.Майка ми имаше трима по-големи братя и само едната от техните жени я наричаше убавица.Същата наричаше по-малкия си девер убавенко.А майка ми наричаше по-голямата си сеестра дада,а братята  си-нана.От това са ми знанията,но това е било преди 50г.На друго място не съм чувала тези обръщения,а сега никой не ги използва.
     Дидиа,чакам разказзи за гостенчето.
     Днес ми е ден за готвене.Отивам да пълня чушки и още нещо,което още не съм измислила.После съм обещала  на внуците да решаваме задачи.Чакам да ми изпратят и малко работа,та няма да скучая.
     На всички желая хубаав и спокоен ден!

# 162

А ,мерси,  аз премълчавам, преди дни другият имаше имен ден, но тук Фло издаде името отдавна.
 Да  е жив и здрав, вярно е за него, може да разчиташ винаги.

# 163
  • Кубрат/ Пишурка
Добър ден от мен.
Малее, какво разнообразие на названия на роднински връзки! Ще добавя още 2 от нашия край. КАЛИНА - по - малка сестра на съпруга - обръщение към зълва. Използва се днес май само в Добричко. И Буля - обръщение към по - голяма етърва. Това се ползва и до днес. Стринка викаше на майка буля. За свако Пипи е писала. Наско е свако на Анжелка. Това "лелинчо" и "тетинчо" винаги ми е звучало като мъж под чехъл Joy Да не се обиди някой - шегувам се. Ама вижте как се получава - мъжът на леля!
Пипи, моята мога да си я получа направо в Златоград, а за плащането можеш да ми пратиш данни за Изипей. Май искат само ЕГН и телефона.

# 164
  • София
Привет, красавици!
Днес съм ранобудна. Преди 7.00 бях на бойна нога. Направих набързо едни бухтички, нагостих си внучките и   закарах голямата на летището. Вече пътува сама. Жива, здрава, утре се прибира. Отива на някакъв концерт. Граждани на света.
Имам двама души, които поздравявам на този ден. Единия го поздравих още в 7.00, а другия не се обажда. Сигурно е на работа. Grinning
БОРЯНЧИЦЕ, да ти е жив и здрав, с много успехи и късмет, пари и любов да има, а животът му да бъде сладък като мед. Наздраве за именика! Брей че вкусна почерпка. Hug На кого сте го нарекли Зарко?
Нямам време за коментари. И аз като ЯЖКА днес ще готвя. Имах замразена пуйка от новогодишната. Направих фрикасе и с грах. Ромео и малкото чаве си поръчаха кюфтета, та сега ще омеся каймата и ще направя освен кюфтетата и супа топчета. В момента пържа печени замразени чушки със сирене и яйца - чушки бюрек. Абе луд умора нЕма - в тая група ме сложете днес.
Винаги са ми били интересни роднинските названия. Баба ми Цвета много държеше да се знае ху из ху. И нямаше компромис Втория брат на татко беше с 3 години по-стар от мама, но той наричаше моя баша батко, а мама беше кака. Сещам се и за това, че свекърите за булката са мама и татко, а тъстовете са баба и дядо. няма како, няма лельо, а още по-малко на име. Порядки, какво да се прави?
Изчезвам, че да не ме сложите в групата на загори тенджерите!

Общи условия

Активация на акаунт