КГБ = Клуб на Готините Баби - 228

• 23 505
  • 722
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Бог да прости починалите!

Ето ме,Фло.Изпратих гостите.Тази сутрин отлетяха за Рим .Екскурзията е по случай рождения ден на Веско.Утре ще духа свещички там.
   Боряна,като прочетох въпроса ти и веднага измислих...не,не го измислих-само ми дойде на ум.Според мен много ти подхожда.
Скрит текст:
Закъсняла въздишка
Но,аз смятам,че ти трябва сама да си измислиш заглавие.
   Имаше вероятност да ми оставят котето за няколко дни.
    Дидиа,защо учат гостенката на английски,а не на български?По нормално е тук да научи нашия език,английски може да учи навсякъде.
    Ениса,този твой внук е много сладък.На сърце ми е.Умен е и хитър,сладура.
    Пипи,много хубава тази питка.Дояде ми се.
    Тази сутрин се събудих с мисъл за Гъбка.Ако могат да помогнат положителните мисли,моите са за нея.

# 661
Преполовихме деня и ни е време с Кучо за обедна  почивка/дрямка ( днес и на  мен се полага ), но първо да ви видя....

Пипи, през екрана ухае на вкусен топъл тутманик Simple Smile .

Ммм, и на кекс ухае от къщата на адашката. И на супа топчета, и на руло Стефани и на мляко с ориз ...
Абе, в темата трябва да влиза човек след ядене, че само ще се облизва иначе.

Борянка, не мога да помогна за заглавна страница, но ми хареса, даже много идеята на Пипи - с разплетената дантелена шапка . Представям си жената в профил, само глава и в графично черно - бяло изпълнение...
А на  теб ако ти харесва, не чакай много,  да не ти присвои някой идеята.

Дидиа, интересно е във вашата къща.
Радвам ти се.

Яжка ме превари.
Публикувам, чета какво е писала и гася ламБите ( преносно на шЪ спим) .
До попосле.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 15:20 от Важна клечка

# 662
Закъсняла въздишка ....
Колко обещаващо.

# 663
Яжка , и на български го учат, а и то само се учи в нета. Само, че е по-лесно да му помагат по английски - там знае по нещо и в ежедневната комуникация няма как да се разбират на български. Нали се сещаш каква мъка е превод само с телефон. За три месеца без елементарни знания на български няма как да стане, а все пак трябва да разговарят - най-малко къде ще ходят, какво ще готвят и т.н. битовизмите не са лесни на български.
                   Фло, белгиецът си беше цяло лято у нас независимо от това, че трябваше да бъде при съученичка на девойката. Още като я видял и се залепил за нея. Та улеснихме живота на другото семейство, което трябваше да се грижи за него. Тя ходи на гости за НГ за 15 дни, а сега той пристига във ваканцията си.
                   Клечи, весело ни е , но на мен не особено. Не споделям с тях притесненията си за да не ги тревожа.
                   Пипи, усукания тутманик е станал чудесен. Майсторка си.
                   Борянка, на мен ми хрумна да е Дантелена душа, а и предложението за корицата ми хареса.Заглавието изписано с разплитаща се дантела. Добро е и предложението на Фло - да си избереш любимо стихотворение и от там и подходящата корица. Последната дума е твоя.

# 664
Здравейте!
Светла памет на всичките ни починали близки!

Виждам, че всички сте се постарали днес с менютата, както и в другите дни. Аз ще се задоволя с един кекс, който подадох на девера и етървата за Задушница. Вчера надвечер като ходих,  подадох на гробището пликчета с баничка, халвичка и други сладкишчета.  

За мен и син 2 правя доматена пилешка супа.
Пипи, поздравления за много хубаво изглеждащия ти "тутманик", а вероятно и много вкусен. Използвам кавички, защото в наше село тутманикът не изглежда така и в него няма мая или по желание  може съвсем малко( по-малко  от четвъртинката на кубчето) На  твоя ние казваме  усукана питка.  При нас на тутманик казваме на друго кулинарно изкушение.
Скрит текст:
Това е технологията: брашното се замесва на меко тесто само с топличка вода и сол и 2-3 супени лъжици олио. Разделя се на 10-12 топчета, които се овалват в топличка мазнина от масло, мас, или олио ( а може  и трите мазнини). После  всяко топче пак се топи в купичката с мазнината и се разтегля  на кора с ръце, колкото може по-тънко . През нея "вестник да се чете".Тази кора се слага в тавата и пак се ръсва с 2-3 с.л мазнина и  натрошено сирене. Следващата кора пак по същия начин и се слага върху първата. Последната разтеглена кора "завива" ' другите и всичко  се залива с останалата мазнина. Може и всички кори да се сгънат като носна  кърпа на 4 и тогава да се сложат в тавата. Изпича се и като се извади от фурната се напръсква леко с ръката със студена водичка и се завива с кърпа. Като се разчупи е на "пера. Като цяло си иска доста търпение и майсторлък.
Някога годеницата е ходела у бъдещите свекъри и в присъствие на лели, стринки, зълви и етърви е правла такъв тутманик. Така е показвала дали майка ѝ я е научила да бъде домакиня и дали е готова за невеста. Моята свекърва не ме е карала да спазваме обичая. Добре, че не ме накара,  иначе нямаше да ѝ стана снаха. Нищо не можех да правя. Тутманик, пити и баници правеше тя. После като станах самостоятелна домакиня постепенно  Неволята ме научи. Обаче помня първия ми опит за тутманик как тестото се накъса и нищо не стана. Хвърлих го сурово на кокошките. Мъж ми идва и се смее. "Какви са тези "ластици", които разтягат кокошките" ?   Но с времето се научих и тутманик да правя, и да точа с точилка и питки да меся. Като мъж и двама сина искат да ядат, няма накъде.
Е, надяам се , че ви разсмях.
Хубав следобед!

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 17:07 от К.А.Г.

# 665
  • Вила Великула
КАГ, като твоя тутманик прави съседката, но по нейния край /Пловдивско/ се нарича масленица.
Борянка не се включва да си каже мнението за предложенията ни.

# 666
К.А.Г., а по нашия край на твоя тутманик му викат мързелива баница. Майка правеше и много я обичах. Сега, когато бързам, правя точно такава.

# 667
Що бе, благодаря , че се раздвижихте и лайкнах че съм видяла. Интересно предложение и  го обмислям, както и  да изчакам визията на художника, неговото предложение и  да изберем заедно. Че  още малко работа и стигаме до печат. После - адреси да изпращам книгите с посвещение.  Мечтая  поне за софиянки да е лично предаване ,но като се знам как пътувам, по добре да е реалистично подготвено.  Още малко ,то сто години чакаха тези стихове.

# 668
Янче-то, как е кръвното сега? Хубаво предложение е да си го мериш често и да си водиш записки. За хлофазолин ме учиха, че не бива да се взима по цяла таблетка наведнъж, за да не свали рязко кръвното  и у дома имам подготвени четвъртинки и половинки в блистера. Другото, което ми помага е да потопя краката в много топла вода, а на главата и челото - студени мокри кърпи.
    Борянка, аз съм за дантелата Simple Smile Подреждам се на опашката за книгата.
    Момичета, такива кулинарни майсторици сте, че и срещу вас да търча, пак няма да ви настигна! Браво, радвам ви се!
      Хайде чао и до после! След малко яхвам метлата на път към къщи. Много студ бре! Wink

# 669
Ах как хубаво си поспинка бабка Клечоранка Simple Smile  Wink .
Много добре ми дойде ,,да се правя на куче"" Simple Smile  да се разбира - да си поспя сладко - сладко следобедно.

За тутманикът и тези тънкости  в приготвянето му съм пас.
За мен баница е,  когато е с тънки кори без мая, а когато е тесто с мая и в него плънка сирене и яйца е тутманик, а когато е само тесто  е питка.
Тъй.

Борянчик, почвай да мислиш посвещенията Simple Smile .
На мен, като за съзодийничка, нещо написано да е рогато, демек - по - остро  Simple Smile  Simple Smile .
Скоро се смяхме с един съзодийник, с който по едно и също време се разведохме. Та му разправям аз, че с годините на мен ми се попретъпиха и поомекнаха Овенските рога, а той ме репликира със смях ,,на един се претъпяват, на друг порастват Simple Smile "" - в смисъл , че той се разведе, заради изневяра на жена му....
Такива ми ти работи Овенски Simple Smile ...
Аз и сега сигурно не съм кротка овчица, ама поне се опитвам, че от бутане на стени с рога файда йок...

Ох, моят маймун пак седи пред входната врата скимти за на вън,  после поглежда към кухнята и се облизва.
Преведено от кучешки значи  ,,води ме на вън да си свърша работите и после ми давай да ям, че съм гладен"'.  Само дето хич не е познал да излиза толкова рано, че после сигурно ще ми висне пак  в два часа пред вратата.
Ходене на тоалетна - в осем.
Точка.
Бабата казА - тва е положението.
След три часа спане и половин час ровене в нета е време на бабата  Клечка да се измъква и да си включи радиаторите, че слънцето се скри и ще застудее в къщи.

Присветна ми, че Борянка и Тетка публикуваха, но после ще ги чета, да си не изтрия написаното.

П.п. Сега видях -  на 46 страница сме.
Ехооо, Пипи, събирай дюлгерите да подготвят мат'ряла  за новата ни къщичка , че току - виж  скоро дойде време да се местим...
К'вито сме бързописки Simple Smile ..

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 18:52 от Важна клечка

# 670
Борянка, като излезе книжката трябва да направим официално представяне на автора и произведението му! Та ако дойдеш в Сф ние ще организираме, а ако не стане ще помислим как да фръкнем до Плевен. Тогава ще ни връчваш книжките с автограф и посвещение , а ние ще сме на опашка. Фенове сме на поезията ти. Пък и реклама ще направим.

# 671
  • Варна
Бог да прости починалите ни родители, роднини и приятели!  
 Мир на душите им!  

Клечи, връщам се да ти отговоря, нищо ново при нас с ДС, стоим си на топло, чакаме  затопляне, че в този студ и на него не му се излиза ни по двора, ни до гаража.
Днес подадох само тук в къщата, даже ДС ги занесе, че аз все още съм "нефелна", направих една баница за нас и това е.
Сестра ми сварила жито, раздала и тя във входа на блока, дано се вижда!  Бог да ги прости!

Чета ви всеки ден, чакам хубави новини от всички ви, най вече от Айша, и от бат,Павли, стискам палци!
Лаптопа ме ядосва, дори и емотикони вече не ще да качва, плаче за нов, ама никой не иска да ми купи, давам си парите, ама техника било, сложно било!
Внуците ще си дойдат за Великден, явно те ще свършат тази работа.
Лека!

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 19:45 от tanitatania

# 672
Та ако дойдеш в Сф ние ще организираме, а ако не стане ще помислим как да фръкнем до Плевен.
Ах, колко хубаво ще бъде !!!
Дано, дано!
Притурям към Златоград още една мечта за приятно изживяване през тази година.
Дай, Боже!!!
Как беше - ,,квото жените ( КГБ) го искат, и Господ го иска "".

Танитка, що така кратичко?
Как сте, що сте с ДС?
Толкова хубаво разказваш дори и за ежедневните неща...
Каже нещо повече, моля.

Янчик, когато прочетеш, пиши две думи как е кръвното днес да не те мислим, плийз .

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 19:28 от Важна клечка

# 673
  • Вила Великула
Точно щях да напиша на Борянка, че ако Мохамед не отива при планината, то планината отива при него и Дидия ме изпревари.
Преди малко получих актуална снимка на Тоби -бъдещото коте на сина и приятелката му. Като плюшена играчка е.

# 674
Тоби е пич.
 Да стигнем до там. Че много са тръгвали и  не всички стигат.
 Понеделник ще си пишем с издателството,  съобразявам се че са почивни дни.

Общи условия

Активация на акаунт