С какво ви дразнят свекървите? – 161

• 27 804
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Колко е голямо детенцето?
Много е дразнещо подобно поведение на натрапване.
Първо сподели с мъжа си и след това измислете решение, което твърдо да отстоявате.
Аз лично бих я посрещнала няколко пъти облечени за излизане на вратата, ако не се усети - директно и казвам, че не желая посещения без предупреждение.

# 91
  • София
На мен лично ми звучи като захапване, а старанието със салатите - пак като някакво надцакване "виж каква съм майсторка, дори и на салати". И "не си достойна да ти сервирам моите специалитети"...

Стига бе! JoyJoy Как изобщо може да ти хрумне нещо подобно в такава ситуация? Joy

Абсолютно нищичко не ми прави лошо впечатление в тази история. Малкият е пубер, свекървата се е подготвила и притеснила. Нищо необичайно.
На мястото на снахата бих казала, че много обичам кюфтенца, направо следващия път да си ми направи Simple Smile

# 92
Свекърва ми всеки ден идва вкъщи уж да види детето за две минути, не се обажда , не предупреждава, и стои много повече от две минути.
Постоянно живея под стрес и напрежение в очакване да дойде на обяд преди да сложа детето да спи, детето се превъзбужда, трудно заспива, аз не мога да седна да хапна защото храня детето и сервирам на свекървата, която се прави на маймуна, за да развеселява детето.
Освен това учи детето само на глупости, то почва да се лигави, като намира подкрепяща публика, която се радва на всяка простотия или беля.

Чудя се мога ли да и кажа да не идва утре? Как да я накарам да спре да идва всеки ден?

Не мога да разбера толкова ли е трудно преди да дойде да предупреди от предния ден...ама като се замисля тя всеки ден виси пред вратата и вероятно не вижда смисъл да предупреждава.
Много ми е досадна.

Освен това като влезе вкъщи, само на детето говори, мен ме игнорира, аз я питам как е, или опитвам да разкажа нещо за детето, тя ми обръща гръб. На прощъпулника на детето имам клип как прави физиономии и коментари за мен, когато детето тръгва към мен. Като се роди детето сякаш очакваше да й го дам тя да го гледа и като ревеше и правеше драми , че не и го давам, аз кърмех на 2-3 часа и нейното постоянно присъствие само ме изнервяше. И с времето още повече ме дразни.

Можеш. Направо и кажи в прав текст: "Моля те, не идвай преди обяд, не мога да нахраня детето и да се нахраня и аз спокойно". Заповядай следобед/утре/в  събота в 16 часа, да си поиграете и да го разходиш.  Ако не разбере от веднъж, повтаряй докато вдене.

# 93
Директно говоря с мъжа си, майка му да идва само когато и той си е у дома. При това не повече от веднъж седмично.
Ама те тия неща е хубаво да се изговарят, преди да са станали практика.

# 94
Първо ще я питам утре дали ще идва, ако е решила, да е след като се събуди детето, тъкмо ще му се играе.
Второ, ако не ме отрази или не се съобрази, преразказвам молбата ми и нейната реакция на мъжът ми, той да се оправя.

# 95
  • София
Защо директно и с усмивка не я помолиш да разреди идванията и първо да се обажда да пита дали е удобно? Или ако държи да е всеки ден, да го прави вечер, когато мъжът ти си е вкъщи, а ти да можеш да излезеш с приятелка например.

# 96
Аз с моята свекърва си решавах директно проблемите. Не грубо, но категорично я осведомявах за мнението си. Примерно, незнайно защо беше решила, че трябва да гледа, докато кърмя. Без никаква емоция ѝ казах, че не ми е приятно. Нито любезно, нито с раздразнение. Ако не беше се съобразила, другия път - пак, докато схване. Някои хора любезността възприемат като условност и възможност за собствен избор.

# 97
Да, така е редно - нормални човешки отношения. Всичко трябва да се казва, не е казано, че ще има дразги. Моята по едно време много идваше, ние казвахме, че не сме ок, имаме ангажименти, но тя си решаваше и не се съобразяваше - палеше колата от друг град, уж нещо трябвало да свърши и си идваше. Например - има час за понеделник на зъболекар, идва в петък - да си ни гостува. Не го е правила с лошо, но си е мислила, че щом на нея ѝ е приятно, то и на нас е. Е, престана, но се наложи да си ги изговорим нещата. То си беше редовна практика, чак бях започнала да се паля. Ние сме с малки деца, тя искаше да си вижда внуците явно всяка седмица, но пък аз исках да почивам повече. Достатъчно често им ходим на гости и на тях, и на нашите - та всички да са доволни, но пропуснехме ли седмица - тя не пропускаше Grinning

# 98
kukli4ka456, щом всеки ден е у вас вероятно живее много наблизо. Вместо да оставиш инициативата тя да идва у вас и да нямаш контрол кога ще си тръгне, защо не ходиш ти у тях буквално за няколко минути. Буквално излизаш с детето на разходка, минаваш през тях на връщане, седите 10-15 минути и си тръгваш. Така няма да има основание да казва, че идва да види детето, защото вече го е видяла, а 10-15 минути в удобно за теб време със сигурност е по-добре от 1 час точно по обяд да ти разваля режима. Силно се съмнявам, че директен разговор с нея или мъжът ти ще доведе до нещо повече от семеен скандал с лошата снаха, която пречи на бабата.

# 99
А защо не я оставиш тя да нахрани детето и после да го сложи да спи, а ти си хапни спокойно, че и поразсей малко. След ден-два ще промени графика 🙂

# 100
  • София
Манна небесна е свободна баба наблизо с желание да гледа детето. Поизлезте с мъжа ти, ти пий кафе с приятелка и прочее. Разберете се кога, сигурно ще се радва. Няма да научи бебето на нещо ужасно за два часа на ден. Това бебе след това ще го оставяш на напълно непознати в детската градина, училище и прочее.
Иначе е дразнещо някой да ти се изсипва, но обърни нещата в своя полза. Пък ако не искаш, опитай да и кажеш, че е добре дошла винаги, но все пак да се уговорите предварително. Винаги можеш и да не и отвориш, ако отказва да те разбере.

# 101
  • София
Зависи от бабата, зависи и от родителите. Ако аз се бях съгласила майка ми да помага, щях да съм го платила с нерви и да сме се хванали за гушите. Добре че отказах.

# 102
И аз бих те посъветвала като дойде да и го оставиш тя да го нахрани и приспи,пък ти -да ти излезе някаква работа да свършиш или просто да се пошлаеш.  Да те няма 4 -5 часа .След няколко дни  може и да спре да идва сигурна съм.

# 103
Толкова ли е трудно да се каже" Моля, да ме разбереш, не е удобно да идваш всеки ден без предупреждение". Ако ти е толкова трудно, нека мъжът ти да и каже. Обясни, че детето има режим, трудно заспива след такова "гостуване". Всякакви други "фокуси" са неуместни, по-добре откровен разговор.

# 104
  • София
И това с откровения разговор си е до човека. Даже си мисля, че човек, който може просто така да си идва на вратата изобщо няма да разбере откровените разговори по темата. У нас и майка ми, Бог да я прости, никога не е идвала без да се уговорим, без да се обади и да попита удобно ли е. Виж с други хора съм опитвала да кажа, че е хубаво просто да знам и каже 10 сутринта, напук дойде в 2. Не могат да се превъзпитават възрастни хора, те си мислят, че тяхното е правилно и става цирк. Синът и ако и каже даже може да стане и по-лошо. Всичко зависи от характера и възпитанието, това да си прецени.

Общи условия

Активация на акаунт