С какво ви дразнят свекървите? – 161

• 27 884
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Бояна, да, избор е и на недресираните, обаче има ли връзка, в която да не се правят компромиси? Тук много се изтъква как снахата е виновна, че стои при мъж с такива родители, но повечето хора знаем, че идеални хора няма и когато жена срещне мъж, с когото иначе си допадат и имат общи ценности, тя е склонна да направи компромис и да си затвори очите пред червените флагове. Както казват много жени в такава ситуация - няма да си зарежа свестния мъж, защото майка му е идиот! За отбелязване е, че знам и случаи, в които мъжът по някое време се усеща, че майка му не е права и застава до жена си.
Тук е грешката ѝ. Компромиси се правят с дреболии.

Ако се бях съгласила да живея със свекърите, съм почти сигурна, че вече щяхме да сме се развели с мъжа ми. Такъв компромис щеше да отрови отношението ми към него.

# 466
Моята това си го правеше от 50 годишна. Тя живее в малък град, учител е с много стаж, няма кредити и има голямо наследство от свекър ми, частта на моя мъж остана при нея доброволно, той не пожела да вземе нищо. Няма кредити, не гледа деца, има собствена къща. Единствено си купува храна и сметки, като се отоплява на дърва и те са подсигурени предварително от баща ми. Въпреки това, до този етап, във всеки един удобен момент се оплаква как заплатата ѝ е ниска и един вид да я подпомагаме ние, които плащаме жилище, доскоро и частна градина и изобщо гледаме две деца в големия град. Тя знае, че сме добре платени и умишлено се възползва от това. Не смятам, че това е редно и не знам защо го прави, все го играе вечната жертва. Здрав, прав човек, всичко му е наред чисто здравословно. Вероятно, защото е сама (въпреки че в случая се очаква подпомагане един вид, а не емоционална подкрепа), но ние и с това компенсираме - посещаваме я с преспиване през седмица. Същото е и когато идва вкъщи, дори без покана - ок сме, приемаме, но ме ангажира да посрещам гости, а аз работя до късно и всяко едно такова действие ми коства... нерви. Тя като дойде нищо не носи, нищо не поема, докато моите родители винаги ме "жалят" и се ангажират с храната - независимо дали ще поръчат или приготвят. Иначе имаме разбирателство, мен това дори не ме дразни особено, просто не го разбирам и го приемам като използване, като нещо, сякаш ние сме ѝ длъжни на нея, защото го е родила. Аз така съм научена, че няма да се държа зле с родител, ясно си ги казваме нещата, но това е манталитет. Няма да забравя как майка ѝ (бабата на мъжа ми) дойде веднъж да види бебето и си натъпка всички всевъзможни джобове с бонбони и каквото намери за почерпка, после се смяхме, че едните се разтекли и съсипали дрехите ѝ. Явно тази черта е по наследство и с времето все повече се задълбочава. Все да излезе на плюс.

Моята свекърва е същата.....
Последно идва да вземе от нас строителни материали, които ни останаха след ремонта и обзавеждането. 3 различни вида ламинат,които и дадохме щяла да реди в кухнята. Мъжа ми й обяснява,че са цигански истории и да си вземе по още 1-2 пакета,дето ще струват има няма 100лв. Тя не,пари нямала,ако искал той да й купел да й помогнел.....Случвало се е да идва на гости с кекс или питка и да си я взима като си тръгва, че нямало да я изядем и ще я изхвърлим. Последно звъня,мм да се разберял с брат си,че тя щяла да ходи на почивка и единия да я закара,а другия да я вземе след седмица. И той й казва-пари уж нямаш за ламинат,ама ще ходиш на почивка... Оправяй се,имаш кола,ходи си на почивка. Това е жена,която получава 3к заплата.....
Както и ти го написа, трябва да е на плюс,не може иначе.....

# 467
Karina, ние и почивка сме ѝ плащали два пъти - в хубав хотел ултра ол инкл, просто, защото нашите искаха да отидем с тях, а на нас не ни беше удобно да ги "делим" и искахме при такава ситуация да отидем всички заедно. Моите родители държаха да платят нашата, но ние платихме нейната. Тя така и не предложи да си я плати, а ние не сме я поканили с такава цел - казахме ѝ, че планираме, дадохме ѝ условията и ако поиска - да дойде. След първата такава почивка си казах ок, няма проблем, гледала го е цял живот, след втората - вече ходим само с моите родители. Аз не съм длъжна да плащам на никого лятната почивка.

# 468
Ох, Ambrosia, твоята съвсем е откачена. Такова муфтене пък не бях чувала/чела. При нас свекъра не веднъж е казвал, че „кравата не сучела от телето”, та явно тя не я е чувала тази поговорка.
А мъжа ти защо е съгласен с това вашите финанси да отиват към нея, при положение, че си има заплата, а вероятно и немалко спестявания?

# 469
Защото и аз не съм го повдигала като въпрос. За мен беше ок към онзи момент, докато това положение не беше системно. Аз на моите родители също бих платила почивка, цял живот са ми задоволявали прищевките, но ситуацията е съвсем различна. Общо взето и моите родители, и нея съм ги поставяла на една везна, каквото сме подарявали на едните (или поне ориентир за бюджет), това и на нея. Мъжът ми е добър човек и много се разбираме, аз съм благодарна, че го е възпитала такъв, но това отива съвсем в друга посока вече, според мен именно, защото вижда, че имаме възможност да поемем и нейното.
Иначе в случая едните се бутат да дават, другите - да взимат, при съвсем сходни възможности. А аз не бих искала нито да ми дават, нито да ме муфтят. Grinning

# 470
Вашите директно си плащат, за да ви се присламчват.

# 471
Тайс, няма как да знаете в какви отношения сме с родителите си. Ние сме близки и с нея, никой не ми се сламчи. Тук почивката е частното - те във всеки един момент от моя живот са искали да ми помагат, дори дистанционно (ти да видиш). Аз така съм отглеждана, така гледам и децата си. Всеки си гледа от своята камбанария, това е ясно, няма какво да се обяснявам.

# 472
Общо взето и моите родители, и нея съм ги поставяла на една везна
Точно това е помагало винаги вкъщи, откакто съм се омъжила.
Когато някой е в грешка, според нас, не гледаме от чия страна е. Говорим, коментираме, по възможност действаме по един или друг начин. Нито аз съм спестявала нещо за моята страна, само защото си е моя, нито той.

# 473
Тайс, няма как да знаете в какви отношения сме с родителите си. Ние сме близки и с нея, никой не ми се сламчи. Тук почивката е частното - те във всеки един момент от моя живот са искали да ми помагат, дори дистанционно (ти да видиш). Аз така съм отглеждана, така гледам и децата си. Всеки си гледа от своята камбанария, това е ясно, няма какво да се обяснявам.
Добре, де. Разбрахме.
Просто ти давам друга гледна точка.
Ако свекървата ти реши да ви плати и СИ плати, пак ли ще си в такъв възторг

# 474
  • София
Можете просто да ѝ кажете да си плати, за да ходите всички на свои разноски.
Аз не бих била очарована, колкото и да са досадни родителите ми, да се заточа с чуждите по почивки.

# 475
Да, бих отишла и с нея, но не бих платила аз. Както казах няколко пъти - ние с нея се разбираме, аз нямам проблем дори с това очевидно муфтене, написах го единствено във връзка с горните постове, за да покажа, че и 55 годишен - здрав човек, с възможности, също би се възползвал от детето си, ако му е такъв манталитетът.
И за да стане ясно на всички - не родителите ми предлагат почивката - ние. Както и предлагаме на нея. Тя вече казва, че ѝ е скъпо и ние не я поемаме. Това е. Може и да ви е странно, но на мен ми е приятно и с моите родители, и с нея. Те плащат за предложена от нас почивка. Не знам защо всички се хванаха за парите тук, като това, за което се говори, е начин на мислене на определен тип хора.

# 476
Аз не бих си го и помислила 🤣
Моите водиха лятото тъста в Гъция.
Но на техни разноски.
Той не излязъл от хотелската стая, пил си бирата.
Но той е сам, та го разбирам.
За тая година се е организирал с две баби, явно не му е било ок.Не бих тръгнала при никакви обстоятелснва с младо семейство, независимо свекърва ли съм, тъща ли.

# 477
  • София
Амброзиа, аз се опитвам да съм обективна как е честно и почтено към хората, които са ви отгледали.
Иначе, такива семейни констелации с по 2-3 поколения по почивки са ми много далеч. Няма мои и свои, но не го коментирам, тъй като това си е ваш начин на живот.

# 478
  • Другата България
Аз не бих се хванала за парите, но бих “се хванала“ за тези колективни почивки.
Най-добре си почивам когато съм сама, или само със съпруга си.
Не мога да си представя да сме някъде ние, децата и родителите на снахата, за мен това изобщо няма да е почивка.
Без значение кой на кого плаща.

# 479
И с тях, и с нея имаме 20 години разлика във възрастта. По много линии имаме общи разбирания, за мен 54-55 годишен човек не е възрастен и общо взето си прекарваме добре. Отделно моите родители и неговите са семейни приятели от край време, те и преди се е случвало да ходят заедно. Няма смисъл да го коментирам тук, така е, всеки има своя опит, то не е и било това целта.

Общи условия

Активация на акаунт