Новото нормално или Човекът като изчезващ вид

• 4 099
  • 124
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Чета темата и се кръстя! Наистина ли има хора, които предпочитат миналото?? Ей богу, жива да не бях, не бих предположила!
Аз лично смятам, че живеем в най-доброто време от векове насам. И младите са много по-готини, умни и оправни, отколкото ние сме били на техните години. И хората много повече четат, много повече знаят и се интересуват.
Истина е за списъците за книги в библиотеките, издателства и книжарници изникват постоянно; билети за театър няма. Ходим на чуждестранни мюзикъли, еми там билетите, които са трицифрено число, свършват в първия час.
Хората имат широк мироглед, пътуват, виждат свят. Младите са много по-широко скроени и приемащи отколкото ние сме били.
Тези, които се хващат на всякакви измами във фейса, гласуват за Възраждане и искат жената със забрадка, не са младите. Нашето поколение са. Умните и образованите.
Направо съм шокирана, че има хора, на които 90-тарската мизерия им липсва. Явно в различни светове сме живяли в онези години.

# 91
Определено има намеса на изкуствен интелект.

Авторката на темата е регистрирана във форума на 5 февруари. Публикувани коментари само в тази тема. Странни. В отговор на забележка, че има грешки в публикуваният текст, доводът е че е старомодна и първо пише в тетрадка своите размишления. Преди да се озоват във форума в този им вид ги е  ... продиктувала  и са минали през ... Гугъл транслейт.
Използва диези във форум, а старомодните свързат този символ с телефонен автоматичен оператор. Актуално диезът се използва в социалните мрежи като препратка, която свързва съдържание с някакъв хаштаг. Диезът в комбинация с цифри вероятно е препратка към 18 човека, писали преди авторката на темата.
"Толкова цвят, разнообразна музика, различни дрехи, прически. О, прическите на 90-те. Това е тема на един цял нов блог. "

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 09:27 от starinthenightsky

# 92
И в двете гледни точки има истина. По начало в цялата човешка история, винаги възрастните не харесват младите, и ги критикуват, и съответно тяхното време, и как променят моди, порядки, какво правят, как мислят, как живеят и т.н.

В соца, в работническо дело редовно има статии, и се отпечатват мнения на изпратили писма до редакцията другари, в които се изказва възмущение, от младото поколение, абсолютно аналогични на темата, за техният морал, мода, привички, и не споделяне на ценностите на соца, и на трудовият човек. Разбира се не може да се прецени, докъде стигат пропагандните похвати на времето, и до колко разпространено реално е било недоволството от младите, но това е било в цялата история.

Винаги възрастните са недоволствали от начина по който младите променят света, просто защото го променят, и го правят различен от този с който те са свикнали. Но не винаги и всяка промяна е за добро. Например света по времето на древна Гърция, а и на Римската Империя, е бил по добър за живеене, не само материално, но и духовно, развивала се е философията, науката, от този в тъмните векове след края на Римската империя, до ренесанса и пробива на науката от 16 век нататък.

Един пример е че римляните са имали много по добра хигиена от средновековният човек, за който течащата вода вкъщи, ходенето на театър, политическите, философски и научни публични диспути са били мираж.

В древна Гърция пък е имало дори демокрация. През средновековието човечеството прави крачка назад в развитието.

По отношение на изкуственият интелект и бъдещата роботика която ще управлява и извършва всички производствени процеси в света, обаче промяната ще е революционна, най голямата по отношение на човешкият живот и бит, и изглежда много страшна. Защото по радикална трансформация от тази която в момента се извършва, за толкова кратък период, никога не е имало. Само след броени години, редица професии ще изчезнат, а само след 100 години, а може и по рано, с развитието на ИИ, всички професии, и целият човешки труд, ще изчезне.

И тогава според мен ще се сбъдне едновременно, и това което пише в Библията, и това което предрича Маркс. Едновременно хората ще живеят в нещо като рай, в който няма да има нужда да работят, както Адам и Ева, не е имало нужда да работят, за да оцеляват, в райската градина. Бог им е давал всичко от което се нуждаят, и ще се е възцарило нещо като царството небесно, на земята, а Богът, ще се казва ИИ, който ще управлява всички производствени процеси по цялата планета.

Държавите ще са изчезнали, целият свят ще е глобално село, в което няма да има бедни и богати, защото без човешки труд капитализма изчезва, всички ще са равни, и ще настъпи светът на Маркс, който ще се окаже прав, че комунизма е неизбежен.Grinning

Макар че едва ли си е представял, че пълното човешко равенство и свобода ще настъпят, когато човека се освободи от труда, поет от ИИ, а не когато се освободи от капиталистите, както той е смятал. Така виждам бъдещето, и как ще промени човешкото общество ИИ. Не знам дали е за добро. Защото в цялата история човека се е трудил, част от природата му е. Когато ще разполага с пълната си свобода от труда, без икономическа принуда да се труди, съпътствала го в цялата история, и с цялото си време за себе си, в какво ще се превърне, и дали ще е щастлив. Защото тогава живота, няма да има цел, няма да има към какво да се стремиш. Пълната свобода от труда, превръща живота в безцелен. Както и липсата на икономическа йерархия и класи в обществото. Равенството също прави живота безцелен.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 09:50 от Никола Тесла

# 93
Хубаво, но ...
Ако всичко това се изпълни и ИИ замести изцяло човешкия труд, то не следва непременно, че трудът ще стане безплатен.
Следва, че разни могъщи корпорации, които притежават милиони и милиарди роботи ще са монополисти на евтиния труд.
(ще си купим роботи, ще кажете. Ама в "аз роботът" корпорацията така си ъпгрейдна роботите, че да работят само с централизирана ОС, и да са "под наем". Едно ъпдейтче, и вече нямаш робот, корпорацията има)
За обикновените хора остава да са зависими, може би дори повече от сега.
Защото сега хората са принудени да се справят основно сами и това им дава свобода, сила, независимост.
Легнат ли и свикнат ли някой друг да ги храни, стават просто едни зависими полу-роби. Независимо дали ще се трудят или не. Птички в клетки. Оттам, по-малко критично мислене, повече манипулиране.
А стокхолмският синдром е много силно изразен у повечето хора.
Ако някой им дава хляба, склонни са да му вярват и да приемат НЕГОВАТА ИСТИНА за нещата.
Много малък %, може би 1/100 са такива хора, които биха запазили човешкото при липса на нужда от работа за оцеляване.
Много малко са хората, които имат стремеж да се саморазвиват, да тренират, да спортуват, да медитират, да изграждат някакви умения или знания в нещо.
За останалите следва пълна деградация, вегетиране, алкохол, цигари, наркотици, (сеха не знам да го включвам ли, че с това водоравие + модерните храни и начини на живот, той сам си отива малко по малко)
При пълното задоволяване (и сега вече се наблюдават стабилни тенденции) се случва и разединение на хората, по-малко се събират в семейства.
Децата сигурно ще ги правят в епруветни вани, като в Матрицата.
Колкото да има някакви, иначе хората все по-малко ще имат стимул да оставят потомство.

Да се успокоим с думите на някои колеги от темата.
Прогресът е винаги напредък.
Каквото и да означава това.

# 94
  • София
Хора, много филми гледате!
Като се каже изкуствен интелект, всички си представяте I Robot филма. Ама ИИ е много далеч от тази фантастика. Много е видно отдалеч, че изобщо не сте наясно какво точно представлява ИИ.

Новото време не пречи на никого да чете, да се образова, да пътува, да е свободен и да прави онова, което му харесва. Новото време не кара никого на сила да си прави корекции по лицето. Новото време не кара никого да робува на ценности, в които не се припознава. А колкото до ошамарените деца пред вездесъщия директор (ЖДНБ), много се радвам, че тази практика отдавна вече не е практика. Насилето не е довело никого до нищо добро.

Тия, дето жалеете по миналото - да сега може да са тежки ипотеки, но преди години младите живееха със старите, наколко поколения в един дом и често един живот не стигаше да доживеят да им дойде ред да се отделят и да си купят жилище. Сега са скъпи, но това е възможно. За да те допуснат да излезеш зад граница - беше живо чудо и то само в соцлагера.  С раждането на детето се правеше вноска за кола, та дано да му дойде реда като наближи 30-те. Верно ли жалеете за това време? Верно ли жалеете като влезете в магазина да има само кафява вакса за обувки или да ставате в 4 през нощта, за да успеете да купите 500 г кремвирши, 2 кисели и 1 хляб?  А и какво значи хората са били по-добри??? Сега хората не са лоши. Верно ли жалеете да дойде учителката и пред целия клас да ви каже, че сте л@йно миризливо? Щото и на това съм била свидетел.

Децата мислят, мързеливи са точно колкото и ние когато сме били на тяхната възраст. Свободни са да изразяват индивидуалността си по начин, по който им харесва. Щото по мое врмер училище, имаше забележки и разховор с директор за маникюр.

Около мен има точно 1 дама с корекции, направени както трябва и поради необходимост. Чак се чудя в какви среди живеете??? И защо се връзвате на едно шумно малцинство? Предавания като Ергенът и Биг брадър се коментират нон-стоп и то не от младите. Турските сериали също не ги гледат точно младите. А и никой не слуша чалга.  Всички четат, дали художествена, дали професионална литература. Така де, вместо да си разсъждава авторката и да пише на тетрадка  - горещо препоръчвам да си смени средата.

# 95
Струва ми се не разбираш написан текст.
Примерът с "Аз роботът" беше пример какво е напълно възможно да се случи.
Това е все едно да се твърди, че с разработката на барут само ще се гърмят фоерверки.
И като се даде пример с куршум с барут, да се отговори, че барутът не бил това.
Едно от приложенията е. То стига.

Никъде не съм твърдял, че точно това и само това означава "изкуствен интелект", че и да казваш, че нищо не разбирам от него (как разбра)
Да не би да си мислиш, че единствената цел на разработката на ИИ е да има "чат ГПТ" и децата да му задават тъпи въпроси?
И няма да се създадат роботи? Това ли се твърди?
Че те в момента се разработват. От стотици различни компании.

Че тия роботи няма да имат операционна система, която да си има "код за достъп" (както ВСЕКИ съвременен процесор/хардуер и софтуер в момента има), това ли се твърди?
Че то и сега (почти) всеки софтуер, било уиндоус, било андроид, било офис или счетоводна или медицинска програма или някоя игра е ПОД НАЕМ и е собственост и притежание на фирмата производител.
Кое те кара да мислиш, че в бъдеще това ще се промени?

Никой (с 1 изключение) не жалее по социализма и ограниченията му, четете по-внимателно.

# 96
  • София
Dani1, аз живея тук и сега. Това, за което ти говориш, може да се случи, може и да не се случи. Факт е, че се инвестира и искат да се случи, но за момента технологиите не са още там. Аз това ти казвам.
Все още няма законова рамка за ИИ. Там също доста се работи. Нека да я видим, пък после да оплакваме човечеството. Иначе и аз съм чела за дигиталните валути, 15-минутния град и други наистина плашещи идеи.

Даде, ама това се пише като факт, а то не е. Може да стане, може и да не стане. Нека да поживеем и да видим.

# 97
Всяко нещо в този свят започва с план, планиране и представяне. Както и разглеждане на различни варианти и етапи.
Една къща да решиш да строиш, трябва си предварително съвсем точен план, оттам нататък се копае дупка и се строи етаж по етаж. После покрив, Ел, Вик, Дограми и тн и тн.

И шах да играеш, мисли се по 5-10-15 хода напред, ако изобщо искаш да правиш нещо смислено. Хора, които мислят само по 1 ход напред са носени от течението и манипулируема маса. Със сигурност кукловодите мислят много ходове напред, като това се простира за десетилетия.
Ако предпочиташ да си заровиш главата в пясъка, това си е изцяло твое право. Но тази тема не е за това. И не мисля, и че е уместно да се обявява такъв начин на мислене и действие като единствено правилен.

# 98
  • София
Хора, много филми гледате!
Като се каже изкуствен интелект, всички си представяте I Robot филма. Ама ИИ е много далеч от тази фантастика. Много е видно отдалеч, че изобщо не сте наясно какво точно представлява ИИ.

Новото време не пречи на никого да чете, да се образова, да пътува, да е свободен и да прави онова, което му харесва. Новото време не кара никого на сила да си прави корекции по лицето. Новото време не кара никого да робува на ценности, в които не се припознава. А колкото до ошамарените деца пред вездесъщия директор (ЖДНБ), много се радвам, че тази практика отдавна вече не е практика. Насилето не е довело никого до нищо добро.

Тия, дето жалеете по миналото - да сега може да са тежки ипотеки, но преди години младите живееха със старите, наколко поколения в един дом и често един живот не стигаше да доживеят да им дойде ред да се отделят и да си купят жилище. Сега са скъпи, но това е възможно. За да те допуснат да излезеш зад граница - беше живо чудо и то само в соцлагера.  С раждането на детето се правеше вноска за кола, та дано да му дойде реда като наближи 30-те. Верно ли жалеете за това време? Верно ли жалеете като влезете в магазина да има само кафява вакса за обувки или да ставате в 4 през нощта, за да успеете да купите 500 г кремвирши, 2 кисели и 1 хляб?  А и какво значи хората са били по-добри??? Сега хората не са лоши. Верно ли жалеете да дойде учителката и пред целия клас да ви каже, че сте л@йно миризливо? Щото и на това съм била свидетел.

Децата мислят, мързеливи са точно колкото и ние когато сме били на тяхната възраст. Свободни са да изразяват индивидуалността си по начин, по който им харесва. Щото по мое врмер училище, имаше забележки и разховор с директор за маникюр.

Около мен има точно 1 дама с корекции, направени както трябва и поради необходимост. Чак се чудя в какви среди живеете??? И защо се връзвате на едно шумно малцинство? Предавания като Ергенът и Биг брадър се коментират нон-стоп и то не от младите. Турските сериали също не ги гледат точно младите. А и никой не слуша чалга.  Всички четат, дали художествена, дали професионална литература. Така де, вместо да си разсъждава авторката и да пише на тетрадка  - горещо препоръчвам да си смени средата.

+180485 от мен за абсолютно всяка дума.

# 99
  • София
Ако всичко това се изпълни и ИИ замести изцяло човешкия труд, то не следва непременно, че трудът ще стане безплатен.

Кой пък е казал, че ИИ ще замести изцяло човешкия труд??? Точно никога няма да стане това, не се кахърете.

# 100
  • София
Ето я темата, в която се обсъжда ИИ – https://www.bg-mamma.com/?topic=1729841

# 101
Има доста специфични дейности които едва ли ще бъдат по силите на сегашните (поне )роботи .
Но примерно по отношение на контрола ИИ може да бъде сложен на много места. То и сега ги има във всякакви форми + разните ботове за какво ли не.

# 102
Разбирам, че има хора, които не харесват текста, не споделят написаното, или дори са с напълно различно мнение по многото нахвърляни теми, които споменах. Дори и масовите нападки разбирам. Но не мога да не съм потресена от крайните заключения по мой адрес. Никъде не съм казала, че не оценявам напредъка, прогреса. В текста пиша, че би било хубаво да мислим, за да отсяваме доброто на новото време. Чак комунистка ме изкараха😅 Обичам младите, особено мислещи, готини, иновативни млади хора. Не съм стара, в разцвета си съм даже. Не искам в никакъв случай миналото да се върне, но ми се ще човечеството да се учи от грешките в миналото. И да не позволяваме добрите намерения и идеи да се изродят в цялата тази пошлост, която идва с новото. Не знам как толкова много хора решиха, че съм сърдита стара лелка😅 Всъщност съм голям оптимист по природа.

# 103
По текста не си личи...

# 104
А аз точно така разбрах 1 я постинг в темата.
Тези, които милеят за бай Тошо и социализма задължително си го казват. Говори се как имало за всички работа, храна, жилища и тн.
Нищо от горните не видях да се споменава в отварянето на темата.
Една друга потребителка написа едно единствено ОТЧАСТИ такова мнение, но на фона на 103 мнения и много потребители, това не е определящото, та да е причина да се нахейти и заклейми цялата тема и всички инакомислещи.

Общи условия

Активация на акаунт