Новото нормално или Човекът като изчезващ вид

• 4 005
  • 124
  •   1
Отговори
# 45
Ще ги лекува с народни танци

# 46
Тенденцията във фейса да се публикуват генерирани изображения с торти, подкрепени с много лайкове, може би е индикация, че извън социалните мрежи човешкото куца. А лайковете под снимки и видеа на мили животинки, че го има.

Хората имат едни и същи желания, само начините за постигане чрез развитието на технологиите, го правят да изглежда по различен начин. Това си има своите минуси, но и плюсове.

Технологиите дават възможност за комуникация в реално време чрез социални мрежи. Преди години е нямало и мобилни телефони.
Преди не много години и фейса се използваше на неформално ниво, а в ютюб се качваха аматьорски видеа. Нямаше партньорски програми, чрез които можеш да печелиш от видео съдържание.
Сега институциите в различни браншове са в двете платформи. Политици активно използват тази среда. Говорят чрез социалните медии. Самите социални медии станаха институция. Тик Ток е за по-младите. Всеки, който иска да бъде чут от тях натам се ориентира.

Естетичната хирургия надгражда грима. Това се изражда и в смяна на визията, която не е просто подобрение.

Днес почти всеки, който разполага с интернет и компютър, може да предава директно видео през фейсбук или да си направи подкаст. Телевизията е по-трудно достъпна трибуна. "Да те дават по телевизора" е заместено от възможността да излъчваш видео стрийминг. Да ти се чува думата от подкасти. Да имаш фенове от това да имаш последователи. Трибуната на социалните мрежи дава възможност дори и на този, който няма какво да каже, да се почувства значим като критикува например някое селебрити. Виждаме как хората са способни на какви ли не неща за своите пет минути слава и одобрение.

Възможността да си купиш последователи и лайкове, може да е индикация, че продава на първо място опаковката и одобрението, валидация на общност.
Препоръките за мнимата докторка с ботокса го доказват. Доказват също, че насред тоновете информация и наглед примамливи предложения, критичното мислене остава на заден план. С предимство е да изглеждаш по-добре, на цената на минимална инвестиция.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 07:58 от starinthenightsky

# 47
5. Четете книги. Напук на забързаното ежедневие, кратките видеа в YouTube и безсмислените рийлове подарете си един следобед с хубава книга. Запълнете пропуските си, има толкова много класики, които чакат да бъдат прочетени, дори писани преди векове са толкова актуални и днес. Книгите са дар, а четенето терапия. Примери на случаен принцип: Ана Каренина, На изток от рая, Отнесени от вихъра.

Много точно. Човечеството се променя, защото хората не четат. Четенето вече е история, и ще стават все по голямо малцинство, четящите. Независимо какво се чете, роман, философия, наука, история, фантастика. Четенето развива в зависимост от четеното или емоционалната интелигентност, или въображението, или знанията. Четенето развива интелекта, без значение какво се чете. По хубаво да се препоръчват нови книги, че тия стари класики, които са и тежки, с прекалено разтеглен сюжет, и изказ и описани маниери различни от днешните са трудни за четене, въпреки че чета, Майстора и Маргарита от Булгаков. Уникална книга, съветска фантастика, но стила на писане е прекалено разтеглен, от днешна гледна точка. Но не бих я оставил преди да е дочета. Една от малкото книги в историята, в която автора има дързостта да описва самият Исус Христос, неговото разпване и разговора му с Пилат. Най важният разговор провеждан в историята на човечеството, предопределил хода на цялата ни история.

Но не съм съгласен че някой превърща човечеството в немислещо и тъпо с тик ток и ютуб поколението с безсмислените и кратки видеа, несвързани едно с друго кратки видеа. Хората сами избират този начин на забавление пред книгата, като по лесен. Четеното изисква усилие от мозъка. Гледането на видеа не. Без усилие, мозъка затъпява. Но никой не го налага на хората, те сами го избират.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 10:47 от Никола Тесла

# 48
Аз пък мисля, че това с хората, които не четяли, е мит. Както преди, така и сега има много четящи, и много нечетящи хора. Просто нечетящите са доста активни в разни платформи и по-фрапиращо лъсва неграмотността. Както и в случая с авторката на темата.
И нещо друго: четящ, не винаги е равно на мислещ и стойностен човек. Един от хората, които най-много ме е шокирал с постъпките си, за съжаление мой роднина, беше човек, който остави след себе си купища хубави стойностни книги. Да, беше ги чел всичките до една.

# 49
...
Чувстваш ли се стара и сбръчкана, само защото си единствената в офиса, която все още няма ботокс и залага единствено на добрия стар крем за лице от скъпата anti age серия, която си подари за рождения ден. Отживелица ли е да си естествен, добре възпитан, мислещ човек, който притежава ценности, морал и уважение към обществото и заобикалящия го свят?

Е, на мен ми се е случвало всичко това.
...
Чудя се какво може да предизвика толкова дълъг пост, където е включено всичко - целият живот и нищо от него не ти се харесва, авторке.
Та затова и моят въпрос: Ти чувстваш ли се стара и сбръчкана, та написа всичко това, само защото някой си бил сложил нещо си, което ти не искаш да си сложиш - а кой ли пък те кара?
Ако ти се чувстваш добре, като се мажеш с "онзи скъп крем", защо ти пречи, че някой е избрал различен начин да изглежда млад? Все пак кремът също е измама, да не забравяме.
Ето, аз СЪМ по-стара от теб и по-сбръчкана най-вероятно, но се харесвам и не ме дразнят другите хора, които правят различен избор от мен.
Теб, мила мис Пипи, защо те дразнят - не се харесваш ли? Ако е така, вземи мерки.

# 50
Ако единствено важно е да се самохаресваме и нищо друго на Земята няма значение, тогава да спрем да гласуваме.
Или поне тези, които мислят, че единствено важното е да се харесваме.

Драстични промени има.
И да, има хора, които съвсем съзнателно влияят на промяната. И то ползвайки милиарди долари и подкупвайки други хора.
И изобщо не мисля, че е лошо на един обикновен човек, със скромните си средства да се противопоставя на това, което не му харесва в този живот и най-малкото да има право на глас да го каже.

# 51
Абе, не е хубаво все още да си мис, а вече да си стара и сбръчкана. Аз съм "за" корекциите в такъв случай.

# 52
  • София
Ако единствено важно е да се самохаресваме и нищо друго на Земята няма значение, тогава да спрем да гласуваме.

Скрит текст:
Драстични промени има.
И да, има хора, които съвсем съзнателно влияят на промяната. И то ползвайки милиарди долари и подкупвайки други хора.
И изобщо не мисля, че е лошо на един обикновен човек, със скромните си средства да се противопоставя на това, което не му харесва в този живот и най-малкото да има право на глас да го каже.
Кой в тази тема е писал нещо такова?

# 53

Скрит текст:
Драстични промени има.
Кой в тази тема е писал нещо такова?
Щом не съм цитирал, било е мнението преди моето.
Ето:

Теб, мила мис Пипи, защо те дразнят - не се харесваш ли? Ако е така, вземи мерки.

# 54
  • София
Къде в твоя отвор пише "единственото" важно е да се харесва? Пише, че трябва да се харесва (с което съм напълно съгласна). Никъде не пише, че единствено това е достатъчно.

# 55
Къде в твоя отвор пише "единственото" важно е да се харесва? Пише, че трябва да се харесва (с което съм напълно съгласна). Никъде не пише, че единствено това е достатъчно.
Цитат

Формулировката "защо ХХХ, следователно УУУ"
означава, че
Ако УУУ, то ХХХ е задължително.

Елементарна логика.

# 56
  • София
Няма такова нещо.
Има съществена разлика между:
"Важно е да харесваш себе си"
и
"Единственото важно е да харесваш себе си".

Аз също считам, че е важно човек да се харесва, но това е много, много далече от единственото важно.
Четене с разбиране се учи в основното училище.

# 57
Самото изказване на логическо следствие "щом ХХХ, следователно УУУУ"
предполага, че ХХХ е абсолютно достатъчно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за да се случи УУУ.

Елементарна логика.
Жената се чувства стара и сбръчкана. Това видя ли го в първия пост? Щом така се чувства, значи да вземе мерки, за да започне да се харесва.
По останалата част от поста не съм взимала отношение. И ето защо:
Няма нищо общо между ботокс / корекции на външния вид и възпитание. А в първия пост има такова твърдение.
Има превъзнасяне по 90-те години и от там следва колко кофти са всички предишни, а и всички следващи години, в това число и сегашното време, само защото авторката е била подрастваща в 90-те.
И прочие несъвършенства на текста, които не ми се искаше да зачеквам, но ти ме накара, и сега ти си виновна.
Wink

# 58

именно това никой не е казвал.

Uncommon, само коментирах твоя постинг, не на авторката 1я.

# 59
  • София

именно това никой не е казвал.

Uncommon, само коментирах твоя постинг, не на авторката 1я.
Добре, ще перефразирам за буквоядите:

Има съществена разлика между:

"Ако не се харесваш, вземи мерки"
и
"Ако не се харесваш, вземи мерки, защото това е единственото важно".

А по темата – тази жалейка по мутренските 90 не ми изглежда добре.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 14:00 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт