Раждане в Майчин дом - София (тема 11)

• 30 283
  • 461
  •   3
Отговори
# 240
Аз също се интересувам от раждане при д-р Джеров. Следя се при д-р Джерова и съм много доволна, но големият момент наближава и съм се насочила към д-р Джеров. Някой с впечатления?

Здравейте, включвам се в темата с въпрос.
Запознати ли сте с проследяването и раждането при д-р Джерови? Посещавала съм д-р Джерова и съм с много добри впечатления от нея - спокойна и точна, което ме кара да се насоча за раждане при д-р Джеров.

# 241
Здравейте, моят въпрос е относно цените. И по-конкретно цена за избор на екип, която в ценоразписа продължава да е 900лв. Има ли някой, който да е раждал съвсем наскоро и да е платил само 900лв. за избора, а не тези 1600 които са някакъв пакет, в който влизат допълнителни услуги с неясен характер?

Не са с неясен характер. 1600лв е избор на екип + естествено раждане, а 2030лв е избор на екип и цезарово сечение. Такова нещо като само 900лв няма, задължени са от министерството да го пише в ценоразписа.

Раждането в държавна болница е напълно безплатно, без значение от родоразрешението. Майчин дом е държавна болница. Може да се заплати избор на екип, като максималната сума за това е описана в "Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ": Чл. 31. (Нов - ДВ, бр. 5 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 01.04.2016 г.) Лечебните заведения определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност по чл. 28, като цената за избор на лекар не може да надхвърля 500 лв., а за избор на екип - 900 лв.
Съответно, за да оправдаят въпросното незаконосъобразно вдигане на реалните цени, които пациентът заплаща за избор на екип, т.е. многократно вече цитираните 1600 и 2030лв, от МД описват допълнителни услуги, които се включват в пакет Раждане. Тези услуги не са реални. Това е законова вратичка, която използват, за да заплатят пациентите по-високи цени за услугата избор на екип. И са си точно с неясен, неизяснен, неизясним и напълно имагинерен характер.
Абсолютно никой не може да те принуди да избираш екип, това са хора които не познаваш! Отказваш и толкова!В държавна болница и ако сте здравно осигурен е безплатно раждането! Знайте си правата, а ако са нарушени - БХК или други и на съд!

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 20:50 от Atia 1

# 242
Точно така - аз трябваше да раждам с екип на лекар, избран от мен. Лекарят го нямаше и беше болен. Та наложи да раждам по спешност. Не съм заплащала за нищо друго освен за епидуралната упойка, пожелана от мен и за престоя в стаята на 12-ти етаж. Това е.

Здравейте, моят въпрос е относно цените. И по-конкретно цена за избор на екип, която в ценоразписа продължава да е 900лв. Има ли някой, който да е раждал съвсем наскоро и да е платил само 900лв. за избора, а не тези 1600 които са някакъв пакет, в който влизат допълнителни услуги с неясен характер?

Не са с неясен характер. 1600лв е избор на екип + естествено раждане, а 2030лв е избор на екип и цезарово сечение. Такова нещо като само 900лв няма, задължени са от министерството да го пише в ценоразписа.

Раждането в държавна болница е напълно безплатно, без значение от родоразрешението. Майчин дом е държавна болница. Може да се заплати избор на екип, като максималната сума за това е описана в "Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ": Чл. 31. (Нов - ДВ, бр. 5 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 01.04.2016 г.) Лечебните заведения определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност по чл. 28, като цената за избор на лекар не може да надхвърля 500 лв., а за избор на екип - 900 лв.
Съответно, за да оправдаят въпросното незаконосъобразно вдигане на реалните цени, които пациентът заплаща за избор на екип, т.е. многократно вече цитираните 1600 и 2030лв, от МД описват допълнителни услуги, които се включват в пакет Раждане. Тези услуги не са реални. Това е законова вратичка, която използват, за да заплатят пациентите по-високи цени за услугата избор на екип. И са си точно с неясен, неизяснен, неизясним и напълно имагинерен характер.
Абсолютно никой не може да те принуди да избираш екип, това са хора които не познаваш! Отказваш и толкова!В държавна болница и ако сте здравно осигурен е безплатно раждането! Знайте си правата, а ако са нарушени - БХК или други и на съд!

# 243
Здравейте! Simple Smile

Включвам се в темата с въпрос, в случай че някоя от вас е попадала в същата ситуация и може да даде актуално мнение.

Накратко, от началото на бременността ми започнах да се следя в болница Лозенец, като прегледите ми (около 3-4) са били платени, не през здравна каса. Впоследствие обаче се оказа, че ще ми се наложи раждане секцио в Майчин Дом при доц. Сергей Славов, при когото ходих един път на консултация в МЦ Марковс, преди отпуската му.

Това, което ме интересува (питам първо тук, тъй като доцентът е отпуска целият Август месец и не ми се иска да го притеснявам по телефона, а остава време до прегледа все още), е дали след като той не работи със Здравна каса и преглежда частно в МЦ Марковс ще може да ми издаде 45-дневния болничен? Много изчетох по темата и на някои места пише, че въпреки, че АГ преглежда на частно може да го издаде, на други пък - не.

Ако той не може, каква е процедурата - насочва те към личния лекар или примерно към друг колега в МД, който работи със ЗД и може да издаде този болничен?

Също така , тъй като разбирам, че раждането (дори секцио, ако се налага по мед. причини) в МД минава през здравна каса, той може ли да издаде направлението за постъпване в болница или пак трябва да се ходи до личния лекар?

Извинявам се ако въпросите ми са глупави, но покрай всичко изчетено в интернет, проучване за таксите в МД, болнични и т.н. ми стана пълна каша в главата. А и предпочитам по възможност да си спестя посещението при личния лекар, понеже както знаете не са от най-любезните и отзивчиви в сферата. Smile

Ще се радвам ако някоя от вас може да сподели опит и мнение. Simple Smile

# 244
Доктор Дяволов в МЦ Майчин дом ли преглежда - ниската сгради болницата?

# 245
Не може да родиш и да нямаш болничен. Ще ти го издадат от Майчин дом.
И на мен Сергей Славов ми прави секциото, ама преди 10 години. Имах болничен, разбира се, но нямам никакъв спомен кой го беше подписал. Thinking

Иначе какво да кажа за него, тогава беше доста млад, ама си работеше спокойно, секциото мина в приятна обстановка, слушахме музика отнякъде, помня, че едната песен беше на Pink - "Try". Grinning Винаги с този спомен я свързвам. Само, ако трябва да бъда критична, едно не ми допадна - лекарите си вършеха работата, говореха си помежду си и хич никой не ми обърна внимание - сякаш просто извадиха портмоне от чанта (бебето от мен). Laughing  Не мисля, че въобще някой ме погледна в лицето. За сравнение след операцията ми миналата година, хирургът поговори с мен още докато бях на масата, показа ми какво е изрязал, успокои ме. Там вече имаше отношение като към човек. Grinning Такива ми ти работи. Иначе смятам, че д-р Славов не е лош избор, хем тогава беше съвсем млад, сега трябва да е понатрупал опит.

# 246
От Марковс чогат да ви издадат всякакви болнични, дори преди 45-дневния
Знам че имат пакети, погледнете ги, кокто включват и изследвания, ако искате да е платено.
Ако си намерите някой по ЗК и при него в Марковс да ходите няколко пъти също е вариант

# 247
Ами аз вече съм почти в 8-ми месец, така че кажи-речи почти цялата бременност си беше платено и мина времето за пакети, ноо не се оплаквам. Smile

Иначе благодаря за отговорите, полезно е да знам, че в Марковс могат да ми издадат болничния. Все пак ще говоря и с доцента след като се върне от отпуска.

П.С. Ако има и други, които се следят при тях и ще раждат в МД може да се включат Hug

# 248
Привет, какво наложи секциото, ако е удобно да попитам? Само на един преглед ли сте била при него и кога? Може и на лично.

# 249
Привет, какво наложи секциото, ако е удобно да попитам? Само на един преглед ли сте била при него и кога? Може и на лично.

Привет, наложи се след установен сърдечен дефект на бебето при втората фетална. Насочиха ме към него като добър специалист и към Майчин дом съответно, тъй като там имат една от най-добрите неонатологии.

# 250
Да ви дам кураж - моят син роден с тежка вродена сърдечна малформация в  Майчин дом и от неонатологията се справиха перфектно! Така че в добри ръце ще бъдете с бебето

# 251
Да ви дам кураж - моят син роден с тежка вродена сърдечна малформация в  Майчин дом и от неонатологията се справиха перфектно! Така че в добри ръце ще бъдете с бебето

Благодаря за позитивното мнение, определено не е излишен малко кураж в ситуацията. Hug

# 252
Задължени са, защото по закон изборът на екип не може да е повече от 900 лв. Щом най-голямата държавна АГ болница почна с незаконните практики за ценообразуване, какво остава за другите... Едно е да изгубят 900 лв от това, че им се явяваш без екип, съвсем друго става като губят цели 2000 лв. Обстановката става все по-враждебна за родилките, вместо нещо да се подобрява. Pensive Аз съм силно възмутена и тъжна едновременно. Сега и частните болници сигурно ще си вдигнат цените съответно, щото така разликата се стопява...
Избора на лекар си е изцяло ваше желание. От тези 900лв лекарят взима около 400лв. Ами за 400лв не бих си причинила да бъда тормозена по всяко време, и ако става въпрос за нормално раждане да стои часове наред извън работно време както и да ме събуждат по нощите. Отивайки в частна клиника си плащате без да коментирате какво и защо сте платили. Но частните клиники не се занимават с тежки случаи и всички попадат точно в Майчин дом
Като имате проблеми с цените раждайте без екип и няма да плащате.

# 253
Дали някой знае дали д-р Божилов все още изражда в Майчин дом, или се е пенсионирал, както и къде е възможно да се прегледа човек при него, за да се запознае със случая преди раждане?

# 254
Ако някоя е писала до сега се извинявам предварително, че не съм прочела и задавам въпрос на, който е отговорено!
При планово секцио, колко време преди датата на секцио приемат в МД?
Ако някоя е минала по този път, ще се радвам да сподели как е протекъл приема.

Общи условия

Активация на акаунт