Отговори
# 75
Без да цитирам всеки потребител, ще напиша някои неточности.Хърватска прие еврото мин. год., а НЕ преди 2г.Постоянно ни ги даваха за пример колко ''хубаво'' си живеят.Сега, когато хърватите писнаха в края на 2024г., че всичко е поскъпнало много, бълг. политици казват: ''ама защо ги гледаме тях?''.Както винаги се извъртат фурнаджийските лопати.Писах за по-евтини бълг. стоки в чужбинските български магазини, НЕ в чуждите вериги в чужбина.Луканки, лютеници, бонбони и т.н.бълг. стоки на по-ниски цени от тук.Сигурно им е по-евтино да ги закарат до Германия, НЛ, Испания и т.н., отколкото до магазините в Бг. Wink Знам, че на никой няма да накривим шапката с бойкота, но въпроса е принципен, затова ще го подкрепя.Останалите разбира се, че са свободни да си напълнят количките точно на 13.02.Всеки отговаря за себе си.Ползи сега, на този етап от еврото не виждам.Факта, че въртят и сучат как да намерят пари, говори предостатъчно сам за себе си.След приемане на еврото пищяха гърци, испанци, за др. не знам.Немците бесняха много, те измислиха ойро-тойро.Хем тогава нямаше иконом. криза.
У нас през 90те, когато въвеждаха ддс на стоки и услуги, непрекъснато повтаряха, че нищо няма да поскъпне, а даже ще поевтинее. Както винаги стана обратното на това, което говорят политиците.Всичко поскъпна.Свикнахме и сега на същото разчитат политиците, че ще свикнем.Пък и в края на краищата, те не са на власт, за да им е добре на хората, а на определени кръгове.
Пълна лъжа: най-бързото гугъл търсене: Хърватия приема еврото от 01.01.2023. Сега сме януари 2025. Точно 2 години.
А авторката на темата като не живее в България какво я интересуват цените тук?

# 76
Потърсих в интернет. Намерих следното:
Кауфланд намалява до 1000 продукта и до 50%.
Но далеч не са всичките по 50%.
А и тия, дето са -50% са сложени преди това цени, дето са много над стандартното.
Погледнах брошурата от 10ти, нищо особено не видях намалено.
Примерно баничките-пурички, пише си цената на кг след намалението от 50%, пак си отива към 6лв/кг, колкото си е винаги на промоция.
На стока, която си е на цената, няма как да има 50%. Изключваме тестени, хляб, баници и тн.
Рибицата с черен пипер пак си е 23лвкг, сьомгата пак си е 30+, 20в 4амп батерия си е 60лв и тн и тн.

# 77
Откъде ще дойде храната, която ще ядем на 13-ти?
От ресторантите, които вдигнаха цените?
Истински бойкот ще бъде ако 13ти изкарат хората на един лечебен глад.
Така поне няма да са се запасявали на 12ти.
Как така има хора, които си мислят, че ако няма Кауфланд и Била това е равно на глад? Колко пазари има, фирмени магазини, млекарници, месарници, столове и тнт... Варианти да се нахраните в един голям град, има много. В селата и малките градчета пък има много хора, които произвеждат собствена храна и доста често продават/ разменят със съседи.

# 78
Всеки човек си пазарува различни неща и  като цяло си е наясно с цената на това  което купува.
Та често ми се случва някои неща като ги пишат на промоция с 40 % просто не е така и са някакви 10-20 стотинки.

# 79
  • Наблизо
[
А авторката на темата като не живее в България какво я интересуват цените тук?
А не може ли да имам семейство и приятели в България,като част от семейството са от най-уаязвимата група - пенсионери?
И не знаеш колко време годишно прекарвам в България,че да не се интересувам.

# 80
  • София
На пазара до нас, понеже е популярен, са се самозабравили с цените. По-скоро тях ще бойкотирам.
За пенсионерите ако няма вериги, няма да опитат колбас и мляко със седмици.

# 81
На пазара до нас, понеже е популярен, са се самозабравили с цените. По-скоро тях ще бойкотирам.
За пенсионерите ако няма вериги, няма да опитат колбас и мляко със седмици.
Аз от много години бойкотирам всички пазари, начело с Младост 1, както и всички останали.
Не ми е необходим ден за това, просто не стъпвам там.

...

Гладът не е толкова лошо нещо. Аз редовно гладувам.
Пред дилемата да обикалям града в търесене на някаква бутикова, рядка млекарница (друг е въпросът, че с мляко няма как да се наям), по-добре да изкарам 1 ден глад.
...

Чудя се, ако ще се прави бойкот на кауфланд и всички магазини, това включва ли и хладилника, дето е пълен със стоки от кауфланд? Или само ще бойкотираме входа на магазина. Каквото вече е купено не се брои.

# 82
Не смятам да бойкотирам никого аз лично. Даже нарочно ще отида да разгледам.

# 83
Пазарите и малките магазинчета ги бойкотирам от 30 години. Защо да подкрепям хора, които са прекупвачи, укриват данъци, продават по-скъпо, пестят от осигуровки на служителите си и ги задължават да работят овъртайм, особено по празници, без да им плащат коректно?
Веригите в това отношение са много точни и благодарение на тях има някакъв приличен стандарт.

# 84
Да Хърватска е приела еврото преди 2г.Нямам сметка да лъжа.Объркала съм се покрай буйните коментари мин.година колко са добре.Статията е от  пролетта на 2024г.https://www.bgonair.bg/a/4-world/342246-balgarka-zhiveeshta-v-ha … tsenite-sa-dvoyni
Цитат
Цените се повишиха след като Хърватия прие еврото. Това коментира журналистът Диана Гласнова, която живее в Хърватия и е главен редактор на излизащото в Загреб на български и хърватски език списание "Родна реч".
"Истината е тази, че една година след въвеждането на еврото, цените са горе-долу двойно по-големи. Така че аз не знам какво бих казала, за да утешавам хората, които живеят в България или не
.
Скрит текст:
Това е положението. Сега особено стана голям проблем с повишаването на цените с настъпването на пролетта, което беше оправдано заради това, че идва туристическият сезон. И сега хората повишават цените за това, че като дойдат чужденците, едва ли не да не им е много евтино, пък ние да можем да спечелим. Което е нож с две остриета, тъй като много от тези туристи, като видят какви са цените, ще предпочетат Гърция или Турция, например. Мога да дам пример - хърватите имат традиция в пиенето на кафе, което се пие поне 1 час, кафетата са пълни с хора и т.н. Едно кафе беше около 1 евро, когато още бяха хърватските куни. В момента е 1,60 евро, на места до 2 евро", сподели Гласнова.
[/spoiler]
Цитат
При обръщането на курса закръглят към по-голямата цена, примерно вместо към 2,54 да бъде 2,60. Вие ще кажете, ама това е нищо, 6 цента, 6 цента тук, 6 цента там, хората го усетиха. Между другото, истината е следната: в момента, в който вие влезете в Еврозоната, вашата държавна банка, Народна банка или както и да се нарича, няма контрол над парите на държавата. Контрол има Брюксел и това е истината, която трябва да се знае.

# 85
В Гърция ще има бойкот на 19-ти.

# 86
  • София /Абсурдистан
Подкрепям бойкота. Целта не е да се подкрепят малките магазини, а да се накарат търговците като цяло да свалят цените, защото надценките им са ужасни, алчността също. За протокола - в нашия квартал няма вече малки магазинчета, има магазини на производители, които продават по- качествени стоки..

# 87
То въобще има ли квартални бакалии?
Абе намират се още, имат си клиенти явно.
Имам и аз една такава, но чат пат някой зеленчук от там да взема.

# 88
Аз си спомням драстичната промяна в цените през 1991г в България. Макар и не организиран бойкот, хората просто не купуваха стоки  5-10 пъти по-скъпи от вчера. Това трая известно време и почнаха да се купуват тези стоки на новите цени. Та подобни бойкоти за 1 ден са ми как да кажа... просто смешни. Една голяма верига ще издържи бойкот от една - две седмици. После постепенно покупките ще нарастнат. Нищо ново под слънцето не се случва.

https://www.bg-mamma.com/?topic=560778

# 89
Аз пък предполагам във връзка със сравнението с Гърция, че тук цените са по-високи, просто заради това, че веригите не избиват само разходи за персонал, транспорт и т.н, а може би - нямам никакви доказателства, спекулирам си - трябва да избиват подкупи и рекети. Виждаме какви политици, администрация и прокуратура са на власт.

Общи условия

Активация на акаунт