Отговори
# 210
Бойкотът би имал ефект, ако повече хора имаха достъп до производители или поне по-малко посредници между себе си и борсите.

# 211
Производителите предпочитат да продават с камиони, отколкото да се редят хората за по 1 бучка сирене.

Всяка дейност има профилизация и така се оптмизира и се постига и цена.

Освен, че купуват с камиони и тирове, правят го всеки ден, редовно.
Иначе, днес ще идете 5 човека до производителя, ще купите по 1 тенекия сирене за 1 месец.
А след 1 месец я колата развалена, я сина абитюриент, я шофьорът е махрмурлия.
И производителя какво, да мре ли?
Затова отношения се градят с години и с обороти.
Производителят такава цена ще даде на веригата, че те после ще го пуснат в магазините си на по-ниска от цената на производителя.
В замяна на това продукцията му ще се купува с тирове и с години редовно.
А той ще си гледа кравите и мандрата.

Затова при капитализма всеки си гледа неговата работа и в какво той е силен и какво произвежда. И не се бърка на другите.

# 212
Не се искам да се отклонявам от темата, за което се извинявам, но е напълно разбираемо, ако пенсионерите си купуват банани или др. мек плод/зеленчук. Предвид, че някои нямат зъби, други са с протези и т.н.

Остави зъбите и протезите – за днешните пенсионери бананите са все още луксозна стока. Наследство от соца.
Ако част от живота ти е минал на опашки за банани 1-2 пъти годишно, нормално е да продължиш да се редиш и сега, особено когато са на промоция.
Огледай се, ако не вярваш. Аз млад човек да рови в кашоните с банани не съм видяла.

# 213
И ти си права, производители са ми го казвали това. Не ги интересуват никакви продажби на дребно.
Но иначе всеки път като аргумент срещу големите вериги се изтъква, че извивали ръцете на производителите за ниски цени. Все им изкупували млякото за 50 стотинки литъра.
Кой оставя веригите да си правят, каквото искат - купувачите, които няма как да не ядат, или производителите, които не могат или не искат да допуснат и малко продажби на дребно в близост до купувачите.

# 214
Като чета мненията, виждам повече оправдания на спекулата, отколкото възмущение. Търговците ни стрижат, ние блеем като овце. Все повече хора стават работещи бедни, трудят се здраво защо... да пълнят гушите на прекупвачи и кожодери. Плюем социализма, то щото капитализма е цвете. Печалбата над всичко. Прекрасно.

# 215
В „120 минути“ много добре обясниха какъв е проблемът при ценообразуването на хранителните стоки. Гледайте го, ако сте изпуснали, заслужава си.
Изводът е, ах, каква изненада!, че рибата се вмирисва от главата. Липса на адекватна държавна политика. Като почнем от законодателство и надолу по веригата.
И понеже проблемът отново се оказва политически, следва упорито плюене между партии и държавни структури в опит да прехвърлят горещия картоф в чужди ръце.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 02:33 от Не се сърди, човече

# 216
Айде сега социализма. Ми в соца ядяхме, каквито консерви ни дадяха от село. Нямаше оранжерии или зимни зеленчуци за нас. Колбаси само на нова година, че нашите не гледаха животни. През останалото време кучешка радост и по някой кренвирш. 
И вярно, че сме имали стада, ама киселото мляко идваше възкисело, щото нямаше хладилници.

# 217
Едно време имаше онщо-взехо 3 вида салам, когато ги имаше - шпек, Камчия, кучешка радост ..
Сега има 101 на 202 производителя... И когато точно нам си кой липсва или малко му вдигнат цената е голяма драма...
Това разнообразие в момента, което съществува, не знам с какво може да се сравни... Пълна глезотия сме станали потребителските.

# 218
  • SA
Аз силно се надявам обаче в четвъртък да има камери пред известни вериги за да се види кои точно ще идат още в 7.30 да пазаруват, че да не изтърват промоциите. Същите тези, които са споменати като причина за въпросния протест. Тези, които се бутат като невидяли и единствените с пълни колички, готови да те прегазят с нея, че да минат пред теб на касата. Нищо, че ти с 2 неща в ръка. Бързат за да идат после да изхвърлят торби с пари през джама. Знам, че има и много бедни. Но си режа главата, ако четвъртък сутринта не е пълно с пенсионери!

Много, ама много рядко си позволявам да коментирам в теми като тази, но това изказване направо ме застреля. Каква е тази омраза към възрастните хора, които се чудят как да свържат двата края? Били единствени с пълни колички... Често пазарувам в ЛИДЛ на връщане от нощна смяна. Почти пенсионери пазаруват също по това време и трябва да кажа, че понякога ми се плаче като гледам какво купуват. Не си спомням някой да ме е блъскал или изпреварвал. И ако в деня на протеста има големи намаления, хич няма да обвиня хора, които се борят за оцеляването си, че ще отидат да пазаруват. Аз на 13.02 няма да съм в БГ така или иначе и няма да пазарувам. По принцип съм съгласна, че трябва да се протестира срещу неоснователно покачване на цените, не защото 100-200 лв месечно повече за храна ще ме разорят. Въпросът е точно за хората с минимални доходи, пенсионери, инвалиди. И защо не се протестира срещу увеличението на бензина например. Една седмица всички ползват обществен транспорт и не пътуват с частни автомобили?

# 219
Скрит текст:
Едно време имаше онщо-взехо 3 вида салам, когато ги имаше - шпек, Камчия, кучешка радост ..
Сега има 101 на 202 производителя... И когато точно нам си кой липсва или малко му вдигнат цената е голяма драма...
Това разнообразие в момента, което съществува, не знам с какво може да се сравни... Пълна глезотия сме станали потребителските.
Истина е, разнообразието е голямо, вкусът на всяка партида уникален.Wink

# 220
  • Далечният изток
И винаги има поне по 3 на промоция във всяка една от веригите.
Вчера във всички вериги, в които ходих, а аз в събота си ги обикалям наред, беше нещо като 31 декември. Народът пазаруваше като за празник или като за последно. Толкова хора последно видях по нова година. Може пък да се запасяват за 13-ти, когато ще бойкотират. Simple Smile
Всъщност на 13-ти ще бойкотират, на 14-ти пак ще напълнят количките за празника...

# 221
Не бих се сърдила на хора, които в четвъртък отидат да пазаруват във веригите на намаления. То това вече си е частичен успех, още преди да се е случил бойкотът. Значи, можело.
Има смисъл да се опълчим и ние, макар и пак на опашката след съседите.

# 222

Това не оправдава и не обяснява слободията и въображението с цените.

# 223
В условия на пазарна икономика и връзка с останалия свят няма как да има контрол на цените на всичко. Може да има контрол на българското, което и без това е скъпо.

# 224
Aз от години говоря и знам защо са такива цените на плодове и зеленчуци, как се фактурират дини, домати и какво ли още не от южните ни съседки.. Ами всичката стока под държавен надзор трябва да мине през една точно определена борса до Пловдив, която е собственост на синове на ДПС активисти.
Първи скочиха помаците с картофите, защото им взимаха картофите за жълти стотинки, после на пазара по 1, 20-1,50 (цени от преди години). Събрали се и се сдружили, купили хранилищата на бившите ТКЗС и се бяха опълчили на ДПС активистите, е бяха понаказани за това своеволие, но бяха все млади и нахъсани хора. Вече по борсите няма смолянски картофи - продават си ги на по-малки вериги и ресторанти. Аз си купувам от производител в момента на цена 1,40, обаче логистиката ми е сложна и трябва да се презапасявам. Тази година са им ги изкупували на 30-50 ст, а цените в магазините са над 2лв, е разбира се има на промоция във веригите на 1,20-1,60

Общи условия

Активация на акаунт