Отговори
# 375
  • София
Никакви нерви не си изпускам, по ред причини. И никой не заплашват. Простата пазарна логика е такава - щом ти създават пречки, си търсиш нов пазар. Вече сме го виждали с Карфур, например.
Единствената драма би била липсата на избор за потребителите, но пък явно повечето ги влече, да нямат избор, та и без нея ще се мине

И защо напуснаха Карфур? Карфур в България беше франчайз, държан от гърци, които имаха правата за Гърция. Цените високи, няма печалба, каквато очакват, видяха, че на Балканите няма оправия и затова се изнесоха. Единствено имаше хубави намаления на разни дрехи, стоки за дома и други подобни на тяхната марка. Храните бяха същите като в другите вериги и цените същите.

# 376
Нали протестът няма да постигне нищо? Тогава какъв ви е проблемът?

# 377
В темата могат да пишат само хора, които подкрепят протеста ли? Не мисля. Всеки има право да пише стига да спазва правилата на форума и да не обижда останалите потребители.

А на мен най-голям проблем ми е лицето на протеста и евентуалното неприемане на еврото. Нещата са навързани. И така.

# 378
Аз знам как да контролирам цените за себе си - като не купувам. Не знам, обаче, как да не плащам лукса на Стоичков и силикона на Дара. За това бих протестирала!

# 379
Интересно ми е, утре ако чуждите вериги си вдигнат чукалата, какво очаквате да се случи? Ниски цени и липса на спекула? Голяма наивност е това, защото реално съвсем няма да има конкуренция. И избор няма да има.
Ще дойдат други, а и да не дойдат, магазини има пре-предостатъчно.

# 380
Проблемът лично за мен е, че повишаването на цените се обвързва с евентуалното приемане на еврото - т.е.  въпросният бойкот се използва от противниците на еврото.

# 381
Проблемът лично за мен е, че повишаването на цените се обвързва с евентуалното приемане на еврото - т.е.  въпросният бойкот се използва от противниците на еврото.
А защо не обратно - целенасочено цените се вдигат от търговците преди приемане на еврото.

# 382
  • София
Аз знам как да контролирам цените за себе си - като не купувам. Не знам, обаче, как да не плащам лукса на Стоичков и силикона на Дара. За това бих протестирала!

Нито Дара, нито Стоичков са опрели до един клиент на магазина. Съжалявам, но е така.
Изпада се в страшни крайности покрай темата за бойкота. Ама какво да се очаква от Мая Манолова, дето и популизъм не може сама да си измисли...

# 383
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Заглавието на темата е сменяно поне 3 пъти. До преди малко нямаше в него "протестът на 13ти", току що, като ти прочетох мнението, вдигнах поглед и го видях. Това е ново. До тук аз пишех в тема "Приемането на еврото и повишаването на цените в Хърватия".
това заглавие на темата е отпреди 2 дни. Smiley

слушам, че от ЕС се готвят за налагане на мита и ограничаване на евтините стоки купувани от  Али,Тему и др. подобни евтини сайтове.  политиката им е да се оскъпява всичко продавано на европейският пазар. недопустимо е евтиното.  така е и с цените за храни.

Абсолютно несъпоставими са двете. През споменатите сайтове се внасят непроверени стоки, част от които съдържат и опасни вещества, за които важат съответни забрани в ЕС. Аз не бих дала на дете играчка, купувано от китайски сайт и не бих облякла дреха, купена оттам. Има си изисквания за безопасност, които аз нямам никаква гаранция, че са спазени. Самите стоки са евтини, защото някои са произведени с евтини материали и трудът за направата им е много по-евтин от труда в ЕС. Правят дъмпинг на пазара със стоки със съмнително качество. Разбира се, че ще търсят начин да пресекат подобна ценова практика.
Няма сила, която да ме накара да си купя наливно мляко от ферма. Или пък сирене, произведено кой знае как. За яйца, съхранявани кой знае къде, да не говорим. Нека да са виновни веригите. И от малки магазинчета не пазарувам, това популистко подкрепяне на малкия бизнес е отживелица.
В моя случай познаваме собственика на фермата и всичко се разпродава в същия ден. Дори понякога като отида часто от продуктите ги няма. Но е факт, че млякото идва директно от краварника и яйцата по-пресни няма как да бъдат. Но е факт, че продуктите не минават технологичния процес на един завод за преработка и опаковане на стоката. Мисълта ми беше за надценката, с която тези стоки се появяват на щанда.
Към г-жата, която си купила мляко за 2лв от ферма - това е продажната цена към Вас на дребно, иначе изкупната цена е на половина. Мляко в мрежата на 2,70, което да не е разредено сухо мляко,  не съм срещала (имам силно обоняние и синът ми е кърмен изключително, точно защото ми се повдигаше от миризмата на сухо мляко и не можех да се прежаля да му го дам). Истинско мляко на държавната LB Bulgaricum e 3,60 до 4,50 лв според магазина.
Харесваме техните продукти (на ЛБ)и смятам, че тук държавата може да наложи таван на цените на стока, която се произвежда в държавното предприятие.
Няма нужда да ми се карате. Аз говорех за съвсем друго, а не за изкупна цена. Изкупната цена е за количества, а не за литър и няма нищо по-естествено от това да е по-ниска. Млякото на ел би е минало обработка - няма нужда да се вари, бутилирано е и е на щанд в помещение, за което се плащат допълнителни разходи. Колко е разхода от 2лв за литър, на колкото купувам до щанда? И кой на какъв принцип определя таван на тази надценка? Нали за това е протестът? Иначе от магазините човек може да си вземете и био прясно мляко на хармоника за над 5лв.
Кой? Кой е определил правилата на пазара? Хипермаркетите? Те ли пишат правилата или ги прилагат?
Хипермаркетите работят на свободен пазар. За сега. Правилата, доколкото ги има, се определят от държавата. Държавата обаче как ще определи таван на надценката и за чия сметка ще е той? На хипермаркетите, на доставчиците, на производителите? Докато не почнат фалити и изтегляне от пазара на продукти и бизнеси.
Именно. Свободен пазар не означава липса на правила.
Докато не се създадат условия са продажба с по-малко прекупвачи, надценката ще е такава каквато стигне.
Съгласна съм. Но това е различно от “веригите-изедници”, които се демонизират в публичното пространство.

# 384
  • Обран бостан ;)
Съгласна съм. Но това е различно от “веригите-изедници”, които се демонизират в публичното пространство.

Нищо ново. Преди чорбаджиите са били изедници, сега веригите.

# 385
Всъщност този бойкот се организираме много преди да се появи лицето .Когато се избра датата и се заговори официално за него,тогава се присламчиха известни организации и лица.Хората просто вдигат ръце от всичко,с което ги гърбът и все отнякъде трябва да се почне.

# 386
Всъщност този бойкот се организираме много преди да се появи лицето .Когато се избра датата и се заговори официално за него,тогава се присламчиха известни организации и лица.Хората просто вдигат ръце от всичко,с което ги гърбът и все отнякъде трябва да се почне.
За да се избере дата, значи има някой, който организира по един или друг начин и е посочил датата. Кой е този някой?

# 387
  • софия
А защо не обратно - целенасочено цените се вдигат от търговците преди приемане на еврото.
Ама ние ще го приемаме ли? Кога? Имаме ли Конвергентен доклад?

# 388
Интересно ми е, кои са тези големи вериги, които предлагат съпоставими цени и асортимент с тези на Лидл и Кауфланд. Аз поне в Европа не се сещам.
А това, че има безкрайно много магазини - така е, но са с доста по високи цени. И о, изненада, зареждат от гореспоменатите вериги.

# 389
Ама ние ще го приемаме ли? Кога? Имаме ли Конвергентен доклад?
Някой друг път Grinning

Общи условия

Активация на акаунт