Отговори
# 360
  • София
Народът се готви активно за бойкот. Ще изкупи магазините до 13-ти.
Все едно е Великден в магазините. Само аз ли виждам толкова пазаруване тази седмица?

Пълна лудост. Вместо да изпишем вежди, както винаги избодохме очите.

# 361
  • София
Държавата може да се намеси не като слага тавани на цени и надценки – тях и пазарът може да ги сложи.
Работата на държавата е да елиминира спекулантите прекупвачи, които надуват цените между производителя и потребителя. И дори няма нужда да се открива топлата вода – в другите страни са го измислили отдавна, създали са нужните закони против подобни паразити и ги спазват. Което обяснява по-ниските цени в техните магазини в сравнение с нашите (не само буквално, но и съотнесени към доходите).

Сега сигурно ще ревнете, че не е демократично да се отнеме възможността на спекулантите мафиоти да печелят. Ами да се преквалифицират тогава. Да започнат да произвеждат, да инвестират в образование (да станат ИТ-та – нали това е редовният съвет към тези, които се оплакват от ниски доходи Laughing), да си построят хотели... С две думи – да си търсят други начини да печелят.
Но в държава, в която мафията управлява, много ясно, че това няма как да стане. И моля, не ми оцветявайте думите партийно. Всички са маскари, всички са част от политическата мафия, на всички не им пука грам нито за баба Пена, нито за България.

Съгласна съм, че държавата ни ги е оставила да си правят каквото искат и затова цените са такива. Отделно, че няма контрол на нито една продукция, която се продава. Какво има в млякото, какво има в сиренето и т.н. Никой не знае, можем само да гадаем.
Отделно, че цените във всички големи вериги са буквално еднакви, което може да значи и картелно споразумение.
На мен примерно ми прави впечатление на запад как са организирани промоциите. Много харесвам тези, които са две на цената на едно. Не може в Австрия едно масло от 200-250 грама да струва 2 евро и малко и да го включват в промоция две на цената на едно. Същото масло в България е над 5 лв пакетчето. Как там пакет спагети италиански Барила струват 1 евро и се продават в промоция 2 на цената на едно, а тук са близо три лева пакета. В един и същ момент съм в магазин в БГ от известна верига и купувам 10 яйца, размер М за буквално 5 лв, мъжът ми ги купува в този момент в Милано за 2 евро без да са на промоция.

# 362
  • София
Това се е комнтирало многократно - различен пазар, България е малък пазар, малко население, вижте брой население - България, Италия, Германия, дори Румъния. Не може да се сравняват.
Търговците търсят оборот, например Пени затвори в България преди време, явно са очаквали повече и са си направили сметката, че не си струва. Други вериги не влизат у нас. Ще видим какво ще стане с Карфур2.
Интересно е как са цените в малки страни със сходен брой население, ако някой знае, да сподели.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 13:28 от milka22

# 363
За да има ефект бойкота, то трябва да е системен, например определен ден от седмицата всяка седмица или не купуваме кисело мляко 10 дни или траен продукт за неопределен период до намаляне на цената.

# 364
Аз съм забелязала,че стоки на промоция в лидъл едната седмица,следващата са на промоция в Кауфланд.И така си се връзката.Гледам им брошурата само,от 2 и кусури години сме в бойкот.😁

# 365
  • Обран бостан ;)
Ако държавата толкова иска да се грижи за потребителите да си направи ферми, парници, магазини и да продава. Колкото пари се хвърлиха за избори, с половината може да се направи една верига универсални магазини.
Ама е по-лесно да събираш данъци и да раздаваш заплатки на бюрокрацията Wink

# 366
  • София
Това се е комнтирало многократно - различен пазар, България е малък пазар, малко население, вижте брой население - България, Италия, Германия, дори Румъния. Не може да се сравняват
Интересно е как са цените в малки страни със сходен брой население, ако някой знае, да сподели.

Няма такова нещо с различен пазар. В Гърция цените на храните от 2 години са даже много по-високи от нашите. Гърците са с повече население, а през лятото с туристите стават още повече - ами те тогава трябва да продават много евтино, ако се водим от “различния пазар”, но не, не е по-евтино.
Искам еврото да бъде въведено възможно най-скоро, но искам и контрол от държавата за качеството на всяка храна, а не стоките на нашите да минават без проверка и да съдържат боклуци, а на “чуждите” стоките въобще да не могат да стигнат до пазара, че ще подбият цената на “богоизбраните”.

# 367
  • София
Това се е комнтирало многократно - различен пазар, България е малък пазар, малко население, вижте брой население - България, Италия, Германия, дори Румъния. Не може да се сравняват

От по-близките страни с горе-долу сходно население в последните месеци съм била в Чехия и Словакия. И на двете места е по-скъпо от България.
Лидл и Кауфланд са под една шапка, продуктите им са почти еднакви, както и промоциите.

# 368
  • София
Тъкмо чета във Вести, че миналата година в България е проиведено и продадено 13 000 т фалшиво сирене. Естествено не казват кои са фирмите. Голяма работа, че ще намалят цената, ако продължава да няма контрол на качеството. Мен качеството повече ме притеснява от цената.

Гърците пак излязоха най-умните - ще бойкотират всички плащания, ама абсолютно всички, заканват се нито едно евро да не платят този ден

# 369
Интересно ми е, утре ако чуждите вериги си вдигнат чукалата, какво очаквате да се случи? Ниски цени и липса на спекула? Голяма наивност е това, защото реално съвсем няма да има конкуренция. И избор няма да има.

# 370
Тези, които ги стрижат, сами са си виновни. За всичко - не само, че им са високи цените в магазините. Има промоции, с ниски цени, но трябва да следиш, да отделиш време да се информираш, не като овца да влезеш в магазина, когато ти потрябва нещо и да купиш първото видяно. Същото е с банките изедници, все реват повечето, че много такси плащат. А има банки без такси, но пак трябва да седнеш да прочетеш кои са, къде са. И с работодателите така. Не може да обвиняваш държавата, че ти е ниска пенсията, като цял живот си спал и не си гледал на какви суми те осигуряват.
Не желая да бъда солидарна с такива хора, стадо.

# 371
  • софия
Скрит текст:
Скрит текст:
Заглавието на темата е сменяно поне 3 пъти. До преди малко нямаше в него "протестът на 13ти", току що, като ти прочетох мнението, вдигнах поглед и го видях. Това е ново. До тук аз пишех в тема "Приемането на еврото и повишаването на цените в Хърватия".
това заглавие на темата е отпреди 2 дни. Smiley

слушам, че от ЕС се готвят за налагане на мита и ограничаване на евтините стоки купувани от  Али,Тему и др. подобни евтини сайтове.  политиката им е да се оскъпява всичко продавано на европейският пазар. недопустимо е евтиното.  така е и с цените за храни.

Абсолютно несъпоставими са двете. През споменатите сайтове се внасят непроверени стоки, част от които съдържат и опасни вещества, за които важат съответни забрани в ЕС. Аз не бих дала на дете играчка, купувано от китайски сайт и не бих облякла дреха, купена оттам. Има си изисквания за безопасност, които аз нямам никаква гаранция, че са спазени. Самите стоки са евтини, защото някои са произведени с евтини материали и трудът за направата им е много по-евтин от труда в ЕС. Правят дъмпинг на пазара със стоки със съмнително качество. Разбира се, че ще търсят начин да пресекат подобна ценова практика.
Няма сила, която да ме накара да си купя наливно мляко от ферма. Или пък сирене, произведено кой знае как. За яйца, съхранявани кой знае къде, да не говорим. Нека да са виновни веригите. И от малки магазинчета не пазарувам, това популистко подкрепяне на малкия бизнес е отживелица.
В моя случай познаваме собственика на фермата и всичко се разпродава в същия ден. Дори понякога като отида часто от продуктите ги няма. Но е факт, че млякото идва директно от краварника и яйцата по-пресни няма как да бъдат. Но е факт, че продуктите не минават технологичния процес на един завод за преработка и опаковане на стоката. Мисълта ми беше за надценката, с която тези стоки се появяват на щанда.
Към г-жата, която си купила мляко за 2лв от ферма - това е продажната цена към Вас на дребно, иначе изкупната цена е на половина. Мляко в мрежата на 2,70, което да не е разредено сухо мляко,  не съм срещала (имам силно обоняние и синът ми е кърмен изключително, точно защото ми се повдигаше от миризмата на сухо мляко и не можех да се прежаля да му го дам). Истинско мляко на държавната LB Bulgaricum e 3,60 до 4,50 лв според магазина.
Харесваме техните продукти (на ЛБ)и смятам, че тук държавата може да наложи таван на цените на стока, която се произвежда в държавното предприятие.
Няма нужда да ми се карате. Аз говорех за съвсем друго, а не за изкупна цена. Изкупната цена е за количества, а не за литър и няма нищо по-естествено от това да е по-ниска. Млякото на ел би е минало обработка - няма нужда да се вари, бутилирано е и е на щанд в помещение, за което се плащат допълнителни разходи. Колко е разхода от 2лв за литър, на колкото купувам до щанда? И кой на какъв принцип определя таван на тази надценка? Нали за това е протестът? Иначе от магазините човек може да си вземете и био прясно мляко на хармоника за над 5лв.
Кой? Кой е определил правилата на пазара? Хипермаркетите? Те ли пишат правилата или ги прилагат?
Хипермаркетите работят на свободен пазар. За сега. Правилата, доколкото ги има, се определят от държавата. Държавата обаче как ще определи таван на надценката и за чия сметка ще е той? На хипермаркетите, на доставчиците, на производителите? Докато не почнат фалити и изтегляне от пазара на продукти и бизнеси.
Именно. Свободен пазар не означава липса на правила.
Докато не се създадат условия са продажба с по-малко прекупвачи, надценката ще е такава каквато стигне.

# 372
Преди НГ хлябът ми струваше 1,65 лв(550гр), след НГ стана 1,95 лв, от днес е 1.99 лв., не зная от утре каква ще е цената му.
Ще се включа в бойкота.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 15:38 от Не се сърди, човече

# 373
Дори обявяването на бойкот върши някаква работа - разлайване на кучетата и разговор за мълниеносното покачване на цените.

# 374
Никакви нерви не си изпускам, по ред причини. И никой не заплашвам. Простата пазарна логика е такава - щом ти създават пречки, си търсиш нов пазар. Вече сме го виждали с Карфур, например.
Единствената драма би била липсата на избор за потребителите, но пък явно повечето ги влече, да нямат избор, та и без нея ще се мине

А хлябът поскъпна заради ДДСто, не са ви магазините виновни.
Интересно, защо никой не протестира за ниско или никакво ДДС, на отделни групи специфични продукти като хляб, книги, лекарства и детски стоки. Между другото такова диференциране има в някои държави. За разлика от таван на цените...

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 15:18 от alex_jp

Общи условия

Активация на акаунт