Отговори
# 345
  • Далечният изток
Панирали са имитиращ продукт...
Купуваш си кашкавал и си панираш. Simple Smile
Нещо сготвено, особено в Билла, от години не купувам.

# 346
  • София
Аз не говоря за топлите витрини.

# 347
Скрит текст:
Заглавието на темата е сменяно поне 3 пъти. До преди малко нямаше в него "протестът на 13ти", току що, като ти прочетох мнението, вдигнах поглед и го видях. Това е ново. До тук аз пишех в тема "Приемането на еврото и повишаването на цените в Хърватия".
това заглавие на темата е отпреди 2 дни. Smiley

слушам, че от ЕС се готвят за налагане на мита и ограничаване на евтините стоки купувани от  Али,Тему и др. подобни евтини сайтове.  политиката им е да се оскъпява всичко продавано на европейският пазар. недопустимо е евтиното.  така е и с цените за храни.

Абсолютно несъпоставими са двете. През споменатите сайтове се внасят непроверени стоки, част от които съдържат и опасни вещества, за които важат съответни забрани в ЕС. Аз не бих дала на дете играчка, купувано от китайски сайт и не бих облякла дреха, купена оттам. Има си изисквания за безопасност, които аз нямам никаква гаранция, че са спазени. Самите стоки са евтини, защото някои са произведени с евтини материали и трудът за направата им е много по-евтин от труда в ЕС. Правят дъмпинг на пазара със стоки със съмнително качество. Разбира се, че ще търсят начин да пресекат подобна ценова практика.
Няма сила, която да ме накара да си купя наливно мляко от ферма. Или пък сирене, произведено кой знае как. За яйца, съхранявани кой знае къде, да не говорим. Нека да са виновни веригите. И от малки магазинчета не пазарувам, това популистко подкрепяне на малкия бизнес е отживелица.
В моя случай познаваме собственика на фермата и всичко се разпродава в същия ден. Дори понякога като отида часто от продуктите ги няма. Но е факт, че млякото идва директно от краварника и яйцата по-пресни няма как да бъдат. Но е факт, че продуктите не минават технологичния процес на един завод за преработка и опаковане на стоката. Мисълта ми беше за надценката, с която тези стоки се появяват на щанда.
Към г-жата, която си купила мляко за 2лв от ферма - това е продажната цена към Вас на дребно, иначе изкупната цена е на половина. Мляко в мрежата на 2,70, което да не е разредено сухо мляко,  не съм срещала (имам силно обоняние и синът ми е кърмен изключително, точно защото ми се повдигаше от миризмата на сухо мляко и не можех да се прежаля да му го дам). Истинско мляко на държавната LB Bulgaricum e 3,60 до 4,50 лв според магазина.
Харесваме техните продукти (на ЛБ)и смятам, че тук държавата може да наложи таван на цените на стока, която се произвежда в държавното предприятие.
Няма нужда да ми се карате. Аз говорех за съвсем друго, а не за изкупна цена. Изкупната цена е за количества, а не за литър и няма нищо по-естествено от това да е по-ниска. Млякото на ел би е минало обработка - няма нужда да се вари, бутилирано е и е на щанд в помещение, за което се плащат допълнителни разходи. Колко е разхода от 2лв за литър, на колкото купувам до щанда? И кой на какъв принцип определя таван на тази надценка? Нали за това е протестът? Иначе от магазините човек може да си вземете и био прясно мляко на хармоника за над 5лв.

# 348
  • софия
Скрит текст:
Скрит текст:
Заглавието на темата е сменяно поне 3 пъти. До преди малко нямаше в него "протестът на 13ти", току що, като ти прочетох мнението, вдигнах поглед и го видях. Това е ново. До тук аз пишех в тема "Приемането на еврото и повишаването на цените в Хърватия".

слушам, че от ЕС се готвят за налагане на мита и ограничаване на евтините стоки купувани от  Али,Тему и др. подобни евтини сайтове.  политиката им е да се оскъпява всичко продавано на европейският пазар. недопустимо е евтиното.  така е и с цените за храни.

Абсолютно несъпоставими са двете. През споменатите сайтове се внасят непроверени стоки, част от които съдържат и опасни вещества, за които важат съответни забрани в ЕС. Аз не бих дала на дете играчка, купувано от китайски сайт и не бих облякла дреха, купена оттам. Има си изисквания за безопасност, които аз нямам никаква гаранция, че са спазени. Самите стоки са евтини, защото някои са произведени с евтини материали и трудът за направата им е много по-евтин от труда в ЕС. Правят дъмпинг на пазара със стоки със съмнително качество. Разбира се, че ще търсят начин да пресекат подобна ценова практика.
Няма сила, която да ме накара да си купя наливно мляко от ферма. Или пък сирене, произведено кой знае как. За яйца, съхранявани кой знае къде, да не говорим. Нека да са виновни веригите. И от малки магазинчета не пазарувам, това популистко подкрепяне на малкия бизнес е отживелица.
В моя случай познаваме собственика на фермата и всичко се разпродава в същия ден. Дори понякога като отида часто от продуктите ги няма. Но е факт, че млякото идва директно от краварника и яйцата по-пресни няма как да бъдат. Но е факт, че продуктите не минават технологичния процес на един завод за преработка и опаковане на стоката. Мисълта ми беше за надценката, с която тези стоки се появяват на щанда.
Към г-жата, която си купила мляко за 2лв от ферма - това е продажната цена към Вас на дребно, иначе изкупната цена е на половина. Мляко в мрежата на 2,70, което да не е разредено сухо мляко,  не съм срещала (имам силно обоняние и синът ми е кърмен изключително, точно защото ми се повдигаше от миризмата на сухо мляко и не можех да се прежаля да му го дам). Истинско мляко на държавната LB Bulgaricum e 3,60 до 4,50 лв според магазина.
Харесваме техните продукти (на ЛБ)и смятам, че тук държавата може да наложи таван на цените на стока, която се произвежда в държавното предприятие.
Няма нужда да ми се карате. Аз говорех за съвсем друго, а не за изкупна цена. Изкупната цена е за количества, а не за литър и няма нищо по-естествено от това да е по-ниска. Млякото на ел би е минало обработка - няма нужда да се вари, бутилирано е и е на щанд в помещение, за което се плащат допълнителни разходи. Колко е разхода от 2лв за литър, на колкото купувам до щанда? И кой на какъв принцип определя таван на тази надценка? Нали за това е протестът? Иначе от магазините човек може да си вземете и био прясно мляко на хармоника за над 5лв.
Кой? Кой е определил правилата на пазара? Хипермаркетите? Те ли пишат правилата или ги прилагат?

# 349
Скрит текст:
Скрит текст:

слушам, че от ЕС се готвят за налагане на мита и ограничаване на евтините стоки купувани от  Али,Тему и др. подобни евтини сайтове.  политиката им е да се оскъпява всичко продавано на европейският пазар. недопустимо е евтиното.  така е и с цените за храни.

Към г-жата, която си купила мляко за 2лв от ферма - това е продажната цена към Вас на дребно, иначе изкупната цена е на половина. Мляко в мрежата на 2,70, което да не е разредено сухо мляко,  не съм срещала (имам силно обоняние и синът ми е кърмен изключително, точно защото ми се повдигаше от миризмата на сухо мляко и не можех да се прежаля да му го дам). Истинско мляко на държавната LB Bulgaricum e 3,60 до 4,50 лв според магазина.
Кой? Кой е определил правилата на пазара? Хипермаркетите? Те ли пишат правилата или ги прилагат?
Хипермаркетите работят на свободен пазар. За сега. Правилата, доколкото ги има, се определят от държавата. Държавата обаче как ще определи таван на надценката и за чия сметка ще е той? На хипермаркетите, на доставчиците, на производителите? Докато не почнат фалити и изтегляне от пазара на продукти и бизнеси.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:08 от Rebel Rebel

# 350
  • Пловдив
Да бе, на по-ниска. И къде му е печалбата? Кой работи така? 😉

Производителят такава цена ще даде на веригата, че те после ще го пуснат в магазините си на по-ниска от цената на производителя.

# 351
  • Обран бостан ;)
Хипермаркетите работят на свободен пазар. За сега. Правилата, доколкото ги има, се определят от държавата. Държават обаче как ке определи таван на надценката и за чия сметка ще е той. На хипермаркетите, на доставчиците, на производителите? Докато не почнат фалити и изтегляне от пазара на продукти и бизнеси.

Държавата вдига МРЗ и осиг. доход на ВСИЧКИ фирми. Откъде да дойдат тези пари ? От НПО-тата ли ?

# 352
Хипермаркетите работят на свободен пазар. За сега. Правилата, доколкото ги има, се определят от държавата. Държават обаче как ке определи таван на надценката и за чия сметка ще е той. На хипермаркетите, на доставчиците, на производителите? Докато не почнат фалити и изтегляне от пазара на продукти и бизнеси.

Държавата вдига МРЗ и осиг. доход на ВСИЧКИ фирми. Откъде да дойдат тези пари ? От НПО-тата ли ?
Именно за това говоря. Държавата не може да контролира цени на свободния пазар и не трябва да се опитва. Може на регулирания и заради това още плащаме субсидии за тока на частни фирми, които могат и без тях.

# 353
Тъй като стана въпрос за млечните продукти - не би ли трябвало през опрелени месеци на годината така или иначе да няма мляко? Тогава дали има повече сухо мляко или като им е по-евтино, не продават нормално мляко през цялото време? Има ли някои, които не го правят?

# 354
  • Пловдив
Не таван на цените, а таван на надценките! Там е спекулата.
Но подозирам, че в нея далеч не участват само търговците, а е може би още на ниво суровини.

Това да искаш на етикета да бъде изписана доставната цена на етикета (по маяма) в пазарна икономика, колкото и да е изкривена, изобщо "не е соц" 😁 Това да налагаш крайна цена на продукт, в чието производство нямаш грам участие, изобщо "не е соц" 😁

# 355
Тъй като стана въпрос за млечните продукти - не би ли трябвало през опрелени месеци на годината така или иначе да няма мляко? Тогава дали има повече сухо мляко или като им е по-евтино, не продават нормално мляко през цялото време? Има ли някои, които не го правят?

Не, има намаляване на млякото, но не и изчерпването му, защото отдавна животните не раждат само през пролетта, а се заплождат така, че да има мляко през цялата година. Променя се само качеството на млякото - сега през зимата на сухия фураж млякото е с по-висока масленост, лятото е по-ниска, по-воднисто е заради пашата.

Имате ли идея, че веригите налагат всевъзможни такси - участие в брошура, позициониране по рафтовете в магазина и тн, и тн. Отделно е изискването за големи отстъпки, заради големия стокооборот.

Аз да питам само - колко е МРЗ в Германия, че цените ни са равни с техните? На никой не му хареса това, което написах за преминаването на всички стоки през определени тържища Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 12:11 от скаридка

# 356
  • Обран бостан ;)
На мен пък ми е интересно какво ще стане ако магазините реагират реципрочно.

ОК - няма да купувате на 13-ти. Ние пък затваряме и пускаме всички служители в неплатен.
Вие не купувате, ние съкращаваме разходите - танту за кукуригу. Wink

# 357
Народът се готви активно за бойкот. Ще изкупи магазините до 13-ти.
Все едно е Великден в магазините. Само аз ли виждам толкова пазаруване тази седмица?

# 358
Държавата може да се намеси не като слага тавани на цени и надценки – тях и пазарът може да ги сложи.
Работата на държавата е да елиминира спекулантите прекупвачи, които надуват цените между производителя и потребителя. И дори няма нужда да се открива топлата вода – в другите страни са го измислили отдавна, създали са нужните закони против подобни паразити и ги спазват. Което обяснява по-ниските цени в техните магазини в сравнение с нашите (не само буквално, но и съотнесени към доходите).

Сега сигурно ще ревнете, че не е демократично да се отнеме възможността на спекулантите мафиоти да печелят. Ами да се преквалифицират тогава. Да започнат да произвеждат, да инвестират в образование (да станат ИТ-та – нали това е редовният съвет към тези, които се оплакват от ниски доходи Laughing), да си построят хотели... С две думи – да си търсят други начини да печелят.
Но в държава, в която мафията управлява, много ясно, че това няма как да стане. И моля, не ми оцветявайте думите партийно. Всички са маскари, всички са част от политическата мафия, на всички не им пука грам нито за баба Пена, нито за България.

# 359
Фрау, има наплив поради големите намаления във веригите, някои пуснаха брошури от 13-ти нарочно Joy

Имаше някакъв ефект значи от цялото начинание, да видим след Четвъртък дали ще задържат на наплива.
Но щом на места има ягоди по 3 лв защо искаха по 8 лв за същото количество преди?
Да, забравих, пазарна икономика.
Не сме длъжни да им ги купуваме, разбира се. И няма да го направим не само 13.02, но и много дни след това. Дано повече хора се включат в Четвъртък.

Общи условия

Активация на акаунт