Отговори
# 465
Напълно съгласна съм с последните няколко мнения.
Извинявайте, но каква злоба, какви интересчета, каква неизаинтересованост от съдбата на пенсионерите? Много ниска топка, наистина. Обидно е да квалифицирате по този начин. За каква дискусия може да става въпрос при подобни "доводи"? Вместо да убеждавате и да привличате за каузата, вие още повече отблъсквате хората с поведението си.

Да, Ре, именно - помагаме на въпросните пенсионери с каквото можем, защото знаем колко им е трудно, но пристига някоя потребителка и ни лепва някаква нелепа квалификации как не ни пука за тях, защото няма да протестираме.

За не знам кой път - протести са нужни, масово гласуване е нужно, заинтересованост към обществено-политическия живот, нетърпимост към корупцията във всички форми, а не само когато ни е изгодно или когато и ние като жабата видим, че подковават коня и вдигнем крак.

# 466
Да се включа по темата. Факт е, че храната в България е скъпа. Факт е, че в южна Испания е по-евтина (говоря за там, защото съм ходила почти 10 пъти и винаги е било по-евтино). Факт е, че субсидиите отиват при алчните зърнари (за тях трябва да има отделна тема) и големите производители, от което малките едва оцеляват. Факт е също така обаче, че високите цени идват или от прекупвачите (на плодове и зеленчуци) или от производителите. Тоест - бойкот на веригите няма да доведе до искания ефект. Ефект ще има ако държавата започне да си върши работата и прекрати картелите, но това е трудно И поради факта, че сме малка държава, големите акули са 10 човека и им е много лесно да се разберат. Разбира се, това не трябва да са оправдания, но е обяснение.
Друго, което може да намали цените на хранителните стоки е по-ниската ставка на ДДС. Значи за кръчмите може 9% ДДС, но за храните и лекарствата трябва да е 20%? Обаче кръчмарите си имат лоби, а обикновените хора си траят и затова сме на това дередже.
Накъсо казано - бойкотът утре е почти безсмислен. Да, редно е да има реакция срещу скъпите храни, но надали ще има ефект. Аз не знам дали ще го спазя, предстои ми пътуване и не се знае дали ще ми се наложи да вляза в магазин или не.
+100
И аз мисля, че протестът е сбъркан, т.е сбъркана е целта. Не мога да обвинявам някой, че се възползва от създадената му възможност да печели. Аз много пъти съм коментирала с приятели, че наистина ефективен бойкот в нашето общество няма как да се случи. Според мен такъв бойкот би бил целеви. Какво ще стане, ако целокупният български народ реши, че 2 седмици няма да купува яйца или мляко, или пък олио? Ама наистина да спре. Но за съжаление няма как да се случи. При всяка новина за поскъпване на някаква стока, половината хора се юрват да се запасяват, все едно ще си решат дългосрочно проблема.
ДДС-то за храните и лекарствата е голяма тежест, но си мисля, че при нас е без алтернатива този косвен данък. Той е основен източник на приходи за бюджета. Ако го намалят, тогава ще трябва да вдигнат подоходен и корпоративен данък. Ако това се случи, такова криене на данъци ще настане, че ще се забатачим още повече.

# 467
Smulan, държавата разчита на ДДС, защото не желае да пълни хазната по друг начин. Какво прави за сивата икономика? Защо максималният осигурителен доход е толкова нисък? Какви мерки взима срещу контрабандата и прането на пари? Нищо! Разследванията се държат на трупчета, за да може да се пълнят партийните каси и нечии джобове.

# 468
  • София
Не съм съгласна за ДДС. Основният приход би трябвало да е от преките данъци. Да спрат сивата икономика, да увеличат акцизите ба алкохол и цигари и да спрат подкупите срещу опрощаване на глоби.

# 469
Как се спира сива икономика и корупция в общество, в което и двете са втъкани здраво Simple Smile И за разлика от други общества, си мисля, че при нас тези две злини идват отдолу нагоре. Колко хора познавате, които не са склонни да дадат подкуп - я на катаджия, я на някой с пост в администрацията, че да му свърши работа по-бързо.

# 470
Хаха, Ре, ти говориш за революция Simple Smile
Къде по-лесно е да напазаруваме на 12ти от веригите и да бойкотираме на 13ти, същите тези "гадни" вериги.

# 471
Не съм съгласна за ДДС. Основният приход би трябвало да е от преките данъци. Да спрат сивата икономика, да увеличат акцизите ба алкохол и цигари и да спрат подкупите срещу опрощаване на глоби.

Точно. Там е ключът за ниската покупателна възможност, не веригите и цените. С две ръце ще подкрепя такъв протест. Да пиша ли тук колко големи работодатели укриват данъци и ощетяват бюджета и самите служители, дългосрочно? После същите се оплакват от ниски обезщетения от НОИ, за всякакви случаи. Това трябва да се премахне.
Моята пенсионерка също не подкрепя протеста, защото ако не ѝ пазарувам от веригите, ще закъса сериозно.

# 472
Балансът в данъчната система между преки и косвени данъци е въпрос на приоритети и стратегии. Ако, хипотетично, преките данъци се увеличат това веднага ще резултира в 1)по-големи разходи за работодателите и бизнеса и евентуален отлив и закриване на бизнеси, 2) по-нисък разполагаем доход у данъкоплатците. Аз предпочитам да плащам по-нисък данък и да разполагам с повече пари от заплата, които по мое усмотрение да харча и/или спестявам, а не да ги давам на държавата и бюрократи с неясно какви цели да разпределят данъците.

# 473
Цитирам от нета:
Скрит текст:
Lubomir Alamanov

21 точки по така наречения бойкот на веригите.
Скрит текст:
На 13-и февруари щяло да има „бойкот на веригите-магазини“. Т.е. едни хора призовават други хора да не пазаруват в големите вериги магазини за хранителни стоки. В опит да се хвърли малко светлина по темата, ето 21 точки:
1. Това не е спонтанна „гражданска“ инициатива;
2. Това е инициатива на пропаднали политици, които се опитват за пореден път да излъжат хората;
Скрит текст:
3. Тези политици не се интересуват от хората, а се интересуват от политическите дивиденти, които могат да извлекат;
4. Затова и призовават за подобна инициатива, защото експлоатират страха и гнева на хората, но ловко го насочват в неправилна посока;
5. „Цена“ по дефиниция е сумата, която някой е готов да плати за стока и услуга и щом има такива цени, значи някой плаща за продуктите;
6. Всеки има право да не купува от някой магазин, защото не му харесват цените;
7. Веригите-магазини са само 1/3 от общия оборот, т.е. всеки е свободен да купува от другите 2/3 от пазара;
8. Веригите-магазини често имат по-ниски цени на много стоки, поради големия оборот, който реализират ("държавното" сваляне на цени в тях ще доведе до още повече фалити на малки магазинчета, но това явно са незначителни детайли за политиците);
9. Старата песен, че в българските магазини има стоки на по-високи цени от цените в Западна Европа, отново е политическа измама – никой не е длъжен да купува френска храна в България, може да купува българска храна в България;
10. Или може да отиде до Франция, да си купи френска храна, да я донесе в България, като спазва всички процедури за качеството, и да я изяде тук;
11. Веригите-магазини бяха тези, които посрещнаха локдауна по ковид време и спасиха пазара на храна и основни стоки за бита;
12. Веригите-магазини бяха тези, които осветлиха заплатите на работещите, плащат пълни осигуровки и като цяло направиха израза „касиерка в …“ нарицателно за добро заплащане на подобна позиция;
13. Веригите-магазини бяха тези, които помогнаха на изключително много български производители да си подобрят качеството на производство, да получат нужните сертификати и да излязат на европейските пазари;
14. В повечето вериги-магазини българските продукти са над половината (50%) от предлаганата продукция;
15. Пропадналите политици нападат веригите, защото им е лесно, а и защото не искат да се знае, че те като политици не са направили нищо смислено за развитието на държавата;
16. Не искат да се знае, че трябва да се работи за увеличаване на доходите, а не за държавно ограничаване на цените на компаниите;
17. Не искат да се знае, че все още продължава странната българска практика най-богатите земевладелци да получават най-много субсидии, а не дребните зеленчукопроизводители;

Скрит текст:
18. Не искат да се знае, че нищо не направиха да повишат ефективността на институциите, за да може производителите на хранителни продукти да са по-сигурни и защитени, да не зависят от прекупвачи, да могат сами да се обединяват и да реализират продукцията си на повече „фермерски“ или подобни пазари;
19. Най-лесно е да се върнем към комунизма – хлябът е евтин и то за всички, но няма нищо друго, а и хляб понякога няма, пък и не е много качествен;
20. С подобни инициативи искат да ни върнат към феодалното стопанство, където всеки сам да си прави хляб, мляко, зеленчуци, месо и т.н., докато нормалният свят говори за Изкуствен интелект и заселване на Марс;
21. После да не се чудите защо децата отново ще поискат да бягат и да не се връщат в България…
Като цяло, всеки има право да протестира. Само да помисли дали едни пропаднали политици не лъжат за пореден път, за да яхнат отново страховете и притесненията на хората. Връщането към комунистическия феодализъм с нищо няма да ни помогне. Ако не вярвате, отидете в Беларус или в Македония, вижте как живеят там хората, и пак помислете.
И за финал: не работя за никоя верига-магазини, изразявам лично мнение.
Спокоен ден!
Внимавай какво пишеш. Сега ще те обиждат, че си тъпа овца и блееш и не си смела да протестираш като не купуваш нищо на 13ти, което е върха влна смелостта. Ако не те е страх от обиди, пиши
Посочи конкретен коментар или цитат, където някой нарича неподкрепящите бойкота "тъпа овца"!
Ще ми се, но коментарът беше изтрит. От една миличка, иначе много остроумна потребителка, която явно крие яка злоба и недоволство в себе си... Беше неочаквано и много, много гадно. Още повече, че въпроса, който й зададох беше най-обикновен
Изтрит коментар не е повод за такива изказвания в темата и настройване на една група срещу друга група, защото други потребители са наречени "стадо" точно от неподкрепящите бойкота, коментарът не е изтрит, но не го използваме, за да се насъскваме помежду си заради такива квалификации.
И изобщо непремерените думи идват точно от неподкрепящите бойкота, вас не ви трият, после същите се представяте като жертви едва ли не.

# 474
Цитат
Посочи конкретен коментар или цитат, където някой нарича неподкрепящите бойкота "тъпа овца"!
Ще ми се, но коментарът беше изтрит. От една миличка, иначе много остроумна потребителка, която явно крие яка злоба и недоволство в себе си... Беше неочаквано и много, много гадно. Още повече, че въпроса, който й зададох беше най-обикновен

И аз съжалявам, че постовете бяха изтрити, за да се види кой започна с обидите. И продължава. Simple Smile

ПП Не само съм злобна, ами и ти завиждам. Laughing

# 475
Rebel, много грешно мислене. Нито ден нямам трудов стаж на по-ниски осигуровки. И не бих допуснала.

# 476
  • София
A, тамън се чудех, в коя тема да "изпляскам" това, което видях днес, то пък имало вече отворена такава по въпроса с протеста утре.

Първо да отговоря: ще се случи точно едно нищо, дано греша!

Днес, от една кола, млада двойка на около 30г (по моя преценка), с две деца на видима възраст 2 и 4г (да речем). изкара от лек автомобил два огромни, ама огромни, пакета тоалетна хартия. Мъжът ги носеше, метнати на гръб, към входа на кооперация. Колата беше буквално препълнена с платнени торби и торби на Кауфланд, пълни с провизии. Багажникът и той отворен, жената сортира покупките из торбите, мъжът влачи със сетни сили, децата чакат вътре в колата да се прибере целият този багаж.

Пазарували, че пазарували. Е, айде някой да ми обясни, защо българинът, когато е притеснен от нещо, се запасява първо с тоалетна хартия в промишлени количества? Протест 1 ден и закупен 1 тон тоал. хартия?!:thinking:

# 477
Българинът преди всичко прави едно нещо по стара традиция.
Гледа в канчето/покупките/колата/тоалетната хартия на съседа.
Гледа, гледа, и след това философства по въпроса 1 седмица.
Няма друг такъв народ по Земята.

Може хората дори и да не са чули за тоя прословут "протест".
Може да им е обикновен пазарен ден.

...
колкото до безкрайното вдигане на осигуровки, това си е кражба.
Това не е данък. Функцията му е да осигурява конкретния човек.
А с по-високи осигуровки ни по-добро здравно обслужване ще види, ни по-висока пенсия.
Е, откъде накъде да плаща за филанкишията, дето го мързяло да учи и започнал да работи от 18, но крие осигуровки?

# 478
Rebel, много грешно мислене. Нито ден нямам трудов стаж на по-ниски осигуровки. И не бих допуснала.
Нямах предвид осигуряване на нисък доход, а запазване на сегашните нива на преките данъци. Осигуровките и доо, като част от преките данъци, ако се вдигнат за сметка на по-ниско ддс, ще оставят по-нисък разполагаем доход у работещите. Ако това се случи не знам как ще рефлектира в банковата система и дали ипотеки и потребителски кредити, одобрявани при един разполагаем доход, няма да бъдат преразглеждани, увеличавани лихви, удължавани срокове, предсрочна изискуемост и пр.

Аз съм радетел на въвеждането на възможност за пълно или частично отпадане на осигуровките за пенсия, болнични, здравни и при нужда, който се е отказал да се оправя сам. Но при настоящата солидарна система и политически капацитет не виждам това да стане в рамките на живота ми.

# 479
  • София
Скрит текст:
Българинът преди всичко прави едно нещо по стара традиция.
Гледа в канчето/покупките/колата/тоалетната хартия на съседа.
Гледа, гледа, и след това философства по въпроса 1 седмица.
Няма друг такъв народ по Земята.

Може хората дори и да не са чули за тоя прословут "протест".
Може да им е обикновен пазарен ден.

Скрит текст:
...
колкото до безкрайното вдигане на осигуровки, това си е кражба.
Това не е данък. Функцията му е да осигурява конкретния човек.
А с по-високи осигуровки ни по-добро здравно обслужване ще види, ни по-висока пенсия.
Е, откъде накъде да плаща за филанкишията, дето го мързяло да учи и започнал да работи от 18, но крие осигуровки?

Е, то трябваше да ги заобиколиш, за да минеш, няма да стискам очи, я?!:sweat_smile:
Обикновен пазарен ден с тонове тоалетна хартия, дет се вика, за 3 г. напред?
Винаги съм се чудила, защо презапасяването по време на пандемия, война, протест и т.н. е с тоал. хартия и олио?Thinking

Пилен цирк сме като гражданско общество, пълен!!!! Беден народ ще го накараш да НЕ пазарува 24ч на промоция. Това просто няма как да стане. Затова първото нещо, което се прави, ако искаш да управляваш и крадеш успешно с години от една държава, е да съсипеш образование, здравеопазване и сигурност. Не сме измислили ние топлата вода.

Общи условия

Активация на акаунт