Дискова херния - 24

• 14 033
  • 360
  •   1
Отговори
# 90
Отдавна не съм писала.
Включвам се и аз с положително мнение за Иван Рилски . Мен ме оперира Минкин. То са минали само три месеца,де, надявам се да съм добре и занапред.
Аз също продължавам с всекидневни упражнения, но не гледам тези в нета,а правя тези, които ме учи рехабилитатора. След десет дневния курс при него изчаках да мине близо месец и пак отидох. Показа ми още няколко нови, едни с ластици също, включих и тях,взех ластик от Декатлон и така. Аз, човекът , който толкова мразеше гимнастиката,сега не мога без да си направя упражненията всеки ден.
Психически на моменти не се справям хич. Най- малкото усещане по тялото ме събаря,започвам да си представям как пак се връща хернията, изпадам в паники жестоки и така. Но аз съм си с хипохондрия не от сега, просто сега се влоши.
А усещания не е като да нямам. Лошото е, че никой в болницата не не предупреди, че ще имам и аз очаквах едва ли не след като ме оперираха и буквално проходих отново, вече нищо да не ме боли.
Не че ме боли, пу ПУ, но кракът не е това, което беше. Имам разни придърпвания, пристигания, като е влажно имам усещането, че се увеличават . Не знам,знам само че толкова психически се увредих от жестоката болка преди операцията, че ....
На всичко отгоре  ми казаха да не седя един месец след операцията. И аз изпълнявах тотално стриктно. Дори се хранех права. Само на тоалетната седях.😁
Е, мина месец и почнах лека полека. И като ме заболя опашката. Аз там и преди съм имала проблем. Като карам колело, като седя на твърдо дълго. След един концерт ме боля два месеца. Ама тогава нямах херния или поне не знаех.
Та,взе да ме боли яко като седя. Рехабилитаторът ми препоръча дади взема специална възглавничка с отвор. С нея е по  добре, но гледам да седя леко приведена напред, иначе пак боли.
Но той ме успокоява, че това не е свързано с хернията, че просто от дългото неползване на тая част на тялото сега там се е натоварило и затова.
Чета, че ако е бил много силно възпален нервът,а моя беше , се очаква да имам усещания по крака дълго време.
Липсва ми да говоря с хора със същия проблем, да ми обясняват , да ме успокояват. В такива филми се вкарвам...
Иначе ходя доста всеки ден, старая се и ми е приятно да ходя,винаги е било.

Отплеснах се и стана дълго. 😍

Ходенето пеша е дори по-важно и полезно от упражненията, според моят опит.
А бихте ли споделили колко време горе-долу ходите пеша и всеки ден ли го правите или има дни, в които не се разхождате по-дълго време?
Още един въпрос - преди да започнат проблемите с кръста, пак ли ходехте пеша?
Искрено Ви пожелавам да се възстановите напълно и болките да не се връщат никога повече Heart

# 91
  • София
Ходенето ми е начин на живот по стечение на обстоятелствата. Ходя по около два часа на ден, понякога повече, рядко по малко. За някои може и да не е много,за моя начин на живот толкова е оптимално .
Имам други утежняващи неща. Наднормено тегло и то доста,а то е голям проблем.
Пеша винаги съм ходела.
Но аз никога не съм се пазила. Имам зеленчукова градина. Не голяма, но достатъчна ,за да нося постоянно тежко , да копаят наведена без въобще да ми пука правилно или не.
Е,сега вече ще внимавам.

# 92
Сега вече въобще не трябва да се занимаваш с градина. Копаенето и вдигане на тежко е абсолютно противопоказано.
Трябва да поработиш над наднорменото табло с диети.

# 93
Ходенето ми е начин на живот по стечение на обстоятелствата. Ходя по около два часа на ден, понякога повече, рядко по малко. За някои може и да не е много,за моя начин на живот толкова е оптимално .
Имам други утежняващи неща. Наднормено тегло и то доста,а то е голям проблем.
Пеша винаги съм ходела.
Но аз никога не съм се пазила. Имам зеленчукова градина. Не голяма, но достатъчна ,за да нося постоянно тежко , да копаят наведена без въобще да ми пука правилно или не.
Е,сега вече ще внимавам.

Два часа на ден ходене пеша си е сериозна разходка. Един километър пеша, се извървява за ок. 10 минути умерен ход - нито много бавно, нито много бързо. Значи приблизително вървите пеша 12 километра всеки Божи ден, което е чудесно. И никак не е малко даже. Има хора, които от колите си не слизат и не са вървяли толкова километри през целият си живот, колкото на Вас Ви се събират за няколко месеца само.

# 94
  • Sofia
Моята операция беше на 10 декември - доц.Узунов в отделение по гръбначна хирургия в ортопедичната болница в Горна Баня (парамедианна херния на L5/S1, микроскопска дисектомия). От отделението и екипа съм много доволна, но аз сама си създавам проблеми. Не мога да се пазя - обслужвам възрастен баща, шетам и вкъщи, не мога да чакам някой да ми помогне с торбите от супермаркета и на няколко курса ги пренасям, като не винаги са много леки. Та... в последната седмица си имам сериозни болки в основата на кръста, усещания като крампи по засегнатия крак (пия Уримил и магнезий). Сигурно и дъждовното време допринесе, а и два дни шофирах на дълъг път и това заседяване в колата направо ми разказа играта. "Лекувам се" и аз с ходене. В работни дни нямам време за разходката, която съм си определила, но тогава пък имам повече движение.
Записах час за физиотерапевт тази седмица, който да назначи рехабилитация (Валенцето Flowers Hibiscus)

# 95
Създайте си удобства, за да не се товарите - ползвайте количка, правете по няколко курса, плащайте на хора за услуги... Simple Smile Помислете как може да си улесните ежедневието.

# 96
Валенцето, и аз имах разни болки и подръпвания след операцията....може би 1 година и половина все ме наболяваше...та тези усещания най-вероятно са в реда на нещата.

# 97
  • София
Идеи за невролог в София?

# 98
Здравейте.
Това ми е изследването от скенера.

Като гледам нещата хич не са ми ок, на невролог съм на 15 май /вика ме да ми изпише лекарства/, тези от вас, които имат такъв проблем подобриха ли се от лекарства или основно правят физиотерапия?

# 99
Напротив, изглежда че нещата са ти доста окей. Имаш дегенеративни промени, ставни проблеми и основния проблем е стенозата, която е от снишаването на дисковете + осаналите дегенеративни проблеми. Нямаш протрузии, нито хернии, което си е супер.
Според мен с физиотерапия и упражнения ще се оправиш. Дори си мисля, че в твоя случай, хиропрактиката е показана. Трябва да подсилиш ставите.

# 100
Напротив, изглежда че нещата са ти доста окей. Имаш дегенеративни промени, ставни проблеми и основния проблем е стенозата, която е от снишаването на дисковете + осаналите дегенеративни проблеми. Нямаш протрузии, нито хернии, което си е супер.
Според мен с физиотерапия и упражнения ще се оправиш. Дори си мисля, че в твоя случай, хиропрактиката е показана. Трябва да подсилиш ставите.
Благодаря много за изчерпателния отговор. Ще отида на физиотерапия, възможно най-скоро. Ставите с лекарства ли се подсилват?Миналата година бях на ортопед, за проблеми с рамото, нищо не ми каза за проблем със ставите,по скоро лекувахме рамото (не че ми мина де) 😁

# 101
Ами, имаш остеохондроза. Затова трябва да подсилиш ставите. С добавки се подсилват: глюмкозамин, хондроитин, МСМ, колаген...

# 102
Имам въпрос.
С тези резултати съм от ЯМР:
Скрит текст:
L4-L5 – медианна дискова херния. Изразена стеноза на предно арахноидно пространство и двата латерални рецесуса, по-изразено вляво. Лекостепенна стеноза на ляв неврофорамен с лека компресия на нервното коренче за долното L5 ниво. Хипертрофия на лигаментум флавум и двете фасетни стави. Умерена компресия на дуралния сак. 
L5-S1 – медианен бълджинг на диска с леко стенозиране на предно арахноидно пространство.
Имам болки в кръста, дупето, преди време в десния крак, в момента основно в левия чак до прасците. Боли, опъва, пари, усещам изтръпнало всичко.
Понякога болката върви по бузата на дупето и стига чак до ингвиналнитв гънки отпред.
Възможно ли е да е пудендална невралгия или си е от дисковата херния? Някой да е имал И такъв симптом, не “отзад”, ми “отпред” 😐
Ще се видя с лекаря след 2 седмици да каже какво ще правим.

# 103
Болката ирадиира по ишиасния нерв от хернията на Л4-5, а другите усещания са от стенозата на Л5-С1. Пудендална невралгия би имала, ако пудендалният нерв ти е засегнат. Това се случва при проблеми на ниво С1-С2. При теб няма такъв проблем.

# 104
Здравейте, кой е най-добрия неврохирург в България в онластта на гъбначната неврохирургия(за дискови хернии), както и невролог в тази област?
Бях при Проф. Каракостов в Св. ИВАН РИЛСКИ София на преглед, и той е убеден че имам артрит, и проблемите ми не идвали от дисковите хернии. Като преди това аз самият подозирах това, че имам нещо системно и лежах в отдвлвнието по ревматология отново към Св  Иван Рилски София, и те ми казаха че проблемите ми идвали от кръста, бил много зле заради дисковите и да съм ходел да се оперирам. След това отодох при Каракостов и му разказах че съм бил в отдвлението по рематолгия, но той ми каза че имам артрит и да си намеря сериозен ревматолог. Препоръча ми Проф. Румен Стоилов, отново лежах в отделение по ревматология, но в Софиямед. От там заключиха отново, че проблемите ми били неврологични от дисковите хернии.
И така времето си минава... безработен... не мога да стоя прав прпдължително време, нито да седя.. и се лутам, но за това искам да ми препоръчатв неврохирург за друго мнение.. благодаря на отзовалите се

Общи условия

Активация на акаунт