Дискова херния - 24

• 16 261
  • 398
  •   1
Отговори
# 360
Amy_nka,
Какви стречинг упражнения (особено за стенозата ) ти помогнаха, сподели, моля!

# 361
  • Г.Оряховица
amy_nka , а защо не си направиш операция. Много хора казват, че след операцията са като нови.

Аз си правих операция и ефектът беше около година! След това пак същото. Повече операция- не!

# 362
Amy_ka каква е точно твоята диагноза и от колко време си така. Правиш ли някакви изследвания периодично за да следиш възпалението (ЕМГ, ЯМР и др). С времето симтоматиката променя ли се, кои неща ти влиаят добре, кои зле. И ако не те затруднявам разкажи от установяването на това хронично състояние как се развило във времето до сега. Интересева ме, защото и аз нямам данни за операция, но сиптомите при мен се развиха за една година, бяха в единия крак,  сега и в двата.

# 363
Привет!

За съжаление се завръщам при вас...
На 38 години съм. Преди 12 години, с тежка криза, си напавих регистрация в бг мамма заради тази тема. Тогава бях с установени медианна ДХ на L4-L5 в ляво и парамедианна дх в дясно на L5- S1. Тази на L4-L5 в крайна сметка си я оперирах след една годна лечения и убийствени болки в крака. Всичко мина чудесно, възстанових си се, живях си живота с някоя друга болка ако попрекаля. До преди 2 месеца, когато от нищото ме заболя седалищния нерв в дясно... Стисках зъби, правих упражнения, допрецаках нещата и стигнах до там да не мога да ида да ми ударят инжекциите. 9 дни бях на Кетофлекс и Дексаметазон, физиотерапия, НЕУРОНТИН. Имам си подобрение, вече не вия като куче от болка, върнах се на работа. Изтръпнало ми е седалището, задната част на бедрото, прасеца, половината пръсти на крака и петата. А и ме боли оперирана страна, защото съм изкривена и я товаря.

Имам час за ЯМР и за неврохирурга за следващата сряда да видим какво съм сътворила. Още преди операцията като ми гледа резултатите се зачуди много, че не ме боли от дясно. И си каза, че ще ме заболи. Явно и дойде времето.
От части и аз съм си виновна, защото не съм положила оптимални грижи за себе си. С пазенето нямам проблем - толкова съм мързелива, че сакън да не се презоря Grinning С упражненията, обаче, съм на никъде. Първите 5-6 години се занимавах активно с йога и се чувствах страхотно. После "ме грабна живота" и дивана стана по-привлекателен от постелката за упражнения. Качих едни 10 кг. заради други лекарства... И така.

В общи линии пиша, за да си споделя, защото само хора със същите проблеми могат да ме разберат...

И нещо забавно - с колежката сме с идентичен проблем, от една и съща страна, ходим при един невролог и походката ни е една и съща - куца, с леко фръцкане на дупето. Колегите, след като си изкзаха съчувствието многократно накрая заключиха, че невролога ни не става, защото ни едната ни другата е прокопсала особено след проведеното лечение Grinning

# 364
Алечка, ще правиш ли втора операция? Втората операция на друго ниво ли ще е

# 365
На друго ниво, да.

Не знам дали ще правя, надявам се,  че не.

# 366
Привет!

За съжаление се завръщам при вас...
На 38 години съм. Преди 12 години, с тежка криза, си напавих регистрация в бг мамма заради тази тема. Тогава бях с установени медианна ДХ на L4-L5 в ляво и парамедианна дх в дясно на L5- S1. Тази на L4-L5 в крайна сметка си я оперирах след една годна лечения и убийствени болки в крака. Всичко мина чудесно, възстанових си се, живях си живота с някоя друга болка ако попрекаля. До преди 2 месеца, когато от нищото ме заболя седалищния нерв в дясно... Стисках зъби, правих упражнения, допрецаках нещата и стигнах до там да не мога да ида да ми ударят инжекциите. 9 дни бях на Кетофлекс и Дексаметазон, физиотерапия, НЕУРОНТИН. Имам си подобрение, вече не вия като куче от болка, върнах се на работа. Изтръпнало ми е седалището, задната част на бедрото, прасеца, половината пръсти на крака и петата. А и ме боли оперирана страна, защото съм изкривена и я товаря.

Имам час за ЯМР и за неврохирурга за следващата сряда да видим какво съм сътворила. Още преди операцията като ми гледа резултатите се зачуди много, че не ме боли от дясно. И си каза, че ще ме заболи. Явно и дойде времето.
От части и аз съм си виновна, защото не съм положила оптимални грижи за себе си. С пазенето нямам проблем - толкова съм мързелива, че сакън да не се презоря Grinning С упражненията, обаче, съм на никъде. Първите 5-6 години се занимавах активно с йога и се чувствах страхотно. После "ме грабна живота" и дивана стана по-привлекателен от постелката за упражнения. Качих едни 10 кг. заради други лекарства... И така.

В общи линии пиша, за да си споделя, защото само хора със същите проблеми могат да ме разберат...

И нещо забавно - с колежката сме с идентичен проблем, от една и съща страна, ходим при един невролог и походката ни е една и съща - куца, с леко фръцкане на дупето. Колегите, след като си изкзаха съчувствието многократно накрая заключиха, че невролога ни не става, защото ни едната ни другата е прокопсала особено след проведеното лечение Grinning

В повечето случаи от “пазене” хората влизат в един омагьосан кръг - болка - щадене - по-малко капацитет - повече болка! Упражненията и движението не са наказание или някакво задължение, те са единственото нещо, което поддържа нашето тяло! Операциите са винаги избор за бързо премахване на болката, но след време всичко се връща, защото сме предприели лесния вариант отново и не сме положили нужните усилия. В някои случаи се налага, така е, но това са много редки случаи! Ядосвам се на ситуацията ви, защото сама сте попаднали в нея дали заради “мързел”, или, защото не сте имали ясно обяснени насоки, работа с вас след операцията, подбрани упражнения за вас и вашето състояние като цяло изграден план за действие, а както повечето хора - операция и си живей живот, докато не дойдеш пак…

# 367
  • Пловдив/София
Алечка, съчувствам. Тъкмо изплувам от тежка криза и аз…

Искам да питам кой хотел ще препоръчате за процедури за дискова херния, но да има детски кът. И басейнът да става за деца.
Идеята ми е да съм с дете на 6г, правя по 2-3 процедури на ден и да я пускам там в това време. Мисля да съм платено, като процедурите могат са минат по фонд (предполагам с фактури).
В Павел баня или са мизерни, или 5 звездни на безумни цени.
Кое друго да гледам? Сапарева? Хисаря?
Мисля си за 5-6 дни да бъда, че и отпуската е кът..

# 368
  • Варна - Черна гора
Пипи2013,
Позната с нашите болежки е много доволна от
Парк хотел Кюстендил.

# 369
Vital Therapy, благодаря за поста, но явно се налага да обясня някой неща.
Първо, няма нужда да се ядосвате и възмущавате от мое име, не виждам нито защо,  нито каква е ползата.

Второ - не знам защо решихте, че конкретно за мен операцията е била лесния избор, никой не е работил с мен след оперативно и т.н. Оперирах се след 1 година непрестанни, осакатяващи болки в крака, които се повлияваха от абсолютно никакво лечение, терапия, движение и каквото се сетите и не се сетите. Бях готова не просто на операция, ами направо крака да ми отрежат, само и само този кошмар да спре. Взех информирано решение след много,  много четене и проучване и не съжалявам изобщо. Операцията ми беше успешна и все още е.
Вероятно не сте ме прочели внимателно, но проблемът ми в момента е от друга херния, на друго ниво и ме боли другия крак. 

Трето - под пазене визирам, че спрях да вдигам по 15 килограмови чували пелети, за да си напълня котела и да прекопавам градината...

Четвърто - за настоящата криза съм си виновна само аз, защото не полагах оптималните грижи за себе си. Знам си, че имам проблем,  допусках, че ще ескалира, не взех нужните мерки и си търпя последствията.

Извинявам се за гневния пост на всички останали.

И да доложа - чувствителнността в крака се завръща бавно, но славно. Започнах леки упражнения, каквито ми показаха в болницата след операцията (ти да видиш!). В общи линии са същите като едно руско клипче, което някой беше постнал назад.
Чакам си с нетърпение ЯМР-а и срещата с хирурга, за да видим каква е настоящата ситуация.

Някой беше постнал назад програма Здраве в Павел баня.  Ходили ли сте, много ли е гаден санаториума?

В Дианамар съм била няколко пъти, но на почивка, за лечение си идва соленко, та още  смилам цифрата психически и търся варианти.

Пипи, ако искаш провери Царска баня в с. Баня, Карловско. И там съм ходила на почивка и ако имат процедури може и да е по-бюджетно.

# 370
Vital Therapy, благодаря за поста, но явно се налага да обясня някой неща.
Първо, няма нужда да се ядосвате и възмущавате от мое име, не виждам нито защо,  нито каква е ползата.

Второ - не знам защо решихте, че конкретно за мен операцията е била лесния избор, никой не е работил с мен след оперативно и т.н. Оперирах се след 1 година непрестанни, осакатяващи болки в крака, които се повлияваха от абсолютно никакво лечение, терапия, движение и каквото се сетите и не се сетите. Бях готова не просто на операция, ами направо крака да ми отрежат, само и само този кошмар да спре. Взех информирано решение след много,  много четене и проучване и не съжалявам изобщо. Операцията ми беше успешна и все още е.
Вероятно не сте ме прочели внимателно, но проблемът ми в момента е от друга херния, на друго ниво и ме боли другия крак. 

Трето - под пазене визирам, че спрях да вдигам по 15 килограмови чували пелети, за да си напълня котела и да прекопавам градината...

Четвърто - за настоящата криза съм си виновна само аз, защото не полагах оптималните грижи за себе си. Знам си, че имам проблем,  допусках, че ще ескалира, не взех нужните мерки и си търпя последствията.

Извинявам се за гневния пост на всички останали.

И да доложа - чувствителнността в крака се завръща бавно, но славно. Започнах леки упражнения, каквито ми показаха в болницата след операцията (ти да видиш!). В общи линии са същите като едно руско клипче, което някой беше постнал назад.
Чакам си с нетърпение ЯМР-а и срещата с хирурга, за да видим каква е настоящата ситуация.

Някой беше постнал назад програма Здраве в Павел баня.  Ходили ли сте, много ли е гаден санаториума?

В Дианамар съм била няколко пъти, но на почивка, за лечение си идва соленко, та още  смилам цифрата психически и търся варианти.

Пипи, ако искаш провери Царска баня в с. Баня, Карловско. И там съм ходила на почивка и ако имат процедури може и да е по-бюджетно.
Точно това казвам, при вас може да се е наложило операция, но след това не означава, че всичко е цветя и рози и точно тогава трябва да се полагат най-много усилия, за да не се случи пак. Не ви упреквам по никакъв начин, проблемът е в лекарите и терапевтите, защото ние не сме разпространили качествената информация на глобално ниво, а постоянно се затрупва с някакви глупости и митове отпреди 30 години…

# 371
Пак да кажа, аз от липса на информация не страдам, а от собствената си глупост. И след операцията нещата си бяха цветя и рози, докато ми се прецака другата херния.

# 372
Не ми се ще да съм с два поредни поста, но вчера минах ЯМР.

И хирурга и невролога са на мнение, че тази херния трябва да се маха. Хирурга ясен (въпреки, че му имам доверие), на него това му е работата. Обаче и невролога като каза... На мнение са, че е спешно, но се договорихме за след нова година с много пазене от моя страна.

# 373
О, Алечка... Anguished Тази находка наистина е голяма и е не само екструзия, но и почти откъснат фрагмент (секвестрирала херния). Колкото повече отлагаш, толкова по-опасно. Стиснати палци!

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 09:01 от amy_nka

# 374
amy_nka, да, точно този фрагмент ги притеснява. Дано устискам до след празниците.

Общи условия

Активация на акаунт