"Ортаци" с бившия съпруг? Имате ли такъв опит?

• 5 553
  • 117
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Примерът ти ми хареса. Там е работата, че няколко гаража не мога да си купя, мога да си купя само един гараж. А с него заедно, вместо гараж, мога да купя магазин и да взимам доста по-висок наем. Примерно. Такава е горе-долу разликата между "инвестирай сам" и "инвестирай с бившия".
Аз още не знам дали и той ще тегли кредит, между другото.
Въпросът е, че ако купиш гараж или магазин във всеки момент можеш да занулиш драмата, продаваш, връщаш кредита и даже ще ти остане нещо. Не знам какъв ще ви е бизнеса, но с повечето бизнеси това не може да стане и може да си на сериозен минус. Прецени рисковете, но не с аргументи какъв бизнес бог е бившия, защото ако наистина беше хич нямаше да опира до това ти да теглиш кредит.

# 106
Ако заедно купите общ имот, ще си делите наема. Ако сама имаш имот, малък наем, но изцяло за теб.

Ерата на магазините замира. На живо продажби има на хранителни стоки и друго всичко е силно под въпрос. Помещенията са много, много повече от вървежните бизнеси. Аз се занимавам с продажби от 20+ години, но магазин не бих хванала да въртя повече изобщо.

# 107
Ако заедно купите общ имот, ще си делите наема. Ако сама имаш имот, малък наем, но изцяло за теб.

Съгласна съм. Въпросът е "има ли проблем да си делим наема?". Simple Smile

# 108
  • София
Съгласна съм за магазините. Изкарах няколко месеца на "търговска улица". Нещата въобще не са като преди 20 г, примерно

# 109
А не, няма проблем. Ти ще си покриваш кредита с него и пак ще си на нула долу - горе. Какъв е смисъла?

# 110
Ако аз съм на нула и той ще е на нула и сме наясно, че през първите пет години няма да имаме възвръщаемост. Все пак е  предприемачество. Но както казах, при спънка, ще прекратим и няма да сме на загуба. Имаме рескю план. Това са подробности за проекта, които ще гледам да не споделям тука.

# 111
Брейй, то голям бизнес тва - да теглиш кредит, за да купиш магазин и да го даваш под наем.

# 112
Аминка, няколко пъти казваш, че му нямаш доверие. Пет години да плащаш заем и лихви и да няма доход от начинанието е много дълго време. Т.е, ти ще покриваш заема от заплатата си и едва след 5 години евентуално ще имаш възвръщаемост.
Аз съм от тези, които биха встъпили в общо начинание с бившия, но в твоята конкретна ситуация ще бъда пас. Прекалено много неизвестни има, а ти имаш съмнения относно целите и плановете на човека.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 02:18 от Babri

# 113
Еми ,твърдо НЕ !!!Защо, се опитва да се наложи в обществото че е нормално да си приятел с бившия/бившата?Не зависимо дали е на лице дете или не !!
Иначе,каква е ползата от развода?И ,най лошото е че започвате връзка с нов партньор, които въобще не е виновен за вашите грешки.Не ги разбирам такива отношения и ми са гнусни .
Е, стига? Това , че с някой човек не ти се е получило не значи , че автоматично е лош и е редно да не сте в добри отношения . Ако имате дете пък съвсем .

# 114
Колкото повече чета, толкова повече ми се струва, че бившият просто ще ви набута сериозно, ако нещата се объркат. И ако не се объркат пак. 5 години да се чака в този свят такъв, какъвто е в момента…Не знам с какви бизнес проекти може да се похвалите и защото го възприемате за финансов бог едва ли не, но хората вече мислят в посока подсигуряване, ако стане физическа световна война. На бившия мъж, така като чета, въобще не може да му се има никакво доверие - “криеше финанси, не знаех колко получава…”. С пистолет до главата няма да се занимавам с такъв, това е абсурдно. Вие вярвате, иска ви се нещо ново и по-мащабно, смятате, че може да чакате с години възвращаемостта, иска ви се да вярвате, че съдружникът ще е коректен, но с едната вяра не става, хеле пък в момент, в който световните икономическите спекулации са твърде много и най-вероятно предстоят сериозни икономически кризи. Ако толкова чак вярвате в проекта, по-малкият риск е да намерите средствата и да играете сама, не с него. Не знаете как може да се промени психиката му и в двата варианта - загуба, много пари.

# 115
  • София
Авторке, как може да имаш доверие на човек, на когото не си знаела финансите дори по време на брака? На мен ми се струва, че той е способен много добре да си направи сметката, а ти залагаш сляпо на вярата, че той няма да се прецака. Но той не е и нужно да се прецака, за да се прецакаш ти. Даже може и добре да те изклати и да излезе чист от цялата работа. Нямаш представа какви са му мотивите и какви сметки си прави. Бизнес 50/50 му дава огромна власт, а ми се струва, че той е доста по-печен от теб в тези неща. Разбирам, че си поблазнена, ама знаеш ли дори на какво си правиш сметки? Поинтересува ли се юридически как стоят нещата с общ бизнес?

Брейй, то голям бизнес тва - да теглиш кредит, за да купиш магазин и да го даваш под наем.

Потребителката не говореше ли образно? Laughing

# 116
Още по-зле, предвид примера. Човек, когато знае какво прави, не тръгва да пита по този начин. Проблемът не е в съдружника, в нея е. Почти всеки на негово място, ако не е от семейството (син, дъщеря, родител, и пак не е сигурно) ще се опита да я прецака, то е така в бизнеса, и който не го знае, проблемът си е негов. Някой по-назад писа за скритите цели, дето като се сдружи с бивш, нямало да ги разбере - хубаво, но товаа се отнася за всички. Затуй човек трябва много добре да знае какви са неговите собствени цели не само в съдружие, но и в партньорство.

# 117
Нямаш представа какви са му мотивите и какви сметки си прави.
+1
И аз мисля, че не са му чисти намеренията и използва за бъдещето на детето първо за своята изгода. Май друг не би се навил на неговия бизнес и затова иска ти да се включиш. А и в случай, че се провалят нещата, ти не би му търсила отговорност - нали е бащата на детето, нямаш интерес да му правиш мръсно.

Общи условия

Активация на акаунт