Какво се случва с пазара на труда?

• 4 777
  • 69
  •   1
Отговори
# 45
Няма какво да търся преписи от дела.Кодекса на труда е част от работните ми задължени, отделно съм била свидетел по дела, касаещи трудово право.Много преди това в продължение на 4м. съм ходила на работа всеки ден с ясното съзнание,че днес може точно мен да привикат и да приложат този натиск (бяхме над 400 човека, дружеството прекратяваше дейност и се привикваше всеки човек индивидуално и където мине номера).Е, не успяха.
Относно емпатията, имам такава при форсмажорни обстоятелства, но както казах и по-горе тя е изключение, не и практика.Няма как да имам емпатия към хора, който не четат какво подписват, не си знаят правата или не си ги търсят и все някой друг им е виновен.

# 46
  • Пловдив
Качването на главата не е само до характер. Зависи колко търсена квалификация имаш и колко ти е нужно точно това работно място.
Колкото до "ако не подпишеш по взаимно съгласие, ще те уволним" - то пък голям кяр да стоиш някъде, откъдето те гонят, каквато и да е причината. Единствено ако е от местата, където шефовете идват и си отиват, а ти държиш на него, има смисъл.
Аз съм подписвала така молба по взаимно под такава "закана", бяхме няколко души, не знам на какъв принцип избрани. По-точно с дисциплинарно уволнение ни заплашиха - нямаше скандал и издънка, просто ти проверяват работата за няколко години назад и търсят малки или пресилени пропуски (вкл. с изтекъл срок за дисциплинарно наказание), после ако искаш, оспорвай. Голям кяр да стоиш, ако си млад и можеш да намериш друга подобна работа. Ти си им обиден вече жестоко на тия, ще се натискаш да стоиш при тях.
Но ако не се очаква да намериш лесно подобна работа, е друго. От сегашната например не бих напуснала, ценна ми е.

За повишението със срока за изпитване си е риск. Но отново в общия случай място с некоректни хора за какво ти е.

# 47
Съгласна съм, че не е само до характер, но за това човек прави усилия, дали в квалификация, дали в заделянето на пари, за да може, ако остане без работа да има време да реагира.Аз също съм подписвала не изгодни договори в годините, но съм била с ясно съзнание ,че са такива и съм си носела риска и последствията от това.
Стига човек да е здрав и да има желание, ще намери начин да се измъкне."Мрънкането на дивана, колко е несправедлив пазара" не помага.

# 48
  • София
Както казваше покойния Проф. Вучков - гледам и не вярвам на ушите си.

Somebody12, видяла съм доста. И вярвам, че си бил притискан. Напълно го вярвам това.
Само имам известни съмнения относно законовата практика за по-висока позиция и нов пробен срок, че ми се наложи да искам тълкувание от юрист по тази тема и ми се каза, че в рамките на една компания може да има само един пробен срок. Не приемайте това за чиста монета, аз не съм юрист и не претендирам, че е вярно, коректно и че не е имало някакви детайли в моя казус.

Понеже пишеш, че е логично, че няма да кажеш дайте ми трудов договор. Не само, че го казвам, а и ако увъртат изобщо няма да го подпиша. Даже съм искала да ми го пратят по мейл, за да мога да се запозная с договора на спокойствие. Щом ми кажат - Вие сте одобрена, питам за дата и час да си подпиша договора, за да мога да си пусна предизвестието. Ще се изненадаш колко са отзивчиви.

Somebody12,  в теб виждам доста потиснат и отчаян млад човек. Не го казвам, за да се заяждам, а защото искам да ти вдъхна малко самочувствие и увереност, че можеш спокойно да си търсиш твоите права и да се грижиш за твоя интерес. Работи за това, струва си. Светът не е особено справедлив, затова ти трябва да се грижиш за себе си. Не заня с какво се занимаваш, не е и важно, но ако трябва помисли за това как можеш да си по-ценен професионалист, за да усетиш, че твоето мнение също има тежест при едни преговори. Научи се да се продаваш и за Бога, спри да си борец за справедливост.

# 49
  • Пловдив
За същата работа (задължения) не може повторно със същия работодател, за различна длъжност може.

Слънчезара, продаваш се толкова по-добре, колкото по-голям избор имаш.

# 50
Няма какво да търся преписи от дела.Кодекса на труда е част от работните ми задължени, отделно съм била свидетел по дела, касаещи трудово право.Много преди това в продължение на 4м. съм ходила на работа всеки ден с ясното съзнание,че днес може точно мен да привикат и да приложат този натиск (бяхме над 400 човека, дружеството прекратяваше дейност и се привикваше всеки човек индивидуално и където мине номера).Е, не успяха.
Относно емпатията, имам такава при форсмажорни обстоятелства, но както казах и по-горе тя е изключение, не и практика.Няма как да имам емпатия към хора, който не четат какво подписват, не си знаят правата или не си ги търсят и все някой друг им е виновен.

И защо да си тровя нервите и всеки ден да ме атакуват? КТ го знам наизуст, повярвай ми, чета и всяка дума в документите, това няма нищо общо. Не съм мазохист и никога няма да остана на място където не си желан. На минутата си тръгвам, имам достойнство.  Това обаче е честа практика в България, изобщо не ме интересува какво мислиш. Надявам се да не работиш в сферата на ЧР, не усещам да имаш качества за там, освен ако не си ТРЗ с болнични и отпуски, там те виждам на 100%.Тоест скучна и административна работа. Скуката и токсичността ти се усещат още от начина на писане.

slanchezara - Не ми е оставило никаква травма, ставах и си тръгвах с вдигната глава от днес за утре, просто споделям случаите защото това е темата. Дори е било положително, че се отърваваш от токсична среда. Няма по-жалко от това да стоиш на място, където не си желан.

# 51
# 52

И защо да си тровя нервите и всеки ден да ме атакуват? КТ го знам наизуст, повярвай ми, чета и всяка дума в документите, това няма нищо общо. Не съм мазохист и никога няма да остана на място където не си желан. На минутата си тръгвам, имам достойнство.  Това обаче е честа практика в България, изобщо не ме интересува какво мислиш. Надявам се да не работиш в сферата на ЧР, не усещам да имаш качества за там, освен ако не си ТРЗ с болнични и отпуски, там те виждам на 100%.Тоест скучна и административна работа. Скуката и токсичността ти се усещат още от начина на писане.

slanchezara - Не ми е оставило никаква травма, ставах и си тръгвах с вдигната глава от днес за утре, просто споделям случаите защото това е темата. Дори е било положително, че се отърваваш от токсична среда. Няма по-жалко от това да стоиш на място, където не си желан.
След като си толкова уверен в познанието на закона, може би следващата стъпка е не да го знаеш наизуст, а да съумееш да го тълкуваш и четеш м/у редовете.
Споделяш твоя опит, ок.
Моя е друг- последната година срещам все повече хора с големи претенции за заплати, без покрития в знанията си, без желание за поемане на отговорност и без желание за развитие, както млади, така и по-възрастни.
Обяви "под път и над път" в сферата, факт пазара е нерегламентиран и диапазона на заплатата е огромен, но то идва именно и от познанията.

# 53

След като си толкова уверен в познанието на закона, може би следващата стъпка е не да го знаеш наизуст, а да съумееш да го тълкуваш и четеш м/у редовете.
Споделяш твоя опит, ок.
Моя е друг- последната година срещам все повече хора с големи претенции за заплати, без покрития в знанията си, без желание за поемане на отговорност и без желание за развитие, както млади, така и по-възрастни.
Обяви "под път и над път" в сферата, факт пазара е нерегламентиран и диапазона на заплатата е огромен, но то идва именно и от познанията.
Закона няма нищо общо...Няма да обяснявам едно и също, обясних го по-горе.
Да, факт е, че е пълно с хора без покрития и знания, но с претенции. Същото е и при работодателите, и двете страна са еднакво зле. Скоро се местя в чужбина, достатъчно дадох на тази държава и по-добре да правя кафе в чужбина, отколкото на висока позиция в  бизнес средата тук.

# 54
  • Melmak
Давай, добре ще направиш.

# 55
А мислите ли, че има шанс все пак тенденцията в Европа и съответно у нас да се обърне и да има отново подем на индустриалното производство? Признавам, че то ми е слабост, харесва ми динамиката в големите предприятия, харесва ми да участваш в създаването на някакъв продукт, може и с една хилядна от него и после да го видиш готов, харесваше ми как старите запуснати заводи от времето на соца се превърнаха в модерни и съвременни предприятия. Бих работила и друго, добре е човек да опита повече неща, но някак ми се иска да имам след някоя година отново шанса да работя нещо такова и то желателно преди да съм станала за пенсия.

# 56
А мислите ли, че има шанс все пак тенденцията в Европа и съответно у нас да се обърне и да има отново подем на индустриалното производство? Признавам, че то ми е слабост, харесва ми динамиката в големите предприятия, харесва ми да участваш в създаването на някакъв продукт, може и с една хилядна от него и после да го видиш готов, харесваше ми как старите запуснати заводи от времето на соца се превърнаха в модерни и съвременни предприятия. Бих работила и друго, добре е човек да опита повече неща, но някак ми се иска да имам след някоя година отново шанса да работя нещо такова и то желателно преди да съм станала за пенсия.

Има такъв шанс и то доста скоро.Знам за няколко проекта.

# 57
Здравейте,
В София съм, с опит и образование. Последната година забелязвам тенденция за много съкратени квалифицирани кадри, трудност при намиране на работа и все по-малко позиции... Вие какво мислите? Не знам причината дали е в изкуствения интелект или вдигането на заплатите, но явно фирмите са решили доста да съкратят от разходите си. Друга мода е ... наемане на хора без опит, току що завършили за да работят на по-ниски заплати...
Най-интересното е, че удари и недосегаемия ИТ сектор и всякаквите му сродни рекрутъри.
Какво мислите?

Аз съм по същия начин. От 2 месеца съм безработна и не е като да ни търся работа, напротив, просто явно пазара не търси в момента.

# 58
  • Somewhere far away
То ит сектора го удари защото пазара се пренапълни с хора завършили разни академии и курсове. И аз съм минала курс, но не се бия в гърдите че всичко знам и всичко мога, докато много от тези хора имат несправедливи очаквания и огромно самочувствие без покритие, от там фирмите спряха да ги наемат и вече се търсят само наистина специалисти и хора с опит.

# 59
пазара се пренапълни с хора

Да. Точната дума е тази пренапълни се, и не само в тоя сектор Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт