Сто и пета плетаческа тема

• 22 091
  • 834
  •   1
Отговори
# 795
Момичета,  пробвам да плета играчки, хич не ми се получава. Рових в темите, не се справям с намиране на съвети. Аз пробвам с видеа от YouTube. Знаете ли хубави видеа или схеми?
Акрил или пухена прежда? Акрил и на мен ми е трудно, някак странно изглеждат. С пухената по-лесно се работи.

# 796
Акрил пробвах, грозничко ми става, личат всички свивки и  наддавки, сега взех пухкава прежда.

# 797
Момичета,  пробвам да плета играчки, хич не ми се получава. Рових в темите, не се справям с намиране на съвети. Аз пробвам с видеа от YouTube. Знаете ли хубави видеа или схеми?

Играчките се плетат с памук + акрил (yarnart jeans например). Плюш  - когато напреднеш. Първо трябва да свикнеш да плетеш равномерно и стегнато. Ако имаш въпроси - насреща съм.

# 798
Още нещо за плетенето на играчки - използвайте по-малък номер кука.
Например за YarnArt Jeans препоръките за плетене на етикета е да се използва кука 3,5 mm - като за начало може да пробвате 2,5 mm, аз съм плела и с 1,75 mm на Tulip.
Поне в началото следвайте точно клипчето/схемата - вида прежда, номера на куката. Плетете стегнато, до колкото ви е възможно. Когато стигнете до някъде и трябва да станете, за да свършите нещо - не оставяйте куката забита в плетивото - издърпайте малко конеца и поставете маркер. Ако маркерът ви е конче от прежда (особено ако с него отбелязвате нов ред) - то изберете такъв, който е по-тънък от основната ви прежда и при издърпване не оставя власинки.

# 799
Юначки привети!
Сигурно сте забравили за мен, но като видях какви чудеса творите... ми няма с какво да се фръцна Simple Smile
На 100 години съм, а за пръв път хващам игла.
Скрит текст:
Като капак съм със силен тремор  Simple Smile

тук има и 3 гривнички
Ще ми се нещо по капачето да направя, но засега отлежава на заготовка, "чочката" е само за внимание 

ветрило и телефон за мащаб
Нищо против нямам критика и съвети Heart
Спорна и прохладна вечер!

# 800
  • Бургас
Аз не виждам нищо за критикуване Simple Smile

# 801
Чак да критикувам не, но аз бих предпочела да  сложа един ред рачешки бод пред обикновен - дава по - завършен вид.

# 802
  • Свети Влас
Трънка Бодливкова, пракрасни са чантите ви.
Псл: Направих диамантен гоблен с Йода. Все още не съм се наканила да изплета нещо. Може пък зимата да ми дойде музата.

# 803
Благодаря за топлото посрещане! Heart
От 2 дни "творя" едно чантЕ, не ми идва муза за дръжка за през рамо, не много дълга.
Недостатъците ми бодат очите, но ще го мисля по- натам.
Благодаря за рчешките плетки,  от де да знам, че имало и такива Simple Smile
Те това е препъни камъчето.

Спорни почивни дни!

# 804
Здравейте, сръчни момичета,
Вмъквам се във вашата тема с въпрос дали измежду вас има такива, които се занимават с фриволите.
Казвам се Радослава и съм част от екипа, който организира Световния конгрес на дантелиерите на OIDFA, който ще се проведе в Карлово и Калофер в средата на август. Бих могла да дам линк към фейсбук и повече информация, ако проявявате интерес.
Фокус на конгреса е правенето на дантела (шита, совалкова/калоферска и фриволите) съответно ние като домакини организираме изложби, в който да представим дантелата изработвана в България. Совалковата и шитата ги покрихме лесно, но нямаме почти нищо правено с техниката фриволите. Ако между вас има дами, които използват тази техника и биха желали да участват ще сме повече от щастливи и благодарни.

# 805
Започнах да плета играчка без схема, по мое усмотрение..но на мъжа ми му приличало на кученце, а аз искам да е агънце. Ха-ха, засега само главата е готова, но се чудя дали ще го довърша въобще. Мислите ли, че може да стане що годе симпатично, вече имам и други играчки, които почвам без схема и зарязвам доникъде, със схема определено стават много по-интересни, но ми се искаше да видя дали ще успея да предам горе-долу каквато форма си представям.

# 806
by, това е прекрасно !!! Мисля, че в темата само Мьос е плела фриволите, беше показвала красиви бижута.
Аз съм опитвала, но не ме увлече. Предпочитам макраме.  Бях ходила някъде в центъра на София, където правеха много красиви дантели със совалки, плетяха и фриволите. Но не мога да си спомня как се водеха, май беше някаква седянка. И ако не ме лъже паметта, около Мин. на земеделието, в безистен. Открих ги - това е групата - СедянкаТА https://www.facebook.com/people/%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%BD%D … 100037234399655/#
Ще е интересно да ни дадеш повече информация за това събитие. На кои дати ще се проведе?

Ще се радвам след това да покажеш и снимки, най-вероятно няма да мога да го посетя лично, да видя на живо. А много обичам такива неща.

ПС Сега намерих това - Работилница "Седянка", изработват и фриволите. Сещам се, че съм гледала страхотни работи на жена от Велико Търново.
https://sedianka.org/%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Трънка Бодливкова, погледни малко по-назад в темата, Мимоза предложи дръжка с тунизийска плетка. Ще отива за това чанте.

nod32, прекрасно става, продължавай и не се отказвай! Чакаме да го видим цяло. Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 19:54 от Diorela

# 807
Можеш да направиш дръжката с тунизийска плетка - няма разтегливост.

Може ли линк за тази плетка. Плета една чанта, но дръжката й много се разтегна. Сега я разплетох и искам да е по-стегната.

# 808
  • в сърцето на един мъж...
Скрит текст:
Можеш да направиш дръжката с тунизийска плетка - няма разтегливост.

Може ли линк за тази плетка. Плета една чанта, но дръжката й много се разтегна. Сега я разплетох и искам да е по-стегната.

# 809
nod32, питай мъжа си кога последно е виждал истинско живо агънце? Simple Smile
На мен ми харесва, че и си прилича на агънце в личицето. Муцунката на кученцето е различна.

Общи условия

Активация на акаунт