Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №32

• 40 182
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
  • Враца
Аз също съм с шийна лордоза, не са ми изписвали лекарства. Ходих на физиотерапия. Научих се какво дразни врата ми и какво обича, за да облекча симптомите. Трябва удобна възглавница и моят обича топло - нося шалове и винаги имам шал под ръка. Когато съм седнала болкара в главата и замайването при мен са най-силни.

# 121
И задължително мониторът да е на нивото на очите. Работата на лаптоп е смърт за врата.

# 122
  • София
Здравейте дами,
Наясно съм, че въпросът ми не е точно за тук, защото става дума за тийнейджърка, но все пак сигурно 1/2 от вас имат щерки. От лятото цикълът й се разбишка тотално. Първите години (има цикъл от 4 год. точно) идваше на къси интервали 15-23 дни, а от лятото започна да не идва. Пи есента два месеца дуфастон и цикълът се появи, а на третия месец дойде на 15-ти ден, преди да започне с третата серия дуфастон. После от самосебе си се появи на 31 ден и този месец изобщо не дойде😥.
Детската гинеколожка спомена, че ще й изпише противозачатъчни (хич не искам да се стига до там), а ендокриноложката пък каза да пие див ямс.
Моля някоя от вас, ако е имала подобни проблеми с детето да сподели, дали има нещо по-безобидно за регулиране на МЦ от противозачатъчни. Билкови смеси? Още не сме започнали и дивия ямс, защото чета, че не е подходящ за тийнейджъри.
Сега чакаме да дойде естествено цикъла, за да пуснем хормони. Иначе няма дефицити на витамини, даже вит. Д и В12 са към горна граница. Гледана е и на УЗ - няма нещо видимо притеснително.

# 123
Скиорче, а това всъщност наистина ли е проблем? Ние като бяхме тийнейджъри не сме се притеснявали от нередовен цикъл. Затова питам.
След като двете лекарки не откриват физиологичен и хормонален проблем, възможно ли е да се дължи на стрес?

# 124
Skiorche, на същото дередже сме с моята 17 годишна тийнейджърка. В 3 часа ще я водя пак при моята гинеколожка, за да я види на видеозон. През декември пак я водих, защото последната й менструация беше през октомври. Тогава казаха, че всичко е наред и да чакаме, щяло да й дойде. Обаче вече е края на февруари и ми се изчака чакането. Доста съм се притеснила. Изследвания не са й пускани.Но не искам да се стига до прием на хормони и противозачатъчни. Дано да й дойде и всичко да е наред, че не се търпи вече. И тя е станала една изнервена и докачлива...Някой пита дали не е нормално. За мен след като минат 2-3 години от първия цикъл и нещата се регулират (изключвам инцидентни закъснения с няколко дни или седмица), не е нормално такова голямо прескачане и липса на цикъл. Даже не знам какво да изследвам, за хормони като няма цикъл, има ли смисъл?
Мога да споделя как е минал прегледа, не знам дали ще ти е от полза.

# 125
Здравейте дами,
Наясно съм, че въпросът ми не е точно за тук, защото става дума за тийнейджърка, но все пак сигурно 1/2 от вас имат щерки. От лятото цикълът й се разбишка тотално. Първите години (има цикъл от 4 год. точно) идваше на къси интервали 15-23 дни, а от лятото започна да не идва. Пи есента два месеца дуфастон и цикълът се появи, а на третия месец дойде на 15-ти ден, преди да започне с третата серия дуфастон. После от самосебе си се появи на 31 ден и този месец изобщо не дойде😥.
Детската гинеколожка спомена, че ще й изпише противозачатъчни (хич не искам да се стига до там), а ендокриноложката пък каза да пие див ямс.
Моля някоя от вас, ако е имала подобни проблеми с детето да сподели, дали има нещо по-безобидно за регулиране на МЦ от противозачатъчни. Билкови смеси? Още не сме започнали и дивия ямс, защото чета, че не е подходящ за тийнейджъри.
Сега чакаме да дойде естествено цикъла, за да пуснем хормони. Иначе няма дефицити на витамини, даже вит. Д и В12 са към горна граница. Гледана е и на УЗ - няма нещо видимо притеснително.
Здравей! Ще ти снимам билковата смес, която давах на моята дъщеря близо 3 месеца. Тя също е с нередовен цикъл. на 14 години е. Само веднъж за 5 дни пи дуфастон и си казах няма да си тъпча детето с хормони. Ще се регулира цикъла. Поръчах я от един сайт, аптеката е софийска. Ще се опитам да намеря и сайта.
https://myherbs.bg/product/lipsa-na-menstruaciya-bilkova-smes-200-gr

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:53 от gerinceto

# 126
  • София
Скиорче, а това всъщност наистина ли е проблем? Ние като бяхме тийнейджъри не сме се притеснявали от нередовен цикъл. Затова питам.
След като двете лекарки не откриват физиологичен и хормонален проблем, възможно ли е да се дължи на стрес?
Zigi, ами тя сега навърши 17. Все си мислех, че за 4 години трябва да се наместят нещата. При мен от ден 1 като бях на 13 започна да идва точно на 28 дни с всички екстри през първите 5-6 години (болки, напрежение в гърди, настроения). Тя никога не е имала болки или ПМС. Гинеколожката лятото каза, че цикълът й все още е ановулаторен (т.е. липсва овулация).
Като цяло ЩХ (фт3 и Фт4) според мен са ниски, но пък ТСХ е < 2, което е ОК. Няма някакви оплаквания, но се появи акне по бузите. За стрес не знам да е повече от обичайното за ученик- освен аз да не забелязвам. Тя никога не го показва, но сигурно си преживява. Като цяло е мъжко момиче - тренира 2-3 пъти седмично, храни се здравословно, с нормално тегло. И на този фон ми е странно какво се е объркало.
И аз се успокоявах, че в пубертета тези неща са нормални, ама ето, че вместо с годините да се регулират, те ми се струват по-объркани.
Gerinceto, мерси! Супер, че помогнало това. От София сме, сега ще погледна линка.
DARI, по-добре е на детски гинеколог да я заведеш, защото дори хормоните се тълкуват по различен начин от тези на зрелите жени.
Аз за себе си взех формулата за гин. подкрепа на Bioherba, която се спомена по-горе. Да видим как ще ми се отрази, че може би покрай моя стрес и притеснения за детето направо се върнах в 8-ми клас с ПМС и продължителен цикъл.🤐

# 127
Геринцето, точно тази смес гледах преди няколко дни и мислех да поръчам. Единствено ме притеснява това, че
дъщеря ми е с натоварена програма и по цял ден я няма, излиза от вкъщи в 6,30 сутринта. Т.е. трябва да излиза от вкъщи с шише чай, заедно с шишето вода и кутията с храна. Но като гледам, нямаме избор.
Дъщеря ти само 3 месеца ли го пи този чай? И регулира ли се за толковакратко време цикъла?Ако при вас е подействало, ще поръчам и аз.
Някой по-нагоре питаше за тинктура на див ям,аз намерих в същия сайт:
https://myherbs.bg/product/div-yam-dioscorea-villosa-bilkova-tinktuara-100-ml
Скиорче, дъщеря ми след 2 месеца навършва 18. Ще добавя факта, че сме от Бургас и спирам дотук.

# 128
Дари, моята е 8 клас и се прибира към 14 ч. Пиеше я сутрин, обед и вечер. Да чукам на дърво вече трети месец и идва подред и не пием билката. А преди това 6 месеца нямаше цикъл. Дано се нормализират вече нещата, че за майката е притеснително. Особено с тия диагнози с поликистозните яйчници. Скиорче, пробвайте с билки няма да навредят. Но се иска редовен прием. Аз не я оставих моята и ден да прескочим. Пи ги близо 3 месеца.

# 129
  • София
Geri, и моята нямаше цикъл близо 6 месеца, но на 13. Дойде й 2 пъти и изчезна. Но после си се самопояви и започна да й идва всеки месец, че и два пъти в месеца понякога. Мисля, че това е нормално в месеците след първия цикъл. Ама на 17 вече не ми се струва ОК. Но ще пробваме билката. Ще отида на място да поговоря с аптекарката.
Ако имам въпрос, ще пиша на ЛС, за да не разводняваме основната тема.

# 130
  • Русе, у дома
И аз тук да дам моите 5 ст. С две щерки съм (почти 20 и 17). И при двете имаше моменти на липса на цикъл, при малката по-дълги и все още и е супер нередовен. И на двете им "дойде" на 15.
Голямата е на противозачатъчни от мин. година, заради киста на яйчника. Супер е доволна от самата терапия - успокои се, изчисти лицето, редовен цикъл, макар че както каза АГ - то не е точно цикъл това.
При малката тези периоди (закъсненията) са по-дълги, но нали ми е за втори път не се шашкам - е имам едно наум за кисти, но за сега изчаквам и наблюдавам.
При голямата имаше симптоматика - изведнъж се появиха болки при менстр., които преди ги нямаше и това беше причината да идем на АГ.

# 131
Има теми за пубертет на момичета до и след 14, да не спамим тук. На моята й помогна бленд от етерични масла.

# 132
  • София
Хора, имам проблемче. То че пак закъснява и съм нервна е ясно, обаче косата ми се омазнява зверски от началото на годината. На ставане на втория ден е мазна, на клечки, ужас... Опитвам се да издържа, обаче вечерта я мия. И така на всеки 48 часа.

Дайте някоя идея за справяне?

# 133
  • Бургас
Да не си карала вирус? При мен става така след вируси. Пия витамини по-усърдно, но и от къната се пооправя.

# 134
За цикъла при младите момичета- прочетете за добавката пикозитол/ сайкъл баланс... Има и с други наименования.
Рок, да не е от мръсния и влажен въздух омазняването? Не ползвай шампоан за мазна коса, че влизаш в омагьосан кръг.

Общи условия

Активация на акаунт