Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №32

• 40 208
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
И моето кървене преди година се получи след 3 месеца ударно натоварване, на практика без почивен ден. Та от тогава казах - лягам си рано, вземам си почивката. Не се повтори.

# 151
Здравейте, исках да попитам, някоя от вас да е била с хормонална спирала преди да стинге до симптомите на менопауза?

Предвид че със спиралата нямам кървене вече, не знам как бих могла да позная че съм стигнала до меноп в някакъв момент.

Благодаря

# 152
Здравейте, исках да попитам, някоя от вас да е била с хормонална спирала преди да стинге до симптомите на менопауза?

Предвид че със спиралата нямам кървене вече, не знам как бих могла да позная че съм стигнала до меноп в някакъв момент.
На колко години си? Ако си след 40 най- вероятно си в предменопауза. Аз съм на 46 и си усещам симптоми, въпреки редовното зацапване вместо цикъл.

# 153
  • София
Аз бих казала да махне спиралата, за да се изясни картинката.
Аз лично никога не съм употребявала хормонални препарати.

# 154

Благодаря

за да разбереш отговора на своя въпрос, трябва да си без спирала. Тя  замазва положението и не е ясно нищо. Някави симптоми, оплаквания, години?

# 155
  • Стара Загора

Благодаря
А имах хормонална спирала и я махнах на 42. 2 месеца по-късно се появи миома и паралелно започнаха разни симптоми свързани с хормоните.

# 156
Гинеколог установява това с преглед. Спиралата се маха след този момент, освен ако няма някакви други съображения.

# 157
Преглед с ехограф ще даде отговор на въпросите ви. Аз, че нямам матка, знам , че не съм в менопауза още. Яйчниците като огледат, броят фолкули също и става ясно. Аз си усещам даже кога трябва да ми дойде.

# 158
Благодаря ви.
Моята сприрала е сложена съвсем скоро. Преди има няма 4 месеца.
Не ме притеснява да мина в менопауза в някакъв момент, просто се чудех как ще разбера.
На 42г съм от седмица 😄.

# 159
Средностатистическото начало на менопаузата е на 51 г.
Това не значи, че не се случва при някои по-рано, но вероятността е малка.

# 160
Ели, ще разбереш, уверявам те Stuck Out Tongue Winking Eye
Като четеш темата ще видиш колко разнообразни симптоми има. При мен се започна лятото с необичайно потене на:  лицето през деня, на врата и основата на косата през нощта (не се потя много по принцип). Преди все ми беше студено, вече не е. Пропуснах един цикъл лятото, сега два. Продължителността му се скъси на 3 дни.
Да, вярно е, че не бива всички аномалии да се отдават на предменопауза, но все си мисля, че като ходим редовно на профилактични прегледи, може да сме спокойни.

Параход, не знам доколко е актуална тази статистика. На дамите около мен се случва между 38 и 45 г. Според гинеколога ми, след 43-44 вече е доста срещано.

# 161
Е то е ясно, че хората с патологии ще посещават гинеколог по-често. Има публикации за снижаване на възрастта, но няма все още официална промяна на статистическите величини. Все пак те касаят всички жени по света, не само пациентелата на неколцина гинеколози в БГ.

Аз лично съм на 49 и все още нямам нито един пропуснат цикъл и изгледи за спиране, въпреки че съпътстващи симптоми не липсват.
Но и не бива да се бърка перименопауза (преходен период, който продължава между 3 и 10 години, т.е. действително може да започне около 40-те) с менопауза (липса на цикъл за поне 12 последователни месеца). Не съм сигурна и кое от двете ти е казала гинеколожката ти.

# 162
  • София
Аз от 4 години съм в перимено. Веднъж-два пъти годишно пропуска по 45 дни и хайде пак...

# 163
Има ли някой който е със симптом изпотяване на ръцете?

# 164
Гинеколог установява това с преглед. Спиралата се маха след този момент, освен ако няма някакви други съображения.

По му другото, живея в чужбина и тук смятат че спиралите след дадена възраст не се махат.  Ако си на 30, ще ти я смент нам след колкото време се препоръчва, но на мен ми я сложиха на 41 и док казв че няма да я махат повече.

Общи условия

Активация на акаунт