Априлче 2025г./тема 6/

• 29 551
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
Molishein, желязото при мен се вдигна много бавно.
Първоначално бях подценила положението и вместо изписаната феро-фолгама си взех детски сиропче с желязо, къде пиех къде не. Това беше декември, когато хемоглобина ми беше 108.
Януари когато си пусках платени изследвания + желязо и феритин се оказа че драстично е намалял феритина и желязото. Започнах тогава сериозен прием и 3-4 седмици пиех хапчето редовно 2х1 и когато пуснах изследвания февруари бяха отново надолу показателите. При това вече се притесних доста и увеличих дозата и сега премам по 3 таблетки. Тази седмица пуснах контролно и най сетне ми се е вдигнал хемоглобина на 118. Ще изчакам още две седмици прием и ще пусна желязо и феритин, но е факт че от една седмица не усещам този задух, който усещах преди това. Мисля че има връзка с желязото.

# 136
Molishein, желязото при мен се вдигна много бавно.
Първоначално бях подценила положението и вместо изписаната феро-фолгама си взех детски сиропче с желязо, къде пиех къде не. Това беше декември, когато хемоглобина ми беше 108.
Януари когато си пусках платени изследвания + желязо и феритин се оказа че драстично е намалял феритина и желязото. Започнах тогава сериозен прием и 3-4 седмици пиех хапчето редовно 2х1 и когато пуснах изследвания февруари бяха отново надолу показателите. При това вече се притесних доста и увеличих дозата и сега премам по 3 таблетки. Тази седмица пуснах контролно и най сетне ми се е вдигнал хемоглобина на 118. Ще изчакам още две седмици прием и ще пусна желязо и феритин, но е факт че от една седмица не усещам този задух, който усещах преди това. Мисля че има връзка с желязото.

Аз като симптоми нямам никакви неразположения, но взе да ме притеснява този спад, при условие че най вероятно ще съм секцио и ми трябва стабилен , пак ще го започна тогава Феро-фолгаммата , дали на своя глава да почна 3×1 и аз !!!?
Може ли да навреди

Лили, тя е от тези АГ-та , които са праволинейни , за нея това е най доброто за момента изписва на всеки , едно и също...ще попитам и другия доктор..

# 137
Аз приемам тотема + билкова кръв.
Желязото съм го вдигнала на 13 от 11, а хемоглобина вече е 135 (ноември беше 115, декември 125).Феритинът декември беше 21, сега е 23, та там малко по-бавно стават нещата

# 138
Аз не съм се консултирала с АГ дали да вдигнат дозата, но това не значи че съм постъпила добре.
Просто видях че максималната доза която пише в листовката е 3х2 и прецених че при тези ниски показатели явно има на къде да се наваксва.
Просто сега вече започва да отпуска хватката. Хематоложката ми беше казала че в края на бременността вече бебето започва да черпи една идея по - малко, така че още малко поддръжка за нормализиране на нивата.

# 139
Моят феритин януари е бил 12.04 при референтни стойности  13.00-150.00 сега не го изследвах, но ще е спаднал...

Сега се разрових , дали да не купя това
Да пробвам с него...

# 140
Моят феритин декември беше 23, а сега последно беше спаднал до 5. Но мисля, че вече се е вдигнал, щом хемоглобина е тръгнал да се покачва.
Хемоглобина ми декември беше 108, а после след неглижирането на приема на лекарството януари беше 102 и сега е вече 118, така че виждам напредък. Ако и бебето вече не черпи толкова, очаквам на следващите изследвания да се е вдигнало още и да спра таблетките.
Според мен няма нужда да сменяш медикамента, в това май милиграмите са по - малко. Просто трябва постоянство, ако не си го пила сериозно. Освен това спазвай два часа отстояние преди и след. Аз с двете таблетки изпивам и две таблетки вит ц и лапам под езика едно вит б12. Така желязото се усвоява по - добре. Важно е и фолиевата киселина, но  във ферофолгамата  има и фолиева.

# 141
  • Смолян

Момичета, не ми харесват изследванията от днес, но следящага АГ твърди, че са ок, само да започна пак Феро-фолгамма 2×1
Аз го пих, не помогна въобще за 1месец хемоглобина от 109 е станал 103...защо ми се струва неадекватно ? Желязото от 13.08 на 9.01...
В понеделник съм при другия доктор(при който искам да раждам) ще питам и него...но дотогава моля мнение...
Нисък е хемоглобина да.
Аз лично вдигнах моя с смарт хит 2*1, а сега сама си измислих схема 1* смарт хит и сорбифер( и за него навсякъде чета, че вдига)

# 142
Аз хемоглобина го вдигнах със Сорбифер 2х1 и билкова кръв. За 2 месеца прием скочи от 108 на 123. Вече е в референтната стойност. Иначе не ти изглеждат толкова лоши изследванията.
Много пъти е писано тук, но пак споделям: желязо и магнезий се приемат през минимум интервал от 2 часа. Освен това не е лошо да приемаш и витамин С, за да се усвои по-лесно желязото

# 143
Златна си! С първата бременност не знаех за тази от общината, сега ще прочета условията ☺️💓
Здравейте, прекрасни момичета! 🌸
Надявам се всички сте добре 🌸
Доста в раничко, но, все пак, Ви напомням, че имате право на еднократна помощ за раждане на дете от държавата, която в момента за първо дете е 375 лв, а за второ е 900 лв. Тази еднократна помощ не е обвързана от доходи Simple Smile
Освен това, имайте предвид, че повечето общини (с изключение на Столична … разбира се 😏) осигуряват допълнителна еднократна помощ за раждане на дете, отново необвързана с доход, която е допълнителна на тази от Държавата, т.е може да получите и двете. Със сигурност знам за такава инициатива на Община Бургас.
Пускам правилника за отпускането й от Община Бургас за мамите от там: https://burgascouncil.org/sites/default/files/2024-02/protokol_6 … ane_roditeli.docx
🌸🍀🌸

# 144
Да допълня и Зари. Желязо и млечни продукти също трябва да имат 2 часа отстояние. При мен е такава сложнотия вече, че едвам ги напасвам

# 145
Момичета взех това, на своя глава

# 146
Да допълня и Зари. Желязо и млечни продукти също трябва да имат 2 часа отстояние. При мен е такава сложнотия вече, че едвам ги напасвам
  Кисело или прясно мляко? Че аз закусвам с кисело🫣

# 147
sou_clon, вече съм забравила, извинявай 😅
Molishein, моите резултати са сходни. Аз пия Сорбифер по 1тб., но хемоглобинът продължава да пада и на ФМ ми изписаха допълнително 10мг Желязо спрей на Бетър Ю, той поне се усвоява директно от лигавицата на устата и храната няма от ношение.
Казаха ми между Магнерот и Сорбифер поне 4 часа разлика. Желязото освен, че не трябва да се приема заедно с млечни продукти и магнезий, не трябва да се приемат и антиациди! Аз гледам да имат 4 часа разлика от Гавискон и Вая антирефлукс.
Рокси, няма значение дали е ще прясно, кисело мляко, сирене или кашкавал, сметана, нищо млечно не трябва да се консумира непосредствено преди да се пие желязо. Трябва да има поне 4ри часа разлика. На мен ми казаха да приемам Сорбифер след 16ч., за това няма проблем да си закусвам с мляко.
Зари, благодаря за линка, знаех за помощта от общината, но не бях чела подробности и срокове. Видях, че трябва бележка от педиатър за поставени ваксини, но явно си е за ваксините към момента на подаване на документите, защото срокът е само 90 дни от раждането. От държавата май беше 2 години срокът.
ПП много ми е напрегнато, защото мъжът ми има извънредни смени и все не можем да отидем в деня на отворените врати, а е само в сряда в 13ч....надявам се поне първата седмица на март да отидем, защото и коремчето ми тежи все повече и нямам енергия от анемията.

# 148
И двете. Аз също всяка сутрин закусвам кисело мляко, та го приемам след 2 часа

Кисело или прясно мляко? Че аз закусвам с кисело🫣

# 149
sou_clon, вече съм забравила, извинявай 😅
Molishein, моите резултати са сходни. Аз пия Сорбифер по 1тб., но хемоглобинът продължава да пада и на ФМ ми изписаха допълнително 10мг Желязо спрей на Бетър Ю, той поне се усвоява директно от лигавицата на устата и храната няма от ношение.
Казаха ми между Магнерот и Сорбифер поне 4 часа разлика. Желязото освен, че не трябва да се приема заедно с млечни продукти и магнезий, не трябва да се приемат и антиациди! Аз гледам да имат 4 часа разлика от Гавискон и Вая антирефлукс.

Ами Кактус, аз и спрея ще купя, надали при този дефицит ще предозирам с желязо🤣🤣🤣 утре ще го взема и него, то ще изготвя по схема приема, на магнерот, биозин мама,  supple maman, сорбифер, билкова кръв и спрея желязо...дано се справя

Общи условия

Активация на акаунт