Априлче 2025г./тема 6/

• 29 779
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
Бих казала 1 кърпа за лице и една за тяло. Вземи си за всеки случай някакви дрехи за отгоре/отдолу на нощницата. Ако се задържиш повече дни, ще те хванат нервите само с нея да се разкарваш Simple Smile
Направление 7 кой го издава?

# 226
А освен направлението, аз да питам и за амбулаторната карта, кога и от кой се взима?

# 227
Направлението за хоспитализация го издава лекаря по ЗК. Амбулаторната карта също. Ако не се следите при такъв може би е добре да питате ЛЛ. За тези с фондове мисля, че някои от тях изискват предварително да им се обадиш и да ти кажат какво изискват, като документи спрямо болницата, която си решил. Доверие работят с Токуда, но мисля да ги прослушам.

Знам, че Токуда осигуряват еднократни нощници, гащи и превръзки. Но за всеки случай мисля да си взема с мен нощниците, които поръчах от Shein, памучните гащета от Пепко и превръзки. Халатче за да го намятам отгоре, че нощниците, които съм поръчала са такива страстоубийци … Не че отивам там да показвам сексапил, ама ММ се шегува с мен, че съм объркала болницата с тези нощници. Били по-подходящи за Тина Киркова … Чорапки мисля да си взема, че казват, че ти става студено след раждане. Кремче за зърна и подплънки за кърмене. Помпата мисля, че не е задължителна за Токуда. Аз още не съм и взела де, но ако не е задължителна не мисля да я мъкна. И без това, ако съм секцио едва ли ще се кърмим в първите дни. Някои препоръчват маска за сън, че е било светло, кърпички за кърмачки и отделни антибактериални.

# 228
  • Смолян
Особено при секцио и пълна упойка чорапи задължително.
С първото раждане измръзвах от студ, треперех, като лист.
Иначе за книгата на Хедра само мен ли ме изгуби, заради няколко изречения.
Иначе с ентусиазъм я почнах, но ме изгуби.
Ще разчитам на инстинкта си, но и се наложи ще търся консултант за платена такава.

# 229
Направление 7, пише, че е от личен лекар.

Това са от Селена. Ако искате, ще постна списъка и от там. Пише, че бебето се слага до майката за няколко минути  при раждането (предният път не помня нищо такова)...
Иначе на мен ми оставиха бебето след секциото и още същата вечер започнахме с кърменето. Минаваше и консултант по кърмене.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 21:43 от Gery666_

# 230
На мен следящата по ЗК ми каза, че тя ми издава направлението и картата. На 04.03 съм при нея и тогава ще ми ги даде документите, както и ще пусне болничен за 45 дни.

Ще видя колко добре съм разбрала.

# 231
Може би и тя може да го издаде, щом така е казала.
Просто ми направи впечатление, защото го прочетох преди два дена на сайта на болницата.

# 232
Поствам това, което намерих в сайта на Токуда за Направление 7.

Моят прочит на написаното е, че се издава от АГ, следящ бременността, а в случай, че няма такъв - от личния.
А това намерих в сайта на НЗОК:

Амбулаторна карта си извадих още от 4 месец, защото от тогава съм в болничен.
Отидох до най-близката книжарница. Купих си личен амбулаторен картон. Попълних си всички лични данни и просто го занесох в болницата , където ми попълниха данните за болничния. Не съм слагала печати от личния лекар.
Аз от вчера вече съм в отпуск по майчинство. Днес ми издадоха болничния лист. Отново искаха амбулаторната карта, но този път не плащах за ЛКК.
Момичета, много Ви благодаря за инфото. 🙏
Със сигурност допълних списъка за родилното. Пък и в най-лошия случай, ще се възползвам от това, че живеем на 10 минути от болницата, за да разкарам таткото 😂😂😂

# 233
  • Смолян
И аз сега гледах клипче точно от Селена и се чудя как може да са толкова алчни. Не стига, че плащаш като поп, в Токуда вече гонели 5000 за раждане, ами и здравната каса точат, щом държат на това направление.
То е ясно, че всяка има право да използва НЗОК,щом плаща осигуровки, но болниците, защо взимат такива суми, като взимат и от там

# 234
Здравейте, въпрос към мамите който ще са на АМ.
Предварително ли ще купите АМ или след като в избраната от вас болница ви кажат какво дават на бебето?

# 235
И аз сега гледах клипче точно от Селена и се чудя как може да са толкова алчни. Не стига, че плащаш като поп, в Токуда вече гонели 5000 за раждане, ами и здравната каса точат, щом държат на това направление.
То е ясно, че всяка има право да използва НЗОК,щом плаща осигуровки, но болниците, защо взимат такива суми, като взимат и от там

Аз съм потресена… ама щом има търсене и до 10 000 ще стигне , явно е богат  българския народ 😀

# 236
  • Русе
Най-добрия вариант е продължаване на млякото, с което сте започнали. И никога не се знае предварително,аз като влязох да раждам знаех, че в болницата използват хип, да но точно тогава млякото за моето бебе е било Nestlé little steps. Добре,че не бях купила предварително. Е, аз и никакво не купих,защото кърмих,но ако не се бяха получили нещата, винаги можех да изпратя мъжа ми за кутия от конкрентното мляко,още докато съм в болницата, че да ни чака.
Здравейте, въпрос към мамите който ще са на АМ.
Предварително ли ще купите АМ или след като в избраната от вас болница ви кажат какво дават на бебето?

# 237
Луничке, и аз си го мислех това 😏😂
Излиза около 4 хиляди лева и отделно си взимат и от ЗК. 🤦♀
Аз, днес, откровено им се изнервих в тази болница. Някак свикнах с чакането по 2 часа за преглед. Хубаво. Въпрос на избор. Обаче да знаеш, че чакането започва от минимум час и да оставиш в чакалнята на АГ отделението 10 стола, е абсолютно несериозно!
Имаше днес момичета, които стояха клекнали до стената в 7-8 месец. И дори не се изнервям на онези, които не са отстъпили място, защото те бяха в същото положение.
На тоновете чух едно момиче да обяснява, че от 2 месеца не си е виждала АГ, която я следи и която ще я изражда, защото била в отпуск и всеки път я пращали при различен доктор, който я замества, като никой не й казва кога ще се върне, а тя била в 37 г.с.
Ееее … 🤷♀
Могат да си подобрят услугата за парите, които взимат от нас 😏

# 238
Ако си здравно осигурен цената за раждане е по-ниска в частните болници, от колкото ако не си. Аз бях давала разбивка на цените за Токуда:

Раждане 2000лв, ако си осигурен, без значение дали секцио или нормално раждане. Пакет за престой на бебето и изследвания 950лв. Избор на екип 900лв. За престой в двойна стая беше 260лв на вечер по спомен, а в единична 310лв на вечер.

В Надежда цените са почти подобни, като може да излезе малко по-малко. Около 3000лв и малко е секцио, като имат различни цени за естествено с упойка и без.  Но там има специфики за избор на екип. Евентуално може да избереш, ако си планово секцио и се следиш там. Иначе нямаш право на избор.  И нищо, че се следиш там може да те изражда съвсем друг, който за пръв път те вижда и чува за теб. Доплаща се за двойна и единична стая, като това е възможно, ако има свободни.  И пак имаше някакви особености. За завеждащият родилното четох не малко неприятни отзиви.  За Св. Лазар цената също е г/д между 4000-5000лв.

Разбира се, който не иска да дава такава сума може да избере и други болници, като Шейново, Майчин дом, 1ва градски и др. Мисля,  че и в Болница Лозенец е по-евтино и стаите са единични, но бяха само 3-4 общо. Ако се запълнят си в другите стаи. За София мед мисля, че цената е над 3000лв, но не знам с точност, защото не съм разпитвала, а чувала от познати, които са раждали там.

Има и доволни и недоволни и от частни и държавни клиники. След няколко неприятни разкази за държавни клиники от близки, аз за себе си реших, че искам да си платя. Не ми се вижда нормално да си платиш за избор на екип и да тръгнеш да раждаш и лекаря ти да дойде след 8-9 часа и да ти каже, че трябва да вземе други пред теб. Да не говорим, че ако искаш секцио може и да не се съобразят с желанието ти и да си те карат да раждаш естествено. Дали парите са ми излишни, не. Особено, че ще разбиваме стена, заради теч, а вече сме дали едни 500лв за проверки с термо камери и е знам си какво.

Зари Като човек ходил по различни лекари и съм минавала на инвитро, то съм свикнала да вися пред кабинетите, но ако има за сядане не ми е проблем. Но това, което казваш не е ок. И днес чаках над 1 час за преглед, но си седях. Иначе платената ми лекарка много си ме гледа и обгрижва. При лекарката по ЗК не чакам повече от 15-20 мин, но ми надува главата с тъпотии, които грам не ме интересуват. Дори не ми показва и бебето да го видя на екрана и го гледа за 2/3 мин. От прегледа разбирам колко е кг и това е в повечето пъти. Все ми рекламира Шейново, защото е работила там. Има странен хумор дори и при сериозни въпроси, които и задавам и понякога се чудиш как да тълкуваш това, което ти казва. Да не говорим, че тя маски не ползва дори и да р болна. Разправяше ми, че и по КОВИД не е носила.

# 239
Луничке, днес в Токуда им поисках актуални цени и ми представиха това:

Изрично попитах дали за избор на екип се доплаща допълнително. Отговориха ми, че е включен в цената от 2000 лв (за раждане).
Надявам се да няма изненади в последния момент. 😏 Не че пак няма да си ги платим, но ще е поредната тъпотия 😏

Общи условия

Активация на акаунт