Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 686
  • 831
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря за коментарите. Да, наясно съм, че трябва да декларирам всичко, което съм получила в периода, за който подавам декларацията.

Обаче нищо не ми излиза автоматично, аз въвеждам ръчно колко данък са внесли те. Онлайн формата на декларация ми го позволява, което ми се вижда абсурдно. И аз си мислех, че ще е автоматично, но не.

Също съм наясно, че авансовият данък не го плащам аз (с изключение на четвъртото тримесечие), но ако фирмата ще си го декларира след първото тримесечие на тази година, а аз съм получила наем (доход) миналата година, няма ли разминаване в сроковете? Или те ще си го декларират като разход за миналата година и ще платят? Данъчното ми беше най-омразният и неразбираем предмет в университета. 🥴

Явно ще изчакам до края на февруари и ако не излезе автиматично, ще говоря с фирмите.

Проблемът ми май идва от това, че искам по-бързо да приключа с декларацията, пък хората не са като мен и не се юркат да декларират/плащат отрано.

В единият вариант фирмата ще го декларира догодина, като платен наем за януари 2025 г, което всъщност е неправилно, щом е изплатен декември 2024
Вторият вариант е да го декларира сега до 28.02.2025 ката изплатен пред 2024 и удържан данък, въпреки че сте посочили, че сама ще внасяте данък за последното тримесечие.

Ще разберете след 01.03.2025, когато би трябвало да се заредят автоматично данните.

# 121
Благодаря за коментарите. Да, наясно съм, че трябва да декларирам всичко, което съм получила в периода, за който подавам декларацията.

Обаче нищо не ми излиза автоматично, аз въвеждам ръчно колко данък са внесли те. Онлайн формата на декларация ми го позволява, което ми се вижда абсурдно. И аз си мислех, че ще е автоматично, но не.

Също съм наясно, че авансовият данък не го плащам аз (с изключение на четвъртото тримесечие), но ако фирмата ще си го декларира след първото тримесечие на тази година, а аз съм получила наем (доход) миналата година, няма ли разминаване в сроковете? Или те ще си го декларират като разход за миналата година и ще платят? Данъчното ми беше най-омразният и неразбираем предмет в университета. 🥴

Явно ще изчакам до края на февруари и ако не излезе автиматично, ще говоря с фирмите.

Проблемът ми май идва от това, че искам по-бързо да приключа с декларацията, пък хората не са като мен и не се юркат да декларират/плащат отрано.
Илит, срокът за деклариране е 28.02.2025 г.
Изчакай да ти излезе автоматично.
Справката по чл. 73 е за ИЗПЛАТЕНИ суми, а не за начислени от фирмата разходи. Така, че те ще декларират изплатените към теб суми за наем в 2024 г.
И малко отклонение - ако начислят разход за наем в 2024 г., който не е изплатен на физическо лице, с тази сума са длъжни да преобразуват финансовия резултат в посока увеличение и да не признаят разхода за данъчни цели.

# 122
По-скоро цените на имотите са твърде високи за това което реално получаваш. Особено при НС с големият процент общи части и малкото реално използваеми квадрати.
И да нормално ми се струва, ако ще плащам 1500 лв. наем да имам поне прилично обзавеждане.
Четейки ви за моя трябва да искам поне 1800 лв., а ми се вижда много.
Дали са високи цените на имотите е ирелевантно и не си струва мрънкането.
Вадя и плащам. Ако искам (имот и/или отдаване).

За наемател цената на наемите може да е висока.
Ама той как разбра колко е нормално?
Наплюнчил пръст и проверил вятъра?
А себестойност на продукт, ценообразуване, нещо?
То и аз с тая "формула" мога да кажа "за мен нормалната цена на бензина е 20ст". А защо? Ми, щото така ми е кеф. Ще си житкам и ще ми стига заплатата без да си правя сметка. Ще си купя някой гигантски таралясник, дето гори 40 на 100.
И от кога цена се формира по тоя начин?

В капитализма ако искаш да предложиш някакъв продукт, смяташ колко ще излезе да го осигуриш, колко % отгоре ще си начислиш за занимавката, след това го реализираш и след това пак смяташ с колко си сбъркал.

Ако "правилният наем" (каквото и да означава това) трябвало да е 1/2 от сегашните, къде са тия предприемачи, дето ще се хванат, купят имоти и да предлагат?

Ужасно е елементарно, и аз недоумявам какво толкова не се разбира.
Или трябва да даваш под наем на загуба или трябва да спреш да даваш под наем.
И тия, дето търсят наем къде ще идат?

И това за "приличното обзавеждане" следва същата логика.
Ама трябвало било да има и туй и онуй и да не е от Айко, Виденов, ами да е от нам кой си.
Ми убаво, купи ти имот, довърши, обзаведи със специалния майстор и мебели, па давайте за 500лв.
Ако се задържите на пазара 30г и не фалирате, всичко ще е точно.
Ще ударите конкуренцията в земята.

Ма трябвало да пускаш по 2 котки и 2 5 годишни, дето обичат да рисуват стени.
Ми пускай.
Що ни занимавате, направо пускайте цели блокове така.

# 123
Дани при капитализма се гледа търсене и предлагане. Ти се фокусираш само и основно върху предлагане. Каквото и предлагане да направиш, на каквато и цена да го обявиш, както и да ценообразуваш, ако няма търсене или търсенето е неплатежоспособно, сметките ти ще увиснат. Затова в сметката трябва да се сметне дали търсенето ще удовлетвори условията на предлагането. Не можеш да разчиташ на "пусна ли го под наем, те ще дойдат", защото в даден момент ще бъде ударен лимита.

# 124
Всеки наемодател може да си поставя каквито иска изисквания относно наемателите и може да си обзавежда с каквито иска мебели апартамента. Аз като бях наемател си избирах спрямо моите си изисквания жилище. Например предпочитах соц обзавеждане пред най-нисък клас Виденов, по мои си съображения.

# 125
Дани при капитализма се гледа търсене и предлагане. Ти се фокусираш само и основно върху предлагане. Каквото и предлагане да направиш, на каквато и цена да го обявиш, както и да ценообразуваш, ако няма търсене или търсенето е неплатежоспособно, сметките ти ще увиснат. Затова в сметката трябва да се сметне дали търсенето ще удовлетвори условията на предлагането. Не можеш да разчиташ на "пусна ли го под наем, те ще дойдат", защото в даден момент ще бъде ударен лимита.
Не е вярно това. Аз си правя моята сметка, и както написах или ще давам на колкото ми излиза или изобщо няма да давам ако няма кандидати.
Тоя вариант да давам на загуба, само защото някой нямал пари не виждам как да стане.
Ако продавам минерална вода, дето и без това си тече, как да е.
Ако продавам нещо, дето се разваля, или дето е с (почти 0ла) периодични разходи като интернет и телевизия как да е.
Ако продавам нещо с ниска част на променливите разходи в общата себестойност, като компютърни чипове, софтуер, как да е. Може и големи отстъпки.
Ако продавам нещо, дето основното са ПОСТОЯННИТЕ, начални разходи, (и почти 0леви периодични разходи), и при себестойността му няма мърдане, ще трябва да се плаща, тогава няма как да продавам без да ми е излязла сметката. Ако ще и нито 1 да не купи.

И една обява,1ст студентски, сега я видях във Фейсбук:
Скрит текст:

# 126
По твоята логика, защо не купиш многостайни и не ги обзаведеш супер лукс, пък ги пускай по 5-6-7к лева наем? Сметката ти ще излезе, но дали ще има кой да наеме? Никой не е казал, че трябва да отдаваш под наем, но преди изобщо да инвестираш, да правиш сметки и тн се гледа дали има търсене за това, което планираш да правиш.

# 127
  • софия
Dany1 само не ми се карай.
Явно си от алчните наемодатели, които искат с минимум усилия и средства, да изкарат максимум печалба.
Под наем на загуба звучи смешно, освен ако нямаш 5 апартамента и наемите не ти покриват някакви кредити и ипотеки + издържане на семейство само от наеми.
От чисто човешка гледна точка е подигравка с хората, които по една или друга причина живеят под наем.
Хем ще им сложим гадни и евтини мебели, хем ще им взимаме висок наем, защото пазара е такъв.

# 128
И аз така мисля...все пак крайният продукт трябва да е купаем/отдаваем.
То реално може и на 5 000 лева да ти излиза сметката, но трябва и да е отдаваем..да можеш да го отдадеш.

То неслучайно след ковида на сума ти продукти им орязаха или състава, или грамажа, за да могат да задържат сегашната им цена..така хем да не са на загуба, хем да е продаваемо. Давам пример - прах за пране, с яко орязани съставки, масово, с намален грамаж, с леко увеличена само, цена - целта да е продаваем. Пък колко е добър вече като продукт, не се гледа много.
Защото ако бяха задържали предишният състав, цената щеше да е тройна на продукта и нямаше да има кой да им го купува.

# 129
Не, не ми е такава логиката.

Ти правиш някакво перпетуум мобиле. Каквото и да е, колкото и да е, и ще се печели. Ами няма как, в тая реалност. Нито съм твърдял такова нещо

Аз не твърдя, че винаги като ти излезе сметката и непременно ще успееш да продадеш. Напротив, 3 пъти повторих, ако не излезе сметката няма да има сделка.
Това е 2посочно.
Ако на наемателя не му е изгодно, няма сделка.
Ако на наемодателя не му е изгодно, няма сделка.
Няма защо, как и мрън.

Dany1 само не ми се карай.
Явно си от алчните наемодатели, които искат с минимум усилия и средства, да изкарат максимум печалба.
Под наем на загуба звучи смешно, освен ако нямаш 5 апартамента и наемите не ти покриват някакви кредити и ипотеки + издържане на семейство само от наеми.
От чисто човешка гледна точка е подигравка с хората, които по една или друга причина живеят под наем.
Хем ще им сложим гадни и евтини мебели, хем ще им взимаме висок наем, защото пазара е такъв.
По-скоро ти ми се караш.
Давай ти, с по-хубави мебели и на по-нисък наем. Така никой няма да идва при мен и ще спасим намателите.
Разбира се, че говоря за НС с ипотеки.
Казуси с 3но изплатена и 3но амортизирана панелка от Балканската война не разглеждам.
Не знам какво визираш под "минимум усилия", ама това само хора, дето не са довършвали и не дават под наем могат да го говорят. Усилията за да вкараш в употреба обзаведено жилище, колкото и обикновено да е обзавеждането са нечовешки. Даже по-просто обзаведените искат много повече труд от инвеститора, защото не "поръчваш мебелист", който да си достави сам и да си направи всичко от-до, а мъкнеш пакетите с плоскости лично и ги монтираш лично, и тн и тн.

# 130
Така.....и аз да изкажа моето мнение. Голям провинциален град преди.......години. Ще се изпокарат кой да наеме жилището/случайно дойдоха по едно и също време трима кандидат наематели, че нещо бях объркала  часовете за оглед/. Ама това както казах преди доста време.  И с годините и кандидатите намаляваха и се принуждавах драстично да свалям цената. И не беше проблема нито в жилището, нито в симпатичното на вид блокче в централната градска част. Та сега като софийска наемодателка забелязвам същия процес, изключая месеците август, септември. С времето броя на кандидатит-наемателите намаляват, не съм превилигирована да направя такъв подбор както в началото. Младите семейства постоят година и половина - две и закупват свое жилище. Защо с тези ниски лихви и не лоши заплати  да не предприемат този ход навреме, а да плащат невъзвръщаеми пари.  Та и в София едно е да  си мислиш колко труд и средства си вложил, за да има някаква възващаемост вложението, друга е реалността сега, а бъдещето - неясно.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 12:39 от kriakla

# 131
  • софия
Точно на мен няма какво да обясняваш за нечовешките усилия. 1 година стана ремонтирам и обзавеждам от 0-та. НС поне има някаква степен на завършеност.

Към дамите от клуба: щях да искам покана за присъединяване, но моите виждания не съвпадат с реалността и практиките, които прилагате, та изглежда не съм подходяща за член Simple Smile

# 132
Всички сте прави. Цената на всичко расте и в аспекта на отдаването това значи студио на цената на тристаен отпреди 3 години. За купуващите жилища значи 110 квадрата плащаш, получаваш един хол 25 кв.м. и 2 спални по 11.
Тези, които упрекват в алчност, вероятно са в етапа на натрупване на капитал. Имаш добри доходим, влагаш в имота под наем, не пестиш. И аз бях така. Като те обрулят 1-2 пъти с ремонти на стойността на взетия наем, като дойде моментът да разчиташ на дохода от наем, за да живееш, тогава почваш да правиш други сметки.
Все пак идеята на цялото нещо не е благотворителност (въпреки че аз отдавам на много ниски наеми).

# 133
Аз изобщо не изключвам който иска по желание да го прави и за благотворителност. Въпросът е, че аз не съм длъжен да го правя.
Аз съм си калкулирал личното време, труд, живот по този начин и съм се лишил от друго, дето да правя през това време.
Ако някой няма друго какво да прави, то нека довършва и дава под наем за благотворителност. Няма лошо и не виждам конфликт в тази работа. Даже и аз мога да се нанеса под наем в някое такова жилище. Или да пратя роднини и приятели.

Вчера и днес съм доста болен, а вероятно и още 2-3 дена, след като ходих да купувам бойлер, да го товаря и да го сменяме с майстор.
Това как да си го калкулирам, 2часа работа или 0часа и "лежане на дивана, стил алчен рентиер".
Както и да го гледам, това е загуба за мен от 2-3-4 дена, в които мога да ида на фитнес, да срещна хора, и най-различни други задачи. Кой ще ми плати болничните?

# 134
  • софия
Ок, приемаме, че моето е благотворителност и приключваме въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт