Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 354
  • 831
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Комисионна на брокер  70% нормално ли е за София?

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 21:59 от Джи

# 691
Комисионна на брокер  70% нормално ли е за София?

А мнение за тази обява?
https://www.facebook.com/share/p/1AKjudBcdV/
Тук сме повечето наемодатели. А % са различни.
Но пред мен (като наемодател) понякога са взимали около70% от наемателите.

За обявата не знам, любопитно ми е и на мен за други мнения.
Ако беше модерно направен, според мен наемът би бил 2ен, т.е. 1400.
Т.е., чисто финансово си струва. Но дали човек би живял там, вероятно и мирише вътре, вече всеки сам си преценява.

# 692
На какво да миришело?
Не мисля...съвсем прилично жилище.

# 693
Според мен за притежателите на дом. любимци е идеален. Цена, местоположение,две стаи. Уреден квартал, парк наблизо. В общи линии перфектната обява за лаладжиите от групите. Ако съдим по тях, би следвало още днес да е нает.
От мен последно взеха 60%. (+60% от наемател).Този е много евтин, затова 70% ми се вижда в реда на нещата.

# 694
Нормален апартамент, нищо му няма, просто е в по-ниския сегмент и наемът е по-нисък. От опит мога да кажа, че извън финансовата част, понякога има доста плюсове да се наеме точно такъв виж жилище, пред новоремонтирано.

# 695
  • Пловдив
.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 22:00 от Джи

# 696
Понеже ми предстои местене в нов апартамент с гараж с излаз на улицата - не плащам такса за домоуправител и за нищо. Има си самостоятелна партида и за да се стигне до него не се ползва обща ел енергия. По същия начин и в настоящия ми апартамент не събираме пари от двата магазина долу. Но предполагам, че ако се налага ремонт на общи части като покрив например, този вид обекти ще участват с процент спрямо общите части.
Въобще няма какво да го обсъждаме, в ЗУЕС е разписано. Щом законодателят така е решил ние няма какво да се обясняваме по форумите имаме електромер или не. Естествено, че щом е гараж ще има, иначе проектите на сградата няма как да минат одобрение.
Таксите са за управление и поддръжка, дали Вие ще се възползвате от "управлението" на ЕС в случай на нужда си е лично решение.

man_darin_ka, парко местата могат да са предмет на сделка между различни собственици в сградата и могат да се продават!

# 697
  • Варна
Само като видях как душът е вързан за стойката с някакъв парцал, ми стана ясно, че на собствениците грам не им се занимава и няма и да им се занимава за в бъдеще ако се наложи някаква поддръжка/ремонт по имота. Стойка за душ е 2 лева по железариите…
Така де, ясно защо е нисък наемът.

# 698
  • Бургас
В данъчната декларация съм си декларирала коректно ид.ч. земя (под сградата и в двора). ПМ е на практика земя (двор). При мен ПМ не е самостоятелен обект и не може да се продава отделно от жилище.
Изрових НА:
За София: имам 1/22 идеална част от самостоятелен обект - подземен гараж. Целият подземен гараж е самостоятелен обект, а собствениците на паркоместа имаме идеални части от него. Нотариусът ме предупреди, че паркоместата можели да се продават само между собствениците на имоти в сградата, но не и на външни лица. Което е дискусионен въпрос, защото в Бургас имам 2 паркоместа, но нямам собственост в сградата. Специално софийският нотариус обясни, че според нея не може идеални части да се продават на други хора извън сградата, без да се иска съгласието на всички останали собственици. Но се съгласи, че нейни колеги възприемат друга гледна точка.
drago, декларацията я подавах лично аз, вписах и паркомястото, обработена е, наистина излиза в партидата на апартамента, не отделно и не мога да разбера имам ли данък за него, нямам ли.

За Бургас: 14,52 кв. м идеални части от самостоятелен обект в сграда, с право на реално ползване на място за паркиране номер...
Тук декларацията отиде служебно от нотариуса в общината.

Тъй като паркоместата са в сграда, а не отвън, няма как да са самостоятелни обекти. Те са част от такива. Обяснявам си го така - имаме съсобственост между всички с паркоместа, на въпросния самостоятелен обект - гараж, със съответния идентификационен номер. И данъкът е разделен между всички нас. Както ако сме двама съсобственици на апартамент, например. Друго логично обяснение не виждам.

# 699
  • Бургас
Скрит текст:
Скрит текст:
Понеже ми предстои местене в нов апартамент с гараж с излаз на улицата - не плащам такса за домоуправител и за нищо. Има си самостоятелна партида и за да се стигне до него не се ползва обща ел енергия. По същия начин и в настоящия ми апартамент не събираме пари от двата магазина долу. Но предполагам, че ако се налага ремонт на общи части като покрив например, този вид обекти ще участват с процент спрямо общите части.
Въобще няма какво да го обсъждаме, в ЗУЕС е разписано. Щом законодателят така е решил ние няма какво да се обясняваме по форумите имаме електромер или не. Естествено, че щом е гараж ще има, иначе проектите на сградата няма как да минат одобрение.
Таксите са за управление и поддръжка, дали Вие ще се възползвате от "управлението" на ЕС в случай на нужда си е лично решение.
Извинявам се на всички и най-вече на Вас за това, че се обяснявам. Явно само моята публикация от ред други такива по темата не е на място за което още веднъж поднасям извинения и си вземам бележка!

# 700
  • Варна.
Специално софийският нотариус обясни, че според нея не може идеални части да се продават на други хора извън сградата, без да се иска съгласието на всички останали собственици. Но се съгласи, че нейни колеги възприемат друга гледна точка.

Имаме нива в съсобственост. Преди години едни от роднините са дарили на земеделската кооперация тяхната част за да избегнат необходимостта да я предложат на някои от другите наследници.
В сайта на ЧСИ има много обяви, в които се продават идеални части от имоти.

# 701
Сега в новите сгради в нот.актове има изречение, че собственикът се съгласява, че еди-кои си ид.части са паркоместа и могат да се продават без доп.съгласие. Не знам доколко е издържано, още повече, че тази клауза се вписваше при прехвърляне на земята след акт 16 и има собственици, прехвърлили жилищата на свое име на по-ранен етап, които не се явиха на общото прехвърляне на земята. Т.е. при евентуална препродажба на ПМ на трето лице нотариусът предварително има съгласието на всички собственици в сградата.

# 702
  • Бургас
А в моя НА пише, че се задължавам да използвам тези идеални части в рамките на моето паркомясто и ако реша да го продам, съм длъжна да осигуря задължението на идния собственик пак така да го ползва.
Т.е. в последващия НА този текст също трябва да го има.
Но самият нотариус ми каза, че вече е имала сделка и в новия НА този текст не бил копиран.
Абе страшен батак ще настане с тези паркоместа...

# 703
Аз съм съгласна да плащам. Ама те имат по 100 + квадрата, аз имам 5,93 - и искат да плащаме наравно. Не мога да се съглася с това Simple Smile
Аз влизам веднъж в месеца в мазето, не ползвам асансьор. Останалите обитатели - всекидневно.
моите иделани части са 0% - ако закръглим към най-блзикото цяло число. Не знам дали съм точно задължена да плашщам всичко, честно да ви кажа.

# 704
Скрит текст:
Скрит текст:
Извинявам се на всички и най-вече на Вас за това, че се обяснявам. Явно само моята публикация от ред други такива по темата не е на място за което още веднъж поднасям извинения и си вземам бележка!
Съжалявам ако съм прозвучава рязко, извинете ме, но при Вас е пропуск, не е нито нормална практика, нито по закон, на това исках да наблегна.

Tintina, имаш и такса смет имаш, не се притеснявай.

Rumka, поискай пазбивка как се формира таксата.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 19:18 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт