Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 367
  • 831
  •   1
Отговори
# 675
Можеш ли да ми обясниш. Това са чл.37 и другият:
IV. ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г.) Етажи или части от етажи, заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника, могат да принадлежат на отделни собственици - държавата, общините и други юридически или физически лица.

Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.

Моето запитване е:
Аз си купих едно помещение, което е външно за сградата, и е самостоятелен обект, в самостоятелна сградичка в двора на кооперацията. В кооперацията в мазето имам и мазе, 6 кв.м. От блока касиерката ми каза, че трябва да плащам по 30лв, както и останалите собственици, на което аз казах, че няма да стане. Също четох, четох - и останах с впечатлението, че щом нямам САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ вътре в самата сграда, не може да ме изнудват.
Мазето ми е СКЛАД,който е придаден към външното помещение.

Според теб къде е истината, и аз длъжна ли съм да плащам и то - каква сума?
Аз съм съгласна да плащам, ама нещо малко. Колкото когато се влиза в мазето и пускам лампата. Благодаря ти.

Не е странно. Не са наясно.
Самост.обект е, и част от ЕС..ако към обекта имаш и % ид части от общите части на сградата
Виж си в кадастъра или в нотар. акт имаш ли и идеални части.
Уредбата е в чл.37 и 38 от Закон за собствеността. Не в ЗУЕС. В ЗС е дефиницията на що е то това ЕС.

# 676
Имаш ли ид.ч от сградата...какво пише в документът ти за собственост, какво купуваш?

# 677
0.209% са ми идеалните части, като мазето не е със статут на самостоятелен обект, а е прилежащо към допълнителната постройка в двора.
И аз четох закона за етажната собственост и там пише само който има САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ. Пък аз такъв, в сградата, нямам.
Малко ми прилича на това - да имаш паркомясто в двора, и да имаш идеални части. Но не влизаш в сградата и защо да плащаш за поддръжка на асансьора или за тока на общите части?

# 678
0.209% от кое? От постройката ли?

# 679
Не е по темата, но и аз имам подобен казус с ПМ.

Скрит текст:
ПМ е в двора, но не е самостоятелен обект (няма идентификатор в кадастъра). По н.а. е вписано като отделна точка, като % ид.ч. от двора с реални Х кв.м. (колкото е по проект, на конкретно място).

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 19:29 от man_darin_ka

# 680
  • Бургас
И да допълня съвсем хаоса - в София не ми искат данък за паркомястото. Но имам и апартамент в сградата. В Бургас искат. Възможно ли е да е грешка? Дължи ли се данък за идеални части?
Погледнах сега НА - паркоместата са изповядани като покупка на идеални части от общите части. Нямат самостоятелен номер. Заблудила съм се.
В единия случай са само идеални части.
В другия - идеални части с право на реално ползване на паркоместа еди кои си.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 09:06 от Tintina

# 681
Ако са като самостоятелен обект се дължи данък.

# 682
Ще отдавам паркоместо. Понеже е с асансьор на второ подземно ниво да се консултирам с други отдаващи дали плащането на общите разходи за ел. енергия, почистване  и ас. техници е за сметка на наемател или на наемодателя.
kriakla ,  дължат се разходи за поддръжка и управление. Тези разходи се дължат от наемателя (ползвателя)! Разходите за фонд Ремонт се дължат от наемодателя спрямо ид.ч. припадащи се на ПМ, гараж, склад, каквото и да е.

Румка, като част от тази ЕС ти трябва да участваш в разхода за управление и подддръжка, понеже до твоя имот ползваш и обща врата към парцела, пътеката ще се почиства, ако ще влизаш  в сградата, защото имаш мазе, и нейната врата ще ползваш, и ще минаваш през общите части. Ако имаш проблем към домоуправителя ще се обръщаш и т.н. В този случай ЗУЕС казва, че дължиш таксите за входа. Ако има асансьор може да договориш поне него да не го ползваш за слизане в мазето, ако въобще има такава опция, и да не плащаш ток за него.

Иначе според ЗУЕС ето какво е самостоятелен обект и въобще НЕ Е задължително да има идентификатор, че май някой го спомена:

По смисъла на този закон:
1. "Самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост" е обособена част от сграда в режим на етажна собственост със самостоятелно функционално предназначение.

Tintina, квадратура нали имат? Какво си попълнила в декларацията, писала ли си го като обект Парко място? Или в твоя НА не пише, че си купила ПМ, а че си купила ид.ч., което въобще  не е добре ако е така?

Ако ПМ е попълнено в данъчната декларация за апартамента, то то минава към неговата партида и не виждаш отделни разходи за него, но не означава, че не ти се начисляват! Провери си в данъчната служба, защото там те виждат на компютъра.
Аз, например, имам таван към имот в стара сграда. Този таван е купен от съсед, като първо е отделен със самостоятелна партида, после му е издадена оценка, за да ми се прехвърли. Сега плащам отделно данък и такса смет за него, макар и по-нисък процент, защото такъв е закона за този вид обекти.
Ако някой ден решиши да го продаваш и не ти е нанесен в данъчното ще плащаш със задна дата задължения и лихви за 5 години.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 09:58 от drago_2008

# 683
Т.е. гаражи и паркоместа с излаз към улица, за ползването на които не е необходимо да се минава през общи части, не се дължат такси към ЕС?

# 684
Т.е. гаражи и паркоместа с излаз към улица, за ползването на които не е необходимо да се минава през общи части, не се дължат такси към ЕС?
Всъщност дължат всичко за 1 човек, след измененията от 2023 г.

Цитат от ЗУЕС
11. (предишна т. 9, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) "Разходи за управление" са разходите за консумативни материали, свързани с управлението, за възнаграждения на членовете на управителните и на контролните органи и на касиера.
11а. (нова - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) "Разходи за поддържане" са разходите за електрическа енергия, вода, отопление, почистване, абонаментно обслужване на асансьор и други разноски, необходими за поддържането на общите части на сградата.
Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 31.12.2023 г.) Разходите за управление и разходите за поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят. За самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, се заплащат разходите за управление и разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) Собственик, ползвател или обитател по ал. 5 заплаща разходите за управление и разходите за поддържане на общите части на сградата в размера по ал. 1, когато за самостоятелните им обекти е предвиден отделен вход.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 09:45 от drago_2008

# 685
Драго, благодаря Simple Smile

# 686
При нас си се плащат разходи за управление на ЕС и за паркоместа, и за гаражи. Все пак едните ползват рампа, бариери, гаражна врата. Няколко пъти чупиха бариерата, един път гаражната врата. Не е редно собствениците на апартаменти да плащат за тези разходи, ако нямат гараж или паркомясто. Отделно има чистене на сняг на двора, за да стигнеш до паркомястото.
На едното място протече нещо в мазетата и разкопаха всички плочки, през които се стига до сградата и до захода за гаражите. Част от тези разходи също се дължат от собствениците на гаражи, паркоместа. То не е само сградата, нали не прелиташ до нея. Ние като отдавахме външно паркомясто, сами си плащахме разходите към ЕС, но ако искаш да си пунктуална е редно да поискаш разбивка и ти да си внасяш за фонд ремонт, а наемателят - разходи за почистване на общи части, за сняг и тн. При нас са някакви доста малки левчета и бяхме решили да не се занимаваме.

# 687
  • Бургас
Понеже ми предстои местене в нов апартамент с гараж с излаз на улицата - не плащам такса за домоуправител и за нищо. Има си самостоятелна партида и за да се стигне до него не се ползва обща ел енергия. По същия начин и в настоящия ми апартамент не събираме пари от двата магазина долу. Но предполагам, че ако се налага ремонт на общи части като покрив например, този вид обекти ще участват с процент спрямо общите части.

# 688
При нас магазините са с отделен вход и електромерите им са към тях в отделни табла, не щяха да се включат в разходите като се повреди главното табло преди няколко години. Тогава събирахме пари само от апартаментите. За почистване на входа и за асансьор също не дават.
Предполагам вече ако покрив, фасада или нещо друго от общите части на сградата има нужда от ремонт, ще трябва да се включат.

# 689
В данъчната декларация съм си декларирала коректно ид.ч. земя (под сградата и в двора). ПМ е на практика земя (двор). При мен ПМ не е самостоятелен обект и не може да се продава отделно от жилище.

Общи условия

Активация на акаунт