Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 370
  • 831
  •   1
Отговори
# 660
А от наемателите не може да мине 1 седмица щом като не искат огледи?

Не смятам, че отдаването е вид благотворителност и не смятам, че трябва "много да ти трябва тоя наем", че да го изискваш.

Ако не месец, поне седмица или 10 дни по-рано е редно да има огледи.
А дали ще е достатъчно почистено и "маркетингово", това си го преценява наемодателят. Апартаменти се наемат всякак.
Моят опит е почти 100% огледи и наемане предварително, докато не са се изнесли старите наематели (разбира се, само за София)

И аз смятам, че предизвестие преди сделка, а отделно имало 30 дни за влизане в следващия имот е прекалено рано.

Предполагам и наемателите са на силно под пазарен наем.

# 661
  • София
Здравейте на всички! ....

Здравей, няма място за емоции, това е бизнес. Логично те нямат желание жилището да стои празно и да губят пари от това. Предполагам, ако беше твоя собственост, също би искала това да не се случва.
Редно е да изкоментирате кога е удобно това да се случи като дни и часове и да осигурите достъп в уговореното време. В никой случай нон стоп и / или без уговорка.
За снимките - обяснявате на снимащия кое е ваше и ако имате някакви притеснения, можете да изразите желание да не се акцентира върху тях. Вече тяхна грижа е как ще си оформят обявите така че да не подвеждат с мебели, които няма да са налични за новите наематели.
Аз бих бил съвсем добронамерен и спокоен в такава ситуация, бих отговорил честно и коректно на въпроси от кандидатите, ако има такива.

# 662
Никога в нашите договори за наем (като наемодатели) не е имало клауза за огледи по време на предизвестието. Напускат и ние влизаме, оглеждаме. В най-честия случай се налага хубаво почистване, поне това.

# 663
Нито като наемател, нито като наемодател съм имала в договора условие да пускам непознати в жилището за огледи, снимки и т.н. Ако не е точка по договора, не виждам защо бих си причинила такъв дискомфорт, особено с малко дете.
Вече, ако наемател и наемодател доброволно са стигнали до това решение - ок, но тук ми се струва, че случаят не е такъв.

# 664
Ами тук липсва договорът, така че може само да се гадае. Аз също съм се местила от жилище под наем в друго, купено от мен, но първо го купих, оправих всички регистрации и пуснах предизвестие. Да, има да кажем един два наема, които бих си спестила, но на фона на цялата процедура, не си струваше риска.

# 665
Да, но малкото дете е на наемателите. Тяхна радост и тяхна отговорност.
А после има разсърдени, ако някой наемодател отказва да настани хора с малки деца.

Съгласен съм, че трябва да е в сила това, което е писано в договора.

# 666
Аз като съм плащал наем, не са ми влизали трети лица в жилището, освен хазяинът за наема - докато плащам го ползвам само аз.
Също съм давал под наем, не съм ходил да притеснявам хората за огледи. Не мисля, че е редно - като се изнесат, като се почисти, тогава.
Може би е допустимо, ако не са спазили срока на договора, или нещо такова. Но щом са там от 4 години и са на продължен договор месец за месец, и са отправили изискуемото предизвестие - не мисля, че хазяинът има право да ги притеснява, освен ако изрично не са се съгласили с това в договора.
Като бърза да отдава, да си почва огледите от следващия ден - изнасят се вторник, пише в обявата "огледи са възможни от сряда".
Човек не е длъжен да си бъде в жилището, докато някой си иска да идва на оглед. Ако пък отсъства още по-зле, как ще ми влиза някой там, където съм си оставил личните вещи, документи, пари и т.н.

# 667
  • София
В договорът ни няма клауза за огледи - съответно когато напуснаха наемателите, тогава направихме ремонт/почистване и публикувахме обява и снимки.
То беше в такъв вид, като го получихме, че по-скоро щеше да откаже някой - мухъл заради простиране вътре и непроветряване, непочистенио…

# 668
  • Бургас
На мен също ми се вижда твърде смело да пуснеш веднага жилище, в което четири години са живели хора. Дори да са пазили перфектно, пак ще има нужда от дребни поправки, а чистенето е просто задължително.

# 669
  • Пловдив
На мен също ми се вижда твърде смело да пуснеш веднага жилище, в което четири години са живели хора. Дори да са пазили перфектно, пак ще има нужда от дребни поправки, а чистенето е просто задължително.
Основно чистене. И освежаване поне. Махане на мебели, които вече не стават, ако има такива, проверка дали всички уреди са в изправност, дребни поправки. И една боя на стени/тавани. Особено ако наемателите са били пушачи или са имали дом.любомци.

# 670
Аз друго не мога да разбера с предварителните огледи когато голяма част от обзавеждането е на старите наематели. Ще се направят снимки, с поразхвърлян апартамент, с хладилник, мека мебел и др. Някой ще го хареса по тези снимки и визуално при оглед, но след това какво ще бъде - полупразен апартамент или ако наемодателят мисли да използва негови стари мебели, дали евентуалният наемател няма да се откаже? Аз, докато не е почистено, измити прозорци, изпрани пердета /в случая те даже са на старите наематели/, без забърсани рафтове и чекмедженца, с две думи да го "понапудря" малко, никога не бих започнала с огледи.

# 671
Ще отдавам паркоместо. Понеже е с асансьор на второ подземно ниво да се консултирам с други отдаващи дали плащането на общите разходи за ел. енергия, почистване  и ас. техници е за сметка на наемател или на наемодателя.

# 672
  • Бургас
Моите са така. Имам две от общо 10 паркоместа в подземен гараж с подемник.
Понеже нямам апартамент в сградата, не плащам никакви разходи за общите части.
Така са го уредили. В ЗУЕС нищо не се казва за паркоместа, само за жилища.
Даже и от събранието на ЕС съм изключена, защото паркомястото не се води самостоятелен обект.
Същевременно имам номер в кадастъра и плащам данъци за тях.
Странна работа.

# 673
Не е странно. Не са наясно.
Самост.обект е, и част от ЕС..ако към обекта имаш и % ид части от общите части на сградата
Виж си в кадастъра или в нотар. акт имаш ли и идеални части.
Уредбата е в чл.37 и 38 от Закон за собствеността. Не в ЗУЕС. В ЗС е дефиницията на що е то това ЕС.

# 674
Ние сме нещо като 2 входа, но водещи се отделни обекти. В единия, в който живее синът ми имам 2 паркоместа на 1-во подземно ниво. И за двете от 20 г. плащам такса заради рампата и вратата за излизане. Ние /тези от другия/ би трябвало да влизаме и излизаме през рампата, но тъй като аз имам апартамент /двете паркоместа са включени в НА към него/, ползвам чип за входната врата. Съсед, от нашия "обект" нае парко пмясто, но не му дадоха чип заради ползване на асансьора, и да си плаща някаква минимална сума, но така ставало много сложно. Е, всеки може да направи копие от чипа си, така че той си ползва асансьора. Имаме и място до блока с паркоместа, отделено от улицата с бариера, там съседите плащат такса за ел-вото.

Така че, дали ЕС няма да иска някаква такса, не е сигурно. Нашата такса за ПМ от самото начало е 10 лв., но вече май е недостатъчна, скоро сменихме и вратата - около 4000 лв. /сумата разделена на паркоместата/.

Общи условия

Активация на акаунт